Ginkgo biloba: Werking, voordelen en meer!

Als je vaak dingen vergeet, heeft iemand je misschien wel eens aangeraden om Ginkgo biloba te proberen. Mensen gbruiken dit kruidensupplement om te helpen bij geheugenverlies en vele andere gezondheidsproblemen. Lees verder om te ontdekken wat het precies is, hoe het werkt, wat de voordelen zijn en meer!

Wat is ginkgo biloba?

Ginkgo biloba is een kruidensupplement gemaakt van de ginkgo biloba boom. Het is inheems in China, maar groeit over de hele wereld. Het wordt ook wel de haarmosboom genoemd.

Ginkgo biloba is een kruid dat rijk is aan antioxidanten en wordt gebruikt om de gezondheid van de hersenen te verbeteren en een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen. Het maakt al eeuwen deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. De bladeren werden gebruikt om hersen- en bloedsomloopproblemen en ademhalingsaandoeningen te behandelen. Ginkgo noten werden gebruikt voor hoest, koorts, diarree, kiespijn en zelfs gonorroe.

Ginkgo bevat tal van flavonoïden, verbindingen waarvan voorstanders suggereren dat ze kunnen beschermen tegen verouderinggerelateerde problemen zoals dementie door de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren, naast vele andere voordelen.

Het wordt nu voornamelijk verkocht als supplement voor geheugenondersteuning of de gezondheid van de hersenen. Ginkgo wordt geleverd in tabletten, capsules, extract en theevorm.

Mensen gebruiken het o.a. om te helpen bij:

 • Dementie
 • Oogproblemen
 • Tinnitus (oorsuizen)
 • Angstaanvallen
 • Bloeddrukproblemen
 • Sommige mensen gebruiken het ook om beroertes en kanker af te weren en voor depressie, schizofrenie, ADHD en andere aandoeningen.

Ginkgo biloba werking

Ginkgo heeft antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren, moleculen die cellen kunnen beschadigen. Ze ontstaan ​​wanneer je traint en wanneer je lichaam voedsel gebruikt voor energie. Sigarettenrook, vervuiling en zonlicht produceren ook vrije radicalen.

Naarmate je ouder wordt, doet je lichaam het niet zo goed om vrije radicalen kwijt te raken. Ze vallen je hersencellen aan, wat kan leiden tot geheugenverlies. Dit is waar ginkgo biloba bij kan helpen. Ginkgo kan ook helpen bij tinnitus en oogproblemen zoals glaucoom.

Het verbetert de bloedcirculatie door bloedvaten te openen en bloed minder plakkerig te maken. Dat komt omdat het verbindingen heeft die terpenoïden worden genoemd. Dit is de reden waarom gingko in verband is gebracht met de gezondheid van aderen en ogen.

Gezondheidsvoordelen van ginkgo biloba

Ginkgo biloba kan helpen bij de behandeling of preventie van veel gezondheidsproblemen. Hier volgen de belangrijkste voordelen.

1. Gezondheid van de hersenen

Onderzoek toont aan dat ginkgo kan helpen beschermen tegen cognitieve stoornissen en dat het de hersenfunctie ondersteunt, vooral bij mensen met de ziekte van Alzheimer, dementie of vasculaire problemen veroorzaakt door een herseninfarct (verlies van bloedtoevoer naar bloedvaten in de hersenen).

Ginkgo biloba verhoogt de bloedstroom door het lichaam, dit omvat ook de hersenen, wat de sleutel is om je geest scherp en gezond te houden. Het kan mogelijk je geheugen verbeteren en dementie en de ziekte van Alzheimer tegen aan. Onderzoeken laten hele positieve resultaten zien, hoewel er meer onderzoek nodig is.

Voordelen kunnen zijn:

 • verbeterd denken en geheugen
 • beter sociaal gedrag
 • beter vermogen om alledaagse taken uit te voeren

2. Ooggezondheid

Ginkgo biloba is veelbelovend bij de behandeling van glaucoom en andere oogziekten. Ginkgo biloba bevat natuurlijke eigenschappen die werken als antioxidanten en die de doorbloeding verbeteren. Van dit effect is aangetoond dat het de degeneratie van het netvlies vermindert. Er zijn ook aanwijzingen dat Ginkgo biloba verbeteringen in het kleurenzien produceert bij patiënten met diabetische retinopathie.

3. Kalmeert tinnitus

Het is mogelijk om met ginkgo biloba tinnitus te verminderen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten die last hebben van tinnitus, een verbetering van hun symptomen meldden na inname van ginkgo biloba, maar er zijn meer onderzoeken nodig om de effecten op verschillende soorten tinnitus en met verschillende doseringen te bepalen. 

4. Vermindert angst

Ginkgo kan de symptomen van angst helpen verlichten. Het gingkoblad heeft een adstringerende kwaliteit en voert warmte van het bovenste deel van het lichaam naar beneden.

Zie het echter niet als een wondermiddel voor angst. Het kan zeker helpen, maar gebruik het niet als enige als je veel last hebt van angstaanvallen. Therapie, veranderingen in levensstijl en traditionele medicatie (indien nodig) kunnen in dat geval ook belangrijk zijn om deel uit te maken van je behandelingsplan.

5. Het kan de gezondheid van het hart ondersteunen

Bepaalde onderzoeken met mensen met een hoog risico op hartaandoeningen hebben aangetoond dat patiënten die ginkgo biloba gebruiken, de opbouw van atherosclerotische plaque (wat leidt tot aderverkalking) en oxidatie van LDL-cholesterolwaarden ervaren.

Het belangrijkste voordeel van het nemen van dit kruid voor de gezondheid van het hart lijkt het superieure antioxiderende vermogen te zijn – het nemen van dit supplement verhoogde de activiteit van enkele van de krachtigste antioxidanten in het lichaam, superoxide-dismutase en glutathion.

Een ander voordeel is dat het de niveaus van circulerend stikstofmonoxide lijkt te verhogen, een stof die verantwoordelijk is voor het verwijden van bloedvaten en het bevorderen van een gezonde bloedsomloop.

6. Het kan de gezondheid van de nieren verbeteren

Vanwege het gehalte aan antioxidanten hebben onderzoekers ontdekt dat het de nierfunctie kan verhogen. Hierdoor is je lichaamin staat zich beter en sneller te beschermen tegen de effecten van giftige zware metaaldeeltjes.

7. Het kan helpen om ontstekingen te verminderen

Bloed heeft vele genezende eigenschappen, waaronder het brengen van genezende voedingsstoffen en zuurstof naar beschadigde cellen. Zoals eerder benoemd verhoogt Gingko de bloedcirculatie. De bloedstroom helpt de ontsteking in bepaalde delen van het lichaam te verminderen, met name de onderrug, knieën en hersenen.

8. Het kan hoofdpijn verminderen

Enkele kleine onderzoeken hebben de effectiviteit van het gebruik van ginkgo voor migraine bij vrouwen ondersteund, en het wordt al lange tijd gebruikt als een goedgekeurd middel tegen hoofdpijn. Dus als je gangbare remedies niet helpen, is dit misschien een overweging om te overwegen.

9. Het verlicht menstruatie klachten

Alsof alle bovenstaande voordelen niet voldoende reden waren om te overwegen om meer ginkgo te consumeren, zou het kruid ook nog eens menstruatie symptomen kunnen verminderen, zowel met krampen als met gemoedstoestand, zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn, angst, vermoeidheid en spierpijn.

10. Het kan het libido verbeteren

Gingo biloba kan ook invloed hebben op het libido, omdat het de bloedstroom efficiënter maakt en glad spierweefsel ontspant.

11. Het kan de slaapkwaliteit verbeteren

In meerdere gevallen lijkt het erop dat ginkgo kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren zonder de REM-functie te beïnvloeden. Dit voordeel wordt toegeschreven aan zijn antioxiderende werking. Voor mensen die gezond zijn maar niet kunnen slapen, kan 240 milligram ginkgo biloba per dag de subjectieve slaapkwaliteit verhogen. Ginkgo biloba verbetert de slaap aanzienlijk voor degenen die slaap verliezen tijdens het gebruik van trimipramine, een populair antidepressivum.

12. Het kan fibromyalgie bestrijden

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat suppletie met CoQ10 en ginkgo samen de kwaliteit van leven verbeterde van mensen bij wie fibromyalgie werd vastgesteld, een aandoening van het zenuwstelsel die vermoeidheid kan veroorzaken; hoofdpijn; slaapproblemen, angst en depressie.

13. Het kan de effectiviteit van de behandeling van schizofrenie verhogen

Hoewel het effect niet als groot wordt beschouwd, lijkt ginkgo de symptomen van schizofrenie effectief te verminderen wanneer het wordt gebruikt als aanvulling op antipsychotica. Het kan ook helpen om de reacties op deze medicijnen te verbeteren voor patiënten die als ‘therapieresistent’ worden beschouwd.

Dosering en bereiding

Ginkgo is verkrijgbaar in capsulevorm, als tabletten, vloeibare extracten en gedroogd blad voor thee. Er is geen vastgestelde standaarddosis voor gingko biloba. Verschillende formuleringen en doses zijn gebruikt in onderzoeken die het effect van het kruid op verschillende aandoeningen onderzoeken. De juiste dosis voor jou kan van verschillende factoren afhangen, waaronder je leeftijd, geslacht, medische geschiedenis en gebruikte formulering. Praat met je zorgverlener voor persoonlijk advies over de juiste dosis.

Manieren om Ginkgo Biloba te consumeren:

 • Omdat het een blad is, wordt ginkgo biloba gewoonlijk vermalen en gebruikt in een blend met andere heilzame kruiden. Het wordt veel gebruikt in een theemelange of een poeder vorm om aan je hete water toe te voegen voor thee. Ook kan het los als thee worden gebruikt. Je kunt het ook aan bijvoorbeeld je smoothie toevoegen.
 • Het is ook verkrijgbaar in tinctuurvorm, dus op die manier kun je het ook als druppels aan je smoothie, koffie, thee of eten kunt toevoegen.
 • Verder is het mogelijk om een Ginkgo bilabo supplement te nemen in de vorm van een capsule.

Ginkgo biloba kopen

Gingko is bekend onder vele andere namen, waaronder bai guo ye, yinhsing en fossiele boom. Maar het supplement is in de volksmond bekend als gingko biloba en je zult het waarschijnlijk in de winkelrekken zien die als zodanig zijn gemarkeerd. Veel reformmarkten en vitaminewinkels verkopen dit product. Ook online kun je het bestellen.

Lees altijd goed het etiket door van het product wat je koopt. Dit label bevat essentiële informatie, waaronder de hoeveelheid actieve ingrediënten per portie. Je kunt zo ook nagaan of er andere ingrediënten aan het product zijn toegevoegd, zoals vulstoffen, bindmiddelen en smaakstoffen.

Hier volgen ginkgo biloba supplementen en ginkgo biloba thee van de beste kwaliteit.

gingko biloba capsule
Ginkgo biloba capsules - € 19,95
Ginkgo Biloba extract - €24,95
ginkgo bilabo thee
Ginkgo biloba thee - €10,29

Gingko biloba bijwerkingen

Over het algemeen is Gingko biloba heel gezond en erg veilig. In sommige gevallen kan het wel wat bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen zijn: diarree, allergische huidreacties, spijsverteringsproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en spierzwakte.

Omdat ginkgo biloba de bloedstolling kan beïnvloeden, mag het niet worden gebruikt door mensen met bloedingsstoornissen of mensen die medicijnen of supplementen gebruiken die de bloedstolling beïnvloeden, zoals warfarine, aspirine, knoflook, vitamine E en niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen.

Er zijn enkele gevallen van bloeding opgetreden bij personen die geen andere bloedverdunner hadden gebruikt. Personen met epilepsie of diabetes moeten ook het gebruik van ginkgo biloba vermijden, tenzij het kruid wordt ingenomen onder toezicht van een medische professional. Zwangere vrouwen mogen geen ginkgo gebruiken.
Gezien het aantal medicijnen en supplementen dat kan interageren met ginkgo, is het altijd een goed idee om je huisarts te raadplegen voordat je ginkgo inneemt.

Mensen die gingko biloba niet mogen gebruiken, zijn onder meer:

 • kinderen
 • zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
 • mensen die bloedverdunners gebruiken
 • mensen met epilepsie
 • Patiënten met diabetes mogen gingko niet gebruiken zonder eerst een arts te raadplegen.

Conclusie

Ginkgo biloba is een van de meest geprezen supplementen ter wereld om het geheugen en de cognitieve gezondheid te verbeteren en om chronische ontstekingen te voorkomen.

Het werkt door de activiteit van antioxidanten door het hele lichaam te verhogen. Veel landen hebben ginkgo biloba extract als medicijn geïntroduceerd vanwege de vele bestudeerde voordelen.

Hoewel het over het algemeen erg veilig is, kunnen mogelijke bijwerkingen van ginkgo spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en allergische reacties zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *