Exfoliëren: betekenis, voordelen en hoe het werkt!
Het is de key in huidverzorging, maar wat is exfoliëren eigenlijk precies? Wat betekent het? Hoe moet het en hoe vaak moet je het doen? En wat is nou precies het verschil tussen een scrub en een exfoliant? Lees verder om de antwoorden op alle vragen die je misschien hebt met betrekking tot exfoliëren te ontdekken!
Exfoliëren betekenis
Wat is exfoliëren nou precies?
Simpel gezegd: exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen op het huidoppervlak. Je huid werpt zelf dode cellen af van de bovenste huidlaag (als een soort slang). De huid doet dit om plaats te maken voor nieuwe huidcellen. Dit gebeurt in een cyclus van ongeveer 30 dagen. Je huid doet dit helaas niet altijd even goed en vaak blijven er hierdoor veel dode huidcellen achter. Hierdoor kan je huid er schraal en droog uitzien en aanvoelen, terwijl ook je poriën verstopt raken.
Soorten exfolianten
Exfolianten zijn huidverzorgingsproducten die je helpen de huid te exfoliëren. Ze kunnen je helpen je huid te verzachten, acnelittekens te verlichten en de huidtextuur te verbeteren. Bovendien zijn er twee manieren om de huid te exfoliëren: mechanische of fysieke exfolianten en chemische exfolianten.
Mechanische of fysieke exfolianten zijn scrubs, die de huid reinigen door middel van wrijving. Deze exfolianten gebruiken schurende deeltjes zoals microkorrels zout of suiker, die het oppervlak van de huid polijsten wanneer ze tegen de huid worden gewreven. Daarnaast zijn bijvoorbeeld lichaamsborstels en exfoliërende handschoenen enkele andere hulpmiddelen die helpen bij fysiek exfoliëren.
Chemische exfolianten omvatten chemicaliën zoals hydroxyzuren en retinol, met enzymen om je huid te vernieuwen. AHA exfoliaten en BHA exfoliaten zijn twee belangrijke soorten exfolianten. AHA-exfoliators (alfahydroxylzuur) bevatten in water oplosbare zuren die over het algemeen zijn afgeleid van suikerachtig fruit. Citroenzuur, appelzuur, wijnsteenzuur en glycolzuur zijn enkele componenten die vaak worden aangetroffen in AHA exfolianten Deze zuren helpen de buitenste laag van de huid weg te pellen en zorgen voor een gelijkmatigere gepigmenteerde huid. BHA’s (bèta hydroxyzuur) zijn in olie oplosbaar en kunnen diep in de haarzakjes dringen om overtollige olie en dode huidcellen uit te drogen terwijl je poriën worden ontstopt. In feite zijn deze soorten exfoliatoren ideaal voor de vette en acnegevoelige huid.
Wat doet exfoliëren met je huid?
Exfoliëren is een belangrijk onderdeel van een elke goede huidverzorgingsroutine, maar wat doet exfoliëren precies? Het zorgt ervoor dat de huid schoner, frisser en stralender blijft. Exfoliëren verwijdert vuil en onzuiverheden van het gezicht om de poriën te ontstoppen en acne te helpen voorkomen. Het geeft de huid de kans om te ademen en zichzelf aan te vullen voor een stralende teint. Je kunt makkellijk een exfoliant toe voegen aan je huidige skin care routine.
Wat is het verschil tussen een exfoliant en een scrub?
In principe is een scrub ook een exfoliant, maar om het even makkelijk te maken en de twee uit elkaar te houden, benoemen we een scrub en exfoliant even als apart. Het verschil is hierboven al uitgelegd, maar om het nogmaals duidelijk te hebben: het belangrijkste verschil tussen scrub en exfoliator is dat scrub een huidverzorgingsproduct op crèmebasis is dat minuscule exfoliërende deeltjes bevat, terwijl een exfoliator een mechanisch of chemisch middel is dat je op de huid aanbrengt om dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. In een chemische exfoliant zit fruitzuur (AHA) of salicylzuur (BHA). Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de laag van dode huidcellen en de laag cellen daaronder verminderen. Hierdoor laten de dode huidcellen gemakkelijker los en beschadig je de nieuwe huidcellen die daaronder zitten niet. Met een harde of grove scrub zou dit wel eens het geval kunnen zijn. Het resultaat hiervan is een zachte, gladde en verzorgde huid.
Fruitzuur (AHA) is bedoeld voor de droge en niet gevoelige huid. Als je een exfoliant met fruitzuur gebruikt op andere huidtypen kan het gaan irriteren.
Salicylzuur (BHA) is juist speciaal voor een vette huid met mee eters en puistjes. Het heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking en dus perfect om oneffenheden tegen te gaan. Het wordt alsnog wel aangeraden om het altijd rustig op te bouwen, omdat je huid anders kan gaan uitdrogen.
Dus wat is beter een scrub of een exfoliant?
Beide methoden zijn goed voor je huid, maar chemische exfolianten worden aanbevolen voor mensen met een vette of acne gevoelige huid. Chemische exfolianten helpen acne te verminderen door diep in de poriën te werken zonder zo schurend op de huid te zijn. Ook voor een gevoelige en droge huid kan een exfoliant fijner zijn. Als je toch voor een scrub wilt gaan, zorg er dan wel voor dat je er een gebruikt met extra fijne korreltjes zodat je de huid niet irriteert. Zorg er met een scrub ook voor dat je niet ‘too much’ scrubt. Veel mensen scrubben vaak te hard en te lang. Als je dit doet kan het je huid irriteren, roodheid, droogheid en zelfs een vererging van puistjes veroorzaken. Het opvolgen van een olie of serum kan irritatie helpen minimaliseren en vocht vasthouden.
Chemische exfoliant kopen
Fysieke exfoliant (scrub) kopen
Hoevaak moet je je gezicht exfoliëren?
Hier is geen vast antwoord op te geven, dit is per persoon verschillend. Als je een vette huid hebt kun je elke dag exfoliëren of zelfs twee keer per dag als je hier zelf de voorkeur aan geeft en opmerkt dat het goed werkt. Voor andere huidtypes is het beter om om de dag te exfoliëren. Één keer in de week is te weinig en voor de meestse huidtypes niet genoeg. We verliezen elke dag zo’n 50 miljoen huidcellen. Als deze op de huid blijven plakken, kan je huid er dof en droog uit gaan zien. Het is dan ook belangrijk om minimaal twee keer per week te exfoliëren.
Exfoliëren voordelen
De voordelen die hieronder benoemd worden gelden zowel voor chemische exfolianten als fysieke exfolianten (scrubs).
1. Het ontstopt de poriën
Wanneer je je huid exfoliëert, ontstop je effectief je poriën. Verstopte poriën kunnen leiden leiden tot verschillende stadia van acne die een ruwere textuur creëren. Door de dode en droge huid weg te vegen, samen met al het andere oppervlakkige vuil dat op je huid achterblijft na het reinigen, voorkomt je dat het in je poriën terechtkomt en hardnekkige verstoppingen veroorzaakt in de vorm van whiteheads en mee-eters. Het stopt ze voordat ze zelfs maar de kans hebben om te verschijnen. Dode huid sluit de poriën af, dus wanneer talgklieren olie produceren, ‘zit het vast’ onder de droge huid. Dit veroorzaakt puistjes omdat de olie nergens heen kan.
Wanneer je last hebt van een vette, acne gevoelige huid werkt chemisch exfoliëren bijzonder goed, omdat alfahydroxyzuren worden gebruikt om onzuiverheden op te lossen en een diepere reiniging te bereiken.
2. Het voorkomt acne
Dit heeft ook te maken met het vorige benoemde voordeel. Net zoals het ontstoppen van je poriën whiteheads en mee eters voorkomt, voorkomt het ook andere puistjes, namelijk acne. Exfoliëren helpt de poriën te ontstoppen, waardoor acne wordt verminderd. Scrub je huid niet te hard als je last hebt van acne. Dat is schadelijk voor je huid en leidt tot een hele reeks andere problemen. Een fysieke exfoliant (met hele fijne korreltjes) kan een of twee keer per week worden gebruikt. Het is nog beter om in dit geval een chemische exfoliant te gebruiken. Op deze manier is je exfoliatiebehandeling niet schurend en beter voor je huid.
3. Het helpt andere huidverzorgingsproducten dieper doordringen
Omdat de poriën niet verstopt zijn en het huidoppervlak gladder wordt gemaakt en eventuele dode of droge huid wordt verwijderd, kunnen je andere huidverzorgingsproducten dieper doordringen. Hierdoor helpt exfoliëren dus serums, vochtinbrengende crèmes en speciale huidmedicatie dieper in de huid door te dringen. Als iets dat rijk is aan voedende ingrediënten dieper doordringt, kan het veel effectiever werken. Daarom moet exfoliëren altijd deel uitmaken van je huidverzorgingsroutine, zodat je dure moisturizers en serums hun magie kunnen laten werken. Dode huid wordt in feite een barrière tussen je huid en serums. Door deze te verwijderen, werkt alles veel beter.
4. Het maakt de huidskleur gelijk
Mensen met donkere vlekken, ruwe textuur, hyperpigmentatie en acnelittekens weten hoe lastig dit kan zijn om te behandelen. Ook hier komt exfoliëren van pas. Exfolianten breken de droge en dode huid af en maken de textuur glad, wat betekent dat de huid er na verloop van tijd egaler en uniformer uitziet.
5. Het stimuleert de bloedsomloop en de lymfedrainage
Exfoliëren heeft vele voordelen, waaronder stimulatie van lymfedrainage voor inwendige reiniging en stimulatie van zuurstofrijk bloed om het huidoppervlak te voeden en te voeden. De eerste is een vorm van huidontgifting, die werkt om gifstoffen en ander ongezond afval te verwijderen. De laatste stimuleert de cellulaire gezondheid om een stralende, stralende huid te onthullen.
6. Het verhoogt de celomzet
Afgezien van een verhoogde bloedsomloop, versterkt exfoliëren ook op een andere manier de uitstraling van de huid. Het helpt de celvernieuwing, zodat de huid er stralender uitziet. Dit betekent dat de huid verse, gezonde cellen aan de oppervlakte houdt en dode, droge of stervende cellen verwijdert. Qua uiterlijk resulteert dit in die prachtige zachte en egale baby huid waar we allemaal naar streven.
7. Het stimuleert de aamaak van collageen
Ten slotte helpt regelmatige exfoliatie om de collageen aanmaak te stimuleren om de textuur en integriteit van de huid te verbeteren en de huid er steviger, strakker en jonger uit te laten zien. Op deze manier biedt exfoliëren eigenlijk voordelen tegen veroudering, wat misschien de reden is waarom zoveel mensen zweren dat het helpt om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.
Simpele, maar effectieve huidverzorgingsroutine
Een geweldige huidverzorging vereist niet veel stappen en kost niet veel tijd om dagelijks te bereiken. Maak er een gewoonte van om al vroeg voor je huid te zorgen en je zult het verschil waarderen dat het na verloop van tijd maakt. Het volgen van een skin care routine voelt ontspannend na een lange dag of wanneer je je ‘s ochtends klaarmaakt. Zie het als een mini-verwensessie en een belangrijk onderdeel van je algehele zelfzorg.
Een exfoliant is snel en gemakkelijk toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine. Bovendien voelt het als een beetje luxe, waardoor je een zachtere, meer stralende huid krijgt. Alleen een exfoliant gebruiken is nooit zo krachtig als wanneer je het combineert met reinigen en hydrateren. Neem het dus op in een volledige huidverzorgingsroutine, voor de beste resultaten.
Een huidverzorgingsroutine kan wel meer dan 10 stappen hebben als je all in wilt gaan, maar dit is niet nodig om de mooiste huid te krijgen. Met wat simpele stappen kom je al een heel eind! Hier volgt een simpele huidverzorgingsroutine.
Stap 1: Maak je gezicht schoon
De eerste stap is het verwijderen van make-up. Zelfs als je exfoliëren gebruikt als onderdeel van je huidverzorging in de ochtend, in plaats van ‘s nachts, is het toch een goed idee om een gezichtsdoekje te gebruiken om eventuele opeenhopingen van make-up en vuil te verwijderen en het gezicht fris te laten aanvoelen.
Begin met een schone lei te beginnen door je gezicht te wassen. Het is belangrijk om te weten dat je door eerst te reinigen kunt werken met een schone basis om te exfoliëren. Gebruik een milde reiniger voor je huid.
Stap 2: Exfoliëer je gezicht
Je weet inmiddels waarom dit zo belangrijk is en waarom dit nooit mag worden overgeslagen in je huidverzorgingsroutine. Hoe vaak je moet exfoliëren hangt van je huidtype en eventuele huidproblemen af. Test dit dus zelf een beetje uit. De ene vindt het fijn om twee keer per dag te exfoliëren en de ander doet het liever 1 keer per dag of om de dag. Kijk wat voor jou het beste werkt.
Stap 3: Hydrateer de huid
Breng een vochtinbrengende crème aan nadat je je gezicht hebt gereinigd en geëxfolieerd. Hierdoor blijft je huid zacht en soepel. Wanneer je gezicht op zijn schoonst is, kunnen de voordelen van een gezichtsbevochtiger volledig in de huid worden opgenomen voor urenlange langdurige verzorging.
De toevoeging van gezichtsserum is ook gunstig als je een extra dosis hydratatie nodig heeft. Breng een paar druppels dag- of nachtserum aan voordat je je vochtinbrengende crème gebruikt of meng het en strijk het gelijkmatig over het gezicht, vermijd de oogcontouren. Een veel gebruikte en populaire gezichtsserum is vitamine C serum.