Droogshampoo - werkt het echt?

Droogshampoo is een soort haarproduct dat beweert olie, vet en vuil in je haar te verminderen. In tegenstelling tot natte shampoos en conditioners, kan droge shampoo op je haar worden aangebracht terwijl het droog is – vandaar de naam.

Droogshampoo hoeft niet uit je haar te worden gewassen en wordt meestal aangebracht op de kruin van je hoofd en andere gebieden waar olie en glans zichtbaar kunnen worden verzameld.
Sommige mensen zweren bij droogshampoo voor het bijwerken van haar na een zweterige training of voor het uitstellen van het haar wassen. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over droogshampoo!

Hoe werkt droog shampoo?

Je hoofdhuid is bedekt met haarzakjes. Deze haarzakjes, ook wel follikels genoemd. Uit deze haarzakjes groeien niet alleen haren, ze produceren ook talg, de natuurlijke olie die je hoofdhuid verzacht en het haar structuur geeft.
Talg dient een belangrijk doel. Het verzacht je haar en helpt de huid eronder te beschermen. Olie en zweet van je hoofdhuid verzamelen zich in je haar. Hoewel een bepaalde hoeveelheid olie op je hoofd normaal is, geeft de opeenhoping van olie je haar een vettig uiterlijk.

Het dagelijks wassen, föhnen en stylen van je haar kan tijdrovend zijn. Bovendien is het misschien niet eens goed voor de gezondheid van je haar. Dit is waar droogshampoo van pas komt.

Droogshampoo gebruikt op alcohol of op zetmeel gebaseerde actieve ingrediënten om de oliën en zweet uit je haar op te nemen. Door de oliën uit je haar te verwijderen, lijkt het schoner. De meeste droog shampoos bevatten ook een geur, waardoor je haar tussen wasbeurten lekker fris ruikt.

Is droogshampoo effectief?

Je vraagt je misschien af, werkt droog shampoo echt? Het korte antwoord is ja! Afhankelijk van je haartextuur, zal droogshampoo je haar er een stuk minder vet uit laten zien. Let er wel op dat je je niet laat misleiden door het woord ‘shampoo’ in de naam van dit product. Droogshampoo is niet bedoeld om je haar mee schoon te maken.

Droog shampoos verhullen vuil en vet op je hoofdhuid. Ze werken niet als vervanging voor het wassen van je haar. Overmatig gebruik van droog shampoo zonder tussendoor te wassen kan zelfs resulteren in een jeukende, droge hoofdhuid.

Vettig haar

Droogshampoo is het meest effectief voor haar dat van nature veel olie bevat. Als je merkt dat zelfs een snelle training of een vochtig woon-werkverkeer je haar er vettig uit laat zien, kan droogshampoo handig zijn voor een snelle oplossing.

Let wel op, haar dat snel vettig wordt moet nog steeds vaak worden gewassen om je hoofdhuid te reinigen en verstopte poriën te voorkomen.

Natuurlijk haar

Als je haar van nature aan de drogere, meer gestructureerde kant is, moet je misschien een droogshampoo kopen die speciaal voor jouw haartype is gemaakt.

Houd er rekening mee dat als je haar donkerbruin of zwart is, droge shampoo er schilferig uit kan zien als je het op je hoofdhuid sprayt. Dit kan worden opgelost door een droogshampoo aan te schaffen die speciaal is gemaakt voor donker, natuurlijk haar.

Gekruld haar

Droogshampoo kan ook werken om krullend haar op te frissen, maar het kan zijn dat je het aanbrengproces moet omschakelen. Krullend haar mag niet worden geborsteld of uitgekamd als het eenmaal droog is en je droogshampoo heeft aangebracht. Anders zien je krullen er misschien droog en kroezig uit in plaats van fris en veerkrachtig.

Hoe gebruik je droogshampoo?

Hoe je droogshampoo gebruikt, kan variëren op basis van je:

  • haartype
  • textuur
  • lengte
  • haar vettigheid

Begin met haar dat droog is en verwijder eventuele spelden, haarbandjes of haarspeldjes. Hier is het basisproces, dat je indien nodig kunt aanpassen:

  1. Houd de fles droogshampoo ongeveer 15 cm van de kruin van je hoofd verwijderd.
  2. Spray een kleine hoeveelheid rechtstreeks in je wortels. Verwaarloos de haargroei in de achterkant van je nek, recht boven je oren en achter je hoofd niet.
  3. Masseer de droogshampoo met je vingers in je haar.
  4. Als je wilt, kun je een frisse wind uit een föhn gebruiken om je haar wat extra volume en natuurlijke veerkracht te geven terwijl de shampoo op je hoofdhuid opdroogt.

Nadelen droogshampoo

Er zijn niet veel nadelen aan het gebruik van droogshampoo, zolang je het maar met mate gebruikt. Als je een of twee keer per week droogshampoo gebruikt om je haar bij te werken na een training of om je kapsel er fris uit te laten zien, zul je waarschijnlijk geen negatieve effecten ondervinden van het gebruik.

Er zijn echter grenzen aan wat droogshampoo kan doen. Als je droogshampoo langer dan twee dagen achter elkaar gebruikt, kan dit je hoofdhuid irriteren en uitdrogen. Het kan ook de poriën op je hoofd verstoppen, wat kan leiden tot pijnlijke puistjes of uitslag.

De meningen zijn verdeeld over de vraag of je hete stylingtools zou moeten gebruiken op haar met droge shampoo.
Sommige mensen zweren bij het aanbrengen van een beetje droogshampoo om het haar gemakkelijker in omgang te maken voordat ze een krultang of stijltang gebruiken. Het is wel zo dat droogshampoo het haar wat kan uitdrogen, waardoor het kwetsbaar wordt voor hitteschade. Het is dus het beste om gewoon wat heat protection spray in je haar te doen voor het krullen of steilen en de droogshampoo eventueel daarna aan te brengen.

De beste droog shampoo

Je kunt een goede droogshampoo vinden door de ingrediëntenlijst te bekijken. Droge shampoos op basis van poeder en niet op alcoholbasis zijn op de lange termijn misschien beter voor je haar.

Als je je zorgen maakt over milieuvervuiling, kunt je ook zoeken naar droge shampoos in pastavorm in plaats van in sprayvorm. Hier zijn enkele populaire producten om je op weg te helpen:

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Hier is geen duidelijk anwoord op te geven. Je levensstijl en haartype spelen een grote rol spelen bij hoe vaak je je haar moet wassen. Het wordt aangeraden om zo’n drie keer per week je haren te wassen. Indien je echter last hebt van erg vettig haar, zul je het misschien vaker moeten doen.

Wanneer je je haar wast met gewone shampoo, concentreer je het product dan op de haarwortels in plaats van het over de hele lengte van je hoofd in te schuimen. Dit voorkomt dat je haar uitdroogt.

Conclusie

Droogshampoo werkt voor de meeste mensen door oliën te absorberen en vuil of vet tussen wasbeurten te verbergen. Maar in tegenstelling tot de naam, is het geen vervanging voor het wassen van je haar. Blijf je haar zo vaak wassen als nodig is en gebruik geen droogshampoo op je hoofdhuid gedurende meer dan twee opeenvolgende dagen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *