frozen yoghurt maken

Frozen yoghurt maken: Heerlijk recept!

Ben jij één van de vele mensen die verslaafd is aan frozen yoghurt? Dan ben je hier aan het juist adres! Je kunt namelijk zelf frozen yoghurt maken thuis en hier leer je hoe! Je hoeft voor je heerlijke froyo de deur niet meer uit, hoe ideaal is dat? Het is mogelijk om frozen yoghurt met of zonder ijsmachine te maken. Beide opties worden besproken. Lees gauw verder om te leren hoe je zelf frozen yoghurt maakt!

Is frozen yoghurt gezond?

Gezond is een groot woord. Als je echt voor een gezonde snack wilt gaan kun je beter een komkommer pakken of een stuk fruit. Maar als jij echt iets lekkers wilt, dan is frozen yoghurt zeker een gezondere optie. Dat het gezonder is dan ‘normaal ijs’ is een feit (en ook lekkerder volgens velen!).

Hou er wel rekening mee dat frozen yoghurt niet simpelweg yoghurt is dat in de vriezer heeft gelegen. Het heeft een ander voedingsprofiel dan gewone yoghurt. In dit artikel gaan we eerst even in op het voedingsprofiel van yoghurtijs en daarna gaan we naar het leuke gedeelte: frozen yoghurt maken!

Wat is frozen yoghurt en hoe wordt het gemaakt?

Bevroren yoghurt is een populair dessert gemaakt met yoghurt. Het heeft een romige textuur en een zoete smaak. Bevroren yoghurt lijkt veel op ijs, maar het belangrijkste verschil is dat het is gemaakt met melk in plaats van room. Het wordt vaak verkocht in bakjes met een breed scala aan topping opties, zoals koekjes, chocolade stukjes en fruit. Ook kan je er meestal nog een saus zoals witte chocolade overheen doen, heerlijk dus!

Je kunt frozen yoghurt in winkels kopen of zelf thuis maken (wat je in dit artikel gaat leren). Het wordt soms ook gebruikt als ingrediënt in dranken zoals smoothies, of in desserts als vervanging voor ijs.

De ingrediënten in frozen yoghurt kunnen verschillen per aanbieder. Vaak is het een mix van yoghurt en suiker en soms nog wat extra melk toegevoegd. Ook bevatten veel frozen yoghurts ingrediënten zoals smaakstoffen en stabilisatoren om hun smaak en textuur te verbeteren. In het frozen yoghurt recept in dit artikel wordt dit echter achterwegen gelaten. Het frozen yoghurt recept is een recept met alleen maar natuurlijke ingrediënten, om jouw heerlijke ijsje zo gezond mogelijk te maken!

De voedingswaarde van bevroren yoghurt kan variëren afhankelijk van het type melk, zoetstoffen en smaakstoffen dat in het yoghurtmengsel wordt gebruikt. Frozen yoghurt gemaakt met magere yoghurt heeft bijvoorbeeld een lager vetgehalte dan soorten gemaakt met volle yoghurt. Bovendien kunnen de toppings die je kiest, extra calorieën, vet en suiker aan je frozen yoghurt ijs toevoegen.

Frozen yoghurt maken

Wil je zelf frozen yoghurt maken? Goede keus! Yoghurtijs maken is niet alleen lekker, maar ook leuk om te doen! Hieronder volgen 2 manieren om frozen yoghurt thuis te maken, beide met natuurlijke producten, zonder toegevoegde suikers. De eerste optie is met een ijsmachine en de tweede is zonder ijsmachine. Met een ijsmachien is de makkelijkste keus, waarbij er ook weinig fout kan gaan. Wanneer je een ijsliever bent is dit zeker een goede investering. Als je echter eenmalig frozen yoghurt of een andere soort ijs wilt maken kan dit de investering niet waard zijn. Daarom volgen hier beide opties om frozen yoghurt te maken.

Frozen yoghurt maken met ijsmachine

Frozen yoghurt recept

Hieronder volgt een recept om basis frozen yoghurt te maken. Als je een liefhebber van toppings bent is dit recept ideaal. Het is een romige, perfect zoete vanille bevroren yoghurt recept. Je kunt vervolgens zo creatief zijn als je maar wilt met toppings.

Je kunt ook verschillende soorten fruit mengen door dit basis recept voor een nieuwe frozen yoghurt smaak.
Het enige wat je nodig hebt voor dit recept zijn drie gezonde ingrediënten: yoghurt, vanille-extract + honing!

Hoe frozen yoghurt maken

  • Ingrediënten die je nodig hebt: Griekse yoghurt, vanille-extract, rauwe honing
  • Gereedschap dat je nodig hebt: een ijsmachine 
ijsmachine solis gelateria
Solis Gelateria Pro Touch 8502 IJsmachine - €349
Sweet Dreams ijsmachine frozen yogurt compressor - €199,99
ijsmachine krups
Krups Perfect Mix IJsmachine - €79,99
  • Geduld! Tussen het op temperatuur krijgen van de ijsmachine en het laten stollen van het yoghurtijs zit wat tijd, maar het is de moeite waard voor je eigen heerlijke, zelfgemaakte bevroren yoghurt.

INGREDIËNTEN

  • 1 bakje van 900 gram Griekse yoghurt (andere yoghurt kan ook, maar deze heeft een lekkere romige smaak)
  • 1/3 kopje rauwe honing
  • 1 theelepel vanille extract
  • optioneel: 1/2 kopje verse of bevroren bessen, 1 1/2 eetlepel cacaopoeder (voor chocoladesmaak), of ander fruit / siroop naar keuze.

INSTRUCTIES

  • Combineer alle ingrediënten in een grote kom.
  • Doe de gemengde ingrediënten in je ijsmachine
  • Mix gedurende 35-40 minuten of tot een consistentie is bereikt met je ijsmachine.
  • Zet 2 uur in de vriezer.
  • Wacht een minuten nadat je het uit de vriezer hebt gehaald en voeg dan je favoriete toppings toe
  • Genieten maar!

Voorbeelden van topping voor frozen yoghurt

  • Hagelslag
  • Witte chocolade snippers
  • kokosnoot snippers
  • aardbeien
  • druiven
  • banaan
  • blauwe bessen
  • meloen
  • gummy beertjes
  • merengue schuimpjes
  • kelloggs
  • marshmallows
  • M&M’s
  • Amandelen
  • Pinda’s
  • Bastogne
  • Oreo
  • Nutella
  • Pindakaas

Frozen yoghurt maken zonder ijsmachine

Het is ook mogelijk om frozen yoghurt zonder ijsmachine te maken. Wat je hier wel voor nodig hebt is een blender. Mocht je nog geen blender hebben, koop dan hier een blender.

Het frozen yoghurt recept blijft hetzelfde. Voeg dezelfde ingrediënten samen. Als je graag een ander smaakje wilt kun je je favoriete fruit toevoegen aan het basis recept. Meng alle ingrediënten in een blender en mix tot het een gladde massa is. Vries het vervolgens in.

Het is belangrijk bij frozen yoghurt die je zonder ijsmachien maakt, dat je honing gebruikt in plaats van bijvoorbeeld gewone suiker. Honing maakt het lekker zoet en zorgt ervoor dat de bevoreren yoghurt opschepbaar is. Suiker in vloeibare vorm (honing dus) stopt de vorming van ijskristallen en houdt de yoghurt zacht.

Voor recepten voor zuivelvrije of veganistische zelfgemaakte frozen yoghurt, ruil je de honing voor agave en gebruik je een zuivelvrije yoghurt zoals kokosyoghurt.

Gezondheidsvoordelen van frozen yoghurt

Frozen yoghurt kan enkele gezondheidsvoordelen hebben in vergelijking met andere bevroren desserts. Of je nu kiest voor yoghurtijs maken of een yoghurtijsje kopen, de voordelen blijven hetzelfde. Het kan nuttige voedingsstoffen en bacteriën bevatten, een lager lactosegehalte en minder calorieën dan desserts zoals ijs. Hier volgen alle voordelen van frozen yoghurt op een rijtje:

1. Het kan goede bacteriën bevatten

Net als gewone yoghurt bevat sommige frozen yoghurt probiotica. Probiotica zijn levende bacteriën die ook wel bekend staan als ‘goede bacteriën’. Als ze worden gegeten, kunnen ze gunstige effecten hebben op je gezondheid. De voordelen van bacteriën in bevroren yoghurt zijn echter afhankelijk van of ze het productieproces overleven.

2. Het kan lagere niveaus van lactose bevatten

Als je lactose intolerantie hebt, kan het eten van zuivelproducten spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en pijn. De meeste mensen met lactose intolerantie kunnen echter kleine hoeveelheden zuivel verdragen, vooral als het probiotica bevat. Dit komt doordat probiotische bacteriën een deel van de lactose afbreken, waardoor de hoeveelheid per portie afneemt.

3. Het minder bevat calorieën dan gewoon ijs

Als je minder calorieën wilt eten, bevat bevroren yoghurt minder calorieën dan gewoon ijs. Zorg er echter voor dat je je portiegroottes en topping keuzes in de gaten houdt. Als je niet oppast, kunnen deze de calorieën snel verhogen.

4. Het kan voedingsstoffen leveren die de botgezondheid ten goede komen

Bevroren yoghurt bevat ook redelijke hoeveelheden van enkele van de voedingsstoffen die verband houden met een goede botgezondheid, zoals calcium en proteïne. Ondanks dit potentiële voordeel is het echter vermeldenswaard dat je deze voedingsstoffen ook uit gewone yoghurt kunt halen. Het is wel een voordeel op ‘normaal ijs’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *