eelt verwijderen voet

Eelt verwijderen voeten: Zo doe je dat zelf!

Of je nu nieuwe sandalen met een open hakken hebt gekocht ​​of binnenkort op vakantie gaat, er komt een tijd dat je je voeten er zo goed mogelijk uit wilt laten zien. De eerste stap om te ondernemen? Het wegwerken van alle dode huidcellen die zich (helaas) in de loop van de tijd hebben opgehoopt, ook wel bekend als eelt. In dit artikel ontdek je de beste manieren om van ruwe eelt voeten af te komen en ze weer zacht te maken. Eelt verwijderen vanuit huis is effectief en eenvoudig als je eenmaal weet welke producten je hiervoor het beste kunt gebruiken. Lees verder voor de complete gids om van eelt voeten af te komen!

Wat is eelt?

Eelt is een harde, dikke huid die vaak oncomfortabel is. Het is zelden ernstig en een aantal eenvoudige huismiddeltjes kan het uiterlijk van eelt helpen verminderen of zelfs helemaal verwijderen.

Overmatige druk of wrijving kan eelt veroorzaken op bijna elk deel van de huid. Veel voorkomende locaties voor eelt zijn de voeten, de vingertoppen en de handpalmen. Er worden meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven waardoor een opeenhoping van cellen ontstaat. Het kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn, dunne slechte zolen, te kleine schoenen, repetitieve activiteiten (elk fitnessgebied, met name hardlopen, springen, ballet, enz.) of gewoon onreinheid.

Eelt op voeten kan erg vervelend zijn, vooral het uiterlijk ervan, wanneer je geen schoenen aan hebt of open schoenen draagt. Gelukkig kun je er zo weer vanaf komen. Wanneer je last hebt van eelt kun je dit in de meeste gevallen gewoon thuis verwijderen. Met de onderstaande oplossingen ben je binnen no time van die vervelende eelt af en heb je weer zachte babyvoetjes.

Eelt verwijderen van voeten

Eelt van voeten verwijderen hoeft niet moeilijk te zijn. Hier volgen de beste manieren om eelt gemakkelijk en effectief te verwijderen vanuit huis. De onderstaande manieren helpen ook een mogelijke eeltplit verwijderen.

1. Laat je eelt voeten weken 

Week je voeten in een oplossing van warm water en bitterzout. Bitterzout, of ook wel epsom zout genoemd, kan eelt helpen verzachten ter voorbereiding op andere behandelingen, zoals bijvoorbeeld handmatige peeling of een voetvijl. Voeg een hand vol bitterzout toe aan een warm voetenbad en laat je voeten voor ongeveer 10 minuten weken.

Koop hier bitterzout.

2. Gebruik een eeltverwijderaar

Eelt weghalen is het makkelijkste en het snelste met een goede eeltverwijderaar. Zodra het eelt is verzacht, kun je een eeltverwijderaar gebruiken. Er zijn verschillende effectieve eeltverwijderaars op de markt. Hier volgen een aantal van de beste opties:

eelt verwijderen
Scholl Eelt Verwijderaar Elektrisch - Voetvijl - €27,29
RVS Eeltverwijderaar - eeltrasp - €19,95
voetvijl eelt
IOXIO Soft Touch-Keramische Voetvijl - Dubbelzijdig: Fijn & Grof - €16,95

Hieronder volgen nog andere opties voor het verwijderen van eelt.

3. Gebruik eelt sokken

Speciale eeltsokken bevatten een speciale crème die de aanmaak van nieuwe huidcellen versneld. Hierdoor laat de bovenste laag van de huid los, wat ook de eelt meeneemt. Het vervellingsproces kan ongeveer één tot twee weken duren.

Koop hier eeltsokken.

3. Maak een pasta van bakingsoda

Een doe-het-zelf-methode om eelt te verwijderen is baking soda! Baking soda heeft veel toepassingen en een daarvan is het aanpakken van eelt voeten. Combineer 3 theelepels bakingsoda met een theelepel water. Dit vormt een pasta die je op het eelt kunt aanbrengen als het eenmaal verzacht is. Draag vervolgens een sok en laat de oplossing helpen om het eelt te exfoliëren terwijl je slaapt.

Koop hier baking soda.

4. Breng een exfoliërend zuur aan

Net zoals een exfoliërend serum helpt om dode huidcellen van je gezicht te verwijderen, kan een exfoliërende voetcrème hetzelfde doen. Koop eeltverwijderende gel met salicylzuur en / of ureum, die dode huidcellen op het oppervlak oplossen en de eiwitten in dat gebied uit elkaar halen. Ga bijvoorbeeld voor de Calmurid Hydraterende creme met 10% ureum of de Paula’s Choice 2% BHA Body Spot Exfoliant met Salicylzuur.

Afhankelijk van de ernst van het eelt, moet je het mogelijk een week of langer elke week op schone, droge voeten aanbrengen. De dode huid zal echter geleidelijk oplossen terwijl je slaapt.

5. Investeer in inlegzolen

Terwijl je je voeten herstelt van bestaande eeltplekken, is het belangrijk om ondersteunende vulling en/of inlegzolen te dragen die voorkomen dat de opeenhoping van dode cellen zich vormt. Dit is ook een goede gewoonte om de vorming van eelt voortaan te voorkomen en je voeten elke dag van het jaar glad en mooi te houden. Het dragen van dikkere sokken kan ook al helpen. De extra vulling dempt je voeten en vermindert de hoeveelheid wrijving die je voeten doorstaan tijdens het wandelen.

Koop hier inlegzolen.

6. Smeer je voeten dagelijks in met een vochtinbrengende crème

Om bestaande eeltplekken te verzachten en toekomstige eeltplekken te voorkomen, wordt het aangeraden om dagelijks een vochtinbrengende crème of lotion op de aangetaste plekken te gebruiken.

7. Bezoek je podoloog of dermatoloog

Soms is eelt te groot, te pijnlijk of te hardnekkig om thuis te behandelen. In dat geval kun je het beste je podoloog bezoeken (of er überhaupt een aanschaffen) om manieren te bespreken om je voeten weer te herstelen. Je zult ook moeten leren hoe en waarom deze eelt is ontstaan, om te kijken wat je kan veranderen.

Wanneer moet je naar een dokter?

Mensen met diabetes, vooral diegenen met perifere neuropathie of perifere aderziekte, moeten de behandeling van hun eigen eelt vermijden en een arts of een gekwalificeerde podoloog raadplegen. Dit komt omdat deze personen een hoger risico hebben op huid- en zenuwbeschadiging. Daarnaast wordt het aangeraden om naar een arts of podoloog te gaan als je last hebt ernstige of aanhoudende eelt.

Eelt voeten voorkomen

Eelt is het gevolg van overmatige druk of wrijving op de huid. Door stappen te ondernemen om de onderliggende oorzaak aan te pakken, kun je de kans verkleinen dat eelt in de toekomst terugkomt. Hier volgen zowel tips voor eelt voeten als eelt handen.

Manieren om eelt te voorkomen zijn onder meer:

  • Je voeten elke dag met water en zeep wassen, daarna grondig afdrogen en een vochtinbrengende crème aanbrengen.
  • Schoenen dragen die goed passen, omdat te strakke of juist te grote schoenen of schoenen met zeer hoge hakken de wrijving kunnen vergroten.
  • Inlegzolen gebruiken in je schoenen om overmatige druk op de huid te voorkomen.
  • Vermijd schoenen met een strakke neus of die oncomfortabel tegen de voeten schuren.
  • Eelt handen kun je voorkomen door beschermende handschoenen te dragen bij het uitvoeren van activiteiten die tot eelt kunnen leiden, zoals tuinieren, het gebruik van gereedschap, het tillen van zware voorwerpen of fietsen. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *