Collageen stimuleren: 6 effectieve manieren!

Collageen. Het is al jaren hét ultieme woord in de schoonheidsindustrie. Naast elastine is het een van de essentiële eiwitten die je huid nodig heeft om vol, stevig en stralend te blijven – en om de tekenen van veroudering te bestrijden. Op de markt vindt je collageen crèmes, collageen supplementen en zelfs collageen dranken die allemaal collageen stimuleren. Maar supplementen is niet de enige manier om een soepele en jeugdig ogende huid te krijgen en te behouden. De beste manier om het collageengehalte te verhogen is door een combinatie van natuurlijke huidverzorgingsproducten en een gezonde levensstijl. Lees verder om alle manieren te ontdekken om collageen te stimuleren.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit dat in het lichaam wordt aangetroffen. Het is onder meer aanwezig in pezen, vet en ligamenten. Het helpt de delen van ons lichaam in elkaar te passen en is cruciaal voor de sterkte van onze botstructuur. Wanneer het collageengehalte gezond is, krijgen cellen die collageen bevatten een sterk en jeugdig uiterlijk.

Elastine is een ander soort eiwit in het lichaam. Elastine wordt aangetroffen op plaatsen in het lichaam die samentrekken, zoals slagaders en longen. Dit komt door de uitstekende eigenschap van elastine: het vermogen om terug op zijn plaats te klikken en zijn oorspronkelijke vorm te behouden. Elastine en collageen zijn beide eiwitten die in de huid worden aangetroffen. Ze werken samen om de huid zijn textuur en vorm te geven. Een huid met een gezond collageen- en elastinegehalte is niet alleen jeugdiger; het is sterker.

Het interessante van collageen is dat het stimuleren van de groei ervan een domino-effect veroorzaakt. Hoe meer collageen je hebt, hoe meer je lichaam in staat is om het te produceren en vast te houden. Lees verder om erachter te komen hoe je op natuurlijke wijze de productie van collageen in je lichaam kunt ondersteunen.

Hoe kun je de aanmaak van collageen stimuleren?

1. Hydrateren

Ooit gehoord van het gezegde ‘een gezonde huid begint van binnenuit’? Het is waar: elke dag minstens 2 liter water drinken of het equivalent van waterrijk voedsel zoals watermeloen, komkommer en aardbeien consumeren, houdt je niet alleen gehydrateerd, maar produceert ook de vochtrijke omgeving waarin collageen en elastine gedijen.

2. Aloë vera

Aloë vera gel wordt al lang gebruikt voor het genezen en verzachten van wonden. De reden dat het werkt om snijwonden en brandwonden te behandelen, is omdat de aloë vera plant de productie van collageen verhoogt wanneer het topisch wordt aangebracht of zelfs oraal wordt ingenomen. Deze celgroei stimulerende eigenschap kan de collageenproductie in je huid helpen stimuleren. Aloë kan rechtstreeks op de huid worden aangebracht in pure vorm, of in de vorm van de vele producten op de markt die het bevatten.

aloe vera cream
Aloe Pura Organic Aloe Vera Bodygel - €10,44
aloe vera plant
Aloe vera plant inclusief pot - €20,95

3. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de synthese van hyaluronzuur. Hyaluronzuur wordt aangeprezen om de hersteltijd te versnellen en pijnlijke gewrichten te verlichten. Zonder voldoende vitamine C zal je lichaam niet optimaal profiteren van voedingsmiddelen die hyaluronzuur bevatten. Hyaluronzuur wordt van nature in het lichaam aangetroffen, maar neemt af naarmate we ouder worden. Het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine C en aminozuren kan de hoeveelheid hyaluronzuur en collageen in het lichaam verhogen, aangezien beide belangrijk zijn voor de huid. Voedingsmiddelen zoals sinaasappels, rode paprika’s, boerenkool, spruitjes, broccoli en aardbeien zijn allemaal rijk aan vitamine C.

4. Ginseng

De anti-verouderingseffecten van de Panax-ginsengplant zijn goed gedocumenteerd. Ginseng wordt in de huid opgenomen zonder de bijwerkingen te veroorzaken die veel chemische geneesmiddelen veroorzaken, en helpt de huid zijn oorspronkelijke vorm te behouden. Het is ook gevonden dat het de groei van collageen bevordert. Daarnaast is aangetoond dat ginseng het vermogen heeft om de huid te beschermen tegen schade door UVB-straling door de zon. De antioxidanten die vrijkomen in je bloedbaan als je een ginsengsupplement neemt of thee drinkt die ginseng bevat, kunnen gezonde cellen beschermen en bijdragen aan een stralende huid.

panax ginseng prem
Panax Ginseng Capsules Premium - €24,95
ginseng thee
Ginseng thee groen - €21,95

5. Collageen stimulerende serums

Er zijn verschillende gezichtsserums op de markt die beweren collageen te simuleren. Echter zijn niet al deze serums van dezelfde kwaliteit en doen ze niet altijd wat ze beloven. 2 van de beste serums die je kunt gebruiken om collageen aanmaak te stimuleren zijn retinol serum en vitamine c serum. Hieronder volgen 2 top productkeuzes.
retinol serum simia
Retinol serum - €19,95
vitamin c serum
Vitamine C serum - €18,95

6. Collageen supplementen

Collageen suppelementen kunnen nuttig zijn als collageen booster. Het nemen van een collageen supplement kan rimpels helpen verminderen en voorkomen. Naar mate je ouder wordt, is het krijgen van rimpels natuurlijk onvermijdelijk, maar hoe snel dit gaat en hoeveel je ervan krijgt kun je zeker we beïnvloeden. Collageen supplementen kunnen je hierbji helpen. Bij collageen supplementen moet je denken aan de volgende producten: collageen poeder, collageen booster, collageen tabletten, collageen pillen, collageen drank en collageen capsules.

Voor welke soort je ook gaat, het is altijd belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van je collageen supplement. Er zijn namelijk ontzettend veel opties op de markt en deze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Sommige zogenoemde ‘collageen boosters’ doen juist meer fout dan goed.

Sommige collageensupplementen hebben ook bijwerkingen. De meest voorkomende zijn calciumoverproductie, allergische reacties en gewrichtspijn. Als je allergische reacties hebt op zeevruchten of vleesproducten, wees dan heel voorzichtig bij het gebruik van een collageen supplement.

Hieronder volgen een aantal van top productkeuzes als je collageen supplementen eens wilt uitproberen:

Collageen poeder met vitamine C - €17,95
Collageen capsules vegan - €22,99
Collageen proteine poeder - €19,90

Wat zorgt voor de afbraak van collageen?

Nu we weten wat collageen is en hoe je collageen een boost kunt geven, is het ook wel handig om te weten wat er nou precies voor zorgt dat collageen (eerder) afbreekt. Sommige van deze dingen zijn gemakkelijk te veranderen levensstijlkeuzes, maar over andere hebben we gewoon geen controle. Hieronder worden de belangrijkste oorzaken weergegeven.

1. Milieu stressors

Vervuiling en vrije radicalen kunnen de productie van collageen verminderen en de elasticiteit van de huid verminderen.

2. Veel suiker eten

Het is aangetoond dat suiker de snelheid van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s) verhoogt die nabijgelegen eiwitten beschadigen, collageen verzwakken en het droog en broos maken.

3. Blootstelling aan de zon

UV-stralen beschadigen het collageen dat in de dermis wordt aangetroffen, waardoor het wordt afgebroken, en zorgen voor abnormale elastinevezels die onjuiste rimpels vormen. Het is dan ook altijd belangrijk om zonnebrandcrème te dragen, zelfs wanneer het niet echt zonnig is.

4. Roken

De combinatie van chemicaliën in tabaksrook beschadigt collageen en elastine. Nicotine beperkt ook de bloedvaten waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid in gevaar komt.

5. Auto-immuunaandoeningen

Er zijn enkele auto-immuunziekten die ervoor kunnen zorgen dat antilichamen zich richten op collageen.

6. Natuurlijk verouderingsproces

Collageenspiegels nemen tijdens onze hele levensduur op natuurlijke wijze af en raken uitgeput. Dit is iets waar we natuurlijk niets aan kunnen doen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *