beste gezichtsscrub

Glycolzuur tegen acne en veroudering: Werkt het?

Glycolzuur is een van die ingrediënten die je op veel huidverzorgingsetiketten ziet staan. Glycolzuur is een voorbeeld van een zuur dat acne bestrijdt. Dit alfahydroxyzuur dat is afgeleid van suikerriet, kan mensen met puistjes en een aantal andere huidverzorgingsproblemen helpen. Bekende merken verkopen allemaal producten die het ingrediënt bevatten.

Er wordt gezegd dat het geweldig is voor het reinigen van de huid, bestrijden van acne, het egaliseren van de teint en het tegengaan van veroudering, onder andere. Lees verder om alles te ontdekken over glycolzuur zodat je weet of je het moet toevoegen aan je huidverzorgingsroutine!

Wat is glycolzuur eigenlijk?

Glycolzuur, meestal afgeleid van suikerriet, behoort tot de alfa-hydroxyzuur (AHA) -familie – samen met appelzuur en melkzuur – en is een veelgebruikt ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten. Glycolzuur is ook de meest populaire en meest bestudeerde AHA. Chemisch gezien is het een heel mooi, klein molecuul, wat betekent dat wanneer je het op de huid aanbrengt, het vrij gemakkelijk kan doordringen. De belangrijkste functie is om de huid te exfoliëren en om “dode cellen van elkaar los te maken”.

Lees hier meer over AHA’s en BHA’s.

Helpt glycolzuur acne bestrijden?

Ja, het is echt geweldig voor een huid die gevoelig is voor acne. Acne, of je het nu hebt over een kleine mee eter of een grote acne cyste, als je het onder de microscoop bekijkt, begint het altijd bij het verstoppen van dode cellen in onze poriën. Omdat glycolzuur helpt om die dode cellen van elkaar los te maken, kan het acne in grote mate helpen verminderen.

Ook heeft glycolzuur het vermogen om echt in de haarzakjes te dringen en eventuele opgebouwde talg en eiwitten los te maken die anders zouden kunnen leiden tot mee eters en puistjes.

Voordelen van glycolzuur tegen acne

Wanneer het op de huid wordt aangebracht, werkt glycolzuur om de bindingen tussen de buitenste laag van huidcellen, inclusief dode huidcellen, en de volgende huidcellaag te verbreken. Hierdoor ontstaat een peeling effect waardoor de huid er gladder en egaler uitziet.

Voor mensen met acne is het voordeel van glycolzuur dat de peeling effecten resulteren in minder “smurrie” die de poriën verstopt. Dit omvat dode huidcellen en olie. Met minder om de poriën te verstoppen, klaart de huid en heb je meestal minder puistjes.

Glycolzuur kan ook de buitenste huidbarrière aantasten, waardoor het vocht vasthoudt in plaats van je huid uit te drogen. Dit is een voordeel voor mensen die vatbaar zijn voor acne, omdat veel andere actuele middelen tegen acne, zoals salicylzuur en benzoylperoxide, je huid juist uitdrogen.

Uit onderzoek is gebleken dat glycolzuur een antibacteriële en antioxiderende werking heeft, wat ook kan helpen bij het verbeteren van het uiterlijk van je huid als je acne hebt. Glycolzuur kan de huid ook dikker maken door de groei van collageen te stimuleren.

Helpt glycolzuur tegen veroudering?

Ja zeker, het heeft ook tal van voordelen tegen veroudering. Diezelfde dode huidcellen die aan elkaar kunnen plakken en de poriën kunnen verstoppen, wat leidt tot acne, kunnen onze huid er ook minder levendig uit laten zien. Als kinderen en tieners gebeurt onze celvernieuwing vrij snel, maar naarmate we ouder worden, werpen we onze dode cellen niet zo snel af als in onze tienerjaren en 20-er jaren.

Aangezien glycolzuur werkt om die dode huidcellen te verwijderen, tenminste op microscopisch niveau, ziet je huid er meer levendig en helder uit. Je verliest ook een deel van de ruwe textuur, waardoor je een meer gladde huid krijg. Een ander voordeel van het exfoliëren is dat het helpt bij het pigment.

Simpel gezegd wordt het extra pigment dat we krijgen van oude acnelittekens, ouderdomsvlekken, zonneschade of melasma wekenlang opgeslagen in onze dode cellaag. Wat het glycolzuur dan doet, is een flinke hoeveelheid van de voorraden overtollig pigment verwijderen, waardoor de algehele teint egaal wordt.

En alsof het niet al klinkt als een magisch ingrediënt, is ook aangetoond dat glycolzuur de productie van collageen stimuleert, wat de verschijning van fijne lijntjes zal helpen verminderen.

Het zorgt er ook voor dat je andere producten beter absorberen

De exfoliërende eigenschappen van glycolzuur maken het geweldig om de huid voor te bereiden op andere producten. Je krijgt een betere opname van andere acnemedicijnen, zoals retinol en andere anti-verouderingsproducten en antioxidanten, zoals vitamine C serum. Het maakt je huid ook klaar voor een betere make-uptoepassing. Het is ongelooflijk hoeveel mooier je make-up eruitziet als je de geweldige glycolische exfoliator hebt gebruikt.

Hoe te gebruiken

Glycolzuur is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder vrij verkrijgbare en voorgeschreven behandelingen. Deze omvatten:

  • gezichtreinigers
  • lotions / crèmes
  • peelings
  • serums
  • huidverzorgingspads

Het is slim om met een klein beetje te beginnen, tenzij je dermatoloog anders voorschrijft. Je kunt misschien eerst een glycolzuurreiniger proberen om te zien of je huid het kan verdragen. Als dit het geval is kun je ook een glycolzuur peeling doen. 

Een paar dingen om te onthouden. Ten eerste is glycolzuur een voorbeeld van chemische afschilfering. Hoewel het niet zo snel is als een scrub, kan het zuur dieper doordringen en na verloop van tijd meer afschilfering veroorzaken. Dit alles wil zeggen: je hoeft waarschijnlijk niet te scrubben terwijl je ook glycolzuur gebruikt. Anders kan je gezicht te gevoelig aanvoelen.

Over gevoelig gesproken, je hoeft ook niet meerdere glycolzuurhoudende producten te gebruiken. Consistent gebruik van één product is vaak voldoende om je huid helder te houden.

Glycolzuur kopen

aha lotion
Paula’s Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant met Glycolzuur – €10,-
glycolzuur
Wherteimar Glycolzuur AHA Exfoliating Treatment 10%  - €23,50
rosenberg exfoliant
Rosenberg Skin Clinic Vitamine A glycolzuur Huidgel 12% - €39,95

Wie zou glycolzuur moeten gebruiken?

In principe iedereen die acne wilt bestrijden, ouderdom wilt tegengaan en degene die gewoon een mooie stralende en gezonde huid willen. Het leuke van glycolzuur is dat het goed is voor bijna elk huidtype, behalve voor de zeer gevoelige huid en mensen met rosacea. Mensen met een gevoelige huid vinden het misschien te irriterend. Zolang iemand een natuurlijke olieproductie heeft, is het prima en effectief om te gebruiken.

Sommige mensen hebben zich afgevraagd of glycolzuur veilig is om te gebruiken op donkere huidtinten. Het is mogelijk, hoewel er enig risico op pigmentatie kan zijn als iemand een formule gebruikt die te sterk is en de huid irriteert.

In termen van leeftijd kunnen glycolzuurproducten vrijwel vanaf de tienerjaren worden gebruikt. Tieners kunnen ze heel veilig gebruiken tegen mee eters en puisten, zelfs 11- of 12-jarige kinderen kunnen ze gebruiken als basisreinigers. Maar als je echt een diepe glycolzuur peeling wilt doen, kun je dit het beste doen vanaf 18 jaar.

Hoe vaak moet je glycolzuur gebruiken?

Het beste antwoord: gebruik het zo vaak als je kunt verdragen. Wat hiermee bedoeld wordt is dat het echt afhangt van het huidtype en soms van je leeftijd. Het enige voorbehoud is: gebruik het niet als je huid een beetje gevoelig aanvoelt, eraan toevoegend dat je ook het gebruik van glycolzuur moet vermijden als je gezicht geïrriteerd aanvoelt of als de huid schilfert.

Voor de meeste mensen is het het beste om het een paar keer per week in hun routine op te nemen. Als het de gewenste resultaten laat zien, ga dan door met dezelfde frequentie. Als je meer voordelen wilt hebben, kun je het na ongeveer een of twee weken waarschijnlijk elke nacht gaan gebruiken.

Let op, dit ligt natuurlijk ook aan de sterkte. Zo kun je elke dag een gezichtsreiniger met 7 tot 10 procent glycolzuur gebruiken. En gezichtscrèmes met maximaal 15 procent kun je ook elke dag gebruiken. Als je een masker of een glycolzuur peeling gaan doen, kun je dit beter eens in de twee weken doen. Meer is niet nodig.

Bijwerkingen

Glycolzuur is niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen hebben reacties op glycolzuur die symptomen kunnen omvatten zoals zwelling, jeuk en branderig gevoel. Mensen met een droge of gevoelige huid kunnen vinden dat het te irriterend is voor hun huid.

Naast deze zorgen, vinden sommige mensen dat ze gevoeliger zijn voor de zon wanneer ze glycolzuur gebruiken. Het gebruik van een dagelijks zonnebrandcrème kan de risico’s van blootstelling aan de zon helpen verminderen.

Waar je op moet letten

Als je een donkere huidskleur hebt, praat dan met je dermatoloog over glycolzuren en de beste toepassingen voor jou. De meeste mensen kunnen het effectief gebruiken, maar soms kan het zuur donkere huidtinten irriteren en post-inflammatoire hyperpigmentatie of donkere vlekken veroorzaken. Door lagere concentraties te gebruiken en niet te veel glycolzuurhoudende producten te gebruiken, kan dit risico vaak worden verkleind.

De diepte waarop glycolzuur afbladderen veroorzaakt, hangt vaak af van de concentratie. Een oplossing van 1 procent glycolzuur beïnvloedt bijvoorbeeld de pH-waarde van drie huidlagen, terwijl een oplossing van 10 procent 10 tot 20 lagen kan doordringen.

Dit wil niet zeggen dat meer beter is (dat is het niet). Lagere percentages kunnen minder irriterend zijn en dus huidvriendelijker. Je kunt plaatselijke preparaten vinden die variëren van 1 procent tot 10 procent (meestal gereserveerd voor spotbehandelingen of alleen een afspoelbare peeling).

Er zijn bronnen op internet die hogere percentages glycolzuur verkopen, soms wel 30 of 40 procent. Dit zijn peelings van medische kwaliteit en u mag ze niet gebruiken zonder toezicht van een dermatoloog. Een dermatoloog weet hoe lang de peeling moet blijven zitten en of deze in de eerste plaats geschikt is voor je huid.

Glycolzuur versus andere zuren

Glycolzuur is niet het enige zuur op de markt. Er zijn verschillende andere alfahydroxyzuren en natuurlijke zuren die huidverzorgingsfabrikanten in hun producten gebruiken. Hier is een blik op hen:

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is wat artsen een bevochtiger noemen. Dit zuur trekt water naar de buitenste huidlagen, zodat ze er meer gehydrateerd uitzien en aanvoelen. Dit zuur is geen exfoliator zoals glycolzuur, maar wordt in plaats daarvan gebruikt om de huid zacht te maken.

Er zijn enkele problemen met de pH van glycolzuur die van invloed zijn op hoe goed de huid hyaluronzuur absorbeert. Als u beide zuren wilt gebruiken, kunt u ‘s ochtends hyaluronzuur en’ s avonds glycolzuur gebruiken. Als je beide tegelijk aanbrengt, is het niet waarschijnlijk dat je toepassing van hyaluronzuur effectief is.

Melkzuur

Melkzuur is een natuurlijk alfahydroxyzuur (AHA) gemaakt van zuren die melk produceert als het verzuurt. Dit zuur werkt op dezelfde manier als glycolzuur omdat het exfoliatie bevordert door bindingen met dode huidcellen op te lossen. De moleculen van melkzuur zijn niet zo klein als glycolzuur. Daarom dringt het mogelijk niet zo goed door de huid als glycolzuur.

Salicylzuur

Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur (BHA) dat cosmeticaproducenten oogsten uit boomschors. Het verschil tussen bèta- en alfahydroxyzuren is olie en water. Alfahydroxyzuren zijn in water oplosbaar, dus water kan ze neutraliseren als je tijdens het aanbrengen branderig of ongemak ervaart. Beta-hydroxyzuren zijn in olie oplosbaar. Als gevolg hiervan kunnen ze doordringen in een met olie gevulde porie om opeenhoping te verminderen.

Salicylzuur is vooral effectief bij een zeer vette huid en als je naast acne ook mee-eters hebt. Zowel glycolzuur als salicylzuur kunnen effectieve acnebestrijders zijn.

Het laatste woord over zuren

Hoewel er veel zuren en actieve ingrediënten (zoals retinol) beschikbaar zijn om de celvernieuwing van de huid te verbeteren, is het belangrijk om ze niet te veel te gebruiken omdat ze de huid uitdrogen. Salicylzuur en glycolzuur kunnen goed samengaan als acne behandelingen. Maar retinol en glycolzuur kunnen voor de meeste mensen te droog zijn.

Wanneer moet je een dermatoloog raadplegen?

Als je acne hebt, met name ernstigere vormen zoals cystische acne, is het een goed idee om eerst je dermatoloog te raadplegen voordat je glycolzuur gebruikt. Dit geldt met name als je arts je al heeft voorgeschreven dat je geneesmiddelen op recept gebruikt, waaronder antibiotica. Het is mogelijk dat de combinatie van glycolzuur en andere producten meer kwaad dan goed doet door je huid te veel olie te laten produceren, waardoor je poriën verder verstopt raken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *