Chakra kleuren, plaatsen en betekenis 101

Chakra’s. De kans is groot dat als je een yogales, groepsmeditatie of een reikisessie hebt gevolgd, je instructeur of beoefenaar hoogstwaarschijnlijk over je chakra’s heeft gesproken. Misschien heeft iemand je zelfs het advies gegeven dat je aan een specifiek chakra moet werken. Maar wat zijn chakra’s eigenlijk? En wat is het verschil tussen de 7 chakra kleuren? Ontdek de complete beginnershandeleiding over de 7 chakra’s en hun betekenis!

Wat zijn chakra’s?

De zeven chakra’s zijn de belangrijkste energiecentra van het lichaam. Je hebt waarschijnlijk mensen horen praten over het ‘deblokkeren’ van hun chakra’s, wat verwijst naar het idee dat wanneer al onze chakra’s open zijn, energie er vrij doorheen kan stromen en er harmonie bestaat tussen het fysieke lichaam en de geest.


Ze bevinden zich in het astrale lichaam langs de wervelkolom, beginnend bij de basis van de wervelkolom en naar boven toe naar de kruin van het hoofd. De verschillende chakra kleuren stralen elk een specifieke energie uit. Omdat elke chakra betrekking heeft op specifieke spirituele, emotionele, psychologische en fysieke aspecten van ons wezen, wordt er gezegd dat de blokkering of storing van de chakra’s kan leiden tot fysieke, psychologische en emotionele stoornissen. Aan de andere kant wordt aangenomen dat het bewuste bewustzijn en het balanceren van deze energiecentra leidt tot welzijn en een goede gezondheid. Chakra vertaalt zich in het Sanskriet met ‘wiel’ en je kunt je ze voorstellen als wielen van vrij stromende positieve energie.

In deze beginnershandleiding laten we zien hoe je kunt identificeren wanneer een van je zeven belangrijkste chakra’s uit balans is. We zullen ook de bepalende kenmerken, elementen en chakra kleuren samenvatten, van kruin tot wortel.

De geschiedenis

Chakra’s zijn pas onlangs bekender geworden, met de groei in populariteit van yoga spiritualiteit onder meerdere mensen. Ze zijn een complex en oud energiesysteem dat is ontstaan in India. Ze werden voor het eerst genoemd in de Veda’s, oude heilige teksten van spirituele kennis die dateren van 1500 tot 1000 voor Christus. Er is veel over hen te bestuderen. Dus wat moet je allemaal weten over de chakra’s? Ondek hieronder je spoedcursus!

chakra

Chakra uitleg 101

Chakra (cakra in het Sanskriet) betekent ‘wiel’ en verwijst naar energiepunten in je lichaam. Men denkt dat ze draaiende schijven van energie zijn die “open” moeten blijven, aangezien ze overeenkomen met bundels zenuwen, belangrijke organen en delen van ons energetisch lichaam die ons emotionele en fysieke welzijn beïnvloeden.
Ontdek waar de verschillende chakra’s voor staan en wat de verschillende chakra kleuren en plaatsen zijn. De chakra’s van boven naar beneden:

1. Crown chackra / Kruin chakra

Plek: Kruin
Kleur: Paars
Betekenis: Wijsheid en één zijn met de wereld

Het kruinchakra is verbonden met elk ander chakra (en dus elk orgaan in dit systeem), en beïnvloedt dus niet alleen al die organen, maar ook onze hersenen en zenuwstelsel. Het wordt beschouwd als het chakra van verlichting en vertegenwoordigt onze verbinding met het doel van ons leven en spiritualiteit.

Degenen met een geblokkeerde kruinchakra kunnen bekrompen, sceptisch of koppig lijken. Wanneer dit chakra open is, wordt gedacht dat het helpt om alle andere chakra’s open te houden en de persoon gelukzaligheid en verlichting te brengen.

2. Third eye chakra / voorhoofd chakra / derde oog chakra

Plek: Voorhoofd tussen de ogen
Kleur: Indigo
Betekenis: Intuïtie, verbeeldingskracht en wijsheid

De derde oogchakra, regelt ons vermogen om het grote geheel te zien en verbinding te maken met intuïtie. Zie het als het oog van de ziel: het registreert informatie voorbij het oppervlakniveau. Visioenen en intuïtieve treffers zijn niet ongewoon voor iemand met een open derde oogchakra.

Omdat dit chakra zich fysiek op het hoofd bevindt, kunnen blokkades zich manifesteren als hoofdpijn, problemen met zicht of concentratie en gehoorproblemen. Mensen die moeite hebben met het luisteren naar de werkelijkheid (die alles lijken te weten) of die geen contact hebben met hun intuïtie, kunnen ook een blokkade hebben.

3. Throat chakra / Keel chakra

Plek: Keel
Kleur: Blauw
Betekenis: Communicatie, jezelf uiten.

Zoals je zou verwachten, is dit chakra verbonden met ons vermogen om verbaal te communiceren. De keelchakra, geeft stem aan het hartchakra en controleert ons vermogen om onze persoonlijke kracht te communiceren. Als het op volle capaciteit functioneert, kunnen we onszelf echt en duidelijk uitdrukken. Als je op één lijn bent, spreek en luister je met mededogen en voel je je zelfverzekerd als je spreekt, omdat je weet dat je met je woorden trouw blijft aan jezelf.

Iemand met een geblokkeerde keelchakra zal het gevoel hebben dat ze moeite hebben om de woorden te vinden om te zeggen hoe ze zich echt voelen. Blokkades kunnen ook worden opgemerkt door dominante gesprekken, roddelen en spreken zonder na te denken. Stem- en keelproblemen en problemen met alles rondom dat gebied, zoals tanden, tandvlees en mond, kunnen duiden op een verstopping. 

4. Heart chakra / Hart chakra

Plek: Midden van de borst, net boven het hart
Kleur: Groen
Staat voor: Liefde, zelfliefde, vriendelijkheid en affectie.

De hartchakra, is de brug tussen de onderste chakra’s (geassocieerd met materialiteit) en de bovenste chakra’s (geassocieerd met spiritualiteit). Zoals de naam suggereert, kan dit chakra ons vermogen om liefde te geven en te ontvangen beïnvloeden – van anderen en van onszelf. Als iemands hart open is, kunnen ze diepe compassie en empathie ervaren.

Iemand met een geblokkeerd hartchakra zal moeite hebben om zich volledig open te stellen voor de mensen in zijn leven. Blokkades in ons hartchakra kunnen zich manifesteren in onze lichamelijke gezondheid door hartproblemen, astma en gewichtsproblemen. Maar blokkades worden vaak nog duidelijker gezien door de acties van mensen.
Mensen met hartchakra blokkades stellen anderen vaak op de eerste plaats, ten koste van zichzelf. Als we niet op één lijn zitten, kunnen we ons eenzaam, onzeker en geïsoleerd voelen.

5. Solar Plexus Chakra / navel chakra / zonnevlechtchakra

Plek: Bovenbuik in de maagstreek
Kleur: Geel
Staat voor: Zelverzekerdheid

Het zonnevlechtchakra, spreekt over je vermogen om zelfverzekerd te zijn en controle over je leven te hebben. Denk terug aan de laatste keer dat je vlinders had of een krop in de maag voelde: dat was deze chakra aan het werk. Degenen met open solar plexus chakra’s zijn vrij om hun ware zelf uit te drukken.

Als je solar plexus chakra geblokkeerd is, kun je overweldigende hoeveelheden schaamte en twijfel aan jezelf voelen. Blokkades in het solar plexus chakra worden vaak ervaren door spijsverteringsproblemen zoals maagzweren, brandend maagzuur, eetstoornissen en indigestie. Het is de chakra van onze persoonlijke kracht. Dit betekent dat het verband houdt met ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

6. Sacral chakra / Sacraal chakra

Plek: Onderbuik, ongeveer 5 cm onder de navel
Kleur: Oranje
Staat voor: Emotie en sexualiteit

De sacrale chakra, helpt ons te informeren over hoe we ons verhouden tot onze emoties en de emoties van anderen. Het regelt ook creativiteit en seksuele energie.

Degenen met een geblokkeerde sacrale chakra kunnen een gebrek aan controle in hun leven voelen. Problemen met dit chakra kunnen worden gezien via problemen met de bijbehorende organen, zoals urineweginfecties, lage rugpijn en impotentie. Emotioneel is deze chakra verbonden met onze gevoelens van eigenwaarde, en nog specifieker, onze eigenwaarde rond plezier, seksualiteit en creativiteit.

7. Root chakra / wortel chakra

Plek: Basis van de wervelkolom, in het staartbeengebied
Kleur: Rood
Staat voor: Aanwezig zijn in het hier en nu, geaard zijn

De wortelchakra, vertegenwoordigt onze basis. Op het menselijk lichaam zit het aan de basis van de wervelkolom en geeft het ons het gevoel geaard te zijn. Als de wortelchakra open is, hebben we vertrouwen in ons vermogen om uitdagingen te weerstaan ​​en op eigen benen te staan.

Als deze chakra geblokkeerd is, voelen we ons bedreigd, alsof we op een onstabiele ondergrond staan. Een geblokkeerde wortelchakra kan zich manifesteren als fysieke problemen zoals artritis, obstipatie en blaas- of dikke darmproblemen, of emotioneel door onzeker te zijn over financiën of onze basisbehoeften en welzijn.

Hoe kun je een chakra openen en daarmee een chakra blokkade opheffen?

Als er energie vastzit in een bepaald chakra, help deze dan weer te laten stromen door de volgende tips:

1e chakra (kroon)

 • Element: Het kruinchakra is verbonden met alle elementen, dus verbinden met je heelheid in plaats van een enkel element is de aanbevolen oefening. Breng tijd door in meditatie, zelf hypnose of gebed.
 • Voeding: Op dit niveau is de voeding niet langer voor het fysieke lichaam. Dit chakra wordt niet gevoed met voedsel, maar met spirituele oefeningen. Oefen zelfreflectie en nieuwsgierigheid.
 • Draag en versier: Het is handig om violette kleding of sieraden te dragen en te decoreren met accenten van deze kleur.

2e chakra (derde oog)

 • Element: Het derde oogchakra wordt geassocieerd met licht. Om dit chakra in evenwicht te brengen en te openen, zit je in stilte in het zonlicht of ontspan je achter een raam waar zon doorheen schijnt.
 • Voeding: Eet indigo-voedsel, waaronder druiven en bramen.
 • Draag en versier: Het is handig om indigo kleding of sieraden te dragen en te versieren met accenten van deze kleur.

3e chakra (keel)

 • Element: De keelchakra wordt geassocieerd met ether (vergelijkbaar met geest), dus zitten in een open ruimte onder een heldere hemel is een fantastische manier om deze energie op de juiste manier te laten stromen.
 • Voeding: Eet blauw voedsel zoals bosbessen, krenten, drakenfruit en kelp.
 • Draag en versier: Gebruik alle blauwe tinten.

4e chakra (hart)

 • Elementen: Het hartchakra wordt geassocieerd met lucht, dus diep ademhalen zal helpen om de energie op dit niveau te zuiveren. Rijd met de ramen open, maak wandelingen of maak een boottocht.
 • Voeding: Eet groen voedsel, waaronder broccoli, avocado en bladgroenten zoals boerenkool of spinazie.
 • Draag en versier: Accentueer je leven met alle tinten groen.

5e chakra (zonnevlecht)

 • Element: Het zonnevlechtchakra wordt geassocieerd met het element vuur, dus geniet van het zitten rond een kampvuur of geniet van fel zonlicht.
 • Voeding: Eet geel voedsel zoals bananen, gember, kurkuma, ananas en maïs.
 • Draag en versier: Het dragen van gele kleding, sieraden en accessoires zou nuttig zijn.

6e chakra (sacraal)

 • Element: Het sacrale chakra wordt geassocieerd met water, wat betekent dat zwemmen of tijd doorbrengen bij watermassa’s zoals meren en oceanen gunstig is.
 • Voeding: Eet oranje voedsel zoals wortels, sinaasappels, meloenen of mango’s.
 • Draag en versier: Omring jezelf met oranje accessoires of tinten.

7e chakra (wortel)

 • Element: Het wortelchakra wordt geassocieerd met de aarde, dus blootsvoets lopen in het zand, gras of vuil kan gunstig zijn. Elke tijd doorgebracht in de natuur is nuttig voor dit chakra
 • Voeding: Eet gezond rood voedsel zoals tomaten, bieten, bessen en appels.
 • Draag en versier: Gebruik rode accenten en draag rode sieraden, kleding of schoenen.

Chakra healing op andere manieren

Je kunt ook je chakra’s openen en deblokkeren door middel van chakra yoga, chakra meditatie en/of chakra massage. In de cursus en boeken die hieronder uitgelicht worden leer je meer over hoe je deze technieken kunt toepassen.

Chakra yoga nidra online cursus

Wanneer je echt aan het werk wilt gaan met je chakra’s is de online cursus ‘Yoga Nidra – Reis door de chakra’s? een absolute aanrader.

Wanneer energie niet optimaal functioneert in je lichaam, is dit soms lastig te veranderen. Vaak is dit het gevolg van overtuigingen, gewoontes en mentale programmeringen die we al veel eerder in ons leven ‘geïnstalleerd’ hebben.

Toch valt er met de juiste intenties en commitment goed te werken met de chakra’s. Het is in feite waar de gehele Yoga traditie op gebaseerd is. En iets wat al duizenden jaren overleefd heeft, moet wel iets goeds te bieden hebben toch?

Dat is exact waar je in deze cursus mee aan de slag gaat. Je gaat een reis maken door de chakra’s. Je ontdekt waar de chakra’s voor staan en wat je blokkades zijn bij ieder chakra.

Vervolgens wordt de oude traditionele Yoga Nidra techniek gebruikt om diepgewortelde blokkades, programmeringen en overtuigingen te veranderen. Op deze manier breng je de chakra’s weer in balans zodat ze samen een goed-functionerend en georkestreerd geheel vormen wat je ondersteund bij het leven van je mooiste leven.

Ontdek hier meer informatie over de chakra yoga nidra cursus.

Wat zit er inclusief de online cursus ‘Yoga Nidra – Reis door de chakra’s?

Als je de Yoga Nidra online cursus, reis door de chakra’s aanschaft, ontvang je het volgende inclusief:

 • 5 lange, diepe en transformatieve chakra Yoga Nidra audio sessies te beluisteren op alle apparaten – Waarde: € 47
 • Een uitgebreide cursushandleiding van ‘Reis door de chakra’s – Waarde: € 27
 • Een werkboek voor elk van de 7 chakra’s – Waarde: € 47
 • Diverse instructievideo’s die je helpen het meeste uit de cursus te halen – Waarde: € 27
 • Toegang tot een enthousiaste en toegewijde Facebook community (optioneel) – Waarde: € 27
 • Begeleiding van professionele Yogadocenten – Waarde: € 47
 • Onbeperkt en overal toegang tot de inhoud van de cursus en toekomstige updates

Dankzij de niet-goed-geld-terug garantie loop je 0 risico. Als je na het volgen van het chakra Yoga Nidra programma niet 100% tevreden bent, kun je binnen 30 dagen na je aankoop een mailtje sturen. Je geld wordt dan direct terug gestort zonder moeilijke vragen.

De normale prijs van deze cursus is €222,-. Met de speciale kortingscode in dit artikel ontvang jij het volledige programma echter voor €87,-.

Klik hier om het volledige pakket voor de laagst mogelijke prijs aan te schaffen.

Meer leren door te lezen over chakra’s

Ben jij geïnteresseerd in de chakra’s en wil je er graag nog meer over leren, maar wil je geen cursus volgen? Geen probleem! Er is veel te leren over de chakra’s en veel informatie kun je in boeken vinden. Zeker als jij echt al je chakra’s wilt openen en in balans wilt brengen, is het verstandig om er nog dieper in te duiken. Hieronder volgen een aantal van de beste boeken om alles te leren wat je moet weten!

Dit is een makkelijk en duidelijk basisboek om meer te leren en te gaan werken met de 7 chakra’s in je lichaam. Anodea Judith, de schrijfster van dit boek en psycholoog, ziet het chakra systeem als de sleutel tot kennis en geestelijke groei. Wanneer er in een chakra blokkades optreden kun je door gerichte meditatie en yogaoefeningen uit dit boek werken aan het openen van de chakra. Op die manier bevrijd je jezelf van frustraties, oude patronen en belemmerende overtuigingen.

Wanneer je meer over de 7 chakra’s wilt leren, is dit hét boek voor jou! De volgende vragen worden uitgebreid en duidelijk beantwoord in dit boek: Hoe kun je energie voor jou laten werken? Waar zit de universele levensenergie in je lichaam en hoe kun je die vrij laten stromen? Hoe kun je je totale kracht en vermogen gebruiken?

Het energiesysteem van de mens zit bijzonder geavanceerd in elkaar. Wanneer je op je oer-eigen energiestroom gaat leven, neemt ook je gevoel van richting, waarde en vitaliteit toe. Dit boek geeft een helder overzicht van je energetische anatomie. Het laat zien hoe je chakrasysteem werkt en wat de rol is van de drie Centra van Kracht en de vier Sluizen, de vier energielichamen en hun vermogens en de yinen yangkrachten. Verder geeft het inzicht in de uitdagende beperkingen van je schaduw, pijnlichaam en beschermende bepantsering.

Met de leuke en simpele oefeningen kun je je energieën nog beter gaan voelen en balanceren en ontdek je mogelijkheden voor (zelf)genezing en energetische healing. Zo kun je de baas worden van je eigen energetische ruimte, waardoor het leven dat je leeft steeds beter bij je ware zelf zal gaan passen.

Met een mix van inspiratie, informatie en oefeningen is dit handboek een gereedschapskist voor iedereen die wil onderzoeken hoe je je volledige kracht kunt ontsluiten. Of je nu voor het eerst met energie werkt of daar al meer ervaring mee hebt: je innerlijke licht en liefde zullen groter worden.

Wilka Zelders, de schrijfster van dit boek, is energetisch healer, trainer, spreker, coach schrijver en kunstenares. Haar energetische kunstwerken zijn verwerkt in diverse kaartensets. Zij heeft meer dan dertig jaar ervaring in energiewerk en blijft steeds opnieuw ontdekken hoe energie voor ons werkt.

In het boek ‘Handboek chakrapsychologie’ wordt het oude oosterse chakrasysteem verklaard vanuit de westerse psychologie. Wanneer je meer wilt leren over alle chakra’s en je leven wilt beteren is dit boek een must read!

Anodea Judith, de schrijfster van dit boek, gebruikt de structuur van het chakrasysteem als een plattegrond waarop westerse begrippen van persoonlijke ontwikkeling ingevuld kunnen worden. Zo komt ze tot ‘chakrapsychologie’. De spirituele natuur van iedere persoonlijkheid brengt ze in verband met de structurele logica van het lichaam.

Dit boek is zeer geschikt als aanvullend studiemateriaal voor psychologen, maar zeker ook voor de leek die geïnteresseerd is in de chakra’s en in psychologie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *