castorolie voordelen

Castorolie: Alle voordelen en toepassingen!

Wat is castorolie

Castorolie, ook wel ricinusolie genoemd, is een multifunctionele plantaardige olie die mensen al duizenden jaren gebruiken. Het wordt gemaakt door olie te extraheren uit de zaden van de Ricinus communis plant.
Deze zaden, die bekend staan als castorbonen, bevatten een giftig enzym dat ricine wordt genoemd. Het verwarmingsproces dat castorolie ondergaat, deactiveert het echter, waardoor de olie veilig kan worden gebruikt.

Castorolie heeft een aantal medicinale, industriële en farmaceutische toepassingen. Het wordt vaak gebruikt als additief in voedingsmiddelen, medicijnen en huidverzorgingsproducten, evenals als industrieel smeermiddel en als onderdeel van biodiesel.

In het oude Egypte werd het verbrand als brandstof in lampen, gebruikt als een natuurlijk middel om aandoeningen zoals oogirritatie te behandelen en zelfs aan zwangere vrouwen gegeven om de bevalling te stimuleren.

Tegenwoordig blijft castorolie een populaire natuurlijke behandeling voor veel voorkomende aandoeningen zoals constipatie en huidaandoeningen en wordt het vaak gebruikt in natuurlijke schoonheidsproducten. Ook maakt castorolie wimpers langer en steviger. Dit is één van de meest populaire voordelen waarvoor het gebruikt wordt.

Lees verder voor 9 geweldige voordelen en toepassingen van deze wonderolie!

9 voordelen en toepassingen van castorolie

1. Een natuurlijke vochtinbrengende crème

Castorolie is rijk aan ricinolzuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Deze soorten vetten werken als bevochtigingsmiddelen en kunnen worden gebruikt om de huid te hydrateren. Bevochtigingsmiddelen houden vocht vast door waterverlies door de buitenste laag van de huid te voorkomen.

Castorolie wordt vaak gebruikt in cosmetica om hydratatie te bevorderen en wordt vaak toegevoegd aan producten zoals lotions, make-up en reinigingsmiddelen.

Je kunt deze rijke olie ook alleen gebruiken als een natuurlijk alternatief voor in de winkel gekochte moisturizers en lotions. Veel populaire vochtinbrengende producten die in winkels worden gevonden, bevatten mogelijk schadelijke ingrediënten zoals conserveermiddelen, parfums en kleurstoffen, die de huid kunnen irriteren en de algehele gezondheid kunnen schaden. Door deze producten in te ruilen voor castorolie, kun je je blootstelling aan deze additieven verminderen. Bovendien is castorolie niet duur en kan het op het gezicht en lichaam worden gebruikt.

Castorolie is dik, dus het wordt vaak gemengd met andere huidvriendelijke oliën zoals amandel-, olijf– en kokosolie om een ultra-hydraterende vochtinbrengende crème te maken. Hoewel het aanbrengen van deze olie op de huid voor de meesten als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken.

2. Houdt je haar en hoofdhuid gezond

Veel mensen gebruiken castorolie als natuurlijke haarconditioner. Vooral droog of beschadigd haar kan baat hebben bij een intensieve vochtinbrengende crème zoals castorolie.

Door regelmatig vetten zoals castorolie op het haar aan te brengen, wordt de haarschacht gesmeerd, waardoor de flexibiliteit toeneemt en de kans op breuk kleiner wordt. Het kan ook gunstig zijn voor mensen die last hebben van roos, een veel voorkomende hoofdhuidaandoening die wordt gekenmerkt door een droge, schilferige huid op het hoofd.

Hoewel er veel verschillende oorzaken van roos zijn, is het in verband gebracht met seborroïsche dermatitis, een inflammatoire huidaandoening die rode, schilferende plekken op de hoofdhuid veroorzaakt. Vanwege het vermogen van castorolie om ontstekingen te verminderen, kan het een effectieve behandeling zijn voor roos die wordt veroorzaakt door seborroïsche dermatitis. Bovendien helpt het aanbrengen van castorolie op de hoofdhuid de droge, geïrriteerde huid te hydrateren en schilfering te verminderen.

3. Laat je haar sneller groeien

Bovendien bevordert castorolie haargroei. Het stimuleert de bloedcirculatie naar je haarfollikels, wat zorgt voor een snellere haargroei. Dankzij de vetzuren en en vitaminen die je haren voeden, zullen je lokken ook sterker terug groeien. Masseer de olie een paar keer per week op je hoofdhuid voor zijdezacht en glanzend haar. Het schijnt ook zo te zijn dan castorolie haaruitval tegen gaat.

4. Geeft je wenkbrauwen en wimpers een boost

Wist je dat castorolie wimpers en wenkbrauwen helpt verzorgen en er zelfs voor kan zorgen dat deze groeien? Vanwege de hydraterende werking kan castorolie helpen bij het conditioneren en verdikken van de haren zelf.

Er zijn twee soorten castorolie die worden gebruikt voor verzorgingsproducten. De eerste is koudgeperste castorolie, die helder van kleur is. De tweede is Jamaicaanse zwarte castorolie, die donkerbruin van kleur is. Castorolie jamaican heeft een reputatie opgebouwd als de voorkeurskeuze bij veel schoonheidsbehandelingen. Maar beide soorten bevatten dezelfde eigenschappen waardoor ze gunstig kunnen zijn voor de wimpergroei.

Breng een dag voor je eerste wimperbehandeling een kleine hoeveelheid olie aan op een ander deel van je huid, zoals je arm. Als je geen huidirritatie krijgt, moet de olie veilig zijn voor gebruik op je wimpers.

De beste tijd om je wimpers te behandelen is voordat je naar bed gaat. Gebruik het als volgt:

  • Zorg ervoor dat je wimpers schoon en volledig make-upvrij zijn
  • Neem een ​​kleine hoeveelheid castorolie op door een wattenstaafje voorzichtig in de olie te dopen.
  • Laat het wattenstaafje voorzichtig langs de bovenkant van je wimperlijn lopen en zorg ervoor dat er geen olie in je oog komt (olie die in je oog komt, kan zeer irriterend zijn en moet onmiddellijk met water worden weggespoeld). Je kunt ook een leeg mascaraflesje goed schoon te maken en te vullen met castorolie om het ‘s nachts op je wimpers en eventueel je wenkbrauwen te borstelen.
  • Was de olie ‘s ochtends af met water of make-up remover.

5. Bevordert wondgenezing

Het aanbrengen van castorolie op wonden zorgt voor een vochtige omgeving die genezing bevordert en voorkomt dat zweren uitdrogen. De olie stimuleert de weefselgroei zodat er een barrière kan worden gevormd tussen de wond en de omgeving, waardoor het risico op infectie wordt verkleind. Het vermindert ook droogheid en verhoorning, de opeenhoping van dode huidcellen die wondgenezing kunnen vertragen.

6. Een krachtig laxeermiddel

Misschien wel een van de bekendste medicinale toepassingen van castorolie is als natuurlijk laxeermiddel. Het is geclassificeerd als een stimulerend laxeermiddel, wat betekent dat het de beweging van de spieren verhoogt die materiaal door de darmen duwen, waardoor de darmen worden vrijgemaakt. Stimulerende laxeermiddelen werken snel en worden vaak gebruikt om tijdelijke constipatie te verlichten.

Bij consumptie via de mond wordt het afgebroken in de dunne darm, waarbij ricinolzuur vrijkomt, het belangrijkste vetzuur in castorolie. Het ricinolzuur wordt vervolgens door de darm opgenomen, waardoor een sterk laxerend effect wordt gestimuleerd. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat castorolie constipatie kan verlichten.

Hoewel castorolie in kleine doses als veilig wordt beschouwd, kunnen grotere hoeveelheden buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Maak er dus geen gewoonte van om het dagelijks te drinken. En hoewel het kan worden gebruikt om incidentele constipatie te verlichten, wordt het ook niet aanbevolen als behandeling voor problemen op de lange termijn.

7. Indrukwekkende ontstekingsremmende effecten

Ricinolzuur, het belangrijkste vetzuur dat in castorolie / ricinusolie wordt aangetroffen, heeft indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat wanneer het plaatselijk wordt aangebracht, het ontstekingen vermindert en pijn verlicht. De pijnverlagende en ontstekingsremmende eigenschappen van de olie kunnen vooral nuttig zijn voor mensen met een ontstekingsziekte zoals reumatoïde artritis of psoriasis.

Afgezien van het potentieel van castorolie om ontstekingen te verminderen, kan het de droge, geïrriteerde huid helpen verlichten bij mensen met psoriasis, dankzij de hydraterende eigenschappen.

8. Vermindert acne

Acne is een huidaandoening die mee eters, met pus gevulde puistjes en grote, pijnlijke bultjes op het gezicht en lichaam kan veroorzaken. Het komt het meest voor bij tieners en jonge volwassenen en kan een negatieve invloed hebben op het zelfrespect.

Castorolie heeft verschillende eigenschappen die de symptomen van acne kunnen helpen verminderen. Er wordt gedacht dat ontsteking een factor is bij de ontwikkeling en ernst van acne, dus het aanbrengen van deze olie op de huid kan ontstekingsgerelateerde symptomen helpen verminderen.

Acne wordt ook in verband gebracht met een disbalans van bepaalde soorten bacteriën die normaal op de huid voorkomen, waaronder Staphylococcus aureus. Castorolie heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriële overgroei wanneer het op de huid wordt aangebracht.

9. Bestrijdt schimmel

Candida albicans is een soort schimmel die vaak gebitsproblemen veroorzaakt, zoals overgroei van tandplak, tandvleesontstekingen en wortelkanaalbehandelingen. Castorolie heeft schimmelwerende eigenschappen en kan Candida helpen bestrijden, waardoor de mond gezond blijft.

Ricinusolie kan ook helpen bij de behandeling van aan een kunstgebit gerelateerde stomatitis, een pijnlijke aandoening waarvan wordt aangenomen dat deze wordt veroorzaakt door candida overgroei. Dit is een veel voorkomend probleem bij oudere mensen die een kunstgebit dragen.

Waarnaar te zoeken

Castorolie is te vinden in drogisterijen, natuurvoedingswinkels en winkels die gespecialiseerd zijn in voedingssupplementen. Ook kan het online worden gekocht.

Het kiezen van de beste castorolie is belangrijk. Deskundigen raden je aan op zoek te gaan naar een gerenommeerd merk en, indien mogelijk, te kopen bij een bekende verkoper.

Om een product te krijgen dat puur is, kun je het beste biologische castorolie kiezen en het etiket zorgvuldig controleren, aangezien andere ingrediënten, zoals geur of minder dure oliën, aan het product kunnen worden toegevoegd en huidirritatie kunnen veroorzaken.

Koudgeperste castorolie heeft soms de voorkeur omdat deze methode helpt de natuurlijke eigenschappen van de olie te behouden. Ongeraffineerde castorolie is ook beschikbaar voor diegenen die de voorkeur geven aan nog minder verwerking.

Bewaar het op een koele, donkere plaats, uit de buurt van zonlicht. Als de olie vies begint te ruiken, is deze bedorven en mag deze niet worden gebruikt.

Castorolie kopen

Hieronder vindt je 2 pure, biologische castoroliën. Beide van de beste kwaliteit. Daarnaast vind je een wenkbrauw groei serum en een wimper groei serum met als hoofdingrediënt castor olie

Castorolie bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Veel mensen gebruiken castorolie om verschillende problemen te behandelen, door de olie in te nemen of op de huid aan te brengen. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen bijwerkingen en ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Een aantal van deze bijwerkingen kunnen zijn:

  • Kan weeën veroorzaken: het wordt door medische professionals gebruikt om een bevalling op te wekken. Om deze reden moeten vrouwen in alle stadia van de zwangerschap castorolie vermijden.
  • Kan diarree veroorzaken: hoewel het een effectieve manier kan zijn om constipatie te verlichten, kun je diarree krijgen als je te veel inneemt. Diarree kan uitdroging en verstoringen van de elektrolytenbalans veroorzaken.
  • Kan allergische reacties veroorzaken: het kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken wanneer het op de huid wordt aangebracht. Probeer daarom eerst altijd een kleine hoeveelheid op een klein stukje huid aan te brengen om te zien hoe je lichaam reageert.

Leave a Comment

Your email address will not be published.