Gezwollen voeten ontzwellen: De beste tips!

Als je bent beland op dit artikel ‘gezwollen voeten ontzwellen’ heb je waarschijnlijk gezwollen voeten. Dit kan erg vervelend zijn. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres om hier zo snel mogelijk vanaf te komen! Opgezwollen voeten treden normaal gesproken op tijdens de zwangerschap of door voet- / enkelblessure of oedeem. Oedeem is in feite zwelling die wordt veroorzaakt door vochtretentie, wanneer overtollig vocht wordt opgesloten in de weefsels van het lichaam. Het is vaak ongemakkelijk en pijnlijk. Soms kan zwelling duiden op een ernstiger probleem zoals hart-, lever- of nierziekte. Verderop in dit artikel lees je over de verschillende oorzaken van opgezwollen voet.

Gezwollen voeten komen vaak voor en zijn gelukkig meestal geen reden tot bezorgdheid, tenzij het symptomen zijn die kunnen wijzen op een ernstig gezondheidsprobleem. Zwangerschap kan ook een van de redenen zijn van opgezwollen voeten, wat over het algemeen als normaal wordt beschouwd. Raadpleeg bij overmatige zwelling echter een arts voor een snelle diagnose en behandeling.

Als de zwelling niet langer dan drie tot vier dagen aanhoudt, kun je je gezwollen voeten ontzwellen met de volgende huismiddeltjes.

Gezwollen voeten ontzwellen

Heb jij last van opgezwollen voeten en enkels? Probeer een van deze remedies voor snelle verlichting.

1. Voetenbad

Chronisch gezwollen voeten kunnen een symptoom zijn van een aantal medische aandoeningen, van bloedsomloop tot hartproblemen. Maar als je deze medische oorzaken hebt uitgesloten, zijn er een aantal huismiddeltjes die je kunt proberen.

Hydrotherapie is een mooie naam voor het afwisselen van duikjes tussen warm- en koudwaterbaden en een van de natuurlijke huismiddeltjes van artsen voor gezwollen voeten. Het warme water zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, terwijl het koude water ervoor zorgt dat ze samentrekken. Dit helpt de bloedsomloop te verbeteren, waardoor vochtophoping in de voeten en enkels kan worden verminderd en voorkomen. Probeer je voeten drie tot vijf minuten in het hete water te houden en vervolgens gedurende 30 tot 60 seconden in het koude water. Ga door met het afwisselen van de twee gedurende 15 tot 20 minuten. Doe dit een paar keer per dag.

2. Epsom zout / Bitter zout

Geef je bad een boost door Epsom zout, of ook wel bitter zout genoemd, toe te voegen. Van het magnesiumsulfaat in Epsom zout wordt gedacht dat het de zwelling vermindert en de bloedsomloop verbetert, en het kan je verlichting geven van zwelling en de pijn die ermee gepaard gaat. Meng een half kopje Epsom zout in een voetbad met warm of koud water gedurende 10 tot 20 minuten. Herhaal tot drie keer per week.

epsomzout
Bitterzout (Epsom zout / Magnesiumsulfaat) - €11,99

3. Compressie sokken

Compressie sokken / compressie kousen werken door druk uit te oefenen op je voeten en benen om de doorbloeding en het meeste bloed in je benen te verbeteren. Je kunt compressiesokken online of vrij verkrijgbaar bij je plaatselijke drogisterij kopen. Als je een enorme opzwelling hebt, kun je ook je arts vragen om een ​​compressiekous op recept te krijgen.

compressie kousen
Compressiesokken duopack - €16,99

4. Beweging

Het lijkt misschien contra-intuïtief om op te staan en te bewegen als je voeten en enkels twee keer zo groot aanvoelen als hun normale grootte. Maar het gebruik van de spieren in je voeten en benen kan helpen om overtollig vocht uit je voeten en terug naar je hart te leiden. Regelmatige lichaamsbeweging kan in de eerste plaats ook helpen om opgezwollen voeten te voorkomen. Als het gewoon te pijnlijk is om te oefenen, probeer dan een niet belastende oefening zoals zwemmen, die als bijkomend voordeel heeft dat het je huid kalmeert.

5. Breng je benen omhoog

Breng je benen boven het hartniveau wanneer je zit of ligt om zwelling te verminderen. Probeer meerdere keren per dag een paar minuten op je rug te liggen met je benen tegen een muur. Je kunt je benen ook op een kussen laten rusten terwijl je slaapt.

6. Magnesium

Een magnesiumtekort kan bijdragen aan zwelling van de voeten, waardoor vocht wordt vastgehouden. Als je arts je toestemming geeft, probeer dan dagelijks een magnesiumsupplement van 200 tot 400 mg te nemen, tenzij je een nier- of hartaandoening hebt. Je kunt je magnesiuminname ook op natuurlijke wijze verhogen door magnesiumrijk voedsel aan je dieet toe te voegen, zoals donkere bladgroenten, noten en zelfs donkere chocolade.

magnesium tabletten
Vitaminstore - Super Magnesium - 60 tabletten - €16,95

7. Beperk je zoutinname

Het verminderen van je zoutinname kan het vasthouden van vocht helpen verminderen. Veelvoorkomende boosdoeners met veel zout zijn koekjes, chips, fastfood, ingeblikte producten en andere voorverpakte items. Je arts kan je advies geven over hoeveel zout je moet gebruiken.

8. Water drinken

Hoewel het misschien vreemd klinkt om meer water te drinken als je water vasthoudt, kan het drinken van acht of meer glazen water per dag zwelling juist voorkomen.

9. Voetmassage

Massage kan helpen de spieren te ontspannen en de bloedsomloop te verbeteren. Het werkt door het lymfestelsel te activeren, waardoor overtollig vocht uit je voeten kan worden afgevoerd, waardoor zwelling wordt verminderd. Doe een kleine zelfmassage door de voeten meerdere keren per dag zachtjes te masseren. Masseer niet zo hard dat het pijn doet, maar oefen wel stevige druk uit.

Wat veroorzaak opgezwollen voeten?

Er zijn verschillende oorzaken voor opgezwollen voeten. Sommige oorzaken, zoals lichte verwondingen zijn duidelijk en makkelijk te behandelen. Andere kunnen echter tekenen zijn van een ernstige onderliggende gezondheidstoestand die onmiddellijke medische aandacht vereist. Als je na een aantal dagen geen verschil merkt na het toepassen van de bovenstaande manieren, neem dan altijd contact met je arts op.

Hier volgen een aantal verschillende oorzaken van opgezwollen voeten:

1. Oedeem

Oedeem is de medische term voor zwelling die optreedt wanneer vloeistof vast komt te zitten in de weefsels van het lichaam. Het treft meestal de benen en voeten, maar kan ook voorkomen in andere delen van het lichaam, zoals het gezicht of de buik. Oedeem kan vanzelf verdwijnen, of er kan een onderliggende oorzaak zijn die medische behandeling vereist. De bovengenoemde manieren kunnen ook helpen om oedeem te behandelen.

2. Zwangerschap

Een veel voorkomend symptoom van een zwangerschap is dat de voeten en enkels opzwellen. Deze zwelling wordt veroorzaakt door vochtophoping en verhoogde druk op de aderen. Met de verschillende huismiddeltjes is dit te behandelen en te verlichten.

3. Voet- of enkelblessure

Een blessure aan de voet of enkel kan zwelling in dit deel van het lichaam veroorzaken.Een verstuikte enkel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de voet opzwelt. Om een ​​voet- of enkelblessure te behandelen, is het belangrijk om de voet hoog te houden en het been niet te belasten. Het gebruik van een ijspak of compressieverband kan zwelling helpen verminderen, en vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen ongemak helpen verminderen.

4. Leefstijlfactoren

Sommige leefstijlfactoren kunnen ook leiden tot gezwollen voeten. Deze factoren zijn onder meer:

 • Overgewicht hebben
 • Heel veel zitten
 • Slecht passende schoenen dragen

Met een gezondere levensstijl en de verschillende behandeling opties voor thuis is dit op te lossen.

5. Pre eclampsie

Als zwelling tijdens de zwangerschap plotseling optreedt en ernstig is, kan dit een teken zijn van pre eclampsie. Dit is een aandoening die kan optreden tijdens de zwangerschap of direct na de bevalling. Symptomen zijn onder meer eiwit in de urine, snel overmatig vasthouden van vocht en hoge bloeddruk.

Dit is een ernstige aandoening die meestal optreedt in de tweede helft van de zwangerschap en kan evolueren tot eclampsie, wat nog gevaarlijker is en een medisch noodgeval vormt. Als een zwangere vrouw een van deze symptomen ervaart, moet ze onmiddellijk met haar arts of verloskundige praten.

Tekenen van pre-eclampsie zijn onder meer:

 • ernstige zwelling
 • duizeligheid
 • hoofdpijn
 • misselijkheid en overgeven
 • visie verandert
 • minder vaak plassen

6. Een bijwerking van medicatie

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot zwelling van de voeten, vooral als ze het vasthouden van water veroorzaken. Iedereen die denkt dat hun voeten opzwellen door hun medicatie, moet een arts raadplegen, die mogelijk de dosering kan wijzigen of een ander type medicatie kan voorschrijven.

Medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat de voeten opzwellen, zijn onder meer:

 • hormonen, zoals testosteron en oestrogeen
 • calciumantagonisten die helpen de bloeddruk onder controle te houden
 • steroïden, zowel androgene als anabole, en corticosteroïden
 • steroïdeloze ontstekingsremmers
 • antidepressiva
 • medicatie om diabetes te helpen beheersen

7. Warm weer

Opgezwollen voeten door warmte komt heel vaak voor. Tijdens warm weer kunnen de voeten opzwellen omdat hun aderen uitzetten om het lichaam af te koelen. Door dit proces kan vloeistof in het omliggende weefsel lekken. Vloeistof kan zich ook in de enkels en voeten verzamelen. Veel water drinken en goed passende, comfortabele schoenen dragen die enige ventilatie mogelijk maken, kunnen helpen voorkomen dat de voeten bij warm weer opzwellen.

8. Alcohol

Alcohol kan ervoor zorgen dat het lichaam overtollig water vasthoudt, waardoor de voeten opzwellen. Als de zwelling langer dan 2 dagen aanhoudt, moet een persoon een afspraak maken met zijn arts. Terugkerende zwelling van de voeten na het drinken van alcohol kan een teken zijn van een onderliggend probleem met het hart, de lever of de nieren.

9. Infectie

Een infectie kan zwelling van de voeten en enkels veroorzaken. Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op infectie van hun voeten, dus ze moeten waakzaam blijven voor eventuele veranderingen in dit deel van het lichaam, zoals het verschijnen van blaren en zweren. Een arts zal doorgaans antibiotica voorschrijven om infecties te behandelen.

10. Veneuze insufficiëntie

Veneuze insufficiëntie treedt op wanneer het bloed van een persoon niet goed door het lichaam kan stromen. Dit komt door beschadigde kleppen waardoor bloed door de bloedvaten lekt en vochtophoping in de onderbenen, met name rond de voeten en enkels.

Tekenen van veneuze insufficiëntie zijn onder meer:

 • pijnlijke benen
 • nieuwe spataderen verschijnen
 • huidveranderingen, zoals schilfering
 • huidzweren
 • infectie

Behandeling:

Iemand die tekenen van veneuze insufficiëntie ervaart, moet zo snel mogelijk een afspraak maken met zijn arts. Om veneuze insufficiëntie te behandelen, kan een arts aanbevelen om een ​​aantal levensstijlveranderingen aan te brengen, zoals door te gaan sporten om het bloed efficiënt door het lichaam te laten pompen. Steunkousen en medicatie om bloedstolsels te voorkomen kunnen ook helpen.

11. Bloedstolsel

Bloedstolsels ontstaan ​​wanneer het bloed niet goed door het lichaam stroomt, waardoor bloedplaatjes aan elkaar blijven kleven. Als zich bloedstolsels ontwikkelen in de aderen van de benen, kunnen deze voorkomen dat het bloed terugstroomt naar het hart. Hierdoor kunnen de enkels en voeten opzwellen.

Diepe veneuze trombose (DVT) treedt op wanneer zich diep in de benen bloedstolsels vormen. DVT is een ernstige aandoening die een verstopping in de grote beenaders kan veroorzaken. In sommige gevallen kunnen de stolsels losbreken en naar het hart of de longen gaan.

Tekenen van DVT zijn onder meer:

 • zwelling in een been
 • pijn of ongemak in het been
  kleurveranderingen in het been
 • lichte koorts

Behandeling:

Als een persoon tekenen van DVT opmerkt, moet hij dringend medische hulp inroepen. Een arts kan bloedverdunnende medicijnen voorschrijven om bloedstolsels te behandelen. Mensen kunnen bloedstolsels ook helpen voorkomen door panty’s, compressiekousen of kleding te dragen die los om de enkels zit. Andere preventiemethoden zijn onder meer actief blijven en de zoutinname verminderen. Het is ook het beste om langdurig stil te staan ​​of te zitten, vooral met gekruiste benen.

12. Lymfoedeem

Het lymfestelsel helpt het lichaam om ongewenste stoffen, zoals bacteriën en gifstoffen, kwijt te raken. Lymfoedeem treedt op wanneer lymfevloeistof zich in de weefsels verzamelt als gevolg van problemen met de lymfevaten. Als de lymfevaten beschadigd of afwezig zijn, kan lymfevloeistof zich ophopen en leiden tot infectie, langzame wondgenezing en zelfs misvorming.

Mensen die bestralingstherapie of lymfeklierverwijdering ondergaan, hebben een hoger risico op lymfoedeem. Iedereen die een kankerbehandeling heeft ondergaan en zwelling ervaart, moet onmiddellijk contact opnemen met hun arts.

Behandeling:

Behandelingsopties voor lymfoedeem omvat genoeg beweging en gerichte massage, die beide kunnen helpen het overtollige vocht af te voeren. Het dragen van verbanden of compressiekleding kan ook nuttig zijn.

13. Nierziekte

Mensen met slecht functionerende nieren kunnen mogelijk geen vloeistof wegspoelen, die zich in het lichaam kan ophopen. Nierziekte vertoont mogelijk geen symptomen totdat deze ernstig is en de nieren beginnen te falen. Tekenen en symptomen van nierfalen zijn onder meer:

 • kortademigheid
 • minder vaak plassen
 • slaperigheid of vermoeidheid
 • aanvallen
 • pijn of druk op de borst
 • misselijkheid
 • verwarring

Behandeling:

Behandelingsopties voor nieraandoeningen omvatten medicatie, een eiwitarm dieet en supplementen van vitamine D en calcium. De behandelingsmogelijkheden voor nierfalen zijn onder meer dialyse of een niertransplantatie.

14. Hartziekte

Ook kunnen gezwollen voeten hartfalen betekenen. Zwelling van de voeten kan een teken zijn van een hartaandoening of hartfalen. Als het hart beschadigd is, kan het het bloed niet efficiënt naar het hart pompen. Rechtszijdig hartfalen kan ervoor zorgen dat het lichaam zout en water vasthoudt, met gezwollen voeten tot gevolg.

Naast zwelling van de benen, enkels en voeten zijn de symptomen van hartfalen onder meer:

 • kortademigheid, vooral tijdens het sporten of liggen
 • vermoeidheid
 • hoge hartslag
 • zwakheid
 • hoesten of piepende ademhaling
 • zwelling van de buik
 • wit of roze, met bloed getint slijm
 • snelle gewichtstoename door vochtophoping
 • misselijkheid of braken
 • verlies van eetlust
 • concentratieproblemen of verwarring

Behandeling:

Als een persoon een van de bovenstaande symptomen ervaart, moet hij onmiddellijk medische hulp inroepen. Behandelingsopties voor hartfalen omvatten medicijnen, medische hulpmiddelen om het hart te ondersteunen en operaties.

15. Leverziekte

Leverziekte kan de productie van albumine remmen. Albumine is een eiwit dat helpt te voorkomen dat het bloed uit de bloedvaten lekt. Een gebrek aan albumine betekent dat het bloed kan lekken, waardoor vocht zich ophoopt in de benen en voeten, wat kan leiden tot zwelling.

Symptomen van een leverziekte zijn onder meer:

 • geelzucht, waarbij de huid en ogen geel worden
 • donkere urine
 • misselijkheid of braken
 • verlies van eetlust
 • jeuk aan de huid
 • snel blauwe plekken krijgen
 • gebrek aan energie
 • bleke, bloederige of teerkleurige ontlasting
 • zachte, gezwollen buik

Behandeling:

Om een ​​leveraandoening te behandelen, kan een arts medicijnen voorschrijven. Ze kunnen ook voorstellen om levensstijlveranderingen aan te brengen, zoals afvallen of minder alcohol drinken. In ernstigere gevallen van leverziekte kan een operatie nodig zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *