De juiste skincare routine volgorde! 8 stappen

In welke volgorde moet je je huidverzorgingsproducten aanbrengen? Dit is een onderwerp waar veel verwarring over is. 

Veel mensen hebben geen flauw idee wat ze moeten doen met het enorme aantal huidverzorgingsproducten dat in de badkamer ligt. De juiste skincare routine volgorde zit er nog niet bij iedereen even goed in. Jij zult je vast ook wel eens afvragen, wat moet ik nou eerst aanbrengen, een serum of een toner? Of wacht, een gezicht olie? Is dat voor of na een moisturizer? Hoe zit het met gezichtsmaskers? OH, en retinol?! Wanneer komt retinol?

Het is begrijpelijk dat de je juiste huidverzorging volgorde er nog niet helemaal in zit. Er zijn ook veel producten om rekening mee te houden. Lees gauw verder om de juiste volgorde voor het aanbrengen van je huidverzoringsproducten. Alle stappen worden uitgelegd en er zal worden ingegaan op jouw exacte huidtype. Laten we beginnen!

De juiste volgorde van je huidverzorgingsroutine

Hieronder volgt de juiste huidverzorgingsroutine volgorde opgesplitst in dag en nacht. Hou deze volgorde altijd in je achterhoofd! Elke stap wordt hieronder toegelicht.

Dag:

  1. Reiniger
  2. Toner
  3. Serums
  4. Oogcrème
  5. Spot behandeling 
  6. Vochtinbrengende crème
  7. Gezichtsolie
  8. Zonnebrandcrème 

Nacht:

  1. Reiniger
  2. Toner
  3. Serums
  4. Oogcrème
  5. Spot behandeling 
  6. Vochtinbrengende crème
  7. Retinol
  8. Gezichtsolie

Stappenplan: Juiste skincare routine volgorde

Stap 1: Reiniger

Wanneer: ‘s ochtends en ‘s avonds

De skincare routine volgorde begint natuurlijk met het reinigen van je gezicht. Vergeet nooit, maar dan ook nooit, je make-up te verwijderen en je gezicht goed te wassen voordat je producten opsmeert. Om ingrediënten goed te laten absorberen, heb je een schone huid nodig die helemaal vrij is van olie en vuil.

Wat betekent dat als je de dingen goed wilt doen – en daarvoor ben je hier toch? – je de make-updoekjes over moet slaan. Ze kunnen irriteren en laten een laag smeuïge resten achter op je gezicht. Je kunt beter kiezen voor een goede reiniging olie, die alle make-up oplost zonder je huid vettig te maken. Gebruik daarna een zachte, romige reiniger (vooral als je een acnegevoelige huid hebt).

beste gezichtsreiniger

Stap 2: Toner

Wanneer: ‘s ochtends en/of ‘s avonds

Vroeger waren toners de op alcohol gebaseerde vloeistoffen die je gezicht alleen maar irriteerden en pijnlijk achterlieten. Maar de toners van vandaag zijn gevuld met zachte, hydraterende ingrediënten om de droge huid te verwennen of chemische exfolianten om acne te behandelen. Ze zijn niet bedoeld als iets dat op je huid blijft zitten en zwaar aanvoelt. Ze zijn in wezen gewoon je gezicht aan het voorbereiden voor ingrediënten die later beter worden opgenomen.

Weet je niet welke van de miljoenen toners op de markt je moet proberen? Kijk dan naar je huidtype.

Heb je acne?

Zoek naar een toner gevuld met BHA (bèta-hydroxyzuur, zoals salicylzuur) of AHA (alfahydroxyzuur, zoals glycolzuur of melkzuur), die poriën ontstoppen, puistjes voorkomen en mee-eters na verloop van tijd oplossen. Als je een droge huid hebt, probeer dan in water oplosbare AHA’s, en als je een vette huid hebt, blijf dan bij in olie oplosbare BHA’s.

Breng de toner na het reinigen ‘s avond (of ‘s ochtend, als je van plan bent om ‘s nachts een retinol te gebruiken) op een schone, droge huid aan en wacht dan een volle vijf minuten – of op zijn minst tot het droog is – voordat je de volgene stap aanbrengt.

Heb je geen acne, maar elk ander huidtype?

Je kunt dan kiezen voor een hydraterende toner, die helpt bij het aanvullen van al het water dat je huidbarrière verloren heeft door het wassen en drogen van je gezicht. Breng na het reinigen elke ochtend of elke avond of beide op je schone, droge huid aan: Er bestaat niet zoiets als te veel vocht, ongeacht je huidtype. Kortom, vocht maakt je gezicht blij.

Stap 3: Serum

Wanneer: ‘s ochtends en ‘s avonds

Ah, serums – je hebt ze gezien, je hebt er waarschijnlijk een paar in je kast en je weet niet precies wat je ermee moet doen. Je bent niet de enige. Serums zijn in wezen slechts shots van extreem geconcentreerde voedingsstoffen, hydraterende middelen en antioxidanten die de gezondheid van je huid echt verbeteren zodra je ze aanbrengt. 

Mensen slaan ze vaak over, maar ze zijn eerlijk gezegd één van de meeste belangrijke producten in je huidverzorgingsroutine. Zie bijvoorbeeld een toner als een slokje bier en een serum als een sterke shot tequila. De juiste serum doet zoveel goeds voor je huid!

– In de ochtend:

Elke huidspecialist zweert bij vitamine C serum, dat je huid beschermt tegen de ontsteking en schade veroorzaakt door vrije radicalen gedurende de dag, terwijl het ook de huid verheldert en donkere vlekken na verloop van tijd lichter maakt. Het is echt de king/queen van huidverzorgingsingrediënten. Let er wel op dat het sterk spul is. Dus als je huid gevoelig is, gebruik deze dan om de ochtend in plaats van dagelijks.

– In de nacht:

Kies voor een serum gevuld met , retinol, wat een wondermiddel is tegen zowel huidveroudering als acne en een onzuivere huid. Een retinol serum is een huidverzorgingsproduct dat is ontworpen om de tekenen van veroudering te verminderen en de textuur van de huid te verbeteren. Retinol is een vorm van vitamine A die wordt gebruikt in veel huidverzorgingsproducten vanwege zijn krachtige anti-aging eigenschappen.

Wanneer retinol wordt aangebracht op de huid, stimuleert het de productie van collageen en elastine, waardoor de huid steviger en elastischer wordt. Het kan ook helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels, pigmentvlekken en acne.

simia retinol serum review

Stap 4: Oogcrème

Wanneer: ‘s ochtends en ‘s avonds

Oogcrèmes zijn meestal lichter en dunner dan gezichtscrèmes, dus zorg ervoor dat je ze aanbrengt voordat je je crèmes en oliën aanbrengt. De vuistregel bij het aanbrengen van huidverzorging is om de lichtste eerst en de zwaarste als laatste aan te brengen, aangezien dunnere producten niet kunnen doordringen in dikkere producten.

– In de ochtend:

Zoek naar een oogcrème met een rollerball-applicator (de koude stalen bal helpt een beetje bij het vasthouden van vocht – ook bekend als wallen onder de ogen – vooral als je de crème tussendoor in de koelkast bewaart) en een formule gevuld met cafeïne, wat helpt om binnen 20 minuten tijdelijke zwelling onder de ogen te vernauwen en strakker te maken.

– In de nacht:

De meeste mensen denken dat hun nachtcrème een soort retinol moet bevatten om te helpen bij fijne lijntjes, maar in werkelijkheid is je ooggebied kwetsbaar en loopt het risico op huiduitslag en irritatie, dus je moet voorzichtig zijn. Breng in plaats daarvan een eenvoudige, hydraterende oogcrème aan die het gebied rond je ogen beschermt en je huidbarrière ‘s nachts herstelt.

Hier hebben we alvast drie geweldige oogcrèmes voor je op een rijtje gezet:

Stap 5: Spot behandelingen

Wanneer: ‘s ochtends of ‘s avonds

Idealiter zou je je spotbehandelingen (of ze nu voor puistjes, littekens of donkere vlekken zijn) ‘s nachts moeten toepassen, want dan werkt je lichaam het hardst om zichzelf te herstellen. Maar als je al een toner hebt gebruikt die acne bestrijdt en / of je bent van plan om een ​​laagje retinol aan te brengen, gebruik dan ‘s ochtends een spotbehandeling, zodat je je huid niet irriteert. Ongeacht wanneer je ze aanbrengt, zorg ervoor dat je ze aanbrengt voordat je je vochtinbrengende crème aanbrengt, zodat ze echt je huid kunnen binnendringen en hun werk doen zonder dat er nog een barrière is om door heen te dringen.

Voor donkere vlekken en acne littekens:

Gebruik een ​​spotbehandeling met ofwel hydrochinon (een ingrediënt voor het bleken van de huid dat snel werkt maar irriterend kan zijn voor mensen met een gevoelige huid) of niacinamide (ook bekend als vitamine B3), dat na verloop van tijd zachtjes markeringen en littekens verheldert. Niacinamide kan dagelijks worden gebruikt – de meeste formules veroorzaken geen irritatie – maar hydrochinon moet om de dag (of om de drie dagen) worden gebruikt totdat je weet hoe je huid erop reageert.

Voor puistjes:

Goede ingrediënten om puistjes te bestijden zijn benzoylperoxide in salicylzuur (maar niet samen, tenzij je je huid wilt irriteren). Benzoylperoxide doodt bacteriën die acne veroorzaakten – gebruik het voor klassieke whiteheads – en salicylzuur helpt bij ontstoken bultjes (gebruik het voor kleine verstopte poriën en ontstoken bultjes).

Ongeacht welke je kiest, de toepassing is hetzelfde: dep een dunne laag (serieus – meer is hier niet nodig of beter) over je plekje of puistje, en wacht dan minstens een volle minuut om het te laten drogen. Om te voorkomen dat de behandeling over je hele gezicht wordt geveegd, breng je eerst je vochtinbrengende crème aan rond de plekken. Als je gezicht bedekt is, klop je een laagje vochtinbrengende crème direct op de vlekbehandeling om het te verzegelen zonder het rond te schuiven.

Stap 6: Vochtinbrengende crème / moisturizer

Wanneer: ‘s ochtends en ‘s avonds

Je moet altijd een vochtinbrengende crème gebruiken. Altijd. Het maakt niet uit of je huid vettig is of gemakkelijk kapot gaat of heel droog is – er is altijd een formule voor je! Bovendien hydrateert een vochtinbrengende crème niet alleen je huid, maar helpt het ook om alle onderliggende producten vast te houden om de ingrediënten nog effectiever te maken.

– In de ochtend:

Zoek naar een lichte, milde vochtinbrengende crème op hyaluronbasis, die de huid gehydrateerd houdt zonder zwaar of vettig aan te voelen. En idealiter, neem een formule met een factor van ten minste SPF 30 erin, vooral als je niet van plan bent om later een apart zonnebrandcrème te gebruiken. Wat je ook kiest, laat het minstens een volle vijf minuten intrekken voordat je make-up aanbrengt (als dit het einde is van je huidverzorgingsroutine en make-up je volgende stap is).

– In de nacht:

Je huid gaat ‘s nachts in herstelmodus en werkt extra hard om schade te herstellen. Je nachtcrème moet dus gevuld zijn met alle dingen die je lichaam van nature aanmaakt en er meer van kan gebruiken, zoals hyaluronzuur, lipiden en eiwitten. Je kunt ook een nachtcrème met retinol gebruiken tegen veroudering, die een “verwaterde” dosis retinoïden bevat die doorgaans zachter zijn, vooral op de gevoelige huid.

beste dagcreme

Stap 7: Gezichtsoliën

Wanneer: ‘s ochtends en/of ‘s avonds

Gezichtsoliën zijn occlusief, wat betekent dat ze alle ingrediënten en het vocht dat je zojuist op je gezicht hebt aangebracht, afdichten om te voorkomen dat ze zo snel verdampen. Op zichzelf zijn oliën eigenlijk niet zo hydraterend, maar als je ze over producten heen legt, helpen ze de doeltreffendheid van je routine te verhogen en tegelijkertijd de huid zacht en glad te maken. Zorg ervoor dat je ze altijd, maar dan ook altijd als laatste stap toepast.

Oliën kunnen gemakkelijk door vochtinbrengende crèmes, serums en behandelingen doordringen, maar geen enkel product kan een olie binnendringen, wat betekent dat ze als laatste moeten worden aangebracht. En denk niet dat oliën alleen voor de droge huid zijn – bepaalde oliën, zoals jojoba olie, kunnen overtollige olie in een acnegevoelige huid verminderen, terwijl amandelolie en tea tree olie de gevoelige, gemakkelijk geïrriteerde huid kunnen kalmeren.

Stap 8: Zonnebrandcrème

Wanneer: ‘s ochtends

Ja, er is net gezegd dat dat oliën als laatste stap gaan, maar technisch gezien is zonnebrandcrème de absoluut laatste stap in de skincare routine volgorde. Waarom? Oliën werken nog steeds om je huid binnen te dringen en te behandelen, en daarom zouden ze als laatste gaan in je huidverzorgingsroutine, maar zonnebrandcrème probeert nergens doorheen te dringen – het is er om je gezicht te beschermen en als pantser tegen de buitenwereld te dienen. In feite is het niet additief zoals oliën dat zijn. Het is beschermend.

De absoluut absolute minimum SPF die je op je gezicht nodig hebt is SPF 30. Tenzij je een voorstander bent van vroegtijdige veroudering, verergerde acnelittekens en een verhoogd risico op kanker. Lees hier waarom zonnebrandcrème zo belangrijk voor je is.

Stap 9: Make up

Dit is natuurlijk geen echte stap in je skincare routine, maar voor de vorm zetten we deze er even bij. Als je de behoefte voelt om roodheid, puistjes of verkleuringen te bedekken kun je eindigen met makeup. Primer (als je het draagt) moet onder je foundation, getinte vochtinbrengende crème, BB- of CC-crème worden aangebracht en daarna een concealer er bovenop. Of je kunt de concealer gewoon alleen dragen. Setting spray en/of baking powder zorgt ervoor dat je make-up de hele dag blijft zitten.

Is de volgorde van je skincare routine echt belangrijk?

JA JA JA! Het kan niet vaak genoeg benadruk worden! De juiste volgorde van huidverzorging is super belangrijk. Hoewel het misschien lijkt op een “wat werkt voor jou, is de beste manier! You do you!” situatie, is dit niet helemaal waar… Als je je producten namelijk niet op de juiste manier aanbrengt, of de verkeerde vochtinbrengende crème gebruikt met de verkeerde toner, kun je ze totaal ondoeltreffend maken, of erger nog, irritatie op je gezicht veroorzaken!

Als je niet de juiste volgorde volgt om je huidverzorgingsproducten aan te brengen, kun je tegen drie problemen aanlopen:

1. De producten dringen mogelijk niet door

Dit is een probleem als je dunne, vloeibare of op water gebaseerde producten op dikke, romige of olieachtige producten legt. De rijkere producten vormen een barrière op je huid die voorkomt dat er iets anders doorheen komt.

2. De producten zijn mogelijk minder effectief

 Als bepaalde producten niet goed in je huid kunnen doordringen, profiteer je natuurlijk niet van alle voordelen. Bovendien, wanneer bepaalde actieve ingrediënten bedoeld zijn om uit elkaar te worden aangebracht, kan het samen gebruiken ervan ze deactiveren of zelfs een nieuwe, ongewenste chemische reactie veroorzaken. In beide gevallen zal je routine niet zo effectief zijn als zou moeten.

3. Je kunt je huid beschadigen

Als je producten niet in de juiste volgorde gebruikt, kan dit zelfs nieuwe huidproblemen veroorzaken. Als je bijvoorbeeld serums op oliën aanbrengt, kan je huid droog en uitgedroogd achterblijven, omdat er niet genoeg vocht je huid bereikt. Of, als je je serums, crèmes en oliën over je minerale zonnebrandcrème aanbrengt, verstoor je de dekking en verdun je de bescherming. Dit maakt je kwetsbaarder voor huidkanker en vroegtijdige veroudering!

Nu je weet hoe belangrijk het is om de juiste skincare routine volgorde aan te houden moet je natuurlijk weten wat deze volgorde precies is. Lees verder voor een uitgebreid stappenplan!

De 4 “regels” van de skincare routine volgorde

Zo, nu weet je de juiste huidverzoring volgorde. Het kan zijn dat je het allemaal wat te overweldigend vindt, en niet zo bent van de uitgebreide skincare routine. Wanneer je wat stappen wilt overslaan, hou dan in ieder geval de 4 belangrijkste regels in je achterhoofd:

– Dunste tot dikste textuur

Beweeg in de richting van licht naar zwaar. Begin met je meest waterige producten, zoals toners, serums en essences. Zwaardere, meer vochtinbrengende middelen – zoals lotions, crèmes en dan oliën – volgen daarna, gevolgd door zonnebrandcrème.

– Op waterbasis vóór op oliebasis

Olie en water vermengen zich niet en olie kan het binnendringen van water blokkeren. Dat betekent dat eerst watergedragen producten moeten worden aangebracht. Laat ze in je huid trekken en breng er dan producten op oliebasis over aan.

– Laagste tot hoogste pH

Als je actieve ingrediënten gebruikt, is het belangrijk om hun geschatte pH-waarden te kennen en van laag naar hoog te gaan. Met andere woorden, zure producten (pH 3,0 tot 4,0) moeten altijd vóór neutraalere producten worden aangebracht (pH 5,0 tot 7,0).

– Producten met een lage en hoge pH gaan niet samen

 als je routine producten met actieve ingrediënten bevat, kunt u deze tegelijkertijd aanbrengen als hun pH-waarden vergelijkbaar zijn. Maar als er een pH-kloof is van meer dan, laten we zeggen, 1,0 tot 2,0 (of als je de pH helemaal niet weet), is het aan te raden om 30 minuten ertussen te wachten of ze op verschillende tijdstippen van de dag te gebruiken. Op die manier kan elk product werken bij de beoogde pH.

Soms is dat een dilemma omdat het dikkere of vettere product een lagere pH heeft dan het lichtere, meer waterige product. In dit geval is het het beste om ze op verschillende tijdstippen van de dag te gebruiken, in plaats van het risico te lopen de pH te veranderen of het lichtere product niet te laten doordringen.

Conclusie

Nu je de juiste skincare routine volgorde weet staat niets je meer in de weg om de stralende, egale huid van je dromen te krijgen! Om het nog eens goed in je hoofd te krijgen volgt de juiste volgorde hier nogmaals: Reiniger – toner – serums – oogcrème – spot behandeling – vochtinbrengende crème – gezichtsolie – zonnebrandcrème. 

De routine voor ‘s nachts is bijna hetzelfde, alleen hoef je hier natuurlijk geen zonnebrandcrème op te smeren. Wanneer je retinol gebruikt, dien je dit te doen voor het aanbrengen van gezichtsolie. Nu wordt het tijd om het grootste orgaan van je lichaam eens goed te gaan verzorgen en verwennen!

beste hals en decolleté crème

Veelgestelde vragen over de volgorde van huidverzorginsproducten

Hopelijk weet je nu voor eens en voor altijd wat de juiste skincare routine volgorde is. Hieronder hebben we nog een aantal van de meestgestelde vragen rondom dit onderwerp beantwoord.

– Moet ik eerst reinigen of exfoliëren?

Als je het artikel goed hebt doorlezen, weet je dit al. We hebben dit in het stappenplan van de juiste skincare routine volgorde al benoemd. Het is over het algemeen aanbevolen om eerst te reinigen voordat je gaat exfoliëren. Reinigen helpt om vuil, make-up en overtollige oliën van het huidoppervlak te verwijderen, waardoor exfoliërende producten beter kunnen werken. Exfoliëren is het proces van het verwijderen van dode huidcellen, waardoor de huid er frisser en stralender uitziet. 

Door eerst te reinigen, verwijder je het oppervlakkige vuil, waardoor de exfoliant beter contact kan maken met de huid en effectiever kan werken. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het exfoliëren en het niet te vaak te doen, omdat overmatig exfoliëren de huid kan beschadigen.

– Moet ik mijn gezichtsoliën vóór of na een moisturizer aanbrengen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om gezichtsoliën na je moisturizer aan te brengen. Een moisturizer helpt om vocht vast te houden in de huid en een beschermende barrière te vormen. Door eerst een moisturizer aan te brengen, creëer je een hydraterende basis voor je huid. Vervolgens kun je een paar druppels gezichtsolie gebruiken om extra voeding en hydratatie aan te brengen. De oliën sluiten het vocht in en kunnen ook helpen bij het verzachten van de huid. Het gebruik van gezichtsoliën na een moisturizer kan ook voorkomen dat de olie te snel verdampt.

– Welk product moet ik als eerste op mijn gezicht aanbrengen, een serum of een moisturizer?

Over het algemeen wordt geadviseerd om eerst een serum aan te brengen en daarna een moisturizer. Serums zijn geconcentreerde formules met actieve ingrediënten die specifieke huidproblemen aanpakken, zoals hydratatie, anti-aging, helderheid of pigmentatie. Door een serum als eerste aan te brengen, kunnen de actieve ingrediënten beter doordringen in de huid. Vervolgens breng je een moisturizer aan om vocht vast te houden en een beschermende barrière te vormen. Dit helpt om de hydratatie te behouden en de huid te verzachten.

– Is het nodig om een toner te gebruiken en zo ja, wanneer moet ik het aanbrengen?

Het gebruik van een toner is niet strikt noodzakelijk in een huidverzorgingsroutine, maar het kan wel voordelen bieden, afhankelijk van het type toner dat je gebruikt. Een toner kan helpen om de pH-waarde van de huid te herstellen na het reinigen, overtollig vuil of make-upresten te verwijderen, de poriën te verkleinen of de huid te kalmeren. 

Als je een toner wilt opnemen in je routine, kun je het na het reinigen en vóór het aanbrengen van serums of moisturizers gebruiken. Breng een kleine hoeveelheid toner aan op een wattenschijfje of dep het rechtstreeks op je gezicht en hals. Masseer het zachtjes in en laat het even intrekken voordat je verder gaat met de rest van je huidverzorgingsroutine.

– Wat is de volgorde voor het gebruik van oogcrème en gezichtscrème?

Over het algemeen wordt aanbevolen om eerst een oogcrème aan te brengen en daarna een gezichtscrème. Oogcrèmes zijn speciaal geformuleerd voor de delicate huid rondom de ogen, die dunner en gevoeliger is dan de rest van het gezicht. Breng een kleine hoeveelheid oogcrème aan op je ringvinger en dep het zachtjes rond de ogen, vermijd direct contact met de ogen. Nadat de oogcrème is ingetrokken, kun je je gezichtscrème aanbrengen op de rest van je gezicht en hals. De gezichtscrème helpt bij het hydrateren en beschermen van de huid.

– Kan ik meerdere serums tegelijkertijd gebruiken en zo ja, hoe breng ik ze in de juiste volgorde aan?

We hebben het al uitgebreid gehad over de juiste skincare routine volgorde, maar je kunt ook meerdere van één soort product aanbrengen, namelijk van serums. Het is wel heel belangrijk om ze in de juiste volgorde aan te brengen. Begin met het lichtste serum en breng het aan op een schoon gezicht. Laat het serum even intrekken voordat je het volgende serum aanbrengt. 

Als je meerdere serums gebruikt met verschillende doeleinden, zoals een hydraterend serum en een serum voor hyperpigmentatie, kun je het hydraterende serum als eerste aanbrengen en vervolgens het serum voor hyperpigmentatie. Dit helpt ervoor te zorgen dat de actieve ingrediënten goed worden opgenomen en hun werk kunnen doen.

– Moet ik zonnebrandcrème vóór of na mijn dagcrème aanbrengen?

Zonnebrandcrème moet altijd als laatste stap in je ochtendroutine worden aangebracht, na het aanbrengen van je moisturizer. De moisturizer helpt om de huid te hydrateren en een beschermende barrière te vormen. Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen en dient als een barrière tussen je huid en de zon. Breng een voldoende hoeveelheid zonnebrandcrème aan op je gezicht en hals, en zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt verdeeld. Vergeet niet om je zonnebrandcrème gedurende de dag opnieuw aan te brengen, vooral als je langdurig wordt blootgesteld aan de zon.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *