cederhout olie

Cederhout olie: Voordelen, toepassingen en meer!

De warme, houtachtige geur van cederhout olie biedt tal van voordelen. Cederhout olie produceert niet alleen een aardend aroma dat gevoelens van vitaliteit en welzijn bevordert, het heeft ook veel toepassingen in het dagelijks leven. Of je nu cederhout olie plaatselijk aanbrengt of aromatisch gebruikt om huidonvolkomenheden te verbeteren, insecten op afstand te houden of om vitaliteit te bevorderen tijdens een training, het gebruik en de voordelen van deze olie zijn bijna onbeperkt. Lees verder om alle voordelen, toepassingen en eventuele bijwerkingen te ontdekken.

Wat is etherische olie van cederhout?

Cederhout etherische olie is een stof die wordt gewonnen uit de naalden, bladeren, schors en bessen van cederbomen. Er zijn veel soorten cederbomen die over de hele wereld worden gevonden. Sommige bomen die ceders worden genoemd, zijn eigenlijk jeneverbesbomen. Beide zijn groenblijvende coniferen.

Een populair type etherische olie van cederhout (Juniperus virginiana) is afkomstig van de oosterse rode ceder, ook wel potloodceder genoemd. De belangrijkste componenten van etherische olie van cederhout zijn alfa-cedreen, bèta-cedreen, cedrol, sesquiterpenen, thujopsene en widdrol – die allemaal een grote bijdrage leveren aan de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen.

Deze etherische olie kan via verschillende technieken worden gewonnen, waaronder stoomdestillatie, kooldioxide-destillatie en koudpersen. Hoewel het op zichzelf kan worden gekocht, wordt het ook gebruikt als ingrediënt in producten zoals insectenwerend middel, parfum, deodorant en shampoo.

Cederhout olie voordelen

Cederhout olie heeft ontzettend gezondheids- en schoonheidsvoordelen. De belangrijkste componenten die in cederhoutolie worden aangetroffen, zijn cedrine, cedrol en thujopsene. Deze kunnen de volgende eigenschappen hebben:

  • ontstekingsremmend
  • antiseptisch
  • krampstillend
  • antischimmelmiddel
  • insecticide

De boom waarvan de olie is afgeleid, bepaalt de samenstelling ervan, wat de bruikbaarheid van de olie voor specifieke omstandigheden kan beïnvloeden.

De belangrijkste voordelen van cederhoutolie op een rijtje:

1. Zorgt voor ontspanning

Omdat het een aardende olie is die het emotionele evenwicht kan bevorderen, is cederhoutolie een goede etherische olie om te verspreiden aan het einde van een lange dag wanneer je een ontspannende omgeving wilt creëren. Cederhout olie heeft kalmerende en aardende eigenschappen voor zowel lichaam als geest, waardoor het een populaire olie is voor zowel plaatselijk als aromatisch gebruik. Gebruik bij het verspreiden van cederhoutolie drie tot vier druppels in de etherische oliediffuser van je keuze en geniet van de aardende, kalmerende effecten die deze olie te bieden heeft.

Je kunt het ook gebruiken als je kind bijvoorbeeld een nachtmerrie heeft gehad en bang wakker wordt. Brengt wat cederhoutolie aan op de onderkant van zijn of haar voeten om een vredig, kalm gevoel te bevorderen. Als je zelf last hebt van stress, inhaleer ook dan de geur van cederhoutolie om kalmerende emoties en ontspanning te bevorderen.

2. Verbetert de huid

Veel mensen gebruiken cederhoutolie voor de huid. Cederhoutolie heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Dit kan het gunstig maken voor huidaandoeningen zoals acne.

Je kunt eenvoudig cederhoutolie in je dagelijkse gezichtsroutine opnemen door simpelweg één tot twee druppels cederhoutolie aan je gezichtstoner of vochtinbrengende crème toe te voegen voor extra verhelderende eigenschappen. Je kunt ook 2 druppels van de etherische olie toevoegen aan een dragerolie zoals kokosolie of amandelolie. Wanneer je een nieuwe puistje op je huid opmerkt, breng dan direct een druppel cederhoutolie aan op het aangetaste gebied om het uiterlijk onmiddellijk te verbeteren. Zorg ervoor dat je wel altijd eerst een patchtest uitvoert om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie krijgt.

Cederhoutolie kan ook gunstig zijn voor andere huidaandoeningen. Het kan bijvoorbeeld het uiterlijk van littekens verminderen, kleine wonden behandelen, artritispijn verlichten en de symptomen van eczeem verzachten.

3. Voorkomt haaruitval en bevordert haargroei

Deze alleskunner van een olie kan zelfs haaruitval tegengaan. Etherische olie van cederhout lijkt de haarzakjes te stimuleren en de bloedsomloop naar de hoofdhuid te vergroten. Dit draagt ​​bij aan de haargroei en kan haaruitval vertragen.
Alopecia areata is een ziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt, wat tot haaruitval leidt. Cederhout is een van de vele essentiële oliën die de haargroei kunnen verbeteren. Ook als je geen ziekte hebt, maar gewoon merkt dat je last hebt van haaruitval, kan cederhout helpen.

4. Behandelt hoofdhuidaandoeningen

Het masseren van je hoofdhuid met een mengsel van cederhoutolie en een dragerolie kan ook helpen om een ​​jeukende, schilferende hoofdhuid te verminderen en te kalmeren. Dit kan het gunstig maken voor de behandeling van roos, eczeem of puistjes op de hoofdhuid. Je kunt ook vier tot vijf druppels cederhoutolie rechtstreeks aan je shampoo of conditioner toe te voegen.

5. Zorgt voor een betere nachtrust

Bij gebruik als aromatherapiebehandeling kan cederhoutolie kalmerende eigenschappen hebben, waardoor het gunstig is voor het verlichten van slapeloosheid. Als je merkt dat je moeilijk in slaap komt, of moeilijk in slaap kan blijven, kan deze olie wel eens je redding zijn. Gebruik cederhoutolie als aromatherapiebehandeling (in een diffuser bijvoorbeeld) of voeg een paar druppels toe aan een heet bad voordat je naar bed gaat.

6. Vermindert angst en stress

Hierboven is al benoemd dat cederhoutolie een rustgevende en ontspannende werking heeft. Hierdoor is het de ideale olie om te gebruiken als je vaak last hebt van angst en/of stress. Het verbetert je algehele stemming.

De aromatherapie eigenschappen van etherische olie van cederhout kunnen mensen die worstelen met chronische stress en spanning echt helpen. Het enige dat je hoeft te doen, is de etherische olie van cederhout rechtstreeks uit de fles in te ademen of een wat druppels aan een diffuser toevoegen, zodat het zich door heel je huis kan verspreiden.

Ontdek hier nog meer tips om stress te verminderen.

7. Helpt bij artritis

Ontsteking van de gewrichten en weefsels, wat veel voorkomende symptomen zijn van artritis, kan leiden tot slopende pijn of ongemak. Cederhoutolie wordt beschouwd als een van de beste etherische oliën voor artritis omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. In feite is bekend dat actuele pijnstillers voor gewrichts- en spierpijn ceder etherische olie bevatten vanwege de therapeutische voordelen. 

Door het uitwendig op de huid aan te brengen, kun je ontstekingen verminderen, waardoor de stijfheid en het ongemak van de gewrichten tot een minimum worden beperkt. Je kunt cederhoutolie plaatselijk aanbrengen met een dragerolie op de betreffende gebieden of je kunt een bad maken met vijf tot tien druppels etherische olie van cederhout.

8. Weert insecten af

De chemische samenstelling van cederhoutolie maakt het effectief om insecten af ​​te weren. Je kunt bij je deur- of raamkieren wat druppels cederhout aanbrengen, of op andere plaatsen in je huis waar je vaak last hebt van insecten.

Cederhout olie kopen

Je kunt cederhoutolie kopen in veel natuurvoedingswinkels en in winkels die gespecialiseerd zijn in zelfzorgproducten. Ook online is er een brede selectie aan cederhoutolie beschikbaar.

Koop hier cederhout etherisch olie.

Hoe cederhout olie te gebruiken

Er zijn een aantal manieren om etherische olie van cederhout te gebruiken. Waaronder:

– Cederhoutolie als aromatherapiebehandeling

Probeer etherische olie van cederhout rechtstreeks uit de fles in te ademen, of strooi een kleine hoeveelheid op een handdoek of doekje en leg dit onder je kussen. Je kunt ook een speciaal diffuser aanschaffen om de geur door je hele huis te verspreiden. In een diffuser kun je eventueel ook nog andere etherische oliën mengen, om je favoriete mix te maken. Zo kun je bijvoorbeeld cederhoutolie mengen met andere rustgevende geuren, zoals lavendelolie.

– Cederhoutolie als behandeling voor acne

Zoals in de voordelen al naar voren is gekomen, is cederhout ontzettend goed voor je huid. Als je een acne gevoelige huid hebt, kan cederhout olie wel eens je redder in nood zijn. Ook als je last hebt van af en toe een keer een puistje of mee-eters, werkt het goed. Verdun de olie, breng het op je huid aan met een wattenstaafje of watje en laat het 10 tot 15 minuten intrekken voordat je het eraf spoelt.

– Cederhoutolie als haar- en hoofdhuidbehandeling

Zoals je inmiddels weet, werkt deze etherische olie perfect tegen haaruitval. Het stimuleert de bloedsomloop naar de hoofdhuid, wat resulteert in een verbeterde haargroei en dus een vermindering van haaruitval. Met wat druppels van deze olie met een dragerolie zoals kokosolie of amandelolie, of voeg wat druppels aan je shampoo of conditioner toe. Het werkt ook tegen roos, schilfers, puistjes en andere hoofdhuidproblemen.

– Cederhoutolie als parfum

De rustgevende, houtachtige geur van cederhoutolie heeft het tot een populair ingrediënt gemaakt in parfums en aftershaves. Als je etherische olie van cederhout wilt gebruiken als je persoonlijke geur, breng dan de verdunde olie zachtjes aan achter je oren, of op je polsen of onder je armen. Op deze plaatsen blijft de geur het beste hangen. Je kunt ook een paar druppels toevoegen aan producten die je momenteel gebruikt.

– Cederhoutolie als insectenafweermiddel

Plaatselijk aangebrachte cederhoutolie helpt vlooien, teken en motten af ​​te weren van stof, mensen en huisdieren. Zorg ervoor dat je de olie verdunt als je deze op je huid of de huid van je huisdier gebruikt. Houd er ook rekening mee dat sommige essentiële oliën gevaarlijk zijn voor huisdieren. Zorg ervoor dat je eerst een dierenarts raadpleegt voordat je het op je kat, hond of een ander huisdier gebruikt. Van cederhoutolie is niet aangetoond dat het effectief is bij het afstoten van muggen.

Cederhout olie bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen

Cederhoutolie is veilig in gebruik en er zijn geen bijwerkingen bekend wanneer het normaal gebruikt wordt. Het is altijd belangrijk dat je etherische oliën en dus ook cederhoutolie eerst verdund voordat je het op de huid aanbrengt. Voer ook altijd een patch test om er zeker van te zijn dat etherische olie van cederhout je huid niet irriteert. Je kunt dit doen door een klein beetje aan te brengen op bijvoobeeld de binnenkant van je pols. Laat het 24 uur zitten en controleer daarna of je geen reactie hebt gekregen. Als dit niet het geval is, is het veilig om op heel je lichaam (verdund) te gebruiken. 

Zoals alle essentiële oliën kan cederhoutolie gevaarlijk zijn als het wordt ingeslikt, doe dit dus niet. Net zoals bij elk product is het mogelijk om allergisch te zijn voor cederhoutolie. Als dit het geval is gebruik het dan niet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *