Açaí bowl maken: Voordelen en recept!
Een van de lekkerste leden van het superfood-team – ook bekend als nature’s “Purple Gold” – is een vrucht die je waarschijnlijk overal in je Instagram-feed voorbij hebt zien komen. Açaí (uitgesproken als ah-saai-EE) staat vooral bekend als het niet-zo-geheime ingrediënt in perfecte smoothie bowls, maar er zit veel meer achter deze gezonde bessen dan alleen hun mooie uiterlijk. Ontdek alle voordelen van Acai en leer zelf een heerlijke en gezonde Açaí bowl maken!
Wat is Açaí?
Açaí-bessen komen uit de açaí-palmbomen in de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Açaí-bessen lijken veel op druiven. Het zaad neemt ongeveer 80% van de bes in, maar het vlees en de schil bevatten veel vitamines en andere voedingsstoffen:

Antioxidanten: Net als andere bessen zitten açaí boordevol antioxidanten die kunnen helpen je immuunsysteem op te bouwen en je cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Vezels: Açaí-bessen zitten vol vezels en helpen je hierdoor om je langer een vol gevoel te geven en je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Hart-gezonde vetten: het lijkt misschien alsof een dieet rijk aan vis, noten en avocado’s de enige manier is om voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen, maar açaí-bessen zijn ook een geweldige bron. Het eten van veel van deze hart-gezonde vetten kan het risico op hartziekten verlagen en je cholesterol verbeteren.
Calcium: Açaí-bessen bevatten veel calcium en helpen je botten, hart, spieren en zenuwen sterk en gezond te houden.

Gezondheidsvoordelen van Açaí
Maken deze bessen hun bijnaam “paars goud” waar? Deze superfood is zeker krachtig en erg gezond. Hoewel veel mensen deze bessen eten – naast andere voedingsmiddelen – vanwege hun’ magische krachten ‘, zul je geen magie vinden in één voedsel soort. De magie komt van een dieet dat een verscheidenheid aan voedingsmiddelen bevat die met elkaar samenwerken. Dat gezegd hebbende wordt het wel aangeraden Açaí toe te voegen aan je huidige dieet want het heeft vele gezondheidsvoordelen:
Bevordert een gezond hart: Açaí bevat een specifiek soort antioxidant – anthocyanine – dat ook in rode wijn voorkomt. Het voordeel van dit element is dat het kan helpen het cholesterolgehalte onder controle te houden, wat goed is voor een gezond, functionerend hart.
Helpt bij het afvallen: Veel gezondheidsexperts hebben acai in verband gebracht met gewichtsverlies en gewichtsverliesbehoud, en gezien de gezondheidseigenschappen is het een goed voedingsmiddel om het hunkeren naar te beteugelen en te gebruiken als alternatief voor fastfood of vette snacks. Studies hebben ook acaipulp geassocieerd met het verminderen van vetafzettingen in het lichaam.
Gezonde huid: Acai heeft een extreem hoog gehalte aan antioxidanten, waardoor het geweldig is voor de algehele huidverzorging. Het olie-extract van acai kan op de huid worden gebruikt om te reinigen en te hydrateren als alternatief voor chemische producten.
Anti-aging effecten: Een ander voordeel van het hoge gehalte aan antioxidanten van acai is het effect dat dit heeft op veroudering. Een kleine acaibes zit vol met antioxidanten, twee keer zoveel als de bosbes – nog een superfood – en tien keer zoveel als een druif. Acai is ook rijk aan verschillende fytochemische vormen die zijn gekoppeld aan het vertragen van de tekenen van veroudering en in sommige gevallen zelfs omkeren.
Goed voor de hersenen: De anti-aging eigenschappen reiken verder dan de huid en ook naar de hersenen. Een brein dat langzamer veroudert, kan sneller en efficiënter werken. Als gevolg hiervan is açaí in verband gebracht met het verbeteren van cognitief functioneren, alertheid en het vermogen om sneller te denken.
Verbetert het immuunsysteem: Studies hebben aangetoond dat bepaalde verbindingen in acai – namelijk de polyfenolische verbinding – de ontwikkeling van defecte cellen met 86% kunnen helpen verminderen. Hoewel het nog geen behandeling of genezing is, wordt er verder onderzoek gedaan met betrekking tot extracten van polyfenolische verbindingen uit acai en vermindering van tumorgroei.
Artritis: Alle bessen bevatten anthocyanen waarvan is vastgesteld dat ze een ontstekingsremmend effect hebben dat de symptomen kan verlichten.
Verlaagt slechte cholesterol: meer vezels eten van fruit, groenten, bonen en andere bronnen kan het cholesterolgehalte helpen verlagen. Acai bevat twee essentiële vetzuren die bekend staan als omega-6 en omega-9. Studies tonen aan dat deze twee zuren niet alleen een belangrijke rol spelen bij het handhaven van het cholesterolgehalte, maar ze ook daadwerkelijk verlagen.
Goed voor de spijsvertering: Açaí zit al lange tijd in detox-sappen en daar is een goede reden voor. Açaí heeft een sterk ontgiftend vermogen dat goed is om het systeem te spoelen en het schoon en functioneel te houden. Het is ook een goede bron van vezels.
Goed tegen schadelijke organismen: Studies hebben aangetoond dat açaí-extract krachtig is: het is sterk genoeg om te helpen bij de bestrijding van schadelijke organismen die het lichaam kunnen binnendringen en schade kunnen veroorzaken.
Goed voor diabetici: Açaí scoort laag op de glycemische index, wat goed nieuws is voor mensen met diabetes. Het heeft ook lage lipideniveaus. Een acai-sap kan een gezonde optie zijn om een stabiel glucosegehalte te handhaven.
Verhoogt de energie: Het gevolg van al deze gezondheidsvoordelen is dat açaí het lichaam gezonder kan maken en daardoor het uithoudingsvermogen en de energie kan verhogen naarmate het lichaam efficiënter werkt. Açaí is een goed voedsel om op te snoepen als je last hebt van vermoeidheid.


Açaí bowl maken
Naast dat Açai super gezond is, is het ook nog eens enorm lekker! Er zijn veel voedseltrends die ongerechtvaardigd zijn, maar als het gaat om açaí bowls – is de buzz 100 procent verdiend. De açaíbes is geprezen voor een reeks gezondheidsvoordelen, maar de sterkste troef is absoluut de smaak. Açaí is een heerlijk tropisch fruit en als het in een bowl wordt geserveerd, wordt het een stuk makkelijker om wakker te worden.
Açaí bowls zien eruit als een toetje, smaken bijna net zoals ijs en geven je een goed gevoel bij je ontbijt of lunch keuze. Het is waar ontbijtdromen van gemaakt zijn. Een açaí bowl is eigenlijk een hele dikke smoothie die is bedekt met havermout, fruit of bijvoorbeeld pindakaas. Je kunt er een hoop verschillende heerlijke creaties mee maken. In veel tropische landen zoals Hawai en Bali kun je Acai bowls vinden bij de meeste lokale sap- of smoothiespots. Aangezien we niet in een tropisch land wonen, kunnen we gelukkig zelf de bowl vanuit huis maken.
Voor alle duidelijkheid: dit is niet het snelste en gemakkelijkste ontbijt (in eerste instantie). Ook is het geen goedkoop ontbijt (aangezien het helemaal uit Brazilië komt). Maar het is absoluut de moeite waard. Probeer het en je zult het zien. Hier in Nederland kun je niet op veel plaatsen Açaí kopen. De meeste supermarkts hebben dit gezonde goedje niet. Je kunt gelukkig wel bestellen! Het vinden van acai is slechts het halve werk, het krijgt de juiste textuur, dat is het echte lastige deel. Je wilt een consistentie die dik genoeg is om schepbaar te zijn, maar niet zo compact dat deze niet helemaal overvloeit. (Je wilt absoluut geen bevroren stukjes acai in je kom.) Een mengsel van acaipuree met bevroren fruit zoals banaan of aardbeien – en soms soja, amandel of kokosmelk om het uit te dunnen en romig te maken – geeft je precies de textuur die je nodig hebt.
Hoe maak je een Açaí bowl?
Hoe maak je dit zelfgemaakte acai-komrecept? Het is heel eenvoudig en resulteert in de perfecte zoet en frisse smaak! Er zijn een hoop verschillende heerlijke combinaties. Ananas, banaan en mango zijn bijvoorbeeld essentieel voor het toevoegen van de juiste natuurlijke zoetheid aan de acaibessen. Dit zijn de basisstappen:
- Zet je kom in de vriezer: Dit zorgt ervoor dat de smoothie niet smelt zodra deze de kom raakt.
- Bereid de toppings voor: Om smelten nog beter te voorkomen is het handig om de toppings voor te bereiden. Enkele ideeën: gesneden aardbeien, in blokjes gesneden mango, bosbessen, geroosterde kokosnoot, pompoenpitten, amandelsnippers en nog veel meer. Eigenlijk kun je alles als topping gebruiken wat jij lekker vindt!
- Blend: Meng bevroren ananas, banaan en bevroren mango tot ze gecombineerd en stevig zijn. Voeg vervolgens de acaipulp toe aan de blender met limoensap en water en mix tot een glad mengsel.
- Serveren: Giet het acaimengsel in de diepvrieskommen. Versier ze met de toppings en serveer!
Zelf de beste açaí bowl maken: tips!
Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden bij het maken van de allerbeste zelfgemaakte açaí bowl:
- Breek het vruchtvlees in stukjes voordat je het mengt. Wanneer je de acaipulp gebruikt, moet je eerst de verpakking onder warm water ontdooien totdat het gemakkelijk in stukken in de verpakking te breken is. Verwijder de açaí vervolgens uit de plasticfolie. Het is gemakkelijker om in een smoothie te mengen wanneer het in stukjes wordt opgedeeld.
- Stop het in de blender en mix vervolgens tot het glad is. Het is het gemakkelijkst om een blender met hoge snelheid te gebruiken om de smoothie te blenden. Een standaard blender werkt ook, maar misschien moet je tussendoor een paar keer stoppen en wat meer roeren in de blender. Je kunt ook een klein beetje water toevoegen om het beter te laten mengen, maar niet te veel! Het is het beste als het dik is en niet te waterig.
Dat is het! Ga lekker zitten geniet van je heerlijke zelfgemaakte açai bowl!
Açaí bowl recept
Wil je zelf een acai bowl maken? Volg dan dit heerlijke en gemakkelijke recept! Dit recept voor een zelfgemaakte acai bowl is veganistisch, glutenvrij, plantaardig, natuurlijk zoet en geraffineerd suikervrij.
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
Voor de toppings
- 1 handvol kokosvlokken
- 1/2 mango, in blokjes gesneden (of 1/2 kopje bevroren in blokjes gesneden, ontdooid)
- 4 in plakjes gesneden aardbeien
- 1 klein handje bosbessen
- Bijenpollen, optioneel
- Andere toppings: muesli, amandelen, pecannoten, walnoten, amandelboter, pindakaas, chiazaad, een scheutje honing of ahornsiroop
Voor de acai bowl
- 1 kopje bevroren stukjes ananas
- 1 grote banaan
- 1/2 mango (of 1/2 kopje bevroren in blokjes gesneden)
- 7 gram bevroren ongezoete acaipulp
- 1 eetlepel limoensap
- 1/4 kopje koud water
Bereiding
Plaats je kommen in de vriezer: dit helpt om te voorkomen dat de acai smelt terwijl je deze aan het eten bent.
Bereid de toppings voor (voor het maken van de bowl om het smelten te minimaliseren): Rooster in een kleine koekenpan de kokosvlokken op laag tot middelhoog vuur goudbruin, vaak roerend. Snijd de mango in blokjes en reserveer de helft voor de acai. Snijd de aardbeien in plakjes.
Meng in een hogesnelheids- of gewone blender de ananas, banaan en mango tot ze enigszins gecombineerd en stevig zijn.
Ontdooi de acaipulp onder warm water tot het in kleinere stukjes kan worden gebroken en verwijder de verpakking. Voeg de acai toe aan de blender met het limoensap en 1/4 kopje koud water. Mix tot een gladde massa, stop en roer indien nodig. (Als je wat meer water nodig hebt, kun je dit toevoegen; probeer niet te veel toe te voegen om de acai-textuur dik te houden.
Giet het acai mengsel in de bevroren kommen. Werk af met fruit, kokos en andere toppings en je smoothie bowl is klaar om opgegeten te worden. Geniet ervan!
Heerlijk! Acai bowls zijn echt mijn lievelingseten, lekker en gezond 🙂