fronsrimpel verminderen

Fronsrimpel verminderen op een natuurlijke manier

Wil jij je fronsrimpel verminderen op een natuurlijke manier? Dan ben je op het juiste artikel beland! Er komt een moment in ieders leven dat je in de spiegel kijkt en je realiseert dat die fronsrimpels die vroeger alleen maar verschenen als je je wenkbrauwen optrok of boos keek, op de een of andere manier permanent zijn geworden. 

Ondanks dat rimpels normaal zijn wanneer je ouder wordt, zijn ze voor de meeste mensen toch niet echt welkom. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de zichtbaarheid van die vervelende fronsrimpel of fronsrimpels te verminderen op natuurlijke manieren. Lees gauw verder om erachter te komen hoe fronsrimpels ontstaan en hoe je ze kunt voorkomen en verminderen!

Wat is een fronsrimpel?

Fronsrimpels  zijn verticale lijnen die ontstaan tussen je wenkbrauwen en neus wanneer je fronst als gevolg van samentrekking en beweging van twee gezichtsspieren, de Procerus en Corrugators.

Deze spieren bevinden zich in de buurt van de bovenste neus en het onderste voorhoofd en zijn verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan gezichtsuitdrukkingen. Als we jong zijn, zijn deze lijnen oppervlakkig en verdwijnen ze nadat we stoppen met fronsen. Als gevolg van veroudering en andere factoren kunnen de fronsrimpels echter dieper en zichtbaarder worden, zelfs als ze niet fronsen.

Waardoor ontstaan fronsrimpels?

Fronsrimpels of fronslijnen verschijnen als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces van het gezicht, maar er zijn bepaalde factoren die het begin van deze lijnen kunnen vertragen en het uiterlijk van deze lijnen kunnen helpen verminderen.

– Overactieve gezichtsuitdrukkingen

Er zijn een aantal redenen waarom fronsrimpels kunnen verschijnen en na verloop van tijd meer uitgesproken kunnen worden. Gezichtsuitdrukkingen zijn de belangrijkste oorzaak. Iedereen maakt gezichtsuitdrukkingen, om bijvoorbeeld emoties uit te drukken zoals woede of frustratie. We kunnen ook fronsen als we gapen of loensen. Hyperactiviteit in de fronsspieren zorgt ervoor dat na verloop van tijd fronsrimpels verschijnen en kan een blijvende ‘boze’ blik op het gezicht geven. Mensen die uit gewoonte vaak fronsen of erg expressief zijn, kunnen eerder fronsrimpels ontwikkelen.

– Voortijdige veroudering

Huideiwitten zoals collageen en elastine zijn essentieel om onze huid er jong en gezond uit te laten zien en aan te voelen. Naarmate we ouder worden, neemt de snelheid waarmee deze eiwitten in onze huid worden aangevuld af en wordt onze huid minder rekbaar en aanpasbaar omdat deze zijn elasticiteit verliest. Dit vergroot de kans dat fronsrimpels dieper worden en zichtbaar blijven op de huid.

Andere zaken die fronsrimpels kunnen veroorzaken:

  • Genetica: Je DNA bepaalt mede of je het type huid hebt dat veerkrachtig is en lijntjes kan vertragen of het type huid dat meer vatbaar is voor lijntjes en rimpels.
  • Zonlicht: De UV-stralen in zonlicht breken de elastine en collageen in je huid af, waardoor je vatbaarder wordt voor lijntjesvorming.
  • Stress: Dit kan gezichtsspanning veroorzaken, wat kan leiden tot een herhaalde gezichtsuitdrukking, wat kan leiden tot fronsrimpels.
  • Roken: De herhaalde beweging van het roken van een sigaret of sigaar kan rimpels rond de mond veroorzaken. De ingeademde tabaksrook veroorzaakt rimpels en lijnen overal op het gezicht als gevolg van een vernauwing van de bloedvaten, die dan minder zuurstofrijk bloed aan die weefsels leveren.

Fronsrimpel verminderen

Hoewel veel mensen zich wenden tot behandelingen zoals injecties met Botox om fronsrimpels te verzachten, zijn er enkele eenvoudige manieren om fronslijnen aan te pakken zonder injecties. In dit artikel gaan we vooral in op manieren om fronsrimpels te verminderen op een natuurlijke manier.

Fronsrimpel verminderen op een natuurlijke manier

1. Dagelijkse huidverzorging

Het hebben van een goede huidverzorgingsroutine is de beste verdediging tegen huidproblemen en dus ook rimpels en fijne lijntje (waar dan ook op het gezicht). Het is belangrijk dat je elke dag zowel ’s ochtends als ’s avonds voor het slapen gaat, je gezicht reinigt en verzorgt.

– Reiniging

Dagelijkse reiniging helpt dode huidcellen, talg, vuil, zweet en andere onzuiverheden van het huidoppervlak te verwijderen. Reinig bijvoorbeeld met een een reinigingsmelk of micellair water.

– Exfoliëren

Na het reinigen is het belangrijk om te exfoliëren. Exfoliatie helpt de bovenste huidlaag te verwijderen en stimuleert celvernieuwing om je huid er jong en fris uit te laten zien. Het wordt aangeraden om te exfoliëren met AHA’s.

AHA staat voor alfa-hydroxyzuur. AHA’s zijn afgeleid van suikerriet of andere plantaardige bronnen, daarom worden ze vaak fruitzuren genoemd. Een van de populaire AHA’s is glycolzuur, dit is het meest gebruikte type is in huidverzorgingsproducten.

AHA’s hebben een aantal voordelen. Ten eerste richten ze zich op alle delen van de huid. AHA’s hebben voordelen voor zowel de buitenste laag van de huid (epidermis) als de diepe laag (de dermis). In de epidermis hebben AHA’s een exfoliërend effect, waardoor het afstoten van dode huidcellen die aan de oppervlakte worden achtergebleven, toeneemt. Ze doen dit door de vastgehouden bindingen tussen dode huidcellen voorzichtig te splitsen. Eenmaal losgesneden, kunnen die cellen eraf vallen of exfoliëren.

AHA’s helpen ook de collageproductie te stimuleren, waardoor het ideaal is voor diegenen die fijne lijntjes en rimpels willen verminderen. AHA’s doen dit zowel door de collageensynthese door fibroblasten (de collageenproducerende cellen in de huid) te verhogen als door de afbraak van de bestaande dermale matrix te verminderen. AHA’s zijn beween effectief in het verminderen van de zichtbare tekenen van beschadiging door de zon en rimpels. Het wordt door velen dan ook als een wondermiddel beschouwt om van fronsrimpels af te komen.

aha lotion
Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant met Glycolzuur - €36,-
The Ordinary™ - Peeling Solution - AHA 30% - BHA 2% - €15,-
– Hydrateren

Tot slot is hydratatie de sleutel om je huid gehydrateerd te houden, zodat eventuele fijne lijntjes of rimpels er minder uitgesproken uitzien. Zorg dat je de plekjes tussen je wenkbrauwen en rond de mond niet mist! En draag overdag natuurlijk altijd zonnebrandcrème (minimaal 30 SPF) om te beschermen tegen blootstelling aan UV-straling.

Shop hier hydraterende crèmes.

2. Gebruik retinoïden

Retinoïden, de gouden standaard voor het verminderen van rimpels, zijn vitamine A-derivaten die de celvernieuwing stimuleren en de collageenproductie stimuleren, waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Retinoïden is de overkoepelende term voor al dergelijke derivaten, waaronder retinol, dat je kunt vinden in vrij verkrijgbare producten. Het is een van de meest effectieve behandelingen voor fijne lijntjes en diepe rimpels. Je fronsrimpel verminderen doe je dus met retinol!

Naast het verminderen van rimpels, kunnen retinoïden de huid verzachten, de textuur egaliseren en donkere vlekken doen vervagen. Let wel op: retinol is sterk en kan in het begin wat roodheid en afschildering veroorzaken, vooral als je en zeer gevoelige huid hebt. Het wordt daarom aangeraden om te beginnen met twee keer per week een retinol te gebruiken en dit langzaam aan te verhogen naar drie keer per week of zelfs vier keer per week.

Aangezien retinoïden je gevoeliger kunnen maken voor UV-stralen, raden experts aan om het alleen ‘s nachts te gebruiken, wanneer je niet aan de zon wordt blootgesteld. Als je het ‘s ochtends toch gebruikt, zorg er dan voor dat je extra waakzaam bent met het opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème.

retinol
SIMIA™ Original Active Retinol Serum - Met Vitamine E & Hyaluronzuur - €19,95

3. Gebruik vitamine C serum

Een ander geweldig ingrediënt om huidveroudering tegen te gaan en je fronsrimpel te verminderen is vitamine C serum. Het helpt fijne lijntjes en rimpels glad te strijken door het gebied op te vullen en te hydrateren. Vitamine C bevordert ook de productie van collageen.

hyaluronzuur serum
Simia™ Original Vitamine C Serum - Met Vitamine E & Hyaluronzuur - €19,95

Andere manieren een fronsrimpels te verminderen

– Microneedling

Microneedling is een steeds populairder wordende behandeling. Het omvat het gebruik van ultrafijne naalden om kleine gaatjes te prikken die de huid aanzetten om te genezen en regenereren, wat resulteert in een dikkere, sterkere structuur. Het kan thuis worden gedaan met een dermaroller (koop hier) of op het kantoor van een dermatoloog met een professionele machine. Hoewel het een beetje pijnlijk kan zijn, zullen de profs je meestal een verdovende crème geven om het ongemak te compenseren.

– Laser resurfacing

Hierbij verwijdert een laser de buitenste laag van de huid. De laser verwarmt ook de onderliggende laag om de collageengroei te stimuleren. Deze procedure is bewezen effectief bij het behandelen van fijne rimpels.

– Botox en fillers

Met botox zul je niet alleen je fronsrimpel verminderen, maar vaak zelfs helemaal verwijderen (voor korte tijd). Als je niet bang bent van naalden, kun je filter of botox-injecties overwegen om voorhoofdsrimpels te bestrijden. Botox is een medicijn gemaakt van het botulinumtoxine. Wanneer het in specifieke spieren wordt geïnjecteerd, verlamt het ze tijdelijk zodat ze niet kunnen samentrekken. Met andere woorden, als je fronst, rimpelt je voorhoofd niet van nature. Fillers vullen een bepaald gebied op. Let wel op botox en filler injecties zijn niet voor iedereen. Ze hebben een prijskaartje en kunnen soms bijwerkingen veroorzaken. Daarnaast moet je het ongeveer elk half jaar opnieuw doen.

fronsrimpel

Hoe kun je fronsrimpels voorkomen?

Fronsrimpels worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waarvan er slechts enkele voorkomen kunnen worden door je levensstijl aan te passen. Hoewel verlies van gezichtsvolume en huidveranderingen als gevolg van verwachte en voorspelde natuurlijke veroudering niet volledig kunnen worden veranderd, zijn er enkele vermijdbare leefstijlfactoren die bijdragen aan de vorming van vroege lijntjes en rimpels. Het aanpakken van deze factoren kan de ernst van fronsrimpels vertragen en verminderen.

1. Doorbreek de gewoonte om te fronsen

Omdat fronsrimpels verschijnen wanneer je fronsspieren samentrekken om plooien in je huid te veroorzaken, is een van de gemakkelijkste manieren om te voorkomen dat ze erger worden, manieren vinden om je bovenste gezichtsspieren ontspannen te houden. Wees je meer bewust van de momenten waarop je overmatig fronst en probeer jezelf bewust te stoppen.

Als je merkt dat je fronst wanneer je een boek leest of een computer gebruikt, kan het zijn dat je een corrigerende bril of contactlenzen moet dragen en dat je je moet aanmelden voor een oogtest bij een opticien.

Als je veel van je tijd buiten in de zon doorbrengt, kan het zijn dat je je ogen dichtknijpt om de zon te vermijden, dus het dragen van een zonnebril kan helpen om dit te verminderen.

2. Zorg voor een gezond dieet

Eet een gezond dieet met veel water. Een goede hydratatie helpt bij de verdediging tegen lijntjes in het gezicht. Overweeg ook om een ​​supplement te nemen dat omega-3-vetzuren bevat om de huid te hydrateren.

Het hebben van een dieet dat rijk is aan vers fruit, groenten, vitamines en mineralen geeft je huid ook een directe voorraad antioxidanten. Antioxidanten helpen de huid zichzelf te herstellen en te onderhouden door schadelijke atomen op te ruimen, ook wel vrije radicalen genoemd.

Vrije radicalen worden gegenereerd door omgevings- en levensstijlfactoren zoals roken, stress en verontreinigende stoffen en kunnen het DNA van onze huid beschadigen door de hoeveelheid collageen en elastine die in onze huid wordt geproduceerd te verminderen.

Deze omgevingsstressoren die gedurende vele jaren zijn opgebouwd, kunnen ervoor zorgen dat onze huid er dof, uitgedroogd en verouderd uitziet. Het stimuleren van bronnen van antioxidanten in onze voeding kan deze schadelijke vrije radicalen opruimen en onze huid helpen beschermen.

3. Draag dagelijks zonnebrandcrème

Wanneer je naar buiten gaat, veroorzaakt de ultraviolette (UV) straling van de zon grote schade aan je huid – waardoor de collageenbeschadiging wordt versneld en de tekenen van veroudering worden versterkt.

Het dagelijks dragen van een breedspectrumzonnebrandcrème die UVA- en UVB-zonnestralen blokkeert, helpt vroegtijdige veroudering, inclusief vroege fronsrimpels, te voorkomen. Overmatige blootstelling aan de zon kan het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen beschadigen en kan leiden tot vroege fijne lijntjes, rimpels en pigmentatie en kan het risico op het ontwikkelen van huidkanker vergroten.

4. Stop met roken

Als je rookt, wordt het tijd om daarmee te stoppen. Stoppen met roken kan een positief verschil maken voor de algehele gezondheid en de gezondheid van de huid. Nicotine — een van de meer dan 4000 chemicaliën in sigaretten — vermindert de zuurstoftoevoer en voedingsstoffen naar de huidcellen, wat huidveroudering versnelt en voortijdige rimpels veroorzaakt. Roken kan ook de DNA-structuur van de huid beschadigen, waardoor het vermogen om zichzelf te herstellen wordt aangetast.

5. Zorg voor voldoende slaap

Zorg voor voldoende slaap om je huid op te laden. En op je rug slapen. Slapen met je gezicht op je kussen kan de huid rekken en fronsrimpels stimuleren. Er zijn ook speciale satijnen kussenslopen die helpen rimpels tegen te aan. Lees hier meer over de voordelen van het slapen op een satijnen kussensloop.

6. Verminder stress

Chronische stress kan rimpels veroorzaken omdat het primaire stresshormoon, cortisol, de collageenproductie kan verminderen. Bovendien zorgt het herhaaldelijk maken van gezichtsuitdrukkingen die verband houden met stress, zoals het fronsen van je wenkbrauwen, ervoor dat rimpels dieper worden.

Er is geen medische procedure om door stress veroorzaakte huidveroudering te voorkomen, maar door voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen, kunt je stress beheersen en huidveroudering verminderen. Ontdek hier meer manieren om stress te verlichten.

7. Houd je aan een dagelijkse skin care routine

We hebben het belang van dagelijkse gezichtsverzorging al besproken onder het kopje ‘Fronsrimpel verminderen’. Het hebben van een huidverzorgingsroutine is niet alleen goed om huidige fijne lijntjes en rimpels te bestrijden, maar ook om meerdere te voorkomen of uit te stellen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *