Constipatie verhelpen: De beste tips!

Ben jij opzoek naar manieren om constipatie te verhelpen? Dan ben je naar het juiste adres gekomen!

Als je merkt dat je de laatste tijd niet zo vaak naar de wc gaat als je zou moeten en als je je opgeblazen en ongemakkelijk voelt, is de kans groot dat je last hebt van constipatie.

Veel mensen hebben regelmatig te maken met constipatie. Vrouwen hebben vaker constipatie dan mannen. Dit kan te maken hebben met de langzamere beweging van voedsel door de darmen van een vrouw, evenals met de effecten van vrouwelijke hormonen op het maagdarmkanaal.

Er zijn gelukkig een aantal effectieve behandelingen voor constipatie en in dit artikel bespreken we ze allemaal. Lees gauw verder om te ontdekken hoe jij je constipatie snel kunt verhelpen!

Wat is constipatie?

Constipatie is volgens experts een aandoening waarbij je minder dan drie stoelgangen per week hebt en je ontlasting hard, droog en klein is. Hierdoor wordt naar de wc gaan pijnlijk en moeilijk.

Als het niet lukt om naar de wc te gaan, komt dat vaak omdat er niet genoeg water in je ontlasting zit, een probleem dat optreedt wanneer je niet genoeg vocht drinkt. Constipatie kan verschillende oorzaken hebben, waar verderop in dit artikel op in gegaan wordt.

Sommige mensen hebben van nature een paar keer per dag ontlasting, terwijl anderen maar een paar keer per week gaan. Dit is allebei prima en normaal. Je heeft geen constipatiebehandelingen nodig, tenzij je veel minder vaak naar de wc gaat dan normaal, den hierbij aan minder dan drie keer per week.

Constipatie oorzaken

De oorzaken van constipatie variëren. De aandoening kan eenvoudig te wijten zijn aan zaken als uitdroging of het eten van voedsel met te weinig vezels. Ook kan het het juist komen door bepaald voedsel wat je eet, levensstijlkeuzes of medicijnen. Dit zijn allemaal de meest voorkomende oorzaken van constipatie.

In andere, meer ernstige gevallen kan constipatie het gevolg zijn van stress, hormonale veranderingen, ruggengraatletsels, spierproblemen, kankers en andere structurele problemen die het spijsverteringskanaal aantasten.

Constipatie symptomen

Constipatie wordt gekenmerkt door de volgende symptomen. Hier volgen de meest voorkomende symptomen:

 • minder dan drie stoelgangen per week
 • harde, droge of klonterige ontlasting
 • moeite of pijn bij het ontlasten
 • een gevoel dat niet alle ontlasting eruit is

Er zijn veel natuurlijke manieren om constipatie te verlichten. Mensen kunnen dit in het comfort van hun eigen huis doen, en de meeste worden ondersteund door de wetenschap. Als de natuurlijke manieren of thuismiddeltjes niet werken dan zijn er ook altijd nog medicijnen die je bij je huisarts kunt vragen. 

We gaan nu dieper in op manieren om constipatie te verhelpen.

Constipatie verhelpen

Je hebt veel opties om constipatie te behandelen. Wat de beste manier is om constipatie te verhelpen voor jou, hangt af van de reden waarom je er last van hebt en of het nieuw is of al een langdurig probleem. Zo zijn er een aantal manieren om constipatie te verhelpen vanuit huis, zoals het aanpassen van je dieet. Daarnaast zijn er ook laxeermiddelen die je zelf kunt bestellen. Bij de meeste mensen helpen deze dingen om van constipatie af te komen

Als je deze dingen al echter al hebt geprobeerd en ze helpen niet, dan heb je mogelijk hulp van je huisarts nodig. Hieronder gaan we in op verschillende manieren om constipatie te behandelen.

constipatie verhelpen

Constipatie verhelpen op een natuurlijke manier

Als je last hebt van constipatie kun je altijd eerst proberen er op een natuurlijke manier vanaf te komen. Als je maar heel af en toe last hebt van constipatie en het is geen groot probleem, dan kun je het mogelijk zelf op te lossen, zonder hulp van je huisarts. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar je dieet heeft een grote invloed op hoe je poept.

Hier volgen de beste dingen die je zelf kan doen als je constipatie hebt:

– Eet meer vezels

Vezel maakt ontlasting omvangrijker en zachter, zodat het gemakkelijker te passeren is. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid vezels in je dieet totdat je dagelijks minimaal 20 tot 35 gram vezels binnenkrijgt. Goede bronnen zijn onder meer volkoren granen, brood en bruine rijst, bonen, groenten en vers of gedroogd fruit. Pruimen werken bijvoorbeeld erg goed tegen constipatie.

Je kunt ook een vezelsupplement innemen om meteen veel vezels binnen te krijgen. Vezelsupplementen zijn direct beschikbaar en effectief bij het induceren van stoelgang als een vezelarm dieet de oorzaak is van je constipatie. Ze werken door volume toe te voegen aan je ontlasting. Dit helpt de ontlasting gemakkelijker door je darmen en uit je lichaam te duwen.

Koop hier vezel supplementen

– Drink veel water

Als je last hebt van constipatie is het ontzettend belangrijk om gehydrateerd te blijven en dus veel water te drinken. Genoeg water drinken kan constipatie verhelpen en constipatie ook voorkomen in de toekomst. Probeer minimaal 8 glazen water per dag te drinken. Als je constipatie hebt en niet voldoende water hebt gedronken, kan het nuttigen van een een aantal galzen water of een andere heldere vloeistof een stoelgang veroorzaken.

– Andere dingen die je kunt doen om constipatie te verlichten, zijn onder meer:

 • Beweeg regelmatig. Door je lichaam te bewegen, blijven ook je darmen in beweging.
 • Probeer koffie. Hoewel cafeïnehoudende dranken en alcohol je uitgedroogd kunnen maken, zijn er aanwijzingen dat een kopje koffie of thee in de ochtend je kan helpen poepen.
 • Pas je toilethouding aan. Het kan gemakkelijker zijn om te poepen als je hurkt, je benen opheft of achterover leunt.
 • Controleer je medicijnen. Veel voorgeschreven medicijnen kunnen constipatie veroorzaken. Vraag je arts of dit het probleem kan zijn en of er een alternatief is.
 • Beperk voedingsmiddelen met veel vet / weinig vezels. Kaas en andere zuivelproducten, bewerkte voedingsmiddelen en vlees kunnen constipatie verergeren.
 • Massage. Door je eigen buik in een bepaald patroon te masseren, kan de stoelgang worden gestimuleerd.
 • Klysma’s. Je kunt je dikke darm irrigeren met kraanwater of een vrij verkrijgbaar preparaat om de inhoud te verzachten en weg te spoelen. Koop het hier.
 • Zetpillen. Sommige vrij verkrijgbare medicijnen tegen constipatie zijn bedoeld om rechtstreeks in het rectum te worden ingebracht. Ze werken meestal sneller dan laxeermiddelen die je via de mond inneemt.
 • Prebiotica en probiotica. Je kunt spijsverteringsproblemen hebben, waaronder constipatie, vanwege een onbalans in de bacteriën die van nature in je darmen leven. Voedingsmiddelen die prebiotica bevatten, zoals bananen en havermout, en probiotica, zoals yoghurt en gefermenteerd voedsel, kunnen helpen. Je kunt ook supplementen nemen. Bekijk hier prebiotica en probiotica supplementen.

Constipatie verhelpen met laxeermiddelen

Als je pas net constipatie hebt wordt het eerst aangeraden om de bovenstaande thuismiddeltjes te proberen, zoals je dieet aanpassen. Als je dit hebt gedaan, maar je constipatie lijkt niet te verbeteren dan zijn laxeermiddelen altijd nog een goede keus.

Laxeermiddelen werken geweldig tegen constipatie en je zult er hiermee snel vanaf zijn. Laxerende stimulerende middelen zijn ontworpen om een ​​stoelgang te forceren door in de darmen te knijpen. Je kunt stimulerende middelen zonder recept kopen in een apotheek online.

Let echter wel op dat je laxeermiddelen het beste alleen op de korte termijn kunt gebruiken. Je wilt niet dat je volledig op laxeermiddelen moet vertrouwen om naar het toilet te kunnen gaan.

Laxeermiddelen zijn er in verschillende vormen. Bekijk hier een aantal verschillende laxeermiddelen.

Wanneer moet je naar een dokter gaan?

Chronische constipatie kan het voor een persoon een uitdaging maken om zich op zijn dagelijkse taken en activiteiten te concentreren. Als je constipatie langer dan een week aanhoudt en niet reageert op de behandeling, is het tijd om een ​​arts te raadplegen om ernstige oorzaken uit te sluiten. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je constipatie gepaard gaat met duizeligheid, vermoeidheid, krampen of spasmen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *