Cupping therapie: Alles wat je moet weten!

Wat is cupping therapie?

Cupping therapie is een soort alternatieve therapie die is ontstaan in China. Het gaat om het plaatsen van cups op de huid om zuigkracht te creëren. De afzuiging kan genezing makkelijker maken met de bloedstroom.
Voorstanders beweren ook dat de afzuiging helpt de stroom van “qi” in het lichaam te vergemakkelijken. Qi is een Chinees woord dat levenskracht betekent. Een beroemde taoïstische alchemist en kruidkundige, Ge Hong, zou naar verluidt voor het eerst cupping hebben beoefend. Hij leefde van 281 tot 341 na Christus.

Veel taoïsten geloven dat cupping helpt om yin en yang, of het negatieve en positieve, in het lichaam in evenwicht te brengen. Aangenomen wordt dat het herstellen van het evenwicht tussen deze twee uitersten helpt bij de weerstand van het lichaam tegen ziekteverwekkers en bij het vermogen om de bloedstroom te verhogen en pijn te verminderen.

Cupping verhoogt de bloedcirculatie naar het gebied waar de cups worden geplaatst. Dit kan de spierspanning verminderen, wat de algehele doorbloeding kan verbeteren en celherstel kan bevorderen. Het kan ook helpen bij het vormen van nieuw bindweefsel en het creëren van nieuwe bloedvaten in het weefsel.

Mensen gebruiken cup therapei als aanvulling op hun zorg voor een groot aantal problemen en aandoeningen.

Welke aandoeningen kan een cupping massage behandelen?

Het doel van cupping kan fysiek of emotioneel zijn. Vanuit onze wervelkolom hebben we zenuwen die elke wervel verlaten en verbinding maken met elk orgaan. De basis van deze zenuwverbindingen is wat hiermee gestimuleerd wordt. Om nog maar te zwijgen over de genezende kracht van bewegende vloeistoffen door het lichaam. Bloed door het lichaam laten stromen is van nature genezend. Bloed houdt ook onze emoties vast, dus het verplaatsen van dingen helpt bij het gevoel van ‘vastzitten’, zowel emotioneel als fysiek.

Cupping wordt gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen. Het kan bijzonder effectief zijn bij het verlichten van aandoeningen die spierpijn veroorzaken.

Omdat de cups ook op belangrijke acupressuurpunten kunnen worden aangebracht, is de praktijk mogelijk effectief bij het behandelen van spijsverteringsproblemen, huidproblemen en andere aandoeningen die vaak worden behandeld met acupressuur. Wanneer je rug helemaal vast zit, kan een cupping massage ook erg effectief zijn.

Een aantal onderzoeken suggereren dat de genezende kracht van deze vorm van therapie meer kan zijn dan alleen een placebo-effect. De onderzoekers ontdekten dat cupping therapie onder meer kan helpen bij de volgende aandoeningen:

 • gordelroos
 • gezichtsverlamming
 • hoest en kortademigheid
 • acne
 • lumbale hernia
 • cervicale spondylose

Wat zijn de voordelen van cupping?

Naast het behandelen van een veel aantal aandoeningen, heeft het nog veel meer voordelen:

Gewichtsverlies: het aanbrengen van cups op de rechter meridiaankanalen maakt het weefsel los en deblokkeert het stagnerende bloed. Dit herstelt op zijn beurt je metabolisme naar een efficiënter niveau.

Verbeterde spijsvertering: na een cupping behandeling kunnen mensen die oncontroleerbare trek hebben, merken dat hun eetlust wordt verminderd tot meer beheersbare niveaus. Het herstelt ook de spijsvertering van het lichaam, wat leidt tot zichtbare verbeteringen van de stoelgang, indigestie, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.

Vermindering van hardnekkig vet: Cupping werkt ook als het gaat om het richten op de hardnekkige vetten rond je middel, je dijen en je bovenarmen. Omdat het je diepe weefsels aantast, kan het net zo effectief visceraal vet in het diepere niveau bereiken. De vetten worden vloeibaar gemaakt en via het lymfestelsel afgevoerd.

Algemene ontspanning: de voordelen zijn niet beperkt tot alleen gewichtsverlies. Net als bij een diepe weefselmassage, biedt cupping therapie verlichting van fysieke en emotionele spanning in je lichaam.

Cupping massage afvallen

Kun je afvallen van cupping therapie?

Zoals al in de voordelen benoemd, kan dit zeker helpen wanneer je wilt afvallen. Cupping verbetert je metabolisme door stagnatie in je bloed te verwijderen. Naarmate we ouder worden, verzwakt onze bloedsomloop, wat de beweging van bloed verstoort. In traditionele Chinese termen noemen we dit bloedstasis of “vochtigheid”. Stagnerend bloed verstoort de levering van vers bloed aan cellen, weefsels en organen. Dit zorgt er na verloop van tijd voor dat ze metabolisch inefficiënter worden.

Cupping therapie maakt bindweefsel losser en opent haarvaten, waardoor nieuw zuurstofrijk bloed in het toepassingsgebied kan stromen. Dit helpt je cellen te groeien, te herstellen en daarbij je stofwisseling te versnellen. Tegelijkertijd spoelt dit proces het gestagneerde bloed door het lymfestelsel, waardoor afval en gescheurde vetcellen meegenomen worden.

Wat cupping zo speciaal maakt, is dat het weefsels tot tien centimeter onder de huid kan aantasten. Dit maakt het een van de beste deep-tissue-therapieën die er zijn, omdat het zelfs visceraal vet kan verwijderen dat zich rond je interne organen nestelt.

Cupping massage cellulite

Kan cupping cellulite veminderen?

Ja dit kan! Cellulitis kan het gevolg zijn van een slechte bloedcirculatie, lymfatische problemen (waar het niet zo goed leegloopt als zou moeten), vochtretentie en hormonale onevenwichtigheden. Het proces beweegt je bloed, de bloedsomloop verhoogt en de ophoping van vocht vermindert. Het is dus een vrijwel perfecte techniek om het uiterlijk van cellulitis te verminderen. De zuiging van de cups breekt ook de cellulitis af en verandert de textuur van je huid bij herhaald gebruik. Nog beter, het kan worden gebruikt op zeer specifieke delen van het lichaam – je billen, dijen en dergelijke. Het is moeilijk voor een dieet om op specifieke lichaamsdelen te richten, maar met cupping kan dat wel.

Hoe cupping correct te gebruiken voor cellulitis

 1. Breng lichaamsolie of -crème aan op het gebied dat je wilt behandelen. Dit zal helpen bij het vergemakkelijken van de beweging van de cups.
 2. Plaats de cup op het behandelingsgebied, knijp en laat los.
 3. Beweeg de cup met cirkelvormige of heen en weer gaande bewegingen.
 4. Ga door gedurende 15 minuten en herhaal dit drie keer per week, en werk uiteindelijk toe naar dagelijkse sessies van 10 minuten.

Zelf cupping toepassen

Het is mogelijk om zelf een cupping massage uit te voeren! Wanneer je ernstige gezondheidsklachten hebt, wordt dit niet aangeraden. Wanneer je cup therapie wilt gebruiken om bijvoorbeeld wat af te vallen of cellulite te verminderen kun je dit makkelijk zelf doen! Hieronder volgen wat cupping sets van goede kwaliteit:

1. Vacuum Cupping Massage Set – Chinese Massage Anti Cellulitis Therapie

Prijs: €21,56

Met deze handige plastic cups hoef je geen vuur meer te gebruiken, maar kun je eenvoudig thuis de cupping therapie toepassen met behulp van de vacuümpomp. Deze cuppingset komt met 12 plastic cups in verschillende maten en een handpomp.

2. SIMIA™ Premium Kwaliteit Cupping Set (5-Delig) – Vacuüm Massage Therapie

Prijs: €22,95

Deze cupping set is voor zowel je lichaam als je gezicht. De set is perfect voor het behandelen van cellulite, vet verminderen, spierpijnen en om de huid in het algemeen te verbeteren. Het geeft je huid en spieren een goede doorbloeding en help je spieren ontspannen.

De set bestaat uit 4 cups voor lichaam en gezicht en is eenvoudig in gebruik. De set komt inclusief massage roller voor rol- en drukmassage.

Bijwerkingen cupping

Er zijn niet veel bijwerkingen geassocieerd met cupping. De bijwerkingen die je kunt ervaren, zullen doorgaans optreden tijdens je behandeling of direct daarna. Je kunt je tijdens je behandeling wat licht in het hoofd of duizelig voelen. Je kunt ook last krijgen van zweten of misselijkheid.

Na de behandeling kan de huid rond de rand van de cup geïrriteerd raken en tekenen van een cirkelvormig patroon. Je kunt ook pijn hebben op de incisieplaatsen of je licht in het hoofd of duizelig voelen kort na je sessie. Ook kun je mogelijk wat blauwe plekken oplopen.

Als je je afvraagt “Is cupping gevaarlijk?” Dan is het antwoord meestal nee. Wanneer je er voorzichtig mee omgaat niet. Het is wel belangrijk dat je het laat doen bij een specialist, vooral wanneer je ernstige klachten hebt. Wanneer je het vooral wilt gebruiken van cellulites of vet af te komen, kun je het eenvoudig zelf doen. Lees in dat geval wel altijd eerst even goed de instructies door. 

Kan iedereen cupping therapie gebruiken?

Nee, deze vorm van therapie wordt niet voor iedereen aanbevolen. Extra voorzichtigheid is belangrijk bij de volgende groepen:

 • Kinderen. Kinderen jonger dan 4 jaar mogen geen cupping-therapie krijgen. Oudere kinderen mogen alleen gedurende zeer korte periodes worden behandeld.
 • Senioren. Onze huid wordt kwetsbaarder naarmate we ouder worden. Elke medicatie die je gebruikt, kan ook een effect hebben.
 • Zwangere mensen. Vermijd cupping van de buik en onderrug.
 • Degenen die momenteel menstrueren.

Gebruik geen cupping als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Vermijd het ook als je:

 • Verbrand bent 
 • Een wond hebt
 • Een inwendige orgaanaandoening hebt

Wat moet ik verwachten tijdens een cupping behandeling?

Tijdens een cupping massage wordt een cup op de huid geplaatst en vervolgens verwarmd of afgezogen op de huid. Sommige moderne cupping-beoefenaars zijn overgestapt op het gebruik van rubberen pompen om afzuiging te creëren in plaats van meer traditionele warmtemethoden.

Wanneer de warme cup op je huid wordt geplaatst, koelt de lucht in de cup af en creëert een vacuüm dat de huid en spieren naar boven in de beker trekt. Je huid kan rood worden als de bloedvaten reageren op de verandering in druk.

Bij dry cupping wordt de cup gedurende een bepaalde tijd op zijn plaats gezet, meestal tussen 5 en 10 minuten. Bij natte cupping blijven de cups meestal maar een paar minuten op hun plaats voordat de arts de cup verwijdert en een kleine incisie maakt om bloed af te nemen.

Nadat de cups zijn verwijderd, kan de arts de eerder gecupte gebieden bedekken met zalf en verband. Dit helpt infectie te voorkomen. Elke lichte blauwe plek of andere sporen verdwijnen meestal binnen 10 dagen na de sessie.
Cup therapie wordt soms uitgevoerd in combinatie met acupunctuurbehandelingen. Voor het beste resultaat is het ook handig om twee tot drie uur voor je cupping sessie niks te eten, of alleen lichte maaltijden te eten.

Voorbereiding op je cupping afspraak

Cupping massage is een al lang toegepaste behandeling die de symptomen van zowel tijdelijke als chronische gezondheidsproblemen kan helpen verlichten.

Zoals bij veel alternatieve therapieën, moet je er rekening mee houden dat er geen uitgebreide onderzoeken zijn uitgevoerd zonder vooringenomenheid om de werkelijke effectiviteit ervan volledig te beoordelen.

Als je ervoor kiest om het te proberen, overweeg dan om het te gebruiken als aanvulling op je huidige doktersbezoeken, niet als vervanging.

Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen voordat je naar een specialist gaat:

 • Welke aandoeningen is de cupping arts gespecialiseerd in?
 • Welke methode gebruikt de arts?
 • Is de faciliteit schoon?
 • Voert de arts veiligheidsmaatregelen uit?
 • Heeft de beoefenaar certificeringen?
 • Heb je een aandoening die baat kan hebben deze behandeling?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *