Cacaoboter voor je huid - De complete gids!

Cacaoboter doet je vast denken aan heerlijke desserts zoals chocoladerepen, toffeescakejes en chocolademousse. Toch is dit smakelijke ingrediënt ook een hoofdbestanddeel van huidcrèmes en andere gezondheids- en schoonheidsproducten. In tegenstelling tot de cacaoboter in je dessert, zal de crème in je huidverzorgings routine je niet doen aankomen. Maar kan het je uiterlijk echt verbeteren? Lees verder om alles te leren over cacaoboter voor je huid!

Wat is cacaoboter precies?

Cacaoboter is een soort vet dat afkomstig is van cacaobonen. De cacaovrucht is een grote, kalebasvormige vrucht; in de peul zitten 30 tot 40 cacaozaden. Om cacaoboter te benutten, worden de bonen uit de grotere cacaoplant gehaald. Daarna worden ze geroosterd, gestript en geperst om het vet – de cacaoboter – te scheiden. De restanten worden vervolgens verwerkt tot cacaopoeder. Cacaoboter heeft een superlange houdbaarheid van twee tot vijf jaar.

Cacao wordt al ongeveer 3.000 jaar in de geneeskunde gebruikt. Het was een favoriet ingrediënt van de oude Azteken en Maya’s. Meer recentelijk hebben onderzoekers ontdekt dat verbindingen die fytochemicaliën in cacao worden genoemd, kunnen helpen om zowel je lichaam als je huid gezond te houden. Ontdek hieronder alle geweldige huidvoordelen!

Wat zijn de voordelen van cacaoboter voor je huid?

Cacaoboter is een geweldige vochtinbrengende crème, want het zit vol met vetzuren. Het is ook rijk aan antioxidanten! Hieronder volgen alle voordelen:

Het is een krachtige antioxidant: Cacaoboter bevat veel antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van schade door vrije radicalen aan de huid. Vrije radicalen kunnen huidveroudering, donkere plekken en een doffe huid veroorzaken. Het beschermen van je huid tegen schade door vrije radicalen is cruciaal om haar gezond en jeugdig te houden. Cacaoboter is ook ontstekingsremmend – wat een andere manier is waarop het je huid helpt het verstrijken van de tijd te weerstaan.

Het vermindert striae en littekens: Veel vrouwen beweren dat het regelmatige gebruik van cacaoboter striae op afstand hield, zowel tijdens als na de zwangerschap. Nu, die beweringen zijn duidelijk anekdotisch, maar je zult een hoop cacaoboterproducten tegen striae vinden om uit te kiezen. Palmers, een huidverzorgingslijn voor cacaoboter, biedt zelfs een product voor striae. Evenzo is het bekend dat het ingrediënt littekens helpt genezen. Lees hier alle manieren om striae te verminderen.

Het is een rijke vochtinbrengende crème: Cacaoboter bevat veel vetzuren en hydrateert de huid diep, waardoor het een geweldige aanvulling is op lichaamsbevochtigers en lippenbalsems. Het bevat oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur, die allemaal de huid voeden. Het vet in cacaoboter vormt ook een beschermende barrière op de huid om vocht vast te houden.

Het geneest de gevoelige huid: Nogmaals, geen garanties, maar van cacaoboter is bekend dat het helpt bij huidirritaties zoals eczeem en dermatitis.

Rijk aan fytochemicaliën: Cacaoboter is ook rijk aan natuurlijke plantaardige stoffen die fytochemicaliën worden genoemd. Deze stoffen kunnen de bloedtoevoer naar de huid verbeteren en huidveroudering vertragen door ze te beschermen tegen schade door de schadelijke UV-straling van de zon.

Wat heeft cacaoboter op andere moisturizers?

Vanwege het hoge vetgehalte voelt cacaoboter rijker en dichter aan dan veel andere moisturizers/ vochtinbrengende crèmes. Het wordt vaak vergeleken met sheaboter, die afkomstig is van de zaden van de sheaboom die in West- en Centraal-Afrika voorkomt.

Sheaboter bevat ook veel vetzuren, hoewel het niet zo zoet ruikt als cacaoboter. In tegenstelling tot cacaoboter bevat sheaboter vitamines waarvan wordt aangenomen dat ze helpen bij het herstellen van huidbeschadiging en het versnellen van genezing.

Cacao boter kopen

Nu je van alle geweldige cacao boter huid voordelen weet, staat niets je meer in de weg om het uit te proberen! Ga altijd voor een pure cacaoboter zonder toevoegen. Hieronder volgen 2 top productkeuzes.

Cacaoboter is overal verkrijgbaar en niet duur. Je kunt ook rauwe cacaoboter in grote hoeveelheden online kopen als je de voorkeur geeft aan de doe-het-zelf-huidverzorgingsroute. Als je op zoek bent, vindt je cacaoboter in twee vormen: verfijnd of ongeraffineerd. Romig gele, ongeraffineerde cacaoboter is gewoon cacaoboter in zijn meest rauwe vorm. Het is gemakkelijk te vinden en alle bovengenoemde huidverzorgingsvoordelen komen natuurlijk met het ongeraffineerde product. Het ruikt echter behoorlijk sterk naar chocolade, wat verdeeldheid kan veroorzaken.Sommige cosmeticafabrikanten gebruiken het liever niet omdat het de geuren maskeert van de geuren die ze toevoegen.

Het verfijnen van cacaoboter verwijdert de geur en kleur, waardoor het gemakkelijker wordt om in cosmetische recepten op te nemen zonder op te vallen – dus als je een kant-en-klaar cacaoboterproduct koopt, krijg je meestal een variant van geraffineerde cacaoboter.

Cacaoboterproducten moeten zacht zijn voor de huid, maar ook dik en hydraterend. Cacao butter is van zichzelf vrij hard bij lagere temperaturen. Maar als je een stukje cacaoboter in je handpalm legt, begint het onmiddellijk te smelten – vanwege deze eigenschap is het een geweldige toevoeging aan producten zoals lippenbalsem. Het houdt producten dik, maar smelt bij contact met het lichaam.

Hoe kun je cacaoboter precies gebruiken?

Je zult cacaoboter vaak zien als ingrediënt in bodylotions en crèmes. Omdat het eetbaar is, is het ook een toevoeging in sommige lippenbalsems. Een cacaoboter lippen balsem geeft vocht aan je lippen en maakt ze zacht. Veel cacaoboterproducten hebben zonnebrandcrème of vitamines toegevoegd. Je kunt elke dag een van deze cacaoboterproducten op je huid of lippen gebruiken als onderdeel van je huidverzorgingsroutine.

Veel cacaoboterlotions en andere producten bevatten slechts een kleine hoeveelheid cacaoboter, samen met andere ingrediënten en toevoegingen. Als je op zoek bent naar puurheid, koop het dan in stickvorm, die 100 procent cacaoboter bevat. Of, als je je zorgen maakt over additieven, pak dan een stuk hele, ongeraffineerde cacaoboter en smelt deze in heet water om je eigen producten te maken.

Sommige doe-het-zelvers zijn verder gegaan dan basiscrèmes en lotions. Ze hebben hun eigen huislijn met huidverzorgingsproducten met cacao butter gemaakt. Sommige mensen combineren cacaoboter met verschillende oliën, zoals kokosolie of vitamine E-olie, en gebruiken het mengsel als vochtinbrengende shampoo. Anderen gebruiken het om hun eigen scheerlotion te maken.

Zelfgemaakte kokosolie en cacaoboter crème

Kokosolie is tegenwoordig hot and happening in de schoonheidsindustrie, maar cacaoboter is een hydraterende boter die veel gemeenschappen over de hele wereld al eeuwenlang gebruiken. Net als kokosolie zit cacaoboter boordevol ontstekingsremmende antioxidanten. Maar cacaoboter heeft nog een superkracht: veel schoonheidsliefhebbers beweren dat de van cacaobonen afgeleide boter striae en littekens kan helpen voorkomen. Wat we zeker weten, is dat cacaoboter de huid beschermt tegen vrije radicalen en de droge, uitgedroogde huid helpt kalmeren.

Er zijn veel vochtinbrengende crèmes met kokos- en cacaoboter op de markt, maar aangezien je nooit precies weet wat hier nog meer in zit, is het een slim en leuk idee om dit zelf te maken. Voordat je nee zegt tegen dit idee, is het relatief eenvoudig om je eigen kokosnoot-, cacaoboter-brouwsel te maken, zelfs voor degenen onder ons die geen doe-het-zelvers zijn.

Kokosolie is meestal gemakkelijk om mee te werken, maar cacaoboter, in zijn ongeraffineerde vorm, kan een uitdaging zijn om uit de verpakking te halen. Daarom kun je cacaoboter beter in blokjes snijden en zo verpakken.

Om je kenmerkende vochtinbrengende crème te maken, heb je een paar ingrediënten nodig die gemakkelijk op je lokale markt of zelfs online kunnen worden gekocht. Het onderstaande recept combineert kokosolie met cacaoboter en olijfolie om een extreem hydraterende vochtinbrengende crème voor het hele lichaam te creëren. Als je huid vatbaar is voor acne, kun je deze crème misschien beter niet gebruiken op je gezicht of op plekken die vatbaar zijn voor puistjes.

Voor extra zelfzorgvoordelen kunt u een paar druppels etherische oliën toevoegen. Voor angst, probeer lavendel. Probeer theeboomolie om lichaamsuitbarstingen te bestrijden.

Ingredients:

  • 1/4 cup extra-virgin coconut oil
  • 3/4 cup cocoa butter
  • 2 tablespoons extra-virgin olive oil
  • Essential oil (rose, lavender, or eucalyptus), optioneel

Instructies:

Plaats alle ingrediënten in een kleine pan en doe het in de magnetron voor slechts een paar seconden tot de cacaoboter en kokosolie volledig is gesmolten. Giet de ingrediënten in een kleine ronde kom met een deksel. Schud een paar keer krachtig terwijl het mengsel afkoelt. Als het mengsel op kamertemperatuur komt, moet het de consistentie van de kokosolie zijn voordat het smelt. Je kunt het nu aanbrengen op je gezicht en / of lichaam.

En voila! Je hebt zojuist je nieuwe go-to moisturizer gemaakt!

Beste huidverzorgingsproducten met cacaoboter

Risico’s en waarschuwingen

Cacaoboter wordt als veilig beschouwd om op je huid te gebruiken. De makers van cacaobotercrèmes zeggen dat het veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Voor mensen die gevoelig zijn voor cacaoboter of andere ingrediënten die in cacaoboterproducten voorkomen, kan dit huiduitslag of een andere allergische reactie veroorzaken. Cacaoboter voor je huid biedt ontzettend veel voordelen, maar wanneer je het voor de eerste keer op je huid gaat gebruiken doe dan altijd eerst een patch-test. Dit doe je door een klein beetje aan te brengen en 24 u wacht om te zien of het irritatie veroorzaakt. Als dit het niet doet, is het veilig om op heel je huid te gebruiken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *