elektrische deken

Elektrische deken: Voordelen en nadelen

Als je het vaak koud hebt ‘s nachts is een elektriche deken (of ook wel verwarmingsdeken genoemd) dé oplossing. Vooral in de winter maken veel mensen gebruik van elektrische dekens om de koude maanden door te komen.

Het dragen van extra kleding voor warmte kan oncomfortabel zijn of beperkend aanvoelen, en extra beddengoed duurt even voordat het de juiste temperatuur heeft bereikt en kan ook niet altijd even lekker liggen.

Een verwarmingsdeken kan je koude nachten verlichting bieden, maar “je warm houden” is niet het enige voordeel van elektrische dekens. Het gebruik maken van een elektrische deken heeft meerdere voordelen. Het is echter wel belangrijk om goed op te letten wanneer je een elektrisch deken gebruikt, zodat je er veilig mee omgaat. Lees verder om alle voordelen en eventuele nadelen te ontdekken.

Wat is een elektrisch deken?

Een elektrische deken is een deken waarin elektrische verwarmingsdraden zijn geïntegreerd. Je hebt elektrische onderdekens en elektrische bovendekens. De meest populaire en gebruikte optie is een elektrische onderdeken. Elektrische dekens verwarmen het bed voor het slapengaan. Met behulp van een elektrische deken wordt de tijd om in slaap te vallen geminimaliseerd en wordt voorkomen dat je lichaam meer moe wordt door warmte te produceren.

Elektrische dekens hebben meestal een regeleenheid die de hoeveelheid warmte die de deken produceert aanpast door de stroom met verschillende intervallen te pulseren. Dekens voor tweepersoonsbedden hebben vaak een aparte bediening voor elke kant van het bed. Elektrische dekens verbruiken gemiddeld tussen de 15 en 115 watt.

Is een elektrische deken veilig?

Ja, wanneer je een nieuw en elektrische deken van goede kwaliteit hebt en je gebruikt deze zoals de fabrikant adviseert, is je deken volkomen veilig. Alle moderne dekens zijn voorzien van een of andere vorm van oververhittingsbeveiliging die ze uitschakelt als ze te warm worden. Verderop in dit artikel wordt nog verder ingegaan op dingen waarop je moet letten voor veilig gebruik.

Elektrische deken voordelen

Bij koud weer zullen elektrische dekens je grootste redding zijn. Ze zullen nooit een gevaar vormen als ze correct worden gebruikt en de instructies worden opgevolgd. Elektrische dekens zijn dan ook de beste manier om op koude winternachten op te warmen. Ze hebben veel voordelen. Deze dekens gaan naast verwarming ook vocht en vochtige lucht tegen en zijn goed voor mensen met reuma. Ze reguleren de bloedcirculatie in het menselijk lichaam. Vanaf het moment dat ze worden gebruikt, zorgen ze voor een comfortabele en efficiënte slaap. Hieronder volgen de belangrijkste voordelen op een rijtje.

1. Bespaar geld op verwarming

Afhankelijk van of je gas of elektrische verwarming gebruikt voor je huis, kunnen de verwarmingskosten snel oplopen. Hoe meer kamers je in huis of appartement hebt, hoe meer energie er nodig is om alles te verwarmen. Vooral ‘s nachts kan het een verspilling zijn om elke kamer in je huis te verwarmen, terwijl je maar in één kamer slaapt.

Hoewel ruimteverwarmingstoestellen je kunnen helpen specifieke kamers in huis warm te houden, verbruiken ze vaak alsnog meer energie dan een elektrische deken, en de warmte die ze afgeven, is niet zo gericht.

In vergelijking met centrale verwarming of kachels hoeft een verwarmingsdeken alleen jou warm te houden. Daarnaast kun je precies de temperatuur regelen om het deken op jouw ideale termperatuur te houden. Dit is vooral handig als je een huis deelt met andere mensen die allemaal van verschillende temperaturen houden terwijl ze slapen.

Dit maakt het een relatief milieuvriendelijke manier om je ruimte’s nachts of tijdens de koudere maanden warm te houden.

2. Helpt je beter te slapen

Terwijl we ‘s nachts slapen, doorloopt ons lichaam verschillende rustfasen om een volledige nachtrust te bereiken. Het is belangrijk dat we elke fase op natuurlijke wijze zonder onderbreking doorlopen, anders voelen we ons onrustig en vinden we het moeilijker om de volgende dag te functioneren.

Een verhoging of verlaging van de temperatuur kan je slaapcyclus in grote mate beïnvloeden, zelfs als je er niet helemaal wakker van wordt. Een verwarmde deken helpt je lichaam de hele nacht op dezelfde temperatuur te houden, zodat je slaapcyclus niet wordt onderbroken en je fris en energiek wakker wordt.

Een verwarmingsdeken zal je bed ook opwarmen tot de perfecte temperatuur om te slapen voordat je zelfs maar in contact komt met je matras. Je elektrische deken zorgt de hele nacht voor een constante temperatuur, of je kunt een timer instellen om de deken na een paar uur uit te schakelen.

Als je moeite hebt met in slaap komen, kan het je ook helpen sneller in slaap te vallen door een warme en uitnodigende ruimte te creëren, spier- en gewrichtspijn te verminderen en spanning te verminderen.

3. Warmte is een natuurlijke pijnstilling

Warmte is een van de meest basale vormen van pijnverlichting, aangezien de warmtereceptoren in ons lichaam het effect blokkeren van chemische signalen die wijzen op pijn in je hersenen. Dit kan helpen bij een reeks problemen, waaronder pijn, spierpijn, krampen en stijfheid.

Warmte helpt ook de bloedsomloop te verbeteren, waardoor je lichaam sneller kan genezen en herstellen van blessures of trainingen.

De pijnstillende aspecten van een verwarmde deken kunnen je niet alleen helpen om ‘s nachts sneller in slaap te vallen, maar ze zullen je ook helpen om je overdag beter te voelen.

4. Kan helpen je stemming te verbeteren

Net als het verwarmen van je huis, heeft je lichaam energie nodig om je lichaam warm te houden. Tijdens de koudere maanden, of ‘s nachts wanneer mensen de temperatuur in hun huis over het algemeen kouder instellen, heeft je lichaam meer energie nodig om zichzelf warm te houden.

Als je een verwarmingsdeken gebruikt, help je je lichaam om een bepaalde temperatuur te behouden zonder extra energie te verbruiken. En omdat je een goede nachtrust krijgt, begint je je dag met een beter gevoel en een betere stemming.

5. Ze zijn veilig in gebruik

In tegenstelling tot eerdere modellen, gebruiken de huidige verwarmde dekens laagspanningsbedrading. Zolang je geen oud of tweedehands model gebruikt, zijn de meeste elektrische dekens volkomen veilig te gebruiken als je de instructies van de fabrikant opvolgt en deze elk jaar op schade controleert.

Elektrische deken kopen

Het is erg belangrijk dat je een elektrische deken kopen die voldoet aan alle veiligheidsnormen, zoals een oververhittingsbeveiliging. Hier volgen een aantal verwarmingsdekens van de beste kwaliteit.

Prijs: €21,34

Ondanks dat dit éénpersoons verwarmingsdeken relatief goedkoop is, is deze van perfecte kwaliteit. Het verwarmingsdeken is 100% veilig dankzij de beveiliging tegen oververhitting en de automatische uitschakeling na 180 minuten. 

De 60 Watt verwarming zorgt er voor dat je snel heerlijk kunt genieten van de warmte tijdens de koude wintermaanden (of eigenlijk heel het jaar door). Door middel van de afstandbediening stel je gemakkelijk een van de 3 warmtestanden in. Het bedieningsdeel is afneembaar waardoor de deken geschikt is voor de handwas. 

Dit verwarmingsdeken heeft geen timer. Als hier je voorkeur naar uitgaat, kijk dan eens naar de opties hieronder.

Prijs: €95,20

Dit éénpersoons elektrische onderdeken heeft 9 warmtestanden en is verdeeld in twee zones: een lichaamsgedeelte en een voetengedeelte. Per zone kun je eenvoudig een warmtestand kiezen. Zo kun je hem bijvoorbeeld wat warmer zetten als je snel last hebt van koude voeten.

De deken is voorzien van een antibacteriële coating, wat de bacterieontwikkeling vermindert en daarmee hygienischer is. Zilver ionen voor extra hygiene en frisheid toegevoegd in het materiaal.

Door middel van de eco control kun je heel simpel het verbruik aflezen in kWh. Hij heeft een tot 12 uur instelbare timer. Je kunt hierdoor zelf het gebruik regelen en ervoor zorgen dat je je deken niet te lang of onnodig aan laat staan.  Daarnaast beschikt hij ook over een automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging, waardoor je 100% veilig kan slapen.

De verlichte schakelaar is voorzien van een LCD display en is afneembaar. Hierdoor kun je het verwarmingsdeken wassen in de wasmachine.

Prijs: €144,85

Dit tweepersoons elektrische zwakstroom onderdeken zorgt dat je samen elke avond in een heerlijk voorverwarmd bed kruipt. De transformator zet de stroom van 230 Volt om naar de zwakstroom van 24 Volt. De deken heeft een ook extra warme voetenzone, perfect als je snel last hebt van koude voeten. De deken is helemaal afgestemd op nachtelijk gebruik met 6 warmtestanden en twee schakelaars met prettig sluimerlicht.

De deken is 100% veilig en heeft een automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging, waardoor je rustig kan slapen en geen zorgen over moet maken dat je hem wel op tijd uitzet.

De transformator en de schakelaars zijn afneembaar, zodat je de deken kunt wassen in de wasmachine.

Elektrische bovendeken kopen:

Prijs: €49,99

Deze flanellen elektrische deken is ideaal voor in bed of voor een avondje op de bank. De deken is uitgerust met drie warmtestanden en eenvoudig te bedienen. Na 180 min schakelt de deken automatisch uit en is voorzien van overhittingsbeveiliging. Het extra zachte en ademende flanellen materiaal is geschikt voor handwas.

Prijs: €44,99

Deze fijne flanellen elektrische deken heeft drie verschillende warmtestanden. Deze zijn eenvoudig in te stellen middels het bedieningspaneel. De warmtestanden zijn goed zichtbaar op het LED-verlichte scherm. Stel de temperatuur in van 53° C tot 65° C. De deken is ook beveiligd tegen oververhitting en schakelt vanzelf uit na 180 minuten.

Dit verwarmingsdeken is zuinig en snel op de juiste temperatuur om je op te warmen. Je kunt de deken meestal na ongeveer een halfuurtje uitzetten. De warmte blijft dan hangen onder de deken. De ademende flanellen stof is extra zacht en geschikt voor in de handwas.

Hoe kies je een elektrische deken?

Er zijn twee soorten beddengoed voor verwarming: een elektrische onderdeken en een elektrische bovendeken. Elektrische onderdekens gaan als een passende deken over de matras en verwarmen je van onderaf, en elektrische bovendekens gaan over je heen. Als je een schuimrubberen matras hebt, moet je het gebruik van elektrische onderdekens vermijden, omdat deze het schuimmateriaal kunnen beschadigen en de warmte het zachter kan maken, waardoor je lichaam minder wordt ondersteund terwijl je slaapt.

Verder is het belangrijk dat je een verwarmingsdeken van goede kwaliteit koopt, die aan alle noodzakelijke veiligheidsvoorschriften voldoet. Goedkopere dekens hebben misschien niet de rigoureuze tests ondergaan die andere, wat prijzigere, merken wel hebben. Dit is belangrijk omdat het de veiligheid van de verwarmingseenheid garandeert en het vermogen om een constante temperatuur te leveren.

De meeste dekens zijn gemaakt van katoen, polyester of fleece, en het type dat je kiest, hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur. Investeren in een verwarmingsdeken van goede kwaliteit betekent niet alleen dat deze voldoet aan de veiligheidseisen, maar ook dat er gebruik wordt gemaakt van het beste, meest comfortabele materiaal.

Houd ook rekening met het temperatuurbereik dat je wilt voor je verwarmde deken, aangezien verschillende merken en soorten verschillende opties hebben. Let daarnaast op het type controller dat bij de deken wordt geleverd. Zijn de cijfers gemakkelijk te lezen? Is het een draaischakelaar, knoppen of digitaal? Is de controller voor je gemak afneembaar?

Het kan ook een goed idee zijn om te investeren in een verwarmde deken die wordt geleverd met een timer, zodat je kunt beslissen hoe lang deze aanstaat terwijl je slaapt.

Hoe gebruik je een verwarmingsdeken?

De beste tijd om een verwarmingsdeken te gebruiken is natuurlijk in de winter, wanneer er behoefte is aan extra warmte. Je mag echter de voordelen van het gebruik van een verwarmde deken het hele jaar door niet over het hoofd zien. Dankzij de therapeutische eigenschappen en slaaphulpmiddelen kan een elektrische deken een geweldige toevoeging aan je bed zijn wanneer je pijn hebt of ziek bent.
Als je een verwarmingsdeken gebruikt, kun je er het beste geen andere verwarmde apparaten bij gebruiken, zoals laptops of buikkussentjes. Plaats ook geen zware voorwerpen op de deken, omdat deze hierdoor oververhit kan raken.

Haal de stekker van je verwarmde deken na elk gebruik uit het stopcontact om ervoor te zorgen dat deze niet oververhit raakt of dat het netsnoer niet verdraaid raakt.

Als je de elektrische deken alleen voor de winter gebruikt en na de winter weer opruimt, laat hem dan eerst volledig afkoelen en rol of hang hem dan op. Vermijd het warm opvouwen van de verwarmde deken, omdat dit de bedrading kan beschadigen.

Controleer de verwarmde deken op eventuele schade voordat je deze gebruikt, vooral als deze een aantal maanden niet gebruikt is. Zoek naar rafels of blootliggende draden die een veiligheidsrisico kunnen vormen.

Bij correct gebruik kan een verwarmingsdeken een fijne toevoeging zijn aan je huis en het hele jaar door comfort, pijnverlichting en een betere nachtrust bieden.

Elektrische deken nadelen

Als je een elektrische deken van goede kwaliteit koopt en deze gebruikt zoals dit aangeraden wordt, zitten er geen nadelen aan het gebruik van een verwarmingsdeken.  Bij misbruik of overmatig gebruik kunnen elektrische dekens nadelen hebben. Het is dan ook belangrijk om een elektrisch deken van goede kwaliteit te kopen en nooit een oude of tweedehandse van iemand anders over te nemen. Lees ook altijd goed de instructies van de fabrikant door voor gebruik.

Omdat je te maken hebt met elektriciteit zijn er wel een aantal dingen om op te letten. Veel oude verwarmingsdekens hebben geen automatisch uitschakelsysteem, waardoor je risico hebt op oververhitting en zelfs brand. Gelukkig hebben nieuwe elktrische dekens wel een automatische controle en uitschakeling waardoor dit voorkomen wordt.

Zo maak je veilig gebruik van een elektrische deken

Hoewel moderne verwarmingsdekens volkomen veilig zijn in gebruik, moeten ze nog wel correct gebruikt worden. Hier volgen wat suggesties voor het correct gebruik van je deken:

  • Gebruik niet meer dan één elektrische deken tegelijk.
  • Gebruik een elektrische deken en een verwarmingskussen niet tegelijkertijd.
  • Gebruik een warmwaterkruik en een elektrische deken niet tegelijkertijd.
  • Zet je deken uit als je hem niet gebruikt.
  • Om te voorkomen dat je je deken niet per ongeluk inschakelt, moet je je deken niet aansluiten op een stopcontact dat wordt bediend met een lichtschakelaar.
  • Stapel geen kussens, dekens, boeken, speelgoed of andere items op een elektrische deken.
  • Zet een natte elektrische deken niet aan. Wacht tot deze volledig gedroogt is.
  • Rol een elektrische deken voorzichtig op of hang hem op als je hem opbergt. Als je het moet vouwen, vouw dan zo min mogelijk vouwen.
  • Schakel een elektrische deken niet aan of laat deze niet aanstaan ​​als deze is opgevouwen of opgerolt.

Wie mogen geen elektrische deken gebruiken?

Jonge kinderen, vooral baby’s en kinderen jonger dan 3 jaar, mogen geen elektrische deken gebruiken. Zij weten vaak niet goed hoe ze het product moeten bedienen of zijn fysiek niet in staat om het zelf aan te passen als ze het te warm krijgen. Ondertussen kunnen ouderen andere gezondheidsproblemen hebben die hun vermogen om effectief te reageren in een noodgeval kunnen aantasten of hun risico op misbruik van het product kunnen vergroten.

Sommige mensen met diabetes kunnen beter ook geen elektrische deken gebruiken. Ze kunnen een complicatie ervaren die diabetische neuropathie wordt genoemd, die kan optreden wanneer een hoge bloedsuikerspiegel de zenuwen in het lichaam beschadigt – meestal in de benen en voeten. Deze zenuwbeschadiging kan echter invloed hebben op hun vermogen om temperatuurveranderingen waar te nemen. Dit maakt ze kwetsbaarder voor oververhitting en verbranding, omdat ze misschien niet kunnen voelen dat de deken te heet wordt. Moderne verwarmingsdekens kunnen niet te heet worden, want dan worden ze automatisch uitgeschakeld, maar het is toch belangrijk om hier op te letten.

Als er huisdieren bij je in bed slapen, mag je ook geen elektrische deken gebruiken. Je loopt niet alleen het risico dat je hond of kat oververhit raakt, maar de tanden of poten van je harige vriendje kunnen de isolatie of bedrading ook beschadigen.

Veelgestelde vragen over elektrische dekens

Hopelijk heb je hierboven het beste elektrische deken voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

1. Kan een elektrische deken in de wasmachine?

Ja! In de meeste gevallen kan dit. In tegenstelling tot de oude dekens zijn de moderne elektrische dekens wasbaar. Het is echter belangrijk om goed de instructies van je deken door te lezen. De meeste kunnen in de wasmachine, maar sommige mogen alleen met de hand gewassen worden. De aanbevolen water temperatuur is 30°C.

2. Mag een elektrische deken de hele nacht aan staan?

Ja, dat mag. Verwaringsdekens van de goede kwaliteit zijn altijd beveiligd met een thermisch beveiligingssysteem. Dat houdt in dat er langs de verwarmingsdraad een extra draad loopt die ervoor zorgt dat de deken uitgeschakeld wordt op het moment dat er bijvoorbeeld iets kapot gaat (denk aan een draadbreuk of foutief gebruik). Als je je deken niet de hele nacht wilt gebruiken, zijn veel modellen uitgerust met afteltimers waarmee ze automatisch na een bepaalde tijd uitgeschakeld worden.

3. Kan ik elektrische dekens gebruiken als ik zwanger ben?

Ja dat kan! De mythe is dat elektrische dekens een elektromagnetisch veld (EMF) afgeven dat een ongeboren baby kan schaden. Hoewel het waar is dat ze deze elektromagnetische velden afgeven, zijn ze niet sterker dan de velden die worden afgegeven door andere huishoudelijke apparaten en hebben ze geen enkele invloed op je baby. Het wordt wel aangeraden om het verwarmingsdeken weg te doen tijdens de laatste maand van je zwangerschap, voor het geval je vliezen ‘s nachts breken.

4. Kan ik elektrische dekens gebruiken als ik diabetes heb?

Als je diabetes hebt, kun je het beste alleen een elektrische deken gebruiken om je bed voor te verwarmen en deze uit te zetten als je in bed stapt. Dit heeft er mee te maken dat diabetici lijden aan een aandoening die neuropathie wordt genoemd en die gevoelloosheid in de armen en benen veroorzaakt. Het kan er ook voor zorgen dat de huid extreem gevoelig wordt voor hitte. Wanneer deze twee problemen samenkomen, bestaat het risico dat iemand zijn deken te warm krijgt zonder dat hij het kan voelen. Dit is uiterst zeldzaam – omdat elektrische dekens nooit te heet worden – maar als je toch twijfelt, doe je deken dan uit voordat je gaat slapen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *