aromatherapie

Aromatherapie: Alles wat je moet weten!

We hebben allemaal wel eens gehoord van essentiële oliën (ook wel etherische oliën genoemd), welke worden gebruikt voor aromatherapie. Essentiële oliën zijn big business geworden. De met planten geëxtraheerde, sterk geconcentreerde vloeistoffen zijn van oudsher verkooppunten in schoonheids- en reinigingsproducten – en nu blijkt uit onderzoek dat ze, als ze op de juiste manier worden ingeademd, ook goede medicijnen zijn. Aromatherapie wordt daarom vaak voorgeschreven als behandeling bij verschillende aandoeningen.

Meer dan alleen een verzameling kleine flesjes die lekker ruiken, zijn etherische oliën de sleutel tot een veelvoud aan alternatieve therapieën. Van rustgevende lavendel tot gemoedstoestand pepermunt en alles daartussenin, de juiste mix van etherische oliën kan je gemoedstoestand totaal veranderen.

Maar wat doe je ermee? En is het veilig om zomaar te gebruiken? Ontdek alles wat je moet weten over het opnemen van essentiële oliën in je dagelijkse wellness-routine.

Wat zijn essentiële oliën?

Allereerst: wat zijn essentiële oliën precies? Wat is het verschil met reinigende oliën, bakoliën, badoliën en een hele reeks andere oliën?

Essentiële oliën zijn krachtige plantenextracten / plantaardige ingrediënten die zijn gedistilleerd uit plantensoorten die we van over de hele wereld kopen en die verborgen zijn in wortels, zaden, bloemen en schors. Het zijn geconcentreerde, zeer krachtige verbindingen die een plant zijn geur geven, hem beschermen tegen gevaarlijke omgevingsomstandigheden en hem zelfs helpen bij bestuiving, naast andere belangrijke functies en voordelen. Essentiële oliën worden veel gebruikt voor aromatherapie.

lavendel etherische olie

Hoe werkt aromatherapie?

Essentiële oliën worden snel opgenomen door geurreceptoren die zijn gekoppeld aan het limbisch systeem, dat de hartslag, bloeddruk, ademhaling en stress regelt. De essentie van elke plant heeft een andere chemische samenstelling die de geur, absorptie en het effect beïnvloedt. Er zijn veel verschillende etherische oliën, en geen twee oliën zijn precies hetzelfde.

De bevindingen zijn veelbelovend (stel je voor dat je pillen ruilt voor geuren!), maar je moet ze verstandig gebruiken. Wat krachtig genoeg is om een ​​gunstig effect in het lichaam uit te oefenen, is krachtig genoeg om een ​​negatief effect uit te oefenen. Het is dus altijd belangrijk om je goed in te lezen voordat je zomaar wat doet.

Wat zijn de voordelen van essentiële oliën?

De beschermende eigenschappen die etherische oliën aan planten verlenen, werken ook tot op zekere hoogte voor ons. Ze werken door opname via de huid of door het in te ademen. De lijst met voordelen is uitgebreid en gelukkig is er nu veel wetenschappelijk bewijs om de theoriën te ondersteunen. Enkele mogelijke voordelen:

1. Ze kunnen angst helpen verminderen

In onderzoeken hebben verschillende essentiële oliën zoals sinaasappel en lavendel aangetoond dat het helpt om minder angstig te zijn. Het zorgt ervoor dat je je rustig en relaxed voelt. Vermeldenswaardig: Uit enig onderzoek is gebleken dat de voordelen alleen op het moment plaatsvinden, dus wanneer je de oliën inademt of opsmeerd.

2. Ze kunnen helpen bij hoofdpijn

Sommige kleinere onderzoeken hebben aangetoond dat mensen minder hoofdpijn hadden nadat ze pepermunt en essentiële lavendelolie op hun huid hadden aangebracht. Eén studie toonde zelfs aan dat er geen significant verschil was tussen het gebruik van pepermuntolie voor het verminderen van pijn en het nemen van paracetamol.

3. Ze kunnen je beter helpen slapen

Vooral van lavendel is aangetoond dat het het vermogen om in slaap te vallen en wakker te worden met een geweldig gevoel stimuleert.

4. Ze kunnen ontstekingen helpen verminderen

Sommige essentiële oliën kunnen ontstekingen helpen voorkomen. Oliën zoals lavendel, tijm en oregano zijn hier goed voor.

5. Ze geven je een energieboost

Koffie is natuurlijjk een geweldige energiebooster, maar een beetje pepermunt kan je ook stimuleren. Een kleine studie wees uit dat mannen die pepermuntolie gebruikten beter konden presteren in de sportschool dan degenen die dat niet deden. 

6. Ze kunnen je maagproblemen helpen

Met name citroen is goed voor het bestrijden van misselijkheid en braken. Uit een onderzoek bij zwangere vrouwen bleek dat degenen die aan citroenolie roken als ze zich ziek voelden, significant minder misselijkheid en braken hadden in de dagen daarna dan vrouwen die dat niet deden.

Welke soorten essentiële oliën zijn er?

Noem een plant en je kunt er bijna op wedden dat er een essentiële olie uit te halen is. Er zijn honderden verschillende soorten etherische olein. Ze kunnen variëren van citrusoliën zoals roze grapefruit en bergamot tot bloemen als roos en geranium. Bladeren van bomen zoals dennen en eucalyptus worden ook gebruikt om etherische oliën te extraheren. Verder worden ook essentiële oliën gewonnen uit kruiden en specerijen zoals rozemarijn en kurkuma.

Als je verschillende soorten essentiële oliën wilt gebruiken is het handig om een set te kopen. SensaHome heeft een uitgebreide set met 14 stuks etherische oliën – allemaal 100% puur en natuurlijk. Elke olie heeft zijn eigen kracht en is geschikt voor aroma diffusers, aromatherapie, sauna’s en in bad. Inhoud verpakking:

 • pepermunt. Gebruik het in de ochtend, dat zorgt voor een stimulerende werking
 • tea tree. Werkt ontstekingsremmend, parasieten dodend en slijmoplossend
 • sweet orange. Beschermt tegen bedreigingen van de seizoenen en het milieu
 • bergamot. Zorgt voor lekkere energie boost
 • frankincense. Versterkt de werking van alle andere oliën
 • jasmijn. Ondersteunt de ontwikkeling van creativiteit
 • roos. Wordt vaak gebruikt voor hooikoorts en astma bij aromatherapie
 • lavendel. Hiermee ontspan je het meest
 • grapefruit. Wordt veel gebruikt bij spanningen
 • kaneel. Werkt ontspannend bij spierverhardingen en geestelijke verharding
 • lemongrass. Helpt goed tegen verkoudheden, koorts en hoofdpijn
 • rozemarijn. Zuivert geest en lichaam
 • eucalyptus. Zeer effectief bij voetschimmel, ontstekingen, verkoudheid en droge handen
 • limoen. Heeft een verfrissende en verkwikkende werking

5 manieren om essentiële oliën in aromatherapie te gebruiken

Zorg ervoor dat je nooit langer dan 60 minuten per keer aroma therapie doet en volg altijd de instructies op het flesje van de olie die je gebruikt. Als je binnen de veilige tijdslimiet blijft en een raam opent als je klaar bent, kun je elke dag aromatherapie oefenen. Als je medicijnen gebruikt of lijdt aan een chronische gezondheidstoestand, neem dan altijd eerst contact op met je arts voordat je aromatherapie gaat beoefenen. Net als bij elk ander medicijn, moeten etherische oliën correct worden gebruikt om gezondheidsbeloningen op te leveren. Zoek ook altijd naar 100 procent pure en biologische oliën zonder vulstoffen, pesticiden en synthetische chemicaliën.

1. In je bad

Door etherische oliën toe te voegen aan het water in je badkuip, worden de therapeutische en ontspannende voordelen versterkt omdat ze het limbische systeem of het emotionele brein beïnvloeden wanneer ze worden ingeademd. De combinatie van beide is een krachtige manier om zowel lichaam als geest te ontstressen.

2. In een diffuser

Het gebruik van een diffuser is een geweldige manier om je ruimte te doordrenken met de therapeutische voordelen van etherische oliën, en je hebt maar een paar druppels nodig om de vruchten te plukken. Een diffuser is de meest effectieve manier om de beste essentiële oliën in de lucht te laten komen. Wanneer je aromatherapie wilt gaan proberen is een diffuser dus wel echt een must.

Als je slaapproblemen hebt, zal het toevoegen van wat essentiële olie van lavendel, kamille of vetiver aan je diffuser voor het slapengaan je helpen kalmeren en je in slaap brengen, terwijl oliën zoals eucalyptus geweldig zijn om in de lucht te verspreiden als je je overbelast voelen.

3. Geïnhaleerd

Er is een algemene misvatting dat etherische oliën alleen lekker ruiken, maar de realiteit is dat ze bij inademing zoveel kunnen doen, waaronder het verbeteren van ons emotionele welzijn. Zo is bijvoorbeeld lavendel effectief om angst te verminderen en bergamot geweldig om de stemming te verbeteren en de cortisolspiegel te verlagen.

Breng een paar druppels aan op een doek en haal drie keer diep adem. Je kunt ook mengen met een basisolie zoals kokosolie of teunisbloemolie, een paar druppels op je handpalmen aanbrengen en diep inademen.

4. Op je huid

Hoewel pure etherische olie niet rechtstreeks op je huid mag worden gebruikt, is er een schat aan deskundige melanges met basisdraagolie die je kunt gebruiken om de pure olie mee te mengen. De juiste oliën kunnen van alles voor je doen, van roodheid verminderen tot littekens genezen. Zo is roos de koningin van oliën voor de huid en lavendel is geweldig om littekens, brandwonden en beten te genezen.

5. Op je voeten

De  voeten zijn de belangrijkste absorptiepunten voor oliën. Combineer het met een heerlijke voet massage voor een ultiem rustgevend en kalmerend effect.

Wat je moet weten voordat je etherische oliën koopt

Hoewel het allemaal heel onschuldig en natuurlijk klinkt, kan het aanbrengen van pure essentiële oliën rechtstreeks op je huid een allergische reactie veroorzaken. Als je daarnaast essentiële oliën koopt via een onbetrouwbare website of winkel kan het gemakkelijk fout gaan. Dit is wat je moet weten voordat je etherische oliën koopt:

 • Koop je essentiële oliën altijd bij een vertrouwde leverancier.
 • Gebruik ze nooit puur, ze moeten altijd worden gemengd met een dragerolie zoals kokosolie, zoete amandelolie of teunisbloemolie voordat ze worden aangebracht.
 • Als je gezondheidsproblemen heeft en / of medicijnen gebruikt, moet je altijd medisch advies inwinnen voordat je etherische oliën gebruikt.

Verschillende essentiële oliën met veschillende werkingen:

Lavendel

Gebruik het voor een betere nachtrust. Dit is hooguit de beste essentiële olie voor ontspanning. Onderzoek toont aan dat lavendel mensen kan helpen beter te slapen en verfrist wakker te worden. Bonusvoordelen: lavendel wordt geassocieerd met een lagere bloeddruk, hartslag en huidtemperatuur.

Scharlei

Gebruik het om de bloeddruk te verlagen. Het werkt verzachtend en activeert het zenuwstelsel en de natuurlijk afweer. Deze olie wordt vaak gebruikt voor het behandelen van angsten en depressies. Bonusvoordelen: het kan helpen met geheugen en aandacht.

Pepermunt

Gebruik het om wakker te worden. Onderzoek toont aan dat het inademen van pepermunt mensen alerter kan maken en hun geheugen kan stimuleren. Bonusvoordelen: het kan zowel de vermoeidheid als het verlangen naar chocolade verminderen.

Sinaasappel

Gebruik het: om je emoties te balanceren. Sinaasappel essentiële olie heeft antiseptische en schimmelbestrijdende eigenschappen. Daarnaast ondersteunt het de spijsvertering, de ciruclatie en het immuunsysteem.

Rozemarijn

Gebruik het om de hersenkracht te vergroten. Het inademen van de etherische olie rozemarijn kan de snelheid en nauwkeurigheid verbeteren tijdens veeleisende mentale taken. Ook de geur laat je fris en mentaal gestimuleerd voelen. Bonusvoordelen: het kan de energie helpen stimuleren en vermoeidheid verminderen.

Kaneel

Gebruik het om de focus te vergroten. Het kan het gebied van de hersenen dat alertheid reguleert, stimuleren. Bonusvoordeel: De sterke geur van de etherische kaneelolie ontdooit het koude lijf, ontspant de geest en verwarmt het hart. 

Citroen

Gebruik het: om de stemming te verbeteren. Onderzoek toont aan dat olie uit de schil van de vrucht de stemming kan verbeteren. Etherische citroenolie geeft je een fris en opgewekt gevoel, waardoor je lekker in je vel gaat zitten.

Eucalyptus

Gebruik het om verkoudheid tegen te gaan. Etherische eucalyptusolie vermindert slijm. Maar let op: Eucalyptusolie is sterk, dus je hebt maar één of twee druppels nodig. Bonusvoordelen: het bevordert mentale helderheid en verzacht hoofdpijn voor sommige mensen.

Bergamot

Gebruik het om te relaxen en tot rust te komen. De geur van de etherische bergamotolie geeft troost en heeft een kalmerende werking die goed helpt bij verdriet. De olie geeft zelfvertrouwen en helpt je te ontspannen. De essentiële olie heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. Daarnaast zorgt het voor een heerlijke nachtrust.

Citroengras

Gebruik het om te relaxen en zorgen te verminderen. De geur van etherische citroengras olie werkt kalmerend op het zenuwstelsel. Deze etherische olie wordt vaak gebruik in massage olie vanwegen het verkoelende effect. Bonusvoordelen: het helpt insecten weg te houden en het neutraliseert rook luchtjes.

Ylang Ylang

Gebruik het om te relaxen. De zachte geur van de etherische olie ylang ylang heeft vooral een ontspannende werking. Een studie toonde aan dat mensen een lagere hartslag en bloeddruk hadden na het gebruik van ylang-ylang. Bonusvoordelen: het kan ontstekingen verzachten.

Sandelhout

Gebruik het om je humeur te verbeteren. De etherische olie sandelhout  heeft een warme, houterige en diep rustgevende aroma. Het helpt je spanning en onrust weg te nemen. Deze olie wordt vaak gebruikt tijdens meditatie of yoga. Bonusvoordelen: het kan de focus helpen verbeteren.

Jasmijn

Gebruik het: om je humeur te verbeteren De etherische olie jasmijn heeft een antidepressieve, rustgevende en angst verdrijvende werking. Daarnaast helpt het je meer zelfvertrouwen en euforie te geven. 

Grapefruit

Gebruik het: om te relaxen. De frisse geur van grapefruit etherische olie werkt ontgiftend voor organen. Het heeft een positieve invloed op de spijsvertering. Grapefuit olie heeft rijke antioxidatieve eigenschappen en kan bij vele therapievormen ingezet worden.  Het wordt ook vaak terug gevonden in massage olie, omdat het cellulites kan helpen verminderen en ontgiftend en vocht afdrijvend werkt. Bonusvoordelen: het kan helpen om je humeur in balans te houden en activeert de levenslust door het frisse aroma.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van essentiële oliën?

De bijwerkingen waar je mogelijk mee te maken krijgt, zijn afhankelijk van welke olie je gebruikt en hoe je deze gebruikt. Essentiële oliën op basis van citrus, zoals sinaasappel, citroen en bergamot, zijn fotosensibilisatoren en kunnen iemand vatbaar maken voor zonnebrand, als je het direct op je huid legt, vooral onverdund.

Daarnaast zijn sommige essentiële oliën giftig voor het zenuwstelsel en de lever, zoals theeboom en eucalyptus, en hiermee moet je dan ook voorzichtig zijn bij gebruik bij kleine dieren en baby’s, ouderen en zwangere vrouwen.  Sommige essentiële oliën, zoals bijvoet, pennyroyal en alsem, kunnen ervoor zorgen dat je baarmoeder samentrekt, dus deze kun je tijdens de zwangerschap beter niet gebruiken.

Mensen die de neiging hebben om sterke reacties of allergieën voor geuren te hebben of die ademhalingsproblemen hebben, moeten ook voorzichtig zijn bij het gebruik van etherische olein. Maar maak je vooral niet ongerust, over het geheel genomen zitten er geen tot zeer weinig risico’s aan het gebruiken van essentiële oliën. Gebruik ze wel zoals voorgeschreven.

Essentiële oliën zijn dus zeker de moeite waard, vooral als het gaat om aromatherapie. Als therapie zijn etherische oliën een goedkope en effectieve manier voor symptoombestrijding.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *