gebleekt haar herstellen

Gebleekt / geblondeerd haar herstellen

21 tips om haar te hydrateren en te herstellen na het bleken

Of je nu je haar thuis zelf kleurt of de hulp van een kapper gebruikt, de meeste haarverlichtingsproducten bevatten een bepaalde hoeveelheid bleekmiddel. En niet voor niets: bleekmiddel is nog steeds een van de eenvoudigste en snelste manieren om pigment uit je haarlokken te verwijderen. Het veranderen van je haarkleur met bleekmiddel is helaas niet zonder enige nadelige effecten. Bleekmiddel is een harde indringer die je haarproteïnen uit elkaar haalt om kleur te verwijderen. Nadat het bleekmiddel is uitgespoeld, blijven je haar lichter en aanzienlijk zwakker achter. Geblondeerd haar herstellen is dan ook erg belangrijk.

Breuk, kroezen en droogheid zijn slechts enkele van de bijwerkingen die je kunt ervaren na het bleken / blonderen van je haar. In dit artikel vindt je de beste tips om de sterkte en zachtheid van je haar te herstellen na het gebruik van bleekmiddel.

Geblondeerd haar herstellen – De beste tips

Hydrateer beschadigd haar

Een deel van de reden dat gebleekt haar er “dood” of kroezend uitziet, is dat de haarschubbenlaag – de laag die vocht vasthoudt – is verstoord. Terwijl je haarschubbenlaag zich herstelt, kun je andere producten gebruiken om je haar te verzegelen en wat glans terug te brengen. De eerste stap bij geblondeerd haar herstellen is hydrateren!

1. Olijfolie

Een paar druppels olijfolie kunnen je haar een heel eind helpen. Gebruik slechts een paar druppels per keer om olijfolie met je vingertoppen aan te brengen, waarbij je je op de uiteinden concentreert.

2. Kokosolie

Kokosolie kan ook werken om je haar te verzegelen en eiwitverlies te voorkomen. Wrijf wat kokosolie samen tussen je handpalmen om het op te warmen voordat je het aanbrengt op droge, kroezige plekken en op je punten. Kokosolie heeft veel voordelen voor je haren, lees ze hier allemaal!

3. Arganolie

Arganolie is rijk aan antioxidanten, die je haar kunnen helpen beschermen tegen verdere schade. Gebruik een paar druppels na het stylen om het vocht in te sluiten en je haar te laten glanzen. Argan olie werkt als een wondermiddel voor je haren. Lees hier alle voordelen van argan olie voor je haar!

4. Amandelolie

Amandelolie is verzadigd met eiwitten en vitamine E, die zich aan je haar kunnen binden en je lokken sterker kunnen maken. Het kan ook gaten in je haarlokken opvullen waardoor het na het bleken minder makkelijk kan breken. Ontdek hier de voordelen van amandelolie voor je haar.

Breng elke dag een paar druppels aan op je haar voordat je de deur uitgaat, of gebruik amandelolie als ingrediënt in een diep conditionerend masker.

5. Gebruik een heat protector

Na het bleken is je haar kwetsbaar voor verbranding door warmtestyling en door de zon. Hitte bescherming voor je haar beschermt ook je hoofdhuid, die geïrriteerd kan raken door blootstelling aan bleekmiddel. Je kunt een SPF-spray gebruiken die speciaal voor haar is ontworpen, of je kunt haarproducten zoeken die een SPF bevatten. Gebruik ook altijd een heat protection spray voordat je warme apparaten zoals een stijltang gebruikt. Lees hier waarom heat protection spray zo belangrijk is.

6. Do-It-Yourself haarmaskers

Haarmaskers met vochtinbrengende ingrediënten, zoals avocado, honing en eiwit, kunnen de zachtheid en elasticiteit van je haar herstellen. Je kunt twee of drie keer per week haarmaskers aanbrengen die zijn opgeklopt met eenvoudige keukeningrediënten totdat de conditie van je haar begint te verbeteren.

7. Met rijstwater spoelen

Door je haar te spoelen met water dat je hebt gebruikt om rijst te koken, kunnen je haarlokken sterker worden. Rijstwater bevat inositol, waarmee je haarlokken van binnenuit kunt herstellen.

Bereid het rijstwater voor door rijst te koken en uit te persen, en laat het dan een nacht in de koelkast staan. Voor het beste resultaat breng je een kleine hoeveelheid over in een bakje dat je gemakkelijk onder de douche kunt gebruiken. Je kunt je haar elke dag uitspoelen met rijstwater als je haar extreem beschadigd is.

8. Leave-in conditioner

Leave-in conditioner producten die verkrijgbaar zijn bij bijna elke schoonheidssalon en supermarkt kunnen helpen om door bleekmiddel beschadigd haar nieuw leven in te blazen. Sommige leave-in-conditioners zijn dik en kun je onder de douche aanbrengen. Anderen zijn eenvoudige spray-on-formules die je op je haar kunt aanbrengen voordat je eropuit trekt. Bestel hier de beste leave-in conditioners online!

Volg de aanwijzingen op het etiket zorgvuldig en zoek naar producten die reclame maken voor vochtinbrengende en keratine-opbouwende effecten.

9. Vermijd hittestyling

Direct na het bleken is je haar bijzonder droog en kwetsbaar voor schade door warmtestyling. Verminder in de weken na een bleekmiddel hoe vaak je je haar föht, krult of stijlt met hete gereedschappen.
Als je klaar bent om warmtestyling opnieuw in te voeren, moet je dit tot een minimum beperken – een of twee keer per week, max.

10. Wees voorzichtig met chloor

Nadat bleekmiddel de sterkte van je haarlokken heeft aangetast, kan chloor het probleem verergeren en je haar nog zwakker maken. Chloor kan gebleekt haar ook een koperachtige blonde of groenachtige of worteloranje tint geven.
Spoel je haar met koud water voordat je in het zwembad of een andere bron van chloorwater glijdt. Spoel je haar direct weer uit nadat je tijd in chloorwater hebt doorgebracht. Je kunt eventueel een badmuts gebruiken om je haren te beschermen in de eerste 2 weken na het bleken van je haar.

11. Kam je haar alleen als het echt nodig is

Haar dat is gebleekt, is meer vatbaar voor breuk. Gebruik een kam met brede tanden of een natte borstel met flexibele haren voor het beste resultaat.

12. Was je haar minder

Wanneer je je haar bleekt, verwijder je ook natuurlijke oliën uit de haarzakjes. Terwijl je haarzakjes genezen, is het belangrijk om minder vaak je haar wassen. Het is even wennen, maar veel mensen melden dat hun haar prima reageert op één of twee keer per week wassen.

13. Was met koud water

Haar dat door hitte is beschadigd, mag niet in kokend heet water worden gewassen. Stoom uit je douche kan je haarschubbenlaag openen en verdere schade aan je haarlokken veroorzaken. Als je je haar wast, zorg er dan voor dat de temperatuur op een gemiddeld tot lauw niveau blijft. Sluit je was af met een scheutje koud water om het vocht binnen te houden.

14. Ga na de kapper

Door gespleten punten af ​​te knippen kan het haar dat door bleekmiddel beschadigd is nieuw leven worden ingeblazen. Vraag je kapper om 5 tot 10 centimeter af te knippen – het kan aanvoelen als een gewicht dat van je schouders wordt getild.

Tips om ernstig beschadigd haar te herstellen

Als bleekmiddel of andere omgevingsfactoren je haar ernstig hebben beschadigd, moet je wellicht verder gaan dan eenvoudige veranderingen in levensstijl en huismiddeltjes.

Haaruitval

Als schade door bleekmiddel betekent dat je haar uitvalt, probeer dan een aantal beproefde methoden voor natuurlijke hergroei van haar.

15. Hoofdhuidmassage

Een hoofdhuidmassage kan de bloedcirculatie naar je hoofd verhogen en de haargroei helpen stimuleren. Probeer elke keer dat je je haar wast je hoofdhuid te masseren, waarbij je je concentreert op de slapen en de achterkant van je nek.

16. Rozemarijnolie

Onderzoek suggereert dat rozemarijnolie de haargroei kan bevorderen. Meng rozemarijnolie met een dragerolie, zoals kokosolie, en masseer het op je hoofdhuid. Koop hier rozemarijnolie! 

Hoofdhuidproblemen

Bleekmiddel kan de huid van je hoofdhuid irriteren en roodheid, droge hoofdhuid en schilfering veroorzaken. Overweeg deze doe-het-zelf-oplossingen om de huid op je hoofd te verzorgen:

17. Pepermuntolie

Pepermuntolie kan de bloedsomloop naar je hoofdhuid verbeteren en de jeuk helpen verlichten. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een geweldige doe-het-zelfzaak is voor de behandeling van een schilferige of ontstoken hoofdhuid. Koop hier pepermuntolie!

18. Aloë vera

Aloë vera kan ook worden gebruikt om de beschadigde en ontstoken hoofdhuid te helpen genezen. De hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen helpen bij het genezen van schade aan je haar en je hoofdhuid wanneer je pure aloë vera aanbrengt. Lees hier alle voordelen van aloë vera voor je huid.

19. Toverhazelaar

Toverhazelaar heeft krachtige samentrekkende eigenschappen en kan als ontstekingsremmer worden gebruikt. Als je verdunde toverhazelaar rechtstreeks op je hoofdhuid aanbrengt (indien mogelijk je haar vermijden), kan dit een tintelend, genezend gevoel in je hoofd geven en een beschadigde hoofdhuid verlichten. Koop hier toverhazelaar!

Haarbreuk

Als haarbreuk een continu probleem voor je is na het bleken van je haar, overweeg dan een van de volgende oplossingen:

20. Draag je haren los

Die strakke paardenstaart kan je haar bij de wortel extra belasten, waardoor het vatbaarder wordt voor breuk. Draag je haren zo vaak mogelijk los.

21. Laat het haar zo veel mogelijk aan de lucht drogen

Het gebruik van een föhn of zelfs een handdoek om het droogproces te versnellen, kan de schade aan je haarschubbenlaag vergroten, die moet werken om eiwitten na het bleken te herstellen.

Hoe vaak zou je je haren moeten bleken?

Je haar vaak bleken zal resulteren in steeds meer schade. Bleek je haar niet vaker dan eens in de twee maanden. Het wordt aangeraden om je haar 8 tot 10 weken pauze te geven tussen de verwerkingssessies.
Wanneer het tijd is om het bleekmiddel bij je wortels te retoucheren, breng het dan alleen aan op nieuwe groei (je uitgroei) en bleek niet je hele kapsel. Herhaaldelijk bleken van je haren zal resulteren in haarbreuk en haaruitval. Geblondeerd haar herstellen zal een heel eind lukken met de tips uit dit artikel, maar voorkomen is beter dan genezen! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *