dermaroller gebruiken

Dermaroller gebruiken: Alles wat je moet weten!

Wil jij meer leren over een dermaroller gebruiken, de voordelen hiervan en de verschillen met een professionele microneedling behandeling? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Als je geobsedeerd bent met het hebben van een perfecte huidverzorgingsroutine, zul je ongetwijfeld wel eens van een dermaroller hebben gehoord. Een van de meest populaire procedures, waarvan bekend is dat ze littekens verwijderen, hyperpigmentatie vervagen en de collageenproductie stimuleren, is microneedling – en de mildere, doe-het-zelfoptie van deze behandeling is dermarolling.

Deze handmatige apparaten, met een roller met rijen kleine naaldjes, zijn veel goedkoper en handiger dan een bezoek aan een professional. De voordelen van deze mini-gezichtstool kunnen bij correct gebruik echt wonderen verrichten voor de huid. Je vraagt je nu misschien af het gebruik van een dermaroller net zo effectief is als een bezoeken aan de dermatoloog. In dit artikel gaan we in op wat een dermaroller precies is, hoe je een dermaroller gebruikt, wat de voordelen zijn en meer!

Wat is een dermaroller?

Een dermaroller is een handmatig huidverzorgingsapparaat. Aan het ene uiteinde is een handvat en aan het andere is een roller met veel kleine, fijne naalden op het oppervlak. De basistechniek die gebruikt wordt wanneer je een dermaroller gebruikt is microneedling. Het is bedoeld om de huid te doorboren en collageen te stimuleren, de textuur te verbeteren, acnelittekens te vervagen en een betere productpenetratie mogelijk te maken.

De gebruikelijke maat voor een dermaroller is 0,25 of 0,5 en wat die naalden doen, is een klein microkanaaltje in de huid maken, zodat het product of serum dieper in de huid doordring. Welk serum je ook kiest om te gebruiken, het zal de kleine incisies opvullen die door de dermaroller zijn gemaakt om het product zijn magie te laten werken.

Wat er verder gebeurt, is dat in de kleine gaatjes / ‘wondjes’ die je met de kleine naaldjes gemaakt hebt, het ATP activeert, wat helpt de cellen te activeren en alles sneller te laten bewegen.

Hoe dieper de naalddiepte, hoe beter het is voor littekens. Dermaroller hebben kleinere naalden dan wanneer je een microneedling behandeling bij een professional laat doen. Dit heeft te maken met de veiligheid.

Er zijn een aantal verschillende merken dermaroller beschikbaar en deze worden als relatief goedkoop beschouwd. Het is belangrijk om er een te kopen bij een vertrouwde winkel en ervoor te zorgen dat het steriel is voordat het wordt gebruikt.

Waarom een dermaroller gebruiken?

Dermarollers hebben een aantal toepassingen, maar de belangrijkste zijn voor het verbeteren van pigmentatieproblemen en het verbeteren van het huidoppervlak.

Fijne lijntjes, acnelittekens en hyperpigmentatie zouden allemaal verminderen door regelmatig dermarollen. De huid zal veel helderder en egaler worden wanneer je regelmatig een dermaroller gebruikt.

Dermarollers kunnen huidverzorgingsproducten ook dieper laten doordringen, wat krachtigere effecten oplevert.

dermaroller gebruiken

Wat is de juiste naaldlengte voor een dermaroller?

Hoewel je langere naalden kunt kopen voor thuisgebruik, kun je het beste een dermaroller gebruiken met een naaldlengte van 0,5 millimeter of minder. Dit is veiliger en hiermee kun je met het juiste gebruik geen schade aan de huid toelichten.

Elke naald boven de lengte van 0,5 mm loopt een hoger risico om de huid te beschadigen en kan het beste aan een professional worden overgelaten.

De beste dermarollers

Hier volgen een aantal van de beste dermarollers om thuis te gebruiken. Je kunt op de producten klikken om ze aan te schaffen.

dermaroller
Titanium - 540 Micro-Needle 0.5mm DermaRoller - €19,95
Dermarolling® Titanium Dermaroller - 0.5mm - €19,95
Dermarolling Titanium Dermaroller - 0.5 mm + 360Care® Hyaluronzuur Serum - €44,99

Hoe kies je het juiste serum na dermarolling?

Als je een dermaroller hebt gebruikt, is het belangrijk om het juiste serum hierbij te gebruiken. Het serum zal door de behandeling veel beter en dieper de huid binnen dringen, waardoor het perfect zijn werk kan doen.

Er zijn verschillende serums die je niet mag gebruiken met een dermarollerbehandeling. Sommige serumingrediënten kunnen namelijk een bijwerking veroorzaken als ze verder in de huid worden gebracht.

Blijf altijd uit de buurt van mogelijk irriterende retinol en vitamine C serum. Deze ingrediënten zijn niet bedoeld voor de bloedbaan, dus gebruik ze nooit na een dermarollerbehandeling.

Kies in plaats daarvan voor serums die rijk zijn aan hyaluronzuur. Deze verzegelen het vocht en helpen bij het regeneratieve proces dat de huidskleur en textuur kan verbeteren. Hyaluronzuur wordt door ons lichaam van nature ook aangemaakt, dus dit is het perfecte serum om aan te brengen.

Shop hier hyaluronzuur serum

Een dermaroller gebruiken: Stappenplan

Dermarollen is vrij gemakkelijk en je hebt het zo onder de knie. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe je het precies doet zodat je je huid niet zult beschadigen. Houd je aan de volgende eenvoudige stappen voor een veilige, steriele en effectieve ervaring.

1. Voorbereiding

Om de kans op overdracht van bacteriën te verkleinen, is goede reiniging belangrijk. Reinigt zowel je huid als de roller grondig.

Het is het beste om ‘s nachts te dermarollen wanneer je huid niet vatbaar is voor beschadiging door de zon. Als je dit doet, is het grondig reinigen van je gezicht extra belangrijk om olie en vuil te verwijderen dat zich gedurende de dag op je huid heeft opgehoopt.

Om de dermaroller schoon te maken, week je hem in een oplossing op alcoholbasis. Gebruik hiervoor isopropylalcohol (koop het hier). Laat de roller daarna drogen op schoon papier, zoals keukenrol.

2. Het proces

Als je een serum gebruikt met je dermaroller (wat aangeraden wordt), breng het product dan op je gezicht aan voordat je aan de slag gaat.

De rolmethode bestaat uit drie delen: verticale, horizontale en diagonale bewegingen. Begin met het op en neer rollen van de dermaroller over je voorhoofd, wangen en kin, en zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent. Schakel vervolgens over naar horizontale bewegingen gevolgd door diagonale bewegingen. Besteed hier niet meer dan 2 minuten aan.

Blijf uit de buurt van de ogen en wees extra voorzichtig op gevoelige plekken zoals de neus en bovenlip.

3. Nazorg

Nadat je klaar bent met het rollen, breng je hetzelfde serum opnieuw aan of kies je een ander hydraterend of anti-aging product. Zorg ervoor dat de ingrediëntenlijst geen retinols of vitamine C bevat. Zoals eerder benoemd is hyaluronzuur het beste serum om aan te brengen met dermarollen.

Omdat je huid gevoeliger kan zijn na dermarolling, is het een goed idee om zonnebrandcrème te dragen als je het ’s ochtends doet. Vermijd ook het dragen van make up, warme douches en sporten 12 uur na de behandeling.

4. Reinigen

Na elk gebruik is het belangrijk om je dermaroller goed schoon te maken. Desinfecteer het door het even te laten weken in een bakje met  70 procent isopropylalcohol. Je kunt de roller ook een keer per week laten weken in een oplossing van heet water en een reinigingstablet voor je gebit.

Laat niemand anders je roller gebruiken en vervang deze minstens eens per 6 maanden om irritatie door doffe naalden te voorkomen.

Voordelen dermaroller

Veelgestelde vragen over dermarollers

– Hoe vaak moet je een dermaroller gebruiken?

Wanneer je nog nooit een dermaroller hebt gebruikt, bouw het dan langzaam op. Begin het een keer per week te gebruiken om te kijken hoe je huid op de naalden reageert. Als alles er goed uitziet en alles goed gaat, kun je de frequentie verhogen naar twee of drie keer per week. Elk huidtype is anders, dus onderzoek wat voor jou het beste werkt.

– Voor hoelang per keer kun je een dermaroller gebruiken?

Niet te lang, zodat je je huid niet zult irriteren. Één tot twee minuten gebruik per keer is perfect voor de gewenste resultaten. Overschrijdt niet het limiet van 3 minuten.

– Is dermarolling geschikt voor alle huidtypes?

Dermarolling kan alle huidtypes ten goede komen, hoewel mensen met een zeer gevoelige huid zich bewust moeten zijn van hoe vaak ze het doen. Voor een ouder wordende huid zal het bijzonder nuttig zijn, omdat het een ideale methode is om fijne lijntjes en rimpels op te vullen, de huid onder de ogen dikker en voller te maken (waardoor het uiterlijk van donkere kringen en wallen wordt verminderd), en meer. Dermarolling is ook een effectieve behandeling voor acnelittekens en verkleuring, omdat het zo diep in de huid doordringt

– Wanneer zie je resultaten?

Dit is per persoon verschillend. Ook ligt het eraan wat je wilt verbeteren aan je huid. Over het algemeen geldt dat hoe langer je je dermaroller gebruikt, hoe groter de kans is dat je een duidelijk verschil ziet. Wees ook niet te ongeduldig, goede dingen hebben tijd nodig. Gebruik je dermaroller regelmatig voor een aantal maanden en ga dan naar het verschil kijken.

Als je de tekenen van veroudering of littekens probeert te verbeteren, kan het een aantal maanden duren voordat je opvallende veranderingen ziet. De resultaten zijn ook afhankelijk van de leeftijd en de mate van elasticiteit van je huid.

Een egalere en zuiverdere huid zul je al eerder opmerken, waarschijnlijk na 2 tot 3 weken gebruik. 

– Wat is het verschil tussen een dermaroller gebruiken en een professionele microneedling behandeling?

Het grootste verschil tussen een microneedlingbehandeling op kantoor en een dermarollingbehandeling thuis is de diepte van de naalden. De naalddiepte van een professionele behandeling varieert van 0,25 millimeter tot 2,5 millimeter, wat een meer gecontroleerde penetratie van de naalden mogelijk maakt, afhankelijk van het gebied of de aandoening die wordt behandeld.

Acnelittekens, striae en diepe rimpels vragen bijvoorbeeld allemaal om een ​​diepere naalddiepte om effectief te zijn. Een dermarolling naalddiepte voor thuis is ongeveer tussen de 0,25 en 0,5 millimeter. Het is een goede optie om het huidoppervlak te behandelen, maar bijvoorbeeld diepe rimpels zul je hiermee wat minder effectief kunnen verminderen dan met een professionele behandeling.

– Zul je gaan bloeden van de naalden?

Omdat de naalden die gebruikt worden voor een dermaroller vrij ondiep zijn is dit niet perse het geval. Als er toch een klein beetje bloed naar de oppervlakte komt, veeg het dan weg met een hydraterende toner. Breng nog een laag serum aan, en je kunt weer verder of stoppen en je roller naar een paar dagen weer gebruiken.

– Doet het pijn?

Honderden naalden over je gezicht rollen zal waarschijnlijk niet de meest ontspannende ervaring zijn, maar het zou geen pijn moeten doen. Natuurlijk hangt de mate van ongemak af van je pijntolerantie.

Het zijn echter de langere naalden die worden aangetroffen in microneedling-apparaten die waarschijnlijk pijn zullen veroorzaken. Hiervoor wordt je gezicht ook vaak van te voren verdooft. Bij een dermaroller is dit niet nodig.

– Kan een dermaroller gebruiken gevaarlijk zijn?

Als je een dermaroller op de juiste manier gebruikt is het niet gevaarlijk. Let wel op, als je namelijk niet voorzichtig bent en de dermaroller niet op de juiste manier gebruikt, kan het mogelijk blijvende littekens en verdonkering van de huid veroorzaken.

Sommige mensen moeten dermarolling volledig vermijden. Dit omvat mensen met eczeem, psoriasis of een voorgeschiedenis van bloedstolsels. Mensen met huidaandoeningen die zich gemakkelijk naar andere delen van het gezicht kunnen verspreiden, zoals actieve acne of wratten, moeten ook een arts of dermatoloog raadplegen voordat ze zelf aan de slag gaan.

Als je retinol gebruikt, Accutane gebruikt of een verbrande huid hebt, moet je ook op je hoede zijn.

– Heeft het gebruik van een dermaroller bijwerkingen?

Dermarolling is een minimaal invasieve procedure, dus zolang je de juiste techniek gebruikt in combinatie met het juiste serum, is het onwaarschijnlijk dat je bijwerkingen ervaart.

Bijwerkingen die eventueel kunnen ontstaan:

Roodheid van de huid:

Het is de meest voorkomende en normale reactie die wordt ervaren bij het gebruik van een dermaroller. Het verdwijnt meestal binnen een paar uur. De beste manier om met roodheid om te gaan, is door het ’s avonds voor het slapengaan te doen. In de meeste gevallen is je huid ‘s ochtends weer helemaal normaal. Je kunt ook een verkoelende crème of ijs gebruiken om eventuele ongemakken met betrekking tot dit probleem te verhelpen.

Droge, ruwe huid:

Een andere ongevaarlijke bijwerking van een dermarollerbehandeling kan een tijdelijke droge en ruwe huid zijn. Het zal maximaal een paar dagen aanhouden. Een eenvoudige goede vochtinbrengende crème zal helpen.

– Hoe vaak kun je een dermaroller gebruiken voordat je hem vervangt?

Alles heeft een houdbaarheidsdatum, zo ook een dermaroller. Een dermaroller van goede kwaliteit kan ongeveer zes tot acht maanden meegaan. Goedkope rollers gebruiken naalden van slechte kwaliteit die zijn gemaakt van goedkoop chirurgisch staal. Zorg er dus voor dat je een dermaroller van goede kwaliteit koopt, om er zolang mogelijk gebruik van te maken. 

Ga bij voorkeur voor naalden die zijn gemaakt van medisch staal en puur titanium. Ze zullen niet zo veel verslijten. Maar toch, bij continu gebruik zullen ze uiteindelijk bot worden, net zoals een duur scheermes dat zou doen.

– Waarom moet je een dermaroller vervangen?

Een dermaroller bestaat uit naalden die zijn gemaakt van staal of titanium. Deze naalden krijgen gemakkelijk roest en buigen met een paar toepassingen. Het gebruik van roestige en gebogen naalden op je huid kan je huid mogelijk schaden. Het kan een infectie veroorzaken en krassen op uw huid veroorzaken. Daarom moet je die roestige dermaroller weggooien en een nieuwe kopen.

– Kan een dermaroller de haargroei in het gezicht stimuleren?

Ja dat kan het! Veel mannen gebruiken een dermaroller om hun baardgroei te stimuleren. Het is zeer effectief in het bevorderen van de groei van gezichtshaar, vooral met dermarollergrootte van 0,25 tot 1,5 mm. Dit is de maat die de meeste voorkeur heeft voor de behandeling van haarproblemen. Deze maat coördineert goed omdat het goed kan reiken tot de haarzakjes die zich op een diepte van 1 tot 2 mm van de huid bevinden. Dit resulteert in een diepgaande penetratie van het product rechtstreeks in je haarzakjes om hun groei te stimuleren.

– Hoe kan ik mijn dermaroller thuis desinfecteren?

Er zijn veel manieren om je dermaroller schoon te maken, maar hier volgt een gemakkelijke en zeer effectieve methode:

STAP 1: Spoel je roller met lauw water voor ongeveer 2 tot 3 minuten om oppervlakkig vuil, zoals dode huidcellen of bloed, te verwijderen. Deze huiddeeltjes worden mogelijk niet alleen door alcohol verwijderd, omdat alcohol dode huidcellen of bloed niet kunnen oplossen.

STAP 2: Neem een ​​kleine schaal of kom (gemaakt van plastic of keramiek) en giet er 60-90% isopropylalcohol (algemeen bekend als ontsmettingsalcohol) of waterstofperoxide in. Vul de kom tot het punt dat de roller volledig bedekt. Gebruik niet minder dan 60% isopropylalcohol, omdat dit je roller niet zal desinfecteren. 

STAP 3: Laat de dermaroller ongeveer 60 minuten in de schaal of kom liggen. Als je dit doet, wordt het grondig ontsmet.

STAP 4: Nadat je dermaroller een uur heeft geweekt, kun je deze eruit halen. Houd je dermaroller vervolgens 30 tot 60 seconden onder warm stromend water. De resterende huiddeeltjes en overgebleven alcohol of peroxide worden zo verwijderd.

STAP 5: Leg je roller ondersteboven op een schone papieren handdoek en laat de roller 10 tot 20 minuten drogen. Zodra je roller helemaal droog is, kun je je dermaroller opbergen in de bijbehorende hoes of container.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *