ecologische luiers

Ecologische luiers: Top 3 beste opties!

Ben je opzoek naar ecologische luiers? Dan zijn we hier om je aan de beste ecologische luiers te helpen!

Iedereen die een baby heeft houdt van wegwerpluiers. Ze zijn ontzettend handig in gebruik en ze houden de huid van je baby dag en nacht droog en comfortabel. Maar dan is er hun impact op het milieu, een ongelukkige realiteit die niet kan worden genegeerd.

De meeste baby’s gaan door ongeveer 5.000 tot 6.000 luiers voordat ze zindelijk zijn. En aangezien traditionele wegwerpluiers niet biologisch afbreekbaar zijn, zal elk jaar ongeveer 3,3 miljoen ton op stortplaatsen belanden. Je kunt begrijpen dat dit niet goed is voor onze planeet en dus een serieuze zaak om aan te werken.

Gelukkig is er een geweldig alternatief op traditioneel wegwerpluiers, namelijk ecologische luiers! Als je geïnteresseerd bent in het compenseren van je voetafdruk als het gaat om wegwerpluiers, dan zijn ecologische luiers absoluut de beste keuze om voor te gaan.

De beste ecologische luiers zijn net zo efficiënt en comfortabel als traditionele luiers, maar dan zijn ze gemaakt van huidvriendelijke en milieuvriendelijke materialen en biologisch afbreekbaar. Door voor ecologische luiers te gaan, maak je dus niet alleen je baby blij, maar draag je ook je steentje bij aan het verbeteren van onze planeet.

Lees gauw verder om de beste ecologische luiers te ontdekken!

Beste ecologische luiers: Top 3!

We zijn opzoek gegaan naar de beste ecologische luiers en daar is een top 3 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 3 hebben we gekeken naar de kwaliteit, ingrediënten, beoordelingen en meer.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, bekijk de extra informatie en kies op basis daarvan de beste ecologische luiers voor jouw baby uit!

1. Muumi Baby Ecologische Luiers 

ecologische luiers

Ben je opzoek naar de beste ecologische luiers? Dan is Muumi een van de beste merken om voor te kiezen. Deze luiers zijn huidvriendelijk voor de tere babyhuid en vriendelijk voor onze planeet.

Muumi Ecologische Luiers zijn de perfecte luiers voor je kindje, gemaakt met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het milieu. Muumi heeft verschillende maten luiers van kleine maten voor pasgeboren baby’s tot maten voor kleine kinderen. Je kunt alle maten zien wanneer je op de button hieronder klikt.

De Starters Luiers van Muumi Baby zijn bijvoorbeeld voorzien van een extra zachte toplaag en een ultra zacht gedeelte voor de bescherming van de nog tere navel.

Alle luiers zijn voorzien van een uitstekende pasvorm voor minder lekkage en extra hygiëne. Ook zijn alle luiers hypoallergeen ontwikkeld in samenwerking met de Finse Allergie en Astma federatie en voorzien van het officiële Nordic Ecolabel.

De luiers zijn 100% gezond en vriendelijk voor zowel je baby als de planeet. Zo zijn ze samengesteld met 100% chloorvrije, natuurlijke vezels uit gecertificeerde Scandinavische bossen en vrij van stoffen als latex, formaldehyde en ftalaten. Bovendien zijn ze verpakt in een zeer compacte en biologisch afbreekbare verpakking.

2. Attitude Eco Luiers

Andere hoogwaardige ecologische luiers, zijn de luiers van het natuurlijke merk Attitude. Attitude heeft veel verschillende maten luiers, voor pasgeboren baby’s tot voor kindjes.

De ecologische luiers van Attitude zijn zeer milieuvriendelijk. Het is een ecologisch alternatief voor de traditionele wegwerpluiers, maar even efficiënt, absorberend en comfortabel. Ze zijn gemaakt van recyclebare en composteerbare materialen en zijn ook koolstofneutraal, waardoor de luiers zonder twijfel een van de groenste wegwerpluiers ter wereld zijn!

Daarnaast zijn de luiers biologisch afbreekbaar (inclusief de verpakking), op plantaardige basis, CO2-neutraal en hypoallergeen (vrij van geurstoffen en chlooringrediënten). Bovendien zijn ze lekproof, dankzij de vorm, vleugels en rekbare openingen die zich vormen naar het lichaam van je baby.

3. Bambo Nature Luiers

Het laatste merk ecologische luiers die we graag willen uitlichten is Bambo Nature. Ze bieden zachte luiers aan voor baby’s t/m peuters van de hoogste kwaliteit. Deze luiers hebben een perfecte pasvorm, een flexibele tailleband en sluiten goed aan op het lichaam zodat lekken wordt vermeden terwijl je kindje zich lekker kan bewegen en de wereld om hem heen zorgeloos kan ontdekken.

Uiteraard zijn alle luiers van Bambo Nature 100% natuurlijk en dus vrij van parfum en parabenen waardoor luieruitslag wordt geminimaliseerd en de gevoelige babyhuid goed wordt beschermd. Bovendien zit er een verzadigingsindicator aan de buitenkant van de luier zodat je precies kunt zien wanneer deze verschoond dient te worden.

Bambo Nature babyluiers zijn gecertificeerd door het Nordic Swan Ecolabel, Asthma Allergy Nordic, FSC™ (Forest Stewardship Counsil) en het EU Ecolabel (met uitzondering van de CE-gemarkeerde producten).

Waarop te letten bij het kiezen van de beste ecologische luiers

Wanneer je opzoek bent naar de beste ecologische luiers, zijn er een aantal factoren om goed te overwegen. Hier volgen de belangrijkste zaken om naar te kijken bij het maken van een keuze:

Materialen:

Als je opzoek bent naar de beste ecologische wegwerpluiers dan is het het aller belangrijkste om naar de gebruikte materialen te kijken. Je wilt natuurlijk kiezen voor de meest veilige en milieuvriendelijke opties. Je kunt het beste kiezen voor plantaardige materialen zoals biologisch katoen, hennep of bamboe. Het is ook het beste als ze biologisch zijn gecertificeerd door een certificering van derden.

Ingrediënten:

Kijk ook goed naar de ingrediënten die gebruikt zijn. Zorg ervoor dat je schadelijke chemicaliën vermijdt door te letten op luiers die vrij zijn van ftalaten, parabenen, tributyltin (TBT) en chloor; of geuren en lotions.

Kwaliteit:

Naast het kijken naar de milieuvriendelijke aspecten, is het natuurlijk ook belangrijk dat de algehele kwaliteit van de luiers goed is. Zoek naar ecologische luiers die comfortabel zitten en een goede pasvorm hebben. Ze moeten 100% bestand zijn tegen lekken en goed aansluiten op het lichaam van je baby. De beste ecologische luiers zijn perfect absorberend en comfortabel, en dat alles terwijl ze het milieu in de gaten houden.

beste ecologische luiers

Veelgestelde vragen over ecologische luiers

Hopelijk heb je bij deze de beste ecologische luiers voor je baby gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is het probleem met traditioneel wegwerp luiers?

Jaarlijks wordt er ontelbaar veel wegwerpluiers weggegooid. Deze hoeveelheid afval is erg moeilijk te verzoenen als je bedenkt dat het meeste van dit afval zich ophoopt op stortplaatsen en bijdraagt ​​aan het wereldwijde afvalprobleem. Dat is als het überhaupt op een stortplaats komt, en niet in onze ecosystemen.

Conventionele wegwerpluiers worden ook gemaakt met synthetische materialen (zoals polyacrylaat vulling); waarvan een groot deel schadelijk en niet biologisch afbreekbaar is. Je zult zien dat ze bijvoorbeeld kleine hoeveelheden dioxines bevatten; die kunnen uitlogen en ecosystemen kunnen binnendringen wanneer luiers niet op de juiste manier worden weggegooid. Dioxinen zijn ook kankerverwekkend en worden volgens de EPA als zeer giftig beschouwd.

Andere ongewenste stoffen zijn onder meer veel kunststoffen (of polymeren) die honderden jaren nodig hebben om af te breken; tributyltin (TBT) dat als giftig wordt beschouwd voor het leven in zee en de mens; en ftalaten die verband houden met nadelige gezondheidseffecten, waaronder hormoonverstoringen, longfunctieproblemen en reproductieve problemen.

Het zou dan ook een geweldige keuze zijn om over te stappen op ecologische luiers, voor zowel het milieu als de gezondheid van je baby. Gelukkig maken steeds meer mensen deze stap, en zijn ecologische luiers nu populairder dan ooit tevoren.

– Wasbare luiers versus wegwerpluiers, welke zijn beter?

Als het gaat om het debat over stoffen of wegwerpluiers, heeft elk zijn voor- en nadelen. Katoenen luiers zijn herbruikbaar, wat zich vertaalt in veel minder afval op stortplaatsen. Wegwerpluiers daarentegen zijn een stuk handiger. Het punt is dat katoenen luiers je na verloop van tijd ook geld zullen besparen, aangezien je niet telkens nieuwe luiers hoeft te kopen.

Als je katoenen luiers kiest, moeten ze gemaakt zijn van biologische natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, hennep of bamboe, wat ook betekent dat ze biologisch afbreekbaar zijn; in tegenstelling tot de meeste conventionele wegwerpluiers. Er zijn echter ook ecologische wegwerpluiers, zoals degene benoemd in dit artikel. Deze zijn wel biologisch afbreekbaar.

Katoenen luiers zijn wel water- en energievreters, waar ze worden gewassen met een wasmachine of een ophaaldienst voor luiers. Maar dat is geen uitdaging voor de bergen afval die worden gegenereerd door conventionele wegwerpopties.

Wasbare luiers zijn dus beter dan traditionele wegwerpluiers, maar als we het hebben over ecologische wegwerpluiers, dan zijn beide een slimme keuze voor het milieu. Ecologische wegwerpluiers zijn echter een stuk handiger en de meeste ouders geven hier voorkeur aan. Vandaar dat we ook alleen ecologische wegwerp luiers in onze lijst hebben opgenomen. Ga je toch liever voor wasbare luiers? Bekijk dan hier verschillende wasbare luiers.

– Wat moet je vermijden in wegwerpluiers?

Laten we eerst enkele tips bespreken over wat je moet vermijden in een wegwerpluier. Er zijn maar weinig echt groene merken, dus het kan een grote hulp zijn om de valkuilen te kennen.

Wegwerpluiers omvatten gewoonlijk een bovenlaag, acquisitiedistributielaag, kernomslag, absorberende kern, tailleband, achterlaag, beenmanchet met elastiek en een bevestigingssysteem. Elk van deze lagen kan chemicaliën bevatten die je liever niet in direct contact hebt met de gevoelige huid van je baby.

Kortom, de meeste wegwerpluiers bevatten een overvloed aan aardolieproducten die nooit biologisch afbreekbaar zijn, maar die op een stortplaats langzaam afbreken om giftige chemicaliën in de lucht, het water en de bodem uit te lekken, wat schadelijk is voor dieren in het wild en de planeet als geheel.

Waar u dan naar op zoek bent, zijn luiers die zijn gemaakt door bedrijven die deze valkuilen erkennen en stappen ondernemen om de milieu-impact en toxiciteitsproblemen van hun producten te verminderen. Dit betekent:

  • Waar mogelijk kunststoffen en aardoliederivaten vermijden
  • Voorkeur voor luiers gemaakt van gerecycled plastic waar plastic nodig wordt geacht
  • Chloorbleekmiddel en formaldehyde vermijden
  • Luiers kiezen die gemaakt zijn van composteerbaar bioplastic
  • Het vermijden van kleurstoffen, geuren en parfum

Het is ook goed om te zoeken naar luiers die geheel of ten minste gedeeltelijk kunnen worden gecomposteerd, thuis of in gemeentelijke voorzieningen. En, zoals altijd, zoek naar bedrijven die het gebruik van verpakkingen minimaliseren en de voorkeur geven aan milieuvriendelijke verpakkingen gemaakt van gerecycled papier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *