Eucalyptus olie: Werking, voordelen en meer!

Eucalyptusolie staat vooral bekend om zijn bosachtig-zoete geur en heeft een heleboel gezondheidsvoordelen. Dit is de reden dat je eucalyptusolie kunt vinden in een aantal producten, van actuele zalven en mondwater tot supplementen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Vraag je je af wat het voor jouw kan betekenen? Lees verder om alles te weten te komen over deze verrassend veelzijdige etherische olie en hoe je de voordelen ervan kunt plukken!

Wat is eucalyptus olie?

Oorspronkelijk afkomstig uit Australië, worden eucalyptusbomen nu over de hele wereld gekweekt en gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Eucalyptus (Eucalyptus globulus) is een groenblijvende boom en werd voor het eerst gebruikt door de Aboriginals in de droge outback – ze kauwden op de wortels, die een hoge concentratie water bevatten. Ze dronken ook eucalyptusthee als middel tegen koorts. Het Naarmate dit gebruik zich verspreidde, werd eucalyptus bekend als Australische koortsthee.

Hoe werkt de genezende kracht van eucalyptusolie?

De genezende kracht van eucalyptusbomen komt van eucalyptusolie, die wordt gemaakt van de ovaalvormige bladeren van de boom. De bladeren worden gedroogd, geplet en gedestilleerd om de etherische olie vrij te maken. Nadat de olie is geëxtraheerd, moet deze worden verdund voordat deze als medicijn kan worden gebruikt.

De sterk geconcentreerde olie uit de bladeren van de boom, wordt al sinds 1788 medicinaal gebruikt, toen artsen naar verluidt de aanwezigheid van de olie opmerkten en deze begonnen te gebruiken om problemen op de borst en koliek te behandelen. Aan het einde van de 19e eeuw leidde het vermogen om zweten en het verwijderen van slijm te bevorderen, ertoe dat eucalyptusolie werd voorgeschreven voor aandoeningen van de luchtwegen, waaronder bronchitis, griep, astma en hoesten.

Toen het nieuws over eucalyptusolie zich verspreidde, begon het op andere manieren te worden gebruikt, onder meer als smeersel voor vermoeide, pijnlijke spieren en om de pijn van artritis te verlichten. Hoewel de etherische olie vandaag de dag nog steeds wordt aanbevolen voor tal van medicinale toepassingen, blijft het primaire gebruik ervan de behandeling van hoest, verkoudheid, bronchitis en symptomatische verlichting van verkoudheid en congestie van de bovenste luchtwegen.

Zoals de meeste etherische oliën bevat eucalyptusolie veel natuurlijke componenten. Maar de belangrijkste is 1,8-cineol (ook bekend als cineol en eucalyptol), de stof die verantwoordelijk is voor zijn zuivere, scherpe, licht medicinale geur en voor zijn medicinale waarde. Het is aangetoond dat eucalyptol een sterke antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking heeft, wat het traditionele gebruik ervan als behandeling voor ademhalingsaandoeningen kan verklaren.

Lees verder om alle voordelen van eucalyptusolie te ontdekken!

Gezondheidsvoordelen eucalyptusolie

Hierboven heb je al enkele voordelen van eucalyptusolie ontdekt. Hieronder volgen alle voordelen op een rijtje.

1. Stop met hoesten

Eucalyptusolie wordt al jarenlang gebruikt om hoesten te verlichten. Tegenwoordig hebben sommige vrij verkrijgbare hoestmedicijnen eucalyptusolie als een van hun actieve ingrediënten.

2. Maak je borst leeg

Hoest je maar komt er niets aan? Eucalyptusolie kan niet alleen een hoest tot zwijgen brengen, het kan je ook helpen om het slijm uit je borstkas te krijgen. Het inademen van damp gemaakt met de etherische olie kan slijm losmaken, zodat het bij hoesten wordt verdreven. Het gebruik van een crème met eucalyptusolie geeft hetzelfde effect.

3. Desinfecteer wonden

De Australische aboriginals gebruikten eucalyptusbladeren om wonden te behandelen en infectie te voorkomen. Tegenwoordig kan de verdunde olie nog steeds op de huid worden gebruikt om ontstekingen te bestrijden en genezing te bevorderen. Je kunt crèmes of zalven kopen die eucalyptusolie bevatten of zelf een zalf maken door etherische eucalyptusolie met een dragerolie te mengen. Het kan worden gebruikt bij kleine brandwonden of andere verwondingen die thuis kunnen worden behandeld.

4. Houd insecten op afstand

Muggen en andere bijtende insecten dragen ziekten met zich mee die gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Het vermijden van hun beten is onze beste verdediging. DEET-sprays zijn de meest populaire insectenwerende middelen, maar ze zijn gemaakt met sterke chemicaliën.

Als een effectief alternatief voor degenen die DEET niet kunnen of willen gebruiken, maken veel fabrikanten een botanische verbinding om het ongedierte af te weren. Merken als Repel en Off! gebruik olie van eucalyptus om het ongedierte weg te houden.

5. Adem rustig

Ademhalingsaandoeningen zoals astma en sinusitis kunnen worden verholpen door stoom in te ademen met toegevoegde eucalyptusolie. De olie reageert met slijmvliezen en vermindert niet alleen slijm, maar helpt het ook los te maken, zodat je het kunt ophoesten.

Het is ook mogelijk dat eucalyptus astmasymptomen blokkeert. Aan de andere kant, voor mensen die allergisch zijn voor eucalyptus, kan het hun astma verergeren. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe eucalyptus mensen met astma beïnvloedt.

6. Controle van de bloedsuikerspiegel

Eucalyptusolie heeft potentieel als behandeling voor diabetes. Hoewel we op dit moment niet veel weten, denken experts dat het een rol kan spelen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.

Onderzoekers zijn er nog niet achter hoe de etherische olie werkt. Tot er echter meer bekend is, beveelt de wetenschappelijke gemeenschap een zorgvuldige controle van de bloedsuikerspiegel aan voor mensen die diabetesmedicatie met eucalyptusolie gebruiken.

7. Fris je adem op

Munt is niet het enige wapen tegen stinkende adem. Vanwege de antibacteriële eigenschappen kan eucalyptusolie worden gebruikt om de ziektekiemen te bestrijden die een vervelende mondgeur veroorzaken. Sommige mondspoelingen en tandpasta’s bevatten de etherische olie als actief ingrediënt. Het is mogelijk dat eucalyptusproducten ook de opbouw van tandplak op de tanden en het tandvlees helpen voorkomen door de bacteriën aan te vallen die tandbederf veroorzaken.

8. Verzacht koortsblaasjes

De ontstekingsremmende eigenschappen van eucalyptus kunnen de symptomen van herpes verlichten. Het aanbrengen van eucalyptusolie op een koortslip kan de pijn verminderen en het genezingsproces versnellen. Je kunt vrij verkrijgbare balsems en zalven voor koortsblaasjes kopen die een mix van essentiële oliën gebruiken, waaronder eucalyptus, als onderdeel van hun lijst met actieve ingrediënten.

9. Verlicht gewrichtspijn

Eucalyptusolie kan gewrichtspijn verlicht. In feite bevatten veel populaire vrij verkrijgbare crèmes en zalven die worden gebruikt om pijn te verzachten van aandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis deze etherische olie.

Eucalyptusolie helpt bij het verminderen van pijn en ontstekingen die gepaard gaan met veel aandoeningen. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die rugpijn hebben of die herstellen van een gewrichts- of spierblessure.

10. Desinfecteer je huis

Omdat het antimicrobieel, antiviraal en schimmelwerend is, is eucalyptusolie een behoorlijk effectief huishoudelijk desinfectiemiddel, vooral als je supergevoelig bent voor agressieve chemische reinigingsmiddelen. Gebruik een oplossing van water, witte azijn en een paar druppels eucalyptusolie om oppervlakken schoon te maken.

Waarnaar te zoeken in eucalyptusolie

Koop geen etherische oliën van een bedrijf dat al zijn oliën hetzelfde prijst. Het extractieproces kan enorm variëren van de ene plant tot de andere, en daardoor ook de prijs. Dergelijke prijsbepalingsmethoden suggereren dat de oliën ofwel synthetisch ofwel van lage kwaliteit zijn. Uiteindelijk moet de prijs van oliën worden gebaseerd op hoeveel van de grondstof nodig is om het te produceren.

Etherische oliën moeten worden verkocht in donkere amberkleurige of blauwe glazen flessen (de oliën kunnen plastic oplossen en het product verontreinigen). Helder glas laat ongefilterd licht binnen en kan ervoor zorgen dat de olie bederft.

Koop altijd pure oliën. Om te testen of oliën zijn verdund met plantaardige olie, plaats je een paar druppels op een vel papier. Als ze een olieachtige ring achterlaten, bevatten ze waarschijnlijk plantaardige olie.

Eucalyptusolie kopen

Hieronder volgen 2 eucalyptus oliën van de beste kwaliteit. 

Dosering en bereiding

Kleine doses eucalyptusolie (0,05 tot 0,2 milliliter per dag) kunnen door volwassenen intern worden ingenomen. Verdun de olie altijd in warm water voordat je deze consumeert. Om een ​​infusie te bereiden, kook een tot twee theelepels van de gehakte bladeren in een kopje water en laat ze 10 minuten trekken. Je kunt maximaal twee kopjes per dag drinken. Om een ​​zalf te maken, kun je een paar druppels toevoegen aan vaseline of een dragerolie, zoals kokosolie, en tot drie keer per dag als een dikke laag aanbrengen. Als je een commercieel product gebruikt, volg dan de aanwijzingen op het etiket.

Houd er rekening mee dat eucalyptusolie zeer giftig is en dat het fataal is gebleken om 3,5 milliliter (iets minder dan een theelepel) onverdunde olie in te nemen. Tekenen van eucalyptusvergiftiging kunnen maagpijn en brandend gevoel, duizeligheid, spierzwakte, kleine oogpupillen, verstikkingsgevoelens en enkele andere zijn. Eucalyptusolie kan ook misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.

Om een ​​eucalyptusinhalator te maken, voeg je een paar druppels eucalyptusolie of een handvol bladeren toe aan heet water of een verdamper en inhaleert je de stoomdamp gedurende vijf tot tien minuten diep (pas op dat je je niet verbrandt).

Je kunt eucalyptusolie ook gebruiken in een warm bad of onder de douche. Om dit te doen, voeg je twee tot drie druppels etherische olie aan je bad toe vlak voordat je erin gaat. Als je gaat douchen, plaatst dan twee tot drie druppels etherische olie op een nat washandje. Wanneer het warme water van de douche het washandje verwarmt, komt de verdampte olie vrij.

Mogelijke bijwerkingen van eucalyptusolie

Eucalyptol, de actieve chemische stof die wordt aangetroffen in eucalyptusolie, is mogelijk veilig als het tot 12 weken via de mond wordt ingenomen. Eucalyptusolie is waarschijnlijk onveilig als het via de mond wordt ingenomen zonder eerst te worden verdund.

Eucalyptusolie mag niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Als je het onverdund gebruikt, kan dit ernstige irritatie veroorzaken. Om een ​​etherische olie te verdunnen, is een goede vuistregel om 12 druppels olie toe te voegen aan elk vloeibaar 30ml dragerolie, zoals amandel-, abrikozenpit- of avocado-olie of lotion.

Er is onvoldoende bekend over het gebruik van eucalyptusolie tijdens zwangerschap en borstvoeding, dus gebruik het niet zonder medisch advies.

Als je een medische aandoening hebt, raadpleeg dan een gekwalificeerde arts voordat je etherische oliën gebruikt. Bepaalde etherische oliën mogen niet worden gebruikt door mensen met gezondheidsproblemen. Mensen met een lever- of nieraandoening mogen bijvoorbeeld alleen etherische oliën gebruiken onder begeleiding van een gekwalificeerde arts. Eenmaal opgenomen in de bloedbaan, worden essentiële oliën uiteindelijk uit je lichaam verwijderd door de lever en de nieren. Overmatig gebruik van etherische oliën kan deze organen beschadigen.

Raadpleeg  ook een gekwalificeerde arts als je medicijnen gebruikt, omdat etherische oliën een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *