Gerstekorrel verwijderen: De beste tips!
Ken je die harde, witte bultjes onder je huid die maar niet weggaan, hoe hard je ook knijpt? Het zijn waarschijnlijk geen puistjes zoals je voorheen misschien dacht, maar gerstekorrels. Gerstekorrels of ook wel milia genoemd, zijn vaak klein maar erg vervelend en ze kunnen overal op de huid opduiken. Veel mensen verwarren het met acne. Je kunt en mag een gerstekorrel echter nooit uitknijpen. Het goede nieuws is dat een gerstekorrel verwijderen mogelijk is op verschillende eenvoudige manieren. Lees verder om te ontdekken hoe je de prachtige egale huid van je dromen kunt realiseren!
Wat zijn gerstekorrels?
Voordat we ingaan op gerstekorrels verwijderen is het natuurlijk eerst handig om te weten wat het precies is. Gerstekorrels zijn kleine witte bultjes of cysten die op het huidoppervlak verschijnen als dode huidcellen vast komen te zitten. Een andere naam voor gerstekorrels is milia. Ze bestaan uit keratine, een eiwit op de buitenste laag van de huid, en hoewel ze op whiteheads lijken, zijn ze niet gerelateerd aan acne of infectie en zijn ze gewoon een zakje met een normale huid. Ze mogen dan ook niet op dezelfde manier worden behandeld.
Gerstekorrels kunnen overal op je gezicht ontstaan, maar vaak verschijnen ze rondom je ogen. Als je alleen al in Google gerstekorrel intypt krijg je automatisch zoeksugggesties als ‘gerstekorrel oog’ ‘gerstekorrel ooglid’ ‘gerstekorrel binnekant ooglid’ ‘gerstekorrel onder ooglid’ ‘gerstekorrel onder oog’ en ‘gerstekorrel in oog’. Dit zijn de zoekwoorden waarop heel veel mensen zoeken, wat dus betekend dat heel veel mensen er last van hebben op deze plek. Ze kunnen echter ook op andere plekken opduiken. Ook komen ze vaak voor bij baby’s.
Gelukkig zijn gerstekorrels /milia niet iets om je zorgen over te maken, het is slechts een cosmetisch probleem. Ze zullen geen littekens op je huid veroorzaken en ze leiden meestal niet tot extra problemen. Ook verdwijnen ze vaak vanzelf. Wel kan dit lang duren. Gelukkig kun je milia gemakkelijk zelf behandelen!
Wat veroorzaakt gerstekorrels?
Gerstekorrels kunnen spontaan op je gezicht onstaan en er zijn een aantal factoren die daaraan bijdragen. Gerstekorels rond de ogen worden vaak veroorzaakt door te zware crèmes. Als je bijvoorbeeld je gezichtscrème dik onder je ogen aanbrengt kan dit het veroorzaken. Dit heeft ermee te maken dat de huid onder je ogen veel dunner is dan de huid op andere delen van je gezicht. Je kunt vaak al gerstekorrels voorkomen op deze plek door een speciale oogcrème te gebruiken. Hier gaan we later nog verder op in.
Gerstekorrels kunnen ook op andere delen van je huid opduiken, zoals bijvoorbeeld op je neus of andere delen van het lichaam. Ze treden meestal op als gevolg van huidbeschadiging zoals bijvoorbeeld schade van de zon, huiduitslag en/of overmatig gebruik van aggresieve producten op de huid.
Gerstekorrels verwijderen en voorkomen
Dus… hoe kom je van die vervelende milia af? Omgaan met milia kan aanvoelen als een nooit eindigend gevecht, vooral omdat je ze niet net zo makkelijk als puistjes kunt uitknijpen. Met de onderstaande manieren kun jij je gerstekorrel verwijderen en voorkomen dat je er nog een keer last van krijg in de toekomst.
1. Zacht scrubben
Er zijn eindeloos veel voordelen aan het exfoliëren / scrubben van je huid, waaronder: het minimaliseren van hyperpigmentatie, het uitbannen van puistjes en het verminderen van oppervlakkige acnelittekens – en aangezien milia het resultaat is van vastzittende huidcellen, is exfoliatie ook geweldig om te voorkomen dat je hier last van krijgt.
Scrubben zorgt ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd, wat resulteert in veel minder opbouw. Het zorgt er ook voor dat een vochtinbrengende crème verder in de huid doordringt, wat betekent dat je veel meer uit je luxe huidverzorgingsproducten haalt.
Je kunt een gerstekorrel voorkomen door regelmatig te scrubben. Ook zullen degene die je al hebt hierdoor eerder weer verdwijnen.
2. Chemische peelings
Een andere manier om gerstekorrels te voorkomen is door een chemische peeling. Dit doet ongeveer hetzelfde als scrubben, alleen gaat het nog wat dieper. Chemissche peelings die AHA’s en BHA’s bevatten, waaronder glycolzuur en salicylzuur, zorgen voor een versnelde, chemische afschilfering zonder dat je je huid agressief moet scrubben. Ze zijn niet schurend en heffen alleen de bovenste huidlaag op, waardoor de huid ‘schoon en fris’ is. En minder dode cellen = minder vervelende bultjes.
3. Stop met het gebruik van zware crème en ga voor lichtgewicht texturen
Als milia de neiging heeft om rond je ogen te clusteren, kan dit iets te maken hebben met de textuur van je huidverzorgingsproducten. Het aanbrengen van dikkere crèmes op dunne en gevoelige delen van de huid kan zowel de poriën verstoppen als dode huidcellen opsluiten – dit veroorzaakt een leger van vervelende bultjes onder de huid. Als je milia rond je ogen ervaart, probeer dan een lichtere oogcrème en vermijd vette oogmake-up verwijderaars. Een lichte oogcrème wordt snel opgenomen zonder de poriën te verstoppen.
Lees hier waarom het gebruiken van een oogcrème zo belangrijk is.
4. Neem Retinol op in je skincareroutine
Retinolen (vitamine A-derivaten) zijn briljant in het op gang brengen van celvernieuwing, en minder lagen dode huid resulteren in minder obstructies, minder witte bultjes en een meer gelijkmatige, onberispelijke huidtextuur. Naast het voorkomen en behandelen van gerstekorrels is retinol ook geweldig als behandeling voor acne en om veroudering tegen te gaan. Let er wel op dat retinol een krachig middel is en wat huidirritatie en roodheid in het begin kan veroorzaken. Voorkom dit door het gebruik langzaam op te bouwen.
5. Probeer manuka honing
Als je op zoek bent naar een meer natuurlijke manier om met je milia om te gaan, is manukahoning misschien de juiste oplossing voor jou. Vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen kan manuka honing helpen de ontsteking te verminderen die soms tot milia leidt. Zoek naar huidverzorgingsproduct die manuka honing bevat of maak zelf een masker met rauwe manuka honing.
6. Verwijder de gerstekorrel met een naald
Een gerstekorrel weghalen wordt meestal gedaan met een naald. Er zijn veel beproefde behandelingen beschikbaar voor het verwijderen van milia, maar een van de meest voorkomende is het gebruik van een steriele naald om een incisie in de huid te maken en zo plaats te maken voor zorgvuldige extractie. Maar om infectie en littekens te voorkomen, is het het beste om het niet thuis te proberen zonder eerst een professional te raadplegen.
De behandeling moet met voorkeur worden uitgevoerd door een gekwalificeerde dermatoloog of een erkende schoonheidsspecialiste. Ze zullen je de beste manier kunnen aanbevelen om de milia te extraheren. Het beste type behandeling hangt ook af van het type milia dat je hebt, evenals het aantal en de locatie op het gezicht. Deze procedure op kantoor is snel, pijnloos (verdovende crème kan worden aangebracht) en geneest snel voor de meeste mensen.
Ben je eigenwijs en wil je het toch zelf doen, zorg dan in ieder geval dat je het op de juiste manier doet en heel goed uitkijkt. Maak in dat geval eerst je gerstekorrel wat ‘losser’ door het met warm water een beetje te weken. Maak een washandje nat met warm water en wrijf er zachtjes mee over je gerstekorrel. Zorg ervoor dat je gerstekorrel en de huid rondom goed schoon is, zodat er geen vuil in het straks open wondje komt. Gebruik vervolgens een steriele naald om de gerstekorrel te verwijderen. Doe dit erg voorzichtig! Je kunt voor de zekerheid een antibacteriële crème op het gebied smeren zodat je zeker weet dat het helemaal schoon en ontsmet is. Steek de naald dan voorzichtig door de bovenkant van de gerstekorrel. Kijk uit dat je niet de diep gaat, maar ook niet te ondiep. De naald moet wel door de bovenste huidlaag gaan om de korrel eruit te kunnen halen. Haal na het prikje de naald eruit en verwijder de korrel met een schoon watteschijfje. Als de korrel verwijderd is, smeer je nog wat antibacteriële crème op om er zeker van te zijn dat het helemaal goed ontsmet is. Kom er vervolgens niet meer met je handen aan, zodat er geen bacteriën in het open wondje komen. Schrik niet als er wat bloed mee uit komt, dit is normaal en kan geen kwaad.
Nogmaals, laat het bij voorkeur over aan een dermatoloog of schoonheidspecialiste. Zij doen dit regelmatig en weten precies hoe ze te werk moeten gaan. Dit is dus de veiligste manier. Een gerstekorrel zelf verwijderen zonder naald is bijna niet mogelijk. Ze gaan uiteindelijk vanzelf weg, maar om het proces te versnellen, kun je de bovengenoemde manieren proberen (scrubben etc). Deze zullen naast het voorkomen van die vervelende bultjes ook zorgen dat ze sneller weg gaan.
7. Vermijd teveel blootstelling aan de zon
Een huid beschadiging door de zon en gerstekorrels gaan hand in hand. Kijk dus altijd uit met teveel blootstelling aan de zon. Gebruik altijd zonnebrandcrème. Maak het een standaard stap in je huidverzorgingsroutine in de ochtend. Dit is ook erg belangrijk als je chemische peelings of scrubs hebt gebruikt die zuren bevatten, omdat ze je huid extra gevoelig maken voor UV.
Conclusie
Een gerstekorrel verwijderen gaat het snelste met een steriele naald. Laat die bij voorkeur doen door een dermatoloog of een erkende schoonheidsspecialiste. Indien je het toch zelf wilt proberen, ga dan heel voorzichtig en schoon te werk. Je kunt ook afwachten tot de gerstekorrel vanzelf verdwijnt en dit proces versnellen door scrubben, chemische peelings, retinol, manuka honing en het overschakelen naar een lichtgewicht oogcrème. Deze stappen zullen er ook voor zorgen dat je er geen nieuwe bij zal krijgen. Pas ook altijd goed op in de zon. Een huidbeschadiging door de zon kan ook milia veroozaken.