ginseng

Ginseng: Voordelen, bijwerkingen en meer!

Wat is ginseng?

De ginseng plant wordt al eeuwen in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Deze langzaam groeiende, korte plant met vlezige wortels kan op drie manieren worden ingedeeld, afhankelijk van hoe lang hij wordt gekweekt: vers, wit of rood. Verse ginseng wordt vóór 4 jaar geoogst, terwijl witte ginseng tussen de 4 en 6 jaar wordt geoogst en rode 6 of meer jaar.

Er zijn veel soorten van dit kruid, maar de meest populaire zijn de Amerikaanse (Panax quinquefolius) en Aziatische (Panax ginseng). Amerikaanse en Aziatische ginseng variëren in concentratie van actieve stoffen en effecten op het lichaam. Aangenomen wordt dat Amerikaanse ginseng werkt als een ontspannend middel, terwijl de Aziatische variant een verkwikkende werking heeft.

Het bevat twee belangrijke verbindingen: ginsenosiden en gintonine. Deze verbindingen vullen elkaar aan om gezondheidsvoordelen te bieden.

Lees verder om alle gezondheidsvoordelen te ontdekken!

Alle gezondheidsvoordelen

Je vraag je misschien af “is ginseng gezond?” Het antwoord: Ja! Het wordt traditioneel gebruikt om een reeks medische aandoeningen te verhelpen. De ginsenosiden, chemische componenten die in ginseng worden aangetroffen, zijn verantwoordelijk voor het klinische effect van het kruid. Hier volgen alle voordelen op een rijtje:

1. Kan vermoeidheid bestrijden en het energieniveau verhogen

Van ginseng is aangetoond dat het helpt bij het bestrijden van vermoeidheid en het bevorderen van energie. Ginsenosiden zijn de natuurlijke pesticiden die de ginsengplant beschermen tegen insecten en bacteriën – en ons tegen de stress van het dagelijks leven! Dit komt omdat, wanneer we ze in een supplement nemen, ze inwerken op de hersenen om de functie van de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier) te normaliseren, die door stress kan worden verstoord.

Als we eenmaal weer in balans zijn, zullen onze bijnieren precies de juiste hoeveelheid cortisol produceren om ons alert en gefocust te houden, in plaats van moe en niet in staat om te ontspannen. Dit komt omdat ginseng kan helpen bij het reguleren van de afgifte van stresshormonen zoals cortisol. Wanneer we gestrest zijn, kunnen onze bijnieren te veel cortisol produceren (waardoor we niet meer kunnen ontspannen en slapen) of te weinig cortisol (waardoor we moe kunnen worden en energie tekort komen). Het gebruik van ginsengsupplementen kan de symptomen van vermoeidheid bij gezonde volwassenen verlichten.

Ook kan het een goede behandelingen zijn voor vermoeidheid bij mensen met chronische ziekten. Het kan helpen bij het stimuleren van fysieke en mentale activiteit bij mensen die zich zwak en moe voelen.

2. Krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen

Het heeft gunstige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. De extracten en ginsenosideverbindingen kunnen ontstekingen remmen en de antioxidantcapaciteit in cellen kunnen verhogen.

Vrije radicalen zijn stofjes die je gezonde cellen beschadigen. Dit gaat ten koste van je gezondheid. Antioxidanten beschermen je cellen tegen vrije radicalen en houden hiermee je lichaam sterk, fit en gezond.

Door onze eetgewoontes, leefgewoontes en omgeving krijgen we echter met veel vrije radicalen te maken, terwijl we juist niet altijd genoeg antioxidanten binnenkrijgen. Dit kan ervoor zorgen dat er schade aan je lichaam ontstaat en dat het risico op ziekten (zoals hart- en vaatziekten) groter wordt. Ginseng is een goede bron van antioxidanten en helpt daarom om je lichaam te beschermen 

3. Kan het immuunsysteem versterken

Het kan het immuunsysteem versterken. Het verhoogt de immuniteit door de activiteit van witte bloedcellen te stimuleren: onderzoek suggereert dat een dagelijkse dosis de symptomen van verkoudheid kan helpen verminderen. Het lijkt erop dat ginseng extract ook het effect van vaccinaties tegen ziekten zoals griep zou kunnen versterken.

4. Kan de hersenfunctie ten goede komen

Het kan helpen bij het verbeteren van hersenfuncties zoals geheugen, gedrag en gemoedstoestand.
Bovendien vonden andere onderzoeken positieve effecten op de hersenfunctie en het gedrag bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

5. Kan het hart gezond houden

Het kan de bloeddruk verlagen, beschermen tegen hartfalen en helpen om een gezond cholesterol te behouden door de bloedsomloop te verbeteren en de bloedlipiden (vetten) te reguleren.

6. Kan erectiestoornissen verbeteren

Onderzoek heeft aangetoond dat ginseng een nuttig alternatief kan zijn voor de behandeling van erectiestoornissen (ED) bij mannen. Het lijkt erop dat de verbindingen erin kunnen beschermen tegen oxidatieve stress in bloedvaten en weefsels in de penis en helpen bij het herstellen van de normale functie.

Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat ginseng de productie van stikstofmonoxide kan bevorderen, een stof die de spierontspanning in de penis verbetert en de bloedcirculatie verhoogt.

Ook kan ginseng libido verhogen voor zowel vrouwen als mannen.

7. Kan potentiële voordelen hebben tegen kanker

Het kan helpen om het risico op bepaalde vormen van kanker te verkleinen. Van ginsenosiden in dit kruid is aangetoond dat ze helpen ontstekingen te verminderen en antioxiderende bescherming bieden.

De celcyclus is het proces waarbij cellen normaal gesproken groeien en delen. Ginsenosiden kunnen deze cyclus ten goede komen door abnormale celproductie en -groei te voorkomen.

8. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Ginseng lijkt gunstig te zijn voor de regulering van de bloedglucose bij mensen met en zonder diabetes.
Het lijkt erop dat gefermenteerde rode ginseng nog effectiever zou kunnen zijn bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Gefermenteerde ginseng wordt geproduceerd met behulp van levende bacteriën die de ginsenosiden omzetten in een gemakkelijker opneembare en krachtigere vorm.

9. Een goed humeur

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel is dat het je stemming kan verbeteren en je een goed humeur kan geven. Verschillende onderzoeken bevestigen dit en hier staat het ook al eeuwenlang om bekend.

Hoe wordt het verkocht?

Hoewel de term losjes wordt gebruikt om veel verschillende kruiden te definiëren, is Aziatische ginseng de meest voorkomende vorm die wordt verkocht. De gebruikelijke bereiding van ginseng is ginsengwortel, waarvan traditioneel wordt gedacht dat het het meest medicinale deel van de plant is. Nieuwer onderzoek heeft echter ook positieve resultaten laten zien van de bes van de plant, die mogelijk zelfs grotere hoeveelheden ginsenosiden bevat dan de wortel.

Op de Nederlandse markt is ginseng verkrijgbaar als vloeibaar extract, of in tabletten, capsules of poeders. Verse en gedroogde ginsengwortel is ook verkrijgbaar in bepaalde natuurvoedingswinkels en online en kan worden toegevoegd aan gezette thee, soepbouillon en zelfs gebakken goederen. De markt breidt zich ook steeds verder uit en omvat nu gebottelde theeën en frisdranken, snoep en pepermuntjes.

Ginseng kopen

Word je enthousiast van alle geweldige voordelen en wil je het zelf eens uitproberen? Hieronder volgen een aantal van de beste ginseng supplementen. Je kunt capsules, thee of gedroogde ginseng wortel kopen.

Dosering

Er zijn voor geen enkele aandoening standaarddoseringen van ginseng vastgesteld. Kwaliteit en actieve ingrediënten in supplementen kunnen sterk variëren van maker tot maker. Dit maakt het moeilijk om een standaarddosis vast te stellen.

Koop altijd ginseng van een betrouwbaar bedrijf. Omdat het een dure wortel is, bestaat het risico dat beruchte fabrikanten het verkopen met andere dingen toegevoegd of minder dan geadverteerd op de fles.

Ginseng bijwerkingen

Volgens onderzoek is het veilig en mag het geen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Mensen die diabetesmedicatie gebruiken, moeten hun bloedsuikerspiegel echter nauwlettend in de gaten houden wanneer ze ginseng gebruiken om ervoor te zorgen dat deze niveaus niet te laag worden.

Indien je medicatie gebruikt kun je altijd het beste even met je arts overleggen voordat je het supplement gebruikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *