etherische olie voor menstruatiekrampen

De 6 beste etherische oliën voor menstruatiekrampen

Alleen al het woord ‘krampen’ horen is genoeg om je ineen te laten krimpen. Alsof de andere pijnen en ergernissen die vaak samenhangen met je menstruatie niet genoeg waren, moeten we ook nog eens die vreselijke menstruatiekrampen krijgen. Sommige mensen hebben weinig klachten, terwijl de krampen bij andere weer zo pijnlijk zijn dat ze niets anders meer kunnen doen. Gelukkig bestaan er etherische oliën voor menstruatiekrampen die de pijn in grote maten kunnen verlichten!

Waarom krijgen we in de eerste plaats menstruatiekrampen? Nou, hormoonachtige stoffen veroorzaken samentrekkingen van de baarmoeder, zodat je baarmoeder het slijmvlies kan verdrijven. Aandoeningen zoals endometriose, baarmoederfibromen en bekkenontstekingsziekte kunnen ook krampen veroorzaken.

Er zijn verschillende behandelmethoden om met vervelende krampen om te gaan, zoals het eten van bepaald voedsel, het gebruik van een verwarmingskussen, het nemen van vrij verkrijgbare pijnstillers, acupunctuur en hormonale anticonceptie. Een andere optie is het proberen van etherische oliën – wat vrij eenvoudig is. Misschien heb je ze al in huis, want je kunt ze voor zoveel verschillende dingen gebruiken vanwegen alle voordelen die ze bieden. Als je van plan bent etherische oliën te gebruiken, houd er dan rekening mee dat je ze nooit rechtstreeks op je huid mag aanbrengen en dat je ze eerst moet verdunnen door ze toe te voegen aan een dragerolie. Twee uitzonderingen hierop zijn lavendel- en tea tree olie.

Bekijk hieronder de beste etherische oliën voor menstruatiekrampen.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) die worden verkregen door middel van mechanische persing of distillatie, zijn geconcentreerde plantenextracten die de natuurlijke geur en smaak van hun bron behouden.
Elke etherische olie heeft een unieke samenstelling van chemicaliën, en deze variatie heeft invloed op de geur, opname en effecten op het lichaam. De chemische samenstelling van een etherische olie kan variëren binnen dezelfde plantensoort of van plant tot plant.

Elke etherische olie heeft dus ook zijn eigen voordelen. Meestal heeft één etherische olie ook meerdere voordelen. In dit artikel gaan we in op de oliën die voordelen bieden voor het verlichten van menstruatiepijn.

De beste etherische oliën voor menstruatiekrampen

Hieronder volgen de 6 beste etherische oliën voor mensturatiekrampen. Kies je favoriet uit, mix er een aantal, of wissel ze af. De keuze is aan jou! Alle 6 de etherische oliën hieronder zijn in ieder geval bewezen voor het verminderen en verzachten van die vervelende menstruatie pijn.

Pepermunt is een kruidachtige olie die populair is vanwege zijn verfrissende en verkwikkende aroma. Van hoofdpijn tot krampen, etherische olie van pepermunt heeft een ongelooflijk verfrissende en heldere geur waardoor je je evenwichtiger voelt en het gevoel van misselijkheid en krampen in verband met de menstruatie kan verminderen. Het inademen van pepermuntolie in de lucht helpt om diepere ademhaling te bevorderen, waardoor de zuurstof wordt verbeterd. in spieren en verlicht spanning. Bij toepassing op de huid helpt het tintelende gevoel de bloedcirculatie naar dat gebied te verhogen. Je kunt deze etherische olie dus gebruiken in een diffuser of plaatselijk aanbrengen. Voeg een paar druppels pepermuntolie toe aan een dragerolie en masseer je onderbuik zachtjes.

Lavendel kan helpen bij slaap, angst en zelfs acne en huidirritaties, dus het gebruik ervan voor menstruatiekrampen is nog een extra bonus. Deze essentiële olie kan zoveel problemen behandelen, dat het vaak als ‘wonderolie’ wordt omschreven. Het is een natuurlijke spierontspanner die helpt bij het verminderen van de spanning die gepaard gaat met krampen. Je kunt het plaatselijk op je buikstreek aanbrengen of een paar druppels toevoegen aan een warm bad. Het zal je ook meer zen laten voelen – het staat bekend om zijn kalmerende effecten.

Het is een natuurlijk samentrekkend middel, dus het helpt gifstoffen weg te spoelen en helpt bij het vasthouden van water. Je kunt het gebruiken in een diffuser, in een bad of mengen met bijvoorbeeld wat kokosolie en het direct op de huid wrijven.

Scharlei kan kalmte en ontspanning helpen bevorderen. Het kan worden gebruikt als een natuurlijke pijnverlichter en kan zelfs buikproblemen verlichten. Het heeft ook voordelen voor slaap en angst.

Het is niet zomaar een bloem. Als je nog geen etherische rozenolie in huis hebt, wordt het hoog tijd om er een aan te schaffen. Het kan bij zoveel dingen helpen – van het werken als een natuurlijk laxeermiddel (het hormoon progesteron is hier de belangrijkste boosdoener) tot het bevatten van emmenagogen (een stof die de menstruatie op gang brengt, wat geweldig is als je menstruatie onregelmatig is). Essentiële olie van rozen helpen bij het behandelen van krampen, vermoeidheid en misselijkheid, waardoor het een menstruatie-must-have is. Het wordt het best gebruikt door het te verdunnen als het op de buikstreek wordt aangebracht. Je kunt o.a. kokosolie of amandelolie gebruiken om het te verdunnen.

Met een warme en pittige geur kan kaneelolie helpen bij menstruatiekrampen. Het is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Je kunt het op je buik masseren om ontstekingen te verminderen. Essentiële oliën van kaneel staan ​​ook bekend om hun energiebevorderende voordelen,

Hoe essentiële oliën menstruatie pijn kunnen verlichten

Als het gaat om de vele schijnbaar wonderbaarlijke toepassingen van etherische oliën, vraag je je vast af hoe ze nou eigenlijk werken. Waarin verschilt het van gewoon iets als kokosnoot of jojoba olie op je huid wrijven? Nou, er zit veel meer wetenschap achter. De moleculen van de etherische oliën zijn zo puur en fijn dat ze werken door het huidoppervlak, zweetklieren en haarzakjes grondig te penetreren, de bloedstroom te bereiken en vervolgens naar het doelgebied worden getransporteerd om een ​​positief effect te bewerkstelligen. Als deze oliën rechtstreeks op de buikstreek worden aangebracht en zachtjes worden ingemasseerd, kunnen ze de pijn van menstruatiekrampen sneller verzachten en verlichten. Het pijnstillende effect zal de pijn verminderen, terwijl de krampen ook daadwerkelijk minder zullen worden.

Hoe essentiële oliën te gebruiken voor menstruatiekrampen

Er is iets meer nodig dan simpelweg wat druppels olie op je buik te smeren. Om te beginnen heb je een dragerolie nodig – zoals bijvoorbeeld zoete amandelolie, avocado olie of jojoba olie. Dit is de stof die de etherische oliën verdunt en ze zonder irritatie op je huid laat intrekken. Dit zal waarschijnlijk geen irriatie veroorzaken, maar toch is altijd het beste om eerst een patch-test te doen. Dit door je door een klein beetje aan te brengen op bijvoorbeeld de onderkant van je arm en te kijken of je een reactie krijgt. Als je roodheid, jeuk of stekend gevoel opmerkt, verwijder het mengsel dan onmiddellijk met een nat washandje.

Het gebruik van etherische oliën is niet voor iedereen weggelegd en als je zwanger bent en last hebt van krampen, neem dan contact op met je arts. Tijdens de zwangerschap mag je geen kamille, salie of geranium gebruiken. Het is ook vermeldenswaard dat scharlei olie niet met alcohol mag worden gebruikt, omdat het de effecten kan versterken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *