carneool werking

Carneool: Werking, voordelen en meer!

Wil je meer leren over de carneool werking? Dan zijn we hier om je daar meer over te vertellen!

Carneool is een kleurrijke en populaire edelsteen die al eeuwenlang wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Of je nu op zoek bent naar een unieke sieraad, een mooie steen voor in huis of een hulp bij het helen van emotionele onbalans, carneool is een geweldige keuze.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, eigenschappen, helende krachten en toepassingen van carneool. Op deze manier kun je hopelijk bepalen of dit de juiste edelsteen voor jou is.

Lees gauw verder om meer te leren over de werking van carneool!

Wat is carneool?

Hoewel carneool een redelijk bekende edelsteen is, weten de meeste er niet veel vanaf. Het is niet zo’n populaire steen als bijvoorbeeld de amethist of rozenkwarts.

Carneool is een variant van chalcedoon, een mineralengroep die bekend staat om haar transparante tot deels doorzichtige kleuren, zoals wit, grijs en blauw. Carnelian wordt echter gekenmerkt door haar warme oranje tot rode kleuren en wordt vaak beschouwd als een aparte steensoort.

De kleur varieert van helder tot diep en intens. De steen heeft een transparantie die varieert van deels doorzichtig tot opaak, en een hardheid van ongeveer 7 op de schaal van Mohs. Het glansniveau is matig tot hoog.

De naam carneool komt waarschijnlijk van het Latijnse woord “carnis”, wat “vlees” betekent, vanwege de kleur oranje/rode van de edelsteen.

Carneool heeft een rijke geschiedenis en is al sinds de Oudheid waardevol beschouwd. Het was bijvoorbeeld populair bij de Egyptenaren en werd gebruikt in sieraden en grafische kunst. In India werd carneool ook als gelukssteen beschouwd en werd het nog steeds in talloze toepassingen gebruikt, zoals in spirituele praktijken en in de geneeskunde.

carenool sieraden

Carneool werking

Carneool wordt beschouwd als een krachtige steen voor het lichaam en de geest. Het heeft unieke eigenschappen en voordelen. Hieronder vind je enkele van de bekendste helende eigenschappen van carneool. We hebben deze onderverdeeld in energetische voordelen en fysieke voordelen.

Energetische werking carneool

De energetische werking van carneool is gekoppeld aan de volgende aspecten:

 • Emotionele stabiliteit: Carneool wordt beschouwd als een steen van emotionele stabiliteit die mensen helpt om met emoties om te gaan, angsten te overwinnen en hun gevoelens te reguleren. Het wordt gezegd dat de steen mensen helpt om het verleden achter zich te laten en vrede en harmonie te vinden in het heden.
 • Kracht en moed: Carneool wordt vaak geassocieerd met het versterken van de wil, het aanmoedigen van moed en het verminderen van angst en onzekerheid. Het wordt beschouwd als een steen van actie en beweging die mensen helpt om beslissingen te nemen en hun doelen te bereiken.
 • Heling / genezing: Carneool wordt beschouwd als een steen van heling die mensen helpt om fysieke en emotionele blokkades op te ruimen en energie te versterken. Het wordt gezegd dat de steen de stroom van energie in het lichaam bevordert en pijn en ongemak verlicht.
 • Creativiteit: Van deze steen is het ook bekend dat het creativiteit en inspiratie bevordert. Het wordt gezegd dat de steen ideeën en inzichten activeert en mensen helpt om hun creatieve vermogens te ontwikkelen.
 • Spiritualiteit: Een andere belangrijke eigenschap is dat het spiritualiteit bevordert. Er wordt gezegd dat de steen de verbinding met het hoger zelf versterkt en de spirituele groei bevordert.

Houd er rekening mee dat deze energetische werkingen subjectief zijn en variëren per persoon. Het is belangrijk om je eigen gevoelens en ervaringen als leidraad te nemen bij het werken met carneool.

Fysieke werking carneool

Naast energetische voordelen, kan deze bijzondere steen ook fysieke voordelen hebben. De fysieke werking van carneool wordt geassocieerd met de volgende aspecten:

 • Pijnverlichting: Carneool wordt beschouwd als een steen die pijn en ongemak verlicht, vooral bij aandoeningen zoals hoofdpijn, menstruatiepijn en spierpijn. Het wordt gezegd dat de steen de stroom van energie in het lichaam bevordert en spanning en vermoeidheid verlicht.
 • Immuunsysteem: Carneool wordt beschouwd als een steen die het immuunsysteem versterkt en beschermt tegen ziekte. Het wordt gezegd dat de steen de lichaamsenergie balanceert en versterkt, waardoor het lichaam beter in staat is om te genezen en te beschermen tegen ziekte.
 • Bloedsomloop: Er wordt gezegd dat deze steen de bloedsomloop bevordert en de doorbloeding verbetert. Zo bevordert het de stroom van energie in het lichaam en verlicht het spanning en vermoeidheid. Hierdoor is het lichaam beter in staat om te genezen en te beschermen tegen ziekte.
 • Spijsvertering: Deze steen kan mogelijk ook de spijsvertering bevorderen en het lichaam helpt bij het verwerken van voedsel. Hierdoor is het ook een ideale optie voor mensen met spijsverteringsproblemen.
 • Hormonen: Carneool wordt beschouwd als een steen die de hormonen in het lichaam balanceert en regelt. Het wordt gezegd dat de steen de stroom van energie in het lichaam bevordert en spanning en vermoeidheid verlicht, waardoor het lichaam beter in staat is om te genezen en te beschermen tegen ziekte.

Sommige mensen geloven dat het dragen van carneool of het plaatsen van de steen op specifieke delen van het lichaam de bovenstaande effecten kan versterken.

Houd er rekening mee dat deze fysieke werking van carneool niet wetenschappelijk bewezen is en moet worden gezien als een mogelijke spirituele of energetische benadering. Het is belangrijk om altijd professioneel medisch advies te zoeken voor eventuele gezondheidsproblemen.

Carneool gebruik

Carneool kan op verschillende manieren worden gebruikt voor het verbeteren van lichamelijke en emotionele welzijn. Zo kun je het bijvoorbeeld als sieraad dragen ook een carneoolsteen onder je kussen leggen. Je kunt ook mediteren met carneool door de steen op je derde oogchakra te leggen of hem in je handen te houden tijdens de meditatie. Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende manieren om carneool te gebruiken.

– Dragen als sieraad

Een van de meest gebruikte manieren om van de voordelen van carneool te profiteren, is door het te dragen als een sieraad. Carneool is een populaire keuze voor sieraden, zoals hangers, kettingen, armbanden, ringen en oorbellen. 

De warme kleur van de steen maakt het een opvallende en unieke toevoeging aan elke outfit.

Het voordeel van het dragen van carneool in de vorm van een sieraad, is dat je het (bijna) altijd bij je hebt. Zo kun je constant profiteren van de krachtige werking en voordelen. Bovendien draag je het sieraad zo dicht op de huid, wat de voordelen versterkt.

carenool oorbellen

– Gebruik als interieur decoratie

Carneool kan ook worden gebruikt voor de inrichting van je huis, bijvoorbeeld als aanvulling op een boekenplank of als decoratie in een meditatie- of spirituele ruimte. Deze bijzondere edelsteen is in verschillende groottes en vormen te koop, waardoor je er altijd wel één kunt vinden die mooi bij jouw interieur past. Het zal je kamer voorzien van positieve energie en alle voordelen waar de steen bekend om staat.

– Gebruik in healing

Carnelian wordt ook gebruikt in verschillende helende praktijken, zoals reiki en edelstenentherapie. Het wordt gezien als een krachtige steen voor het verbeteren van lichamelijke en emotionele welzijn. Ook kun je het gebruiken tijdens het mediteren of visualiseren.

Carneool verzorgen

Om ervoor te zorgen dat je carneool zo lang mogelijk in goede staat blijft, moet je er goed voor zorgen. Het is belangrijk om hem af en toe schoon te maken met een zachte doek. Vermijd hierbij het gebruik van chemicaliën. Je kunt ook je carneool onderdompelen in warm water met een milde zeep.

Bewaar je carneool bovendien apart van andere sieraden om schade te voorkomen. Je kunt ook overwegen om je carneool in een zachte zak of doos op te bergen om de steen te beschermen tegen krassen en beschadigingen.

Voorkom bovendien blootstelling aan direct zonlicht, aangezien dit de kleur en helderheid van de steen kan verminderen. Bewaar je carneool dus op een plaats waar ze geen direct zonlicht ontvangt.

Carneool energetisch reinigen en opladen

Net zoals elke andere edelsteen en elk ander kristal dient ook een carneool af en toe gereinigd en opgeladen worden. We hebben het hier over een energetische reiniging en oplading. Dit zorgt ervoor dat de werking van de carneool zuiver en krachtig blijft. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je dit kunt doen, zoals:

 1. Met water: Reinig het steen fysiek met water en zeep. Let op, we hebben het hier echt over het fysiek reinigen om je steen er goed uit te laten zien, wanneer je dit doet heb je je steen nog niet energetisch gereinigd. Daarvoor dien je één van de methoden hieronder te gebruiken.
 2. Maan- of zonlicht: Leg het steen in de volle maanlicht of in het zonlicht gedurende enkele uren. Vooral wanneer het volle maan is, laden vele mensen hun edelstenen en kristallen op. 
 3. Visualisatie: Reinig het energetisch door het te omhullen met witte lichtvisualisatie.
 4. Kristal matrix: Laad het op door het te leggen op een kristallen matrix of door het op te nemen in je hand en positieve energie te visualiseren die het steen binnenstroomt. Van seleniet is bekend dat het andere stenen kan reinigen en opladen. Lees hier meer over de werking van seleniet.
 5. Reinig en laadt je edelsteen op met salie. Steek deze aan en houdt je steen even in het rook. Lees hier meer over de werking van salie.
salie werking

Conclusie

Carneool is een veelzijdige en krachtige steen met talrijke helende en spirituele eigenschappen. Of je nu op zoek bent naar verbetering van je fysieke en emotionele welzijn, of gewoon een mooie aanvulling op je sieraden- of interieurcollectie, carneool is zeker een steen om in overweging te nemen!

Door rekening te houden met wat verzorgingstips, kun je ervoor zorgen dat je carneool jarenlang in topconditie blijft en haar positieve effecten op jouw leven blijft uitstralen.

Vergeet ook niet om je edelsteen af en toe energetisch te reinigen en op te laden, zodat de werking zuiver en krachtig blijft.

Veelgestelde vragen over carneool

Hopelijk weet je bij deze meer over de carneool werking. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen mogelijk de antwoorden geven waar je naar zoekt.

– Wat is carneool?

Carneool is prachtige soort steen. Het is eigenlijk een mineralensoort die wordt geclassificeerd als een kwartsvariëteit. Het wordt beschouwd als een unieke steen en wordt gewaardeerd om zijn heldere oranje of rode kleur. Carneool wordt vaak gebruikt in sieraden, kunst, huisdecoratie, talismans etc.

– Waar wordt carneool gevonden?

Carneool wordt gevonden in verschillende delen van de wereld, waaronder Australië, Mexico, Chili, Zuid-Afrika, Oost-Afrika en de Verenigde Staten. Het wordt gewonnen uit gelegenheden waar silicaatmineralen zijn afgezet.

– Hoe wordt carneool verwerkt?

Wanneer natuurlijk carneool wordt gevonden, is deze natuurlijk niet meteen klaar voor verkoop. Carneool wordt verwerkt door het te snijden en te slijpen tot een gewenste vorm en grootte. Het wordt vervolgens gepolijst tot een heldere glans en klaargemaakt voor gebruik in onder andere sieraden.

– Waarom is carneool zo speciaal?

Carneool is speciaal vanwege zijn opvallende oranje of rode kleur en heldere glans. Het wordt ook gewaardeerd om zijn historische en spirituele betekenis, en wordt vaak beschouwd als een krachtige talisman en steen van bescherming. In dit artikel zijn we dieper in gegaan op de geweldige voordelen van deze bijzondere steen.

– Hoe bepaal je de kwaliteit van carneool?

Niet elke carenool is van dezelfde kwaliteit. De kwaliteit van edelstenen wordt bepaald door factoren zoals kleur, transparantie, helderheid, slijptechniek en afwezigheid van inclusies of barsten. Carneool met een diepe, heldere oranje of rode kleur en een goede transparantie wordt als hoogwaardiger beschouwd dan exemplaren met minder heldere kleur of meer inclusies of barsten.

– Kan carneool worden gebruikt voor (alternatieve) geneeskunde?

Ja dat kan het zeker en hier wordt het ook veel voor gebruikt. Het wordt beschouwd als een krachtige helende edelsteen. Er wordt gezegd dat het het lichaam en de geest kalmeert, angst vermindert en positieve energie aanzuigt. Carneool heeft daarnaast ook voordelen op fysiek vlak. Zo wordt het ook geassocieerd met verbetering van de bloedsomloop en het bevorderen van de weerstand.

Er is echter wel onvoldoende wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen en alternatieve geneeskunde met stenen dient altijd met voorzichtigheid te worden benaderd en niet te worden gebruikt als vervanging voor bewezen medische behandelingen.

– Hoe bewaar je carneool?

Als je zo’n mooie steen koopt, wil je er natuurlijk goed voor zorgen. Carneool kan beschadigd raken door blootstelling aan warmte, harde schokken of chemische stoffen. Om je edelsteen in goede staat te houden, is het belangrijk om het op een veilige plek op te bergen, ver van direct zonlicht en andere bronnen van warmte.

Het wordt ook aanbevolen om het te beschermen tegen krassen en beschadiging door het te verpakken in een zachte doek of op te bergen in een afgesloten doos of speciaal sieradendoosje (zonder andere sieraden erin).

– Is carneool duur?

Dat ligt eraan. De prijs van carneool varieert afhankelijk van factoren zoals kwaliteit, grootte, vorm en beschikbaarheid. Over het algemeen wordt carneool beschouwd als een betaalbare semiprecious steen en is het betaalbaarder dan veel andere edelstenen. Echter, de prijs van hoogwaardige exemplaren met heldere, intense kleur en minimale inclusies of barsten kan significant hoger zijn dan minder kwalitatieve exemplaren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *