Gojibessen: Alle voordelen van dit superfood!

Ben jij altijd opzoek naar nieuwe gezonde superfoods om aan je dieet toe te voegen? Dan mogen gojibessen zeker niet ontbreken! Het eten van gojibessen heeft ontzetted veel gezondheidsvoordelen. Lees verder om te ontdekken wat de voordelen precies zijn, wat eventuele bijwerkingen zijn en op welke manieren je deze smaakvolle besjes aan je dieet kunt toevoegen.

Wat zijn gojibessen?

Gojibessen zijn ook wel bekend als Lycium barbarum. De gojibes komt oorspronkelijk uit Azië en mensen in Azië gebruiken deze felgekleurde vrucht al meer dan 2000 jaar als geneeskrachtig kruid en voedingssupplement. Ze worden al generaties lang gegeten in de hoop langer te leven. Goji-bessen zijn overal verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en online.

In de loop van de tijd hebben mensen goji bessen gebruikt om veel voorkomende gezondheidsproblemen te behandelen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, koorts en aan leeftijd gerelateerde oogproblemen. Gojibessen, die door sommigen als ‘superfood’ worden bestempeld, worden rauw, gekookt of gedroogd gegeten (zoals rozijnen) en worden gebruikt in kruidenthee, sappen, wijnen en medicijnen.

Gojibessen hebben ontzettend veel gezondheidsvoordelen en de populariteit van deze kleine vruchten is de laatse jaren erg toegenomen. De voordelen variëren van anti-verouderingseffecten tot glucoseregulatie en ondersteuning van de immuunfunctie. Lees verder om alle voordelen te ontdekken.

Gojibessen voedingswaarde

Gedroogde gojibessen bevatten eiwitten, een goede dosis vezels en meer dan 20 verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast is het vol met antioxidanten.

De voedingswaarde voor goji bessen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het exacte type bes, hoe vers ze zijn en hoe ze worden bewaard. Verschillende bronnen beweren dat de voordelen van goji-bessen verschillende niveaus van voedingsstoffen omvatten, maar hieronder vindt je een reeks van de vitamines, mineralen en andere fytochemicaliën die aanwezig zijn in de bessen.

Hier zijn de voedingsfeiten van gojibessen voor 28 gram gedroogde gojibessen (5 eetlepels):

 • Ongeveer 100 calorieën
 • 0 gram vet
 • 13 gram suiker
 • 3 gram vezels
 • 4 gram eiwit
 • 7510 IU vitamine A
 • 14 milligram vitamine C
 • 12 milligram ijzer
 • 18 aminozuren (waarvan 11 essentieel)
 • 5 bronnen van gezonde, onverzadigde vetzuren, waaronder alfa-linoleenzuur en linolzuur
 • Fytochemicaliën, waaronder bètacaroteen, zeaxanthine, lycopeen, cryptoxanthine, luteïne en polysacchariden

Gojibessen voordelen

Dat gojibessen gezond zijn, is wel duidelijk als je naar het voedingsprofiel kijkt. Maar wat zijn dan precies de voordelen? Hier volgen een aantal van de belangrijkste en meest onderzochte gezondheidsvoordelen van het eten van gojibessen.

1. Beschermt de ogen

Gojibessen worden verondersteld te beschermen tegen aan leeftijd gerelateerde oogziekten. Ze kunnen het gezichtsvermogen helpen, omdat ze een hoog gehalte aan gezonde antioxidanten bevatten, vooral zeaxanthine. Het is aangetoond dat suppletie met gojibessen gedurende een periode van 90 dagen de concentratie van luteïne en zeaxanthine in het netvlies verhoogt. Van deze vormen van vitamine A is bekend dat ze de gezondheid van het oog ondersteunen en de progressie van verlies van het gezichtsvermogen door leeftijdsgebonden maculaire degeneratie stoppen.

Dezelfde antioxidanten kunnen ook schade stoppen door:

 • vrije radicalen
 • UV licht
 • oxidatieve stress

2. Versterkt het immuunsysteem

Gojibessen bevatten gezonde antioxidanten. Antioxidanten staan bekend om hun immuunversterkende eigenschappen en hun vermogen om schadelijke vrije radicalen en ontstekingen te bestrijden.

Gojibessen bevatten grote hoeveelheden vitamine A en C, net als andere bessen, waaronder bosbessen en frambozen. Vitamine A en C zijn essentieel voor het opbouwen van immuniteit en het voorkomen van ziekten, variërend van verkoudheid tot kanker.

3. Bevordert een gezonde huid

Gojibessen bevatten bètacaroteen, een essentiële plantfytochemische stof. Beta caroteen staat bekend om zijn vermogen om een ​​gezonde huid te bevorderen en het werkt zelfs als een natuurlijke behandeling tegen huidkanker.

Beta caroteen is een ingrediënt dat veel in huidcrèmes wordt gebruikt om:

 • de gezondheid van de huid verbeteren
 • de effecten van de zon op de huid te beheersen
 • huidirritatie te verminderen
 • de impact van veroudering te beheersen

4. Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Gojibessen kunnen helpen bij het beheersen van de afgifte van suiker in het bloed. Ze kunnen de insuline- en glucosespiegels in het bloed in evenwicht houden. Dit zorgt ook weer voor bijkomende voordelen, zoals een verhoging van HDL (goede cholesterol).

Hierdoor kunnen gojibessen helpen bij de behandeling van diabetes, vooral voor diegenen die moeite hebben om de bloedsuikers laag te houden door alleen hun dieet te veranderen. Om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt, is het verstandig om met je arts te overleggen over het toevoegen van gojibessen aan je dieet om diabetes te beheersen.

5. Verlaagt cholesterol

Naast het stimuleren van HDL-waarden, bevatten goji-bessen veel cholesterolverlagende oplosbare vezels. Het verlagen van het ‘slechte cholesterol’ (LDL) en triglyceriden met fruit zoals gojibes is een natuurlijke en effectieve manier om het cholesterolgehalte op peil te houden en de gezondheid van het hart te bevorderen.

6. Beschermt tegen kanker

Hoge niveaus van antioxidanten, waaronder vitamine C, zeaxanthine en carotenoïden, zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van kankercellen. Antioxidanten vertragen de tumorgroei, verminderen ontstekingen en helpen schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Door gojibessen op te nemen aan je dieet aan superfoods met antioxidanten, blijven je cellen jong en gezond.

7. Voorkomt leverschade

Goji bessen worden in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om leveraandoeningen te behandelen. Ze kunnen helpen bij het beheersen van levergezondheid en het voorkomen van de progressie van door alcohol veroorzaakte leververvetting.

8. Bevordert wondgenezing

Naast het voorkomen van kanker, is vitamine C een voorloper van collageen, een essentieel onderdeel van bindweefsel. Het vermogen van het lichaam om te genezen van verwondingen is afhankelijk van de vorming van nieuw collageen. Om deze reden is de inname van vitamine C uit voedingsmiddelen zoals gojibessen essentieel. Geef je lichaam alle voordelen voor een gezonde huid door ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte deel uitmaken van je dieet.

9. Verhoogt de vruchtbaarheid

Traditioneel geloven de Chinezen dat voeding met gojibessen het voortplantingssysteem ten goede komt en een verhoogde vruchtbaarheid biedt. De besjes worden verondersteld het aantal zaadcellen en de vitaliteit van sperma te verhogen. Er zijn aanwijzingen dat het een mogelijke oplossing is voor vrouwelijke onvruchtbaarheid en bij vrouwen met vroegtijdig ovarieel falen en het onvermogen om normaal te ovuleren.

10. Kan het energieniveau verhogen

Het consumeren van geconcentreerd gojibessenextract of -sap is in verband gebracht met verbeterde energie en gevoelens van algemeen welzijn.

Men denkt dat gojibessenextract de aanmaak van spier- en leverglycogeen kan bevorderen, een opslagvorm van glucose die je helpt bij het behouden van lichamelijke activiteit. Het kan ook de verwijdering van bloedureumstikstof versnellen, een afvalproduct dat je lichaam produceert na zware inspanning.

Gojibessen kopen

Goji bessen zijn vaak prijzig. De gezondheidsvoordelen zijn echter zeker de kosten waard. De prijzen zijn ook afhankelijk van of het product biologisch, natuurlijk of verwerkt is.

gedroogde gojibessen
Gedroogde gojibessen - €27,94
Biologische goji bessen - €24,95
goji bessen poeder
Goji Bessen poeder - €13,95

Hoe smaakt een gojibes?

Gojibessen hebben een van nature zoete maar lichtzure smaak. Sommige mensen hebben ook het gevoel dat ze een lichte ‘kruidachtige’ nasmaak hebben, waardoor ze vooral geschikt zijn voor hartige maar ook zoete recepten. Goji’s lijken op rozijnen omdat ze normaal gedroogd zijn, maar ze hebben een helderdere roze kleur en een speciale zoete / zure “bite”.

Gojibessen aan het dieet toevoegen

Gojibessen zijn niet alleen gezond, maar ook heerlijk om aan je dieet toe te voegen. Een ander heel gezond superfood is tarwegras, maar deze is wat lastiger om op te nemen in je dieet. Dit komt omdat het een erg overheersende smaak heeft, die de meeste mensen niet als erg lekker ervaren. Gelukkig is dit bij gojibessen niet het geval, je kunt ze zelfs los / rauw eten als tussendoortje.

Je kunt ook gemakkelijk verse en droge gojibessen toevoegen aan:

 • crusli / musli mixen
 • smoothies
 • açai bowls
 • havermout
 • salades
 • yoghurt
 • gebakken goederen
 • zoete sauzen
 • desserts

Je kunt het ook als suppelement kopen, bijvoorbeeld in de vorm van poeder of capsules.

Risico’s en bijwerkingen van gojibessen

Zoals je nu inmiddels wel weet zijn gojibessen gezond, heel gezond zelfs. Toch is het voor sommige groepen mensen beter om gojibessen te vermijden. Dit heeft ermee te maken van de bessen een wisselwerking kunnen hebben met sommige medicijnen, waaronder:

 • bloeddruk medicijnen
 • bloedverdunners
 • diabetes medicijnen

Mensen die deze medicijnen gebruiken, moeten eerst met hun arts overleggen voordat ze gojibessen aan hun dieet toevoegen. Mensen met een allergie voor andere bessen moeten ook eerst met hun arts bespreken voordat ze verse of droge gojibessen eten of een supplement nemen dat gojibessen extracten bevat.

Indien je geen specifieke medicijnen slikt, zijn goijabessen veilig en enorm gezond zolang je ze met mate eet.

Waarom zijn goji bessen een superfood?

Vanwege alle geweldige voordelen. Gojibessen worden vaak een superfood genoemd omdat ze chemische verbindingen bevatten die fytochemicaliën worden genoemd en die door planten worden geproduceerd. Fytochemicaliën in gojibessen omvatten polysacchariden, bètacaroteen en zeaxanthine.

Polysacchariden zijn een primair kenmerk van de gojibes. Dit zijn een essentiële bron van voedingsvezels. Het kan het immuunsysteem en de totale antioxidantactiviteit in het lichaam verhogen.

Betacaroteen is verantwoordelijk voor het oranjerode kleurpigment in gojibessen. Beta-caroteen is van vitaal belang voor de gezondheid van het oog, de gezondheid van de botten, de gezondheid van de huid en de celontwikkeling. De hoeveelheid bètacaroteen in gojibessen is een van de hoogste van alle eetbare planten.

Zeaxanthin speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Veel onderzoekers geloven dat zeaxanthine maculaire degeneratie kan voorkomen, een progressieve verslechtering van het gezichtsvermogen die optreedt wanneer het centrale deel van het netvlies verslechtert.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *