Gezichtsmasker maken: 6 effectieve recepten
Neem een avondje vrij en verwen je zelfs eens heerlijk met een zelfgemaakt gezichtsmasker! Zelf een gezichtsmasker maken is gemakkelijk en ontzettend effectief om verschillende huidproblemen aan te pakken, wanneer je de juiste ingrediënten gebruikt.
Wist je al dat je koelkast een aantal indrukwekkende ingrediënten voor huidverzorgingsrecepten bevat? Denk tenslotte eens aan alle voedzame vitamines en mineralen in fruit en groenten, zoals vitamine C, vitamine E en vitamine A. Al deze vitamines zijn ook ontzettend goed wanneer ze op je huid worden aangebracht.
Het kiezen van het juiste masker voor jouw huidtype kan ook een struggle zijn, maar daar schieten we te hulp! In dit artikel vindt je 6 verschillende gezichtsmasker recepten die verschillende huidproblemen aanpakken. Denk aan acne, rimpels, een droge huid en meer. De zachte en actieve ingrediënten in deze recepten zullen je huid snel weer egaal en gehydrateerd maken en laten stralen als nooit tevoren!
Gezichtsmasker maken: 6 recepten voor verschillende huidproblemen
1. Gezichtsmasker voor een acne gevoelige huid

Als je last hebt van milde tot matige acne, is dit gezichtsmasker een must om in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Bananen zitten boordevol vitamine A, die de huidcelvernieuwing bevordert en de poriën helpt schoon te houden. De kurumapoeder weert acne veroorzakende bacteriën af en baking soda absorbeert overtollige olie van de huid. Een combinatie van die drietal is dan ook de perfecte mix van van acne af te komen.
INGREDIËNTEN:
– 1 banaan
– 1 eetlepel baking soda
– 1 eetlepel kurkuma poeder
INSTRUCTIES:
Meng de banaan in een blender of prak deze glad met een vork. Voeg de baking soda en kurkuma poeder toe. Als het een geheel is breng het aan op je gezicht met je vingers of met behulp van een kwast. Laat het ongeveer 15 minuten intrekken en spoel het mengsel daarna af met warm water.
2. Gezichtsmasker voor een droge huid

Voor droge en gevoelige huidtypes die snel en veel roodheid ervaren, is yoghurt de optimale basis voor een gezichtsmasker: het is rijk aan probiotica en kalmerende huidproteïnen. Flavanolen (zoals degene die je toevoegt in de vorm van cacaopoeder) kalmeren irritatie, terwijl honing de huid strakker maakt. Het is een zacht maar krachtig gezichtsmasker. Perfect dus voor een droge huid.
INGREDIËNTEN:
– 1 eetlepel yoghurt
– 1 theelepel honing
– 1 theelepel cacaopoeder
INSTRUCTIES:
Voeg alle ingrediënten samen en meng het tot het één geheel is. Breng het vervolgens aan op je gezicht en laat het ongeveer 15 minuten intrekken. Was het daarna af met warm water.
3. Gezichtsmasker tegen rimpels en fijne lijntjes

Regelmatige gezichtsbehandelingen kunnen fijne lijntjes en rimpels verminderen en een strakkere, stevigere huid bevorderen. Gebruik avocado’s en cacaopoeder om de productie van collageen te stimuleren en honing om de huid te hydrateren en te verzachten.
INGREDIËNTEN:
– 2 avocado’s
– 1 eetl. rauwe honing
– 2 eetlepels. cacaopoeder
INSTRUCTIES:
Pureer de avocado’s in een kom en voeg dan het cacaopoeder en de honing toe. Masseer het masker vervolgens zachtjes over je gezicht. Laat het 15 minuten intrekken en was het daarna af met warm water.
3. Gezichtsmasker voor pigmentvlekken

Hyperpigmentatie verwijst naar donkere delen van de huid, vaak als gevolg van acne, ouderdom of beschadiging door de zon. Dermatologische behandelingen kunnen hyperpigmentatie helpen verminderen, maar deze behandelingen zijn meestal duur. Gelukkig kun je geld besparen en je huidskleur egaliseren met een doe-het-zelf-kurkuma-masker, dat ook ontstekingen vermindert.
INGREDIËNTEN:
– 1/2 theelepel. kurkuma poeder
– 1 à 2 eetl. rauwe honing
INSTRUCTIES:
Meng alle ingrediënten in een kom totdat het een geheel is. Masseer het zachtjes over je gezicht en laat het 10 minuten intrekken voordat je het afspoeld met warm water.
4. Gezichtsmasker voor een schilferende huid

Aloë vera is enorm krachtig als het gaat om de behandeling van huidaandoeningen. Het zit boordevol vitamine A en C, antioxidanten en enzymen en het is fantastisch voor de droge, schilferige huid. De enzymen helpen de huid op een zeer zachte manier te exfoliëren en de ontstekingsremmende werking verzacht irritatie. In combinatie met bananen en amandelolie heb je een masker dat verkoelend, rustgevend en verzachtend werkt.
INGREDIËNTEN:
– Een banaan
– Twee eetlepels aloë vera gel
– Drie theelepels amandelolie
INSTRUCTIES:
Meng de banaan en aloë vera tot een gladde pasta en voeg dan de amandelolie toe. Hoe meer de banaan glad wordt gepureerd, hoe gemakkelijker het is om op je gezicht te smeren. Breng het met je vingers of een kwastje aan en laat het 15 minuten intrekken. Spoel het vervolgens af met warm water.
5. Gezichtsmasker tegen mee eters

Geactiveerde houtskool heeft vele voordelen, waaronder dat het werkt als een middel om vuil en onzuiverheden uit de poriën te trekken. Als zodanig is het uitstekend te gebruiken in een mee etermasker. Mee-eters zijn poriën die zijn verstopt met vuil, dode huidcellen of bacteriën. Ze zijn zwart omdat de porie open blijft en al die smurrie begint te oxideren. Dit masker zal drogen, en als je het afpelt, heeft de houtskool alle mee-eters eruit gehaald, welke los komen als je het masker van je gezicht haalt. Het ziet er misschien vies uit, maar het is heel bevredigend en je bent op een snelle en makkelijke manier van je mee eters af!
INGREDIËNTEN:
– Twee theelepels niet-gearomatiseerde gelatine
– Twee eetlepels water
– Geactiveerde houtskool poeder
INSTRUCTIES:
Meng de gelatine, het water en het houtskoolpoeder tot een gladde pasta. Breng het mengsel alleen op de t-zone aan en wacht tot het helemaal droog is. Pas op dat je het niet in je wenkbrauwen krijgt; anders kunt je wel eens een onverwachte en ongewenste wax krijgen.Zodra het masker droog is, trek je het voorzichtig los en gooit je het weg in de prullenbak. Je kunt kleine stukjes maskerresten verwijderen met een zacht, vochtig washandje.
6. Gezichtsmasker voor een gevoelige huid

Net als een huid die gevoelig is voor acne, heeft de gevoelige huid ook extra liefde nodig. Dit masker bevat honing vanwege zijn ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende eigenschappen. Groene thee, in de vorm van matcha, bevat antioxidanten om vrije radicalen te bestrijden. Zorg er echter voor dat het poeder dat je gebruikt pure groene thee is en geen zoetstoffen of toevoegingen bevat. Als je geen matchapoeder hebt, kun je als alternatief groene theebladeren gebruiken. Ten slotte zorgt de olie ervoor dat de huid niet uitdroogt. Als je huid extreem gevoelig is, is het misschien een goed idee om een kleine test uit te voeren voordat je het over je hele gezicht smeert.
INGREDIËNTEN:
– Een theelepel matchapoeder
– Een eetlepel honing
– Een theelepel zoete amandel– of jojoba-olie
INSTRUCTIES:
Meng de matcha, honing en olie tot een gladde pasta. Breng het met je vingers of met een kwastje aan op je gezicht en laat het 15 minuten inwerken. Spoel het vervolgens af met warm water.
Zelf een gezichtsmasker maken: Waar je op moet letten
Een gezichtsmasker maken is heel makkelijk en er kan weinig mis aan gaan. Er zijn echter wel een aantal dingen waarop je moet letten. De belangrijkste punten zijn als volgt:
- Breng je masker altijd aan op een schoon gezicht. Zorg er dus voor dat je je make-up en onzuiverheden goed verwijderd voordat je je gezichtsmasker aanbrengt. Daarnaast is het een goede gewoonte om na je masker een toner te gebruiken om de poriën te sluiten en vervolgens te hydrateren.
- Controleer bij het gebruik van ingrediënten voor in je gezichtsmasker altijd de houdbaarheidsdatum. Net zoals je niet van over de datum producten zou eten, moet je het ook niet op je gezicht smeren.
- Maak je maskers elke keer vers. De bovenstaande recepten zijn allemaal perfect voor een enkele toepassing. Maak dus niet heel veel tegelijk om later te gebruiken.
- Laat het masker niet te lang op je gezicht zitten, anders kun je je huid irriteren. Houdt een maximum van 30 minuten aan.
- Breng niet elke avond een masker aan. Slechts één of twee keer per week is voldoende om van de voordelen te genieten.
Wat zijn de voordelen van zelf een gezichtsmasker maken?
Je kunt een gezichtsmasker natuurlijk kopen in de winkel, maar wanneer je er zelf een maakt weet je precies wat erin zit. Je kunt de juiste ingrediënten gebruiken en samenvoegen die bij jouw huidtype passen en die jouw huidproblemen aanpakken. Je bent er ook van verzekerd dat er geen toevoegingen en chemicaliën in je gezichtsmasker zitten. Natuurlijk is altijd de beste optie om voor te gaan! Een ander voordeel van zelf een gezichtsmasker maken is dat het goedkoper is dan een gezichtsmasker kopen en je hoeft er vaak niet eens het huis voor uit. De meeste, al dan niet alle, producten die je nodig heb je vaak al in huis.
Een gezichtsmasker kan je huid aanvullen en hydrateren. Het zijn effectieve behandelingen omdat de ingrediënten ongeveer 10 tot 30 minuten op je huid kunnen blijven zitten. De voedingsstoffen en vitamines dringen hierdoor je huid binnen, reinigen je poriën diep en verwijderen de buitenste laag dode huid. Gezichtsmaskers kunnen de huid reinigen, strakker maken, exfoliëren, verzachten en verhelderen.