Druivenpitolie voor de huid: Alle voordelen!

We weten allemaal dat wijn in feite het spul van de goden is – het feit dat het boordevol antioxidanten zit, is een extra bonus. Maar het blijkt dat andere van druiven afgeleide ingrediënten zeker niet minderwaardig zijn, tenminste als het gaat om de gezondheid van de huid.

Wil je je schoonheidsroutine upgraden? Voer druivenpitolie in, een volledig natuurlijk product dat wordt gewonnen uit druivenpitten nadat ze zijn gebruikt om wijn te maken! Druivenpit is al geruime tijd een veelgebruikt ingrediënt in de wellnesswereld, maar de laatste jaren vindt het ook zijn weg naar het huidverzorgingspad.

Lees verder om alles te weten te komen over de voordelen van druivenpitolie voor je huid en hoe je het kunt gebruiken!

Wat is druivenpitolie en waarom is het zo goed voor je huid?

Druivenpitolie is afkomstig van de geperste zaden van druiven. De olie is een bijproduct van het proces van wijn maken. De olie kan snel de huid binnendringen, waardoor de huid zacht, soepel en gehydrateerd wordt. Kortom, het is een alleskunner ingrediënt dat licht van textuur is en gemakkelijk door de huid wordt opgenomen.

Druivenpitolie staat grotendeels bekend om zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen en bevat ook grote hoeveelheden omega vetzuren en vitamine E2 – waardoor het populair is als het gaat om het samenstellen van huidverzorging. Maar de echte kracht van deze olie ligt in de moleculaire structuur. Polyfenolverbindingen in druivenpitolie, zoals proanthocyanidines, zijn bijzonder krachtige antioxidanten. Studies hebben aangetoond dat de antioxiderende kracht van proanthocyanidines uit druivenpitolie 20 keer groter is dan die van vitamine E en 50 keer groter dan die van vitamine C. De sterke antioxiderende eigenschappen van deze wonderolie kunnen de tekenen van veroudering, zoals zonnevlekken, fijne lijntjes en rimpels, helpen verminderen.

Omega-6 en omega-3-vetzuren zijn ook cruciaal voor de functie en het uiterlijk van de huid. En omega-6-vetzuren zijn nodig voor de werking van de huidbarrière. De belangrijkste omega-6 PUFA in druivenpitolie is linoleenzuur. Dit vetzuur kan helpen om ontstekingen in de middelste en buitenste huidlagen te verminderen.

Alle druivenpitolie huid voordelen

1. Behandelt acne uitbraken

Vanwege de bewezen antimicrobiële eigenschappen van druivenpitolie, gebruiken sommige mensen het om acne uitbraken te behandelen. Het maakt je huid helderder door bacteriën aan te vallen die diep in je poriën kunnen komen en puistjes kunnen veroorzaken. Het bevat ook veel linolzuur, ook bekend als omega 6 vetzuur, dat niet alleen de huidbarrière versterkt en het waterverlies van de huid helpt verminderen, maar ook kan helpen bij het verminderen van acne.

2. Maakt de huid zachter en elastischer

Druivenpitolie is ontzettend goed voor de elasticiteit en zachtheid van je huid. Beide zullen in grote mate verbeteren wanneer je deze bijzondere olie in je huidverzorgingsroutine opneemt. Het helpt ook de vitamine E en vitamine C in je huid efficiënter te maken en je huid te beschermen.

3. Egaliseert de huidskleur

Druivenpitolie bevat een krachtig antioxidant ingrediënt genaamd proanthocyanidine. Deze antioxidant kan de huidtint egaliseren wanneer deze consequent op je huid wordt gebruikt. Het is ook aangetoond dat het oraal innemen van druivenpitolie-extract de symptomen van melasma een hyperpigmentatie van de huid kan verminderen.

4. Kan je huid beschermen tegen schade door de zon

De krachtige antioxidanten in druivenpitolie hebben nog een ander voordeel. Het is namelijk ook een hulpmiddel om je huid te beschermen tegen het absorberen van de volledige schade van UV-stralen. Het kan zelfs de verschijning van striae en fijne lijntjes verminderen. Druivenpitolie tegen rimpels is dan ook een effectief goedje!

5. Verlicht littekens

Druivenpitolie bevat krachtige antioxidanten, mineralen, vitamines en vetzuren die samenwerken om donkere vlekken te vervagen en littekens lichter te maken. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen het genezingsproces te versnellen en de vorming van keloïde littekens te verminderen.

6. Hydrateert en verstevigt

Omdat het vitamine E bevat – een ingrediënt dat vaak wordt aangetroffen in dure oogcrèmes die ontstekingen verminderen en vochtinbrengende vetzuren bevat, kan het de huid helpen er strakker en jeugdiger uit te zien.

Hoe gebruik je het?

Het gebruik van druivenpitolie voor je huid kan zo eenvoudig zijn als je maar wilt. Het dringt snel in je huid en laat je huid niet vettig aanvoelen. Je kunt pure druivenpitolie kopen en deze in pure vorm gebruiken als een serum op je gezicht, voor het slapengaan. Het mengen van een druppel druivenpitolie in je favoriete vochtinbrengende gezichts- en lichaamscrèmes helpt het vocht in je huid te houden.

Als je wilt, kun je het ook een beetje verwarmen door wat in je handpalmen te doen en je handen tegen elkaar te wrijven. Breng een ruime hoeveelheid op je huid aan als vochtinbrengend masker.

Het mengen van druivenpitolie met etherische oliën, zoals wierook of lavendel, kan je huid extra zacht maken. Doe een paar druppels jeneverbes, wierook en lavendel samen in een wat druivenpitolie voor een masker en laat het 10 minuten intrekken voor een ontspannende, spa-achtige behandeling.

Je kunt ook druivenpitolie extract in vloeibare of capsulevorm kopen. Als je het oraal inneemt, kan je huid er beter uitzien als je deze gedurende een aantal weken consequent inneemt.

Druivenpitolie kopen

Wanneer je druivenpitolie voor je huid gaat aanschaffen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Niet alle oliën zijn van dezelfde kwaliteit. Het is belangrijk dat je voor een pure druivenpitolie gaat die biologisch en koudgeperst is. Alleen hiermee profiteer je van alle bovengenoemde huidvoordelen. Hieronder volgen 2 druivenpiloliën van uitstekende kwaliteit.

Druivenpitolie voor gezond haar

Druivenpitolie kan de conditie van je haar en hoofdhuid ook verbeteren. Als je roos hebt, die vaak wordt veroorzaakt door een droge hoofdhuid, kan het aanbrengen van deze fijne olie op je hoofdhuid de dode huid helpen losmaken en het vocht herstellen.

Sommige natuurlijke oliën, waaronder olijfolie en kokosolie, zijn goed voor je haar, maar laten het vettig en verzwaard achter. Druivenpitolie is licht van gewicht en heeft dat effect niet. Wanneer het op je haar wordt aangebracht, voegt het vocht, kracht en glans toe.

Masseer een paar eetlepels druivenpitolie (gebruik meer of minder, afhankelijk van de lengte van je haar) in je haar en hoofdhuid voordat je het gaat wassen met shampoo.

Druivenpitolie wordt ook gebruikt als een natuurlijke geneesmiddel tegen kaalheid. Van linoleenzuur wordt gedacht dat het de haargroei stimuleert. De olie bevat flavonoïden die procyanidin-oligomeren worden genoemd. Dit zijn krachtige antioxidanten. In vitro en in vivo studies tonen aan dat procyanidine-oligomeren haargroei kunnen induceren, maar er is meer onderzoek nodig.

Zijn er bijwerkingen en risico’s?

Tenzij je allergisch bent voor druivenpitolie, is er weinig risico om het uit te proberen voor je huid. Toch is het altijd verstandig om een patch test te doen, waarbij je een klein beetje op een deel van je huid aanbrengt dat minder zichtbaar is, zoals je pols. Wacht 24 uur om er zeker van te zijn dat je geen reactie hebt op de olie. Na 24 uur reactievrij kun je het veilig op je gezicht aanbrengen.

Het kan ook worden gebruikt bij het koken. Het kan mogelijk wel onveilig zijn voor:

  • mensen met bloedaandoeningen
  • degenen die op het punt staan een operatie te ondergaan
  • mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals warfarine of aspirine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *