haarroos

Haar roos natuurlijk behandelen - 11 huismiddeltjes

Ugh, roos in je haar. Als je het slachtoffer bent van een schilferige hoofdhuid, weet je hoe vervelend dit is. Hoewel er vlokken van welke soort dan ook kunnen ontstaan, is het in feite een teveel aan olie die echte roos veroorzaakt. Een gist genaamd malassezia leeft op de hoofdhuid en voedt zich met de geproduceerde olie, waardoor geel/witachtige vlokken ontstaan ​​die moeilijk te stoppen zijn.

Haarroos of hoofdroos treft tot 50% van de mensen. Een jeukende hoofdhuid en schilfering zijn de kenmerkende tekenen van deze aandoening, maar het kan ook andere symptomen veroorzaken, zoals vette plekken op de hoofdhuid en een tintelende huid.

Onderliggende oorzaken van roos zijn onder meer een droge huid, seborroïsche dermatitis, gevoeligheid voor haarproducten en de groei van een specifiek type schimmel dat op de hoofdhuid leeft.

Hoewel er tal van vrij verkrijgbare producten zijn die zijn ontworpen om roos te behandelen, kunnen natuurlijke remedies net zo effectief zijn. In dit artikel volgen 9 eenvoudige huismiddeltjes om op natuurlijke wijze van roos in je haar af te komen.

Oorzaken van roos

Roos wordt veroorzaakt wanneer een soort schimmel genaamd Malassezia op je hoofdhuid begint te groeien. Dit leidt tot beschadiging van de hoofdhuid en veroorzaakt ernstige droogheid. Er is een ander type roos waarbij je hoofdhuid meer olie begint te produceren en als gevolg daarvan lijkt roos plakkerig en olieachtig op je haar te zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van roos:

  • Onregelmatig borstelen en haren wassen
  • Niet constant shampoo gebruiken
  • Stress en elke vorm van psychische aandoening
  • Ziekte van Parkinson

Nu je de hoofdoorzaken van haarroos kent, is het belangrijk om te weten hoe je er vanaf kunt komen. De beste manier is om dit te doen zonder enige medische behandeling en door enkele eenvoudige huismiddeltjes te volgen. Deze natuurlijke manier om van roos af te komen is vaak het beste voor je huid en haar.

Natuurlijke huismiddeltjes tegen haar roos

Tea tree olie is een etherische olie die afkomstig is van de Melaleuca alternifolia plant. Tea tree olie wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, variërend van acne tot psoriasis. Het is ook bewezen dat het krachtige antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, die de symptomen van roos in het haar kunnen helpen verlichten en de groei van schimmels en bacteriën op de hoofdhuid kunnen onderdrukken.

Let wel op, tea tree olie kan irritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Het is het beste om het te verdunnen door een paar druppels toe te voegen aan een dragerolie zoals kokosolie of avocado olie voordat je het direct op de huid aanbrengt.

Kokosolie staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen voor je huid en haar en wordt vaak ook gebruikt als een natuurlijke remedie tegen roos. Kokosolie kan de hydratatie van de huid helpen verbeteren en uitdroging voorkomen, wat iets is dat roos kan verergeren. Van kokosolie en zijn verbindingen is ook aangetoond dat ze antimicrobiële eigenschappen hebben. Dit kan ook helpen bij het voorkomen en verminderen van hoofdroos.

Aloë vera is een soort vetplant die vaak wordt toegevoegd aan huidzalven, cosmetica en lotions. Wanneer aloë vera op de huid wordt aangebracht, wordt aangenomen dat het helpt bij de behandeling van huidaandoeningen zoals brandwonden, psoriasis en koortsblaasjes. Het kan ook nuttig zijn bij de behandeling van roos. De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van aloë vera kunnen helpen beschermen tegen roos.

4. Neemolie

We zijn ons allemaal bewust van de rol die neemolie speelt in bijna alle huidmedicijnen vanwege de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Omdat roos meestal kan worden toegeschreven aan schimmelkolonisatie van de hoofdhuid, is het alleen maar goed om je te wenden tot deze eeuwenoude remedie voor huidaandoeningen

5. Baking soda

Baking soda wordt overal ter wereld in keukenkasten aangetroffen en is een snelle, gemakkelijke en vrij verkrijgbare remedie om roos te behandelen. Aangenomen wordt dat het werkt als een zachte exfoliant om dode huidcellen te verwijderen en schilfering en jeuk te verminderen. Zuiveringszout heeft ook schimmelwerende eigenschappen die gunstig kunnen zijn bij de behandeling van haar roos.

Voor het beste resultaat kun je zuiveringszout rechtstreeks op nat haar aanbrengen en het in je hoofdhuid masseren. Laat het een minuut of twee zitten en ga dan door met het wassen van je haar zoals gewoonlijk.

6. Etherische oliën

Er zijn verschillende etherische oliën die kunnen helpen roos te verminderen / compleet te verhelpen. Zoals eerder benoemd natuurlijk tea tree olie. Dit is een van de meest aanbevolen etherische oliën voor roos in je haar. Andere etherische oliën tegen roos zijn:

Wierook: als je niet met roos te maken hebt, maar in plaats daarvan met een droge hoofdhuid, is deze olie je beste vriend. Regelmatig wierook aanbrengen zal het vochtgehalte van de hoofdhuid reguleren. Gebruik het op nat haar, zodat je hoofdhuid helemaal schoon is, waardoor de oliën beter in je huid kunnen worden opgenomen.

Geranium: een ander belangrijk ingrediënt als je van die vervelende roos af wilt komen is geranium. Geranium helpt de gezondheid van je hoofdhuid en beschermt het evenwicht van je haarschacht, waardoor beschadigd haar van wortel tot punt wordt versterkt en genezen.

Pepermunt: Pepermuntolie heeft ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Het verzacht een jeukende hoofdhuid en helpt overtollige oliën op de hoofdhuid te absorberen.

Rozemarijn: Rozemarijnolie heeft schimmelwerende, samentrekkende en decongesterende eigenschappen om overtollige oliën, opeenhoping en schilfers die deel kunnen uitmaken van de rooservaring te verminderen. Schimmelwerende eigenschappen helpen om overactieve schimmelactiviteit in de hoofdhuid, die de oorzaak is van roos, tegen te gaan.

Cederhout: Cederhout etherische olie is afgeleid van het hout en heeft een rokerige, houtachtige essentie die je doet denken aan kamperen. Ontstekingsremmende en reinigende eigenschappen helpen bij het verminderen van ontstekingen die optreden bij het omgaan met roos. Voordelen zijn onder meer verminderde jeuk, irritatie en roodheid.

Begin met een druppel van je essentiële olie naar keuze op 400mg dragerolie zoals castorolie of jojoba olie en pas het vervolgens aan, afhankelijk van je behoeften. Doe 15 minuten een douchemuts op en was opnieuw met shampoo. Herhaal zo vaak als nodig is om de vlokken onder controle te houden. Breng etherische oliën niet rechtstreeks op je huid aan, maar gebruik altijd een dragerolie om ze te verdunnen. Zorg ook dat je het buiten bereik van kinderen bewaart.

7. Appelciderazijn 

Appelazijn wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Deze omvatten het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het verhogen van het gewichtsverlies. Appelazijn wordt ook vaak gebruikt als een natuurlijk middel om roos te verwijderen. Aangenomen wordt dat de zuurgraad van de azijn helpt het afstoten van dode huidcellen op de hoofdhuid te stimuleren.

Van appelciderazijn wordt ook gezegd dat het de pH van de huid in evenwicht brengt om de groei van schimmel te verminderen en zo roos te bestrijden. Er zijn echter geen studies om deze beweringen te ondersteunen en veel van de voordelen van appelciderazijn voor roos zijn gebaseerd op anekdotisch bewijs.

Als je appelciderazijn eens wilt proberen, voeg dan een paar eetlepels toe aan je shampoo of combineer het met andere etherische oliën en spray direct op het haar.

Opmerking: Je kunt dit elke keer dat je je haar wast doen. Dit hoeft niet elke dag, eens in de twee dagen is de beste manier om dit huismiddeltje te gebruiken om roos te bestrijden.

8. Aspirine

Salicylzuur is een van de belangrijkste verbindingen die in aspirine worden aangetroffen en die verantwoordelijk is voor de ontstekingsremmende eigenschappen ervan. Salicylzuur wordt niet alleen aangetroffen in aspirine, maar ook in veel shampoos tegen roos. Salicylzuur werkt door te helpen bij het verwijderen van schilferende huid en door schilfers los te maken, zodat ze kunnen worden verwijderd.

Voor een gemakkelijk huismiddeltje tegen roos, probeer twee tabletten aspirine fijn te malen en het poeder aan je shampoo toe te voegen voordat je je haar wast.

9. Verhoog je inname van omega-3 vetzuren

Omega 3 vetzuren spelen een belangrijke rol in het lichaam. Ze vormen niet alleen de celmembranen die je cellen omringen, maar ze zijn ook cruciaal voor de functie van je hart, immuunsysteem en longen.

Omega-3-vetzuren zijn ook essentieel voor de gezondheid van de huid. Ze helpen de olieproductie en hydratatie te beheersen, bevorderen wondgenezing en voorkomen vroegtijdige veroudering.

Een tekort aan omega 3 vetzuren kan een scala aan symptomen veroorzaken, waaronder droog haar, een droge huid en zelfs roos. Omega 3 vetzuren kunnen ook ontstekingen verminderen, wat kan helpen bij het verlichten van irritatie- en roossymptomen.

Vette vis zoals zalm, forel en makreel zijn uitstekende bronnen van omega 3 vetzuren. Je kunt ook een visoliesupplement nemen of je inname van andere omega-3-rijke voedingsmiddelen verhogen, zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten.

10. Eet meer probiotica

Probiotica zijn een soort nuttige bacteriën die goed zijn voor je gezondheid. Er zijn veel potentiële voordelen van probiotica, waaronder bescherming tegen allergieën, lagere cholesterolwaarden en meer gewichtsverlies.
Probiotica kunnen ook helpen de immuunfunctie te versterken, waardoor het lichaam kan vechten tegen de schimmelinfecties die haarroos veroorzaken.

Van probiotica is ook aangetoond dat ze de symptomen van huidaandoeningen zoals eczeem en dermatitis helpen verminderen, vooral bij baby’s en kinderen.

Probiotica zijn verkrijgbaar in supplementvorm voor een snelle en gemakkelijke dosis. Ze zijn ook te vinden in veel soorten gefermenteerd voedsel, zoals kombucha, kimchi, tempeh, zuurkool en natto.

11. Minimaliseer stressniveaus

Er wordt aangenomen dat stress van invloed is op vele aspecten van gezondheid en welzijn. Het kan alles beïnvloeden, van chronische aandoeningen tot geestelijke gezondheid. Hoewel stress zelf geen roos veroorzaakt, kan het symptomen zoals uitdroging en jeuk verergeren.

Het langdurig volhouden van hoge stressniveaus kan de activiteit van het immuunsysteem ook onderdrukken. Een verzwakt immuunsysteem kan het vermogen van je lichaam om sommige van de schimmelinfecties en huidaandoeningen die bijdragen aan roos in het haar te bestrijden, verminderen.

Om het stressniveau onder controle te houden, kunt je enkele technieken voor stressvermindering proberen, zoals meditatie, yoga, diepe ademhaling of aromatherapie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *