Borstvoeding geven: Alles wat je moet weten!
Bent je van plan borstvoeding te geven? Borstvoeding geven aan je pasgeboren baby gaat niet altijd vanzelf of gemakkelijk, vooral niet in het begin, en borstvoeding kan met ups en downs gepaard gaan. Het kan een intens liefdevolle, hechtende ervaring zijn of het kan gevuld zijn met tranen als het niet helemaal verloopt zoals gepland. Gelukkig is voorbereid zijn op wat je kunt verwachten het halve werk. Ontdek hier alles wat je moet weten over het geven van borstvoeding aan je pasgeboren baby.
De voorbereiding van je borsten tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap beginnen de melkklieren in je borsten te groeien en zich te ontwikkelen. Hormonen zoals oestrogeen, progesteron en prolactine spelen een belangrijke rol bij deze borstontwikkeling. Naarmate je zwangerschap vordert, worden je borsten groter en wordt je tepelhof, het cirkelvormige gebied rond je tepel, donkerder. Dit zijn goede tekenen dat de hormonen hun werk doen en dat je lichaam zich voorbereidt om moedermelk voor jouw baby te produceren.
Moedermelk doorgaat drie fasen
Het zal je misschien verbazen, maar je moedermelk verandert in de eerste weken en elke formulering is ontworpen om aan de precieze behoeften van je pasgeborene te voldoen:
Colostrum: In het begin produceer je een gelige stof die colostrum wordt genoemd. Colostrum helpt je kleintje de voedingsstoffen en antilichamen te geven die hij nodig heeft om infecties in het begin te bestrijden. Een beetje gaat ver, dus je baby heeft maar een paar theelepels per keer nodig, en dat is misschien ook wel alles wat je produceert.
Overgangsmelk: Drie tot vijf dagen na de geboorte wordt colostrum vervangen door overgangsmelk. Zoals de naam doet vermoeden, is overgangsmelk – die eruitziet als een mengsel van sinaasappelsap en melk – het stadium tussen colostrum en rijpe moedermelk.
Rijpe melk: Gewoonlijk komt tussen de tiende dag en de tweede week eindelijk rijpe melk binnen. Het is wit en iets dunner dan overgangsmelk, lijkt op waterige magere melk en kan in het begin blauwachtig lijken.
Hoe werkt het?
Je baby die aan je borst zuigt, stimuleert zenuwuiteinden. Hierdoor komt het hormoon oxytocine vrij in je bloedbaan. Oxytocine zorgt er vervolgens voor dat de spieren rond het melkproducerende (klier) weefsel in je borsten samentrekken, waardoor de melk in de melkkanalen wordt geduwd en vervolgens naar buiten door de tepelopeningen in je tepel.
Hoe moet je borstvoeding geven
In het begin kan het nogal wat pogingen kosten om je baby in de juiste positie te krijgen, maar blijf het proberen.
Ten eerste is het essentieel om te weten of de vergrendeling goed is, aangezien onjuist vergrendelen de meest voorkomende oorzaak is van ongemak in de borsten. De mond van de baby moet zowel je tepel als de tepelhof bedekken, zodat de mond, tong en lippen van de baby melk uit je melkklieren masseren. Als je alleen aan de tepel zuigt, zal je baby niet alleen honger lijden, omdat de klieren die de melk afscheiden niet worden samengedrukt, maar je tepels zullen er ook pijnlijk en gebarsten van worden. Hier is hoe je die aanslag kunt krijgen:
- Houd je baby naar je borsten gericht, met de voorkant van haar lichaam naar de jouwe, buik tegen buik. Haar hoofd moet in lijn zijn met de rest van haar lichaam, niet gedraaid, om het slikken te vergemakkelijken.
- Kietel de lip van de baby met je tepel om de baby aan te moedigen om heel wijd te openen, zoals een geeuw.
- Als je baby zich omdraait, aai dan zachtjes over de wang aan de kant die het dichtst bij je ligt. De wortelreflex zorgt ervoor dat de baby haar hoofd naar je borst draait.
- Breng de baby naar voren in de richting van je borst zodra haar mond wijd open is. Leun niet voorover en duw je borst niet in de mond van je baby – laat je baby het initiatief nemen. Houd je borst vast totdat de baby een stevige grip heeft en goed zuigt.
Je weet dat je een goede grendel hebt als de kin van de baby en het puntje van haar neus je borst raken. - Controleer of je kleintje niet zuigt op haar eigen onderlip of tong – pasgeborenen zuigen op alles. Doe dit door zijn of haar onderlip naar beneden te trekken tijdens het voeden.
- Let goed op de bewegingen en geluiden van je baby. Als de baby op de juiste manier zuigt, zie je een sterk, stabiel patroon van zuigen-slikken-ademhalen. Je merkt ook een ritmische beweging in de wang, de kaak en het oor van je baby. Als je melk eenmaal binnenkomt, luister dan naar het geluid van slikken. Je weet dat de baby niet goed is vergrendeld als je klikgeluiden hoort.
Borstvoeding geven aan een baby kan een fulltime baan zijn
Baby’s moeten in het begin om de twee tot drie uur borstvoeding krijgen en elke sessie kan even duren. Je weet dat je klaar bent als de baby minstens één borst volledig heeft leeggemaakt. Voor pasgeboren baby’s kan dit bij elke voeding tussen de 20 en 45 minuten duren.
Het is belangrijk dat de baby zijn voeding afmaakt, zodat hij naast de voormelk, die op magere melk lijkt, de achtermelk krijgt, die vol zit met gezonde vetten. Zorg ervoor dat je baby zelf weg trekt wanneer hij klaar is met eten. Als de baby niet wegtrekt, wacht dan tot hij vier keer zuigt voor elke slik.
Wat is handig om aan te schaffen voor borstvoeding geven?
De volgende producten maken het geven van borstvoeding een stuk gemakkelijker:
– Voedingbh’s
– Zoogcompressen
Zoogcompressen zorgen ervoor dat de lekkende melk uit je borst wordt opgevangen zodat je geen natte plekken in je kleding krijg. Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je borsten tussen het voeden in gaan lekken. Ook tijdens het voeden kan het zijn dat de borst waarmee niet gevoed wordt, gaat lekken.
– Tepelzalf
Het kan fijn zijn om je tepels na het voeden in te smeren met tepelzalf. Dit heeft een helende en beschermende werking. Het wordt aangeraden om een ongeparfumeerde zalf te gebruiken.
Wat heb je nodig om te kolven?
Wanneer je borstvoeding gaat geven, zal je ook te maken krijgen met afkolven. Helemaal wanneer je weer aan het werk gaat, of andere bezigheden weer gaat oppakken. Kolven is in dat geval perfect, zodat je een voorraadje moedermelk voor je baby hebt. Op deze manier kan je partner of familie en vrienden ook eens je kleintje voeden. Ontdek hieronder wat je allemaal nodig hebt om te kolven.
Lees hier meer uitgebreide informatie over kolven.
– Een fijne borstkolf
Het eerste waar je natuurlijk voor moet zorgen is een fijne en goede borstkolf. Er zijn verschillende soorten borstkolven op de markt. Hieronder volgen een aantal goede kolven.
– Een babyfles
Je hebt een babyfles nodig, waar je de afgekolfde melk in kan doen en waarmee je je baby vervolgens kunt voeden. Het kan ook slim zijn om wat extra flesjes aan te schaffen. Hoeveel je hiervan precies nodig hebt, hangt er vanaf hoeveel melk je wilt bewaren. Als je een voorraadje moedermelk wilt aanleggen om in te vriezen, heb je er meer nodig dan wanneer je alleen overdag kolft om de melk ’s avonds of de dag erna te geven aan je baby. Hier volgen wat goede opties.
– Moedermelkbewaarzakjes
Als alternatief voor flesjes, kan je ook zakjes gebruiken. Gebruik bij voorkeur speciale moedermelkbewaarzakjes, dan weet je zeker dat het materiaal veilig (BPA-vrij) is voor je kindje en dat de zak dik genoeg is en niet zal breken/scheuren.
– Koeltasje
Dit is nodig om je melk veilig te vervoeren, zodat deze goed blijft. Soms wordt een koeltasje ook meegeleverd wanneer je een borstkolfapparaat aanschaft. Let daar dus goed op, om dubbele aanschaf te voorkomen.
– Flessenwarmer
Om de fles met afgekolfde en inmiddels afgekoelde melk op te warmen, is het gebruik van een flessenwarmer ideaal. Het is praktisch en veilig, omdat je op deze manier zeker weet dat de melk op de juiste temperatuur is.
– Etiketten
Etiketten zijn handig om de datum en tijd van je afkolfsessie te noteren en op het flesje of zakje te plakken.
Maak je niet al te veel zorgen over je melkproductie
Er is niets stressvoller voor nieuwe moeders dan zich zorgen te moeten maken of de baby wel genoeg melk krijgt. Het kan moeilijk zijn om te zeggen of je genoeg produceert, maar maak je geen zorgen. Je hoeft je moedermelk niet af te meten om het zeker te weten.
Hier zijn enkele andere manieren om ervoor te zorgen dat je baby goed wordt gevoed:
- Tel luiers. Vieze luiers kunnen je veel vertellen over de eetgewoonten van baby. Ze zou elke dag tussen de zes en twaalf natte luiers en vijf gele stoelgangen moeten hebben.
- Controleer op onrust. Als je baby slaapt en tevreden lijkt, is eten waarschijnlijk geen probleem. Maar als ze huilt en woest op haar vingers zuigt, heeft ze waarschijnlijk nog steeds honger.
- Laat je baby controleren. Je arts zal het gewicht van de baby bij elk bezoek controleren en dit op een groeigrafiek uitzetten. Je baby zal lichaamsgewicht verliezen door vochtverlies na de geboorte, maar ze zou het binnen 10 tot 14 dagen terug moeten krijgen. Baby’s zouden ongeveer 5 tot 7 gram per week moeten aankomen.
Een goedgevoede mama betekent een goedgevoede baby
Je bent wat je eet, en dat wordt extra belangrijk als je baby ook eet. Hoewel je niet zo geobsedeerd hoeft te zijn als toen je zwanger was, is een gezond postpartumdieet de sleutel tot succes bij het geven van borstvoeding. Volg deze tips om te beginnen:
- Drink genoeg. Je lichaam werkt hard om babymelk te maken, daarom kan het lijken alsof je de hele tijd dorst hebt. Drink minstens acht glazen water per dag om uitdroging te voorkomen en je melk te laten stromen.
- Eet een gebalanceerd dieet. Je hebt dagelijks drie porties proteïne, vijf porties calcium, drie porties volle granen en vijf tot zes porties fruit en groenten nodig (meer groenten dan fruit).
- Eet gezonde vetten. Eet voldoende gezonde vetten, vooral omega-3-vetzuren die worden aangetroffen in kwikarme vis zoals zalm en sardines zijn gezond.
- Sla je prenatale vitamine niet over. Blijf het innemen totdat je helemaal klaar bent met het geven van borstvoeding.
De voordelen van borstvoeding geven
Voordelen van borstvoeding voor de baby
1. Moedermelk is een ideale voeding voor baby’s
De meeste beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg bevelen exclusieve borstvoeding aan gedurende ten minste 6 maanden of langer. Moedermelk bevat alles wat de baby nodig heeft voor de eerste 6 maanden van zijn leven, in de juiste verhoudingen. De samenstelling verandert zelfs naargelang de veranderende behoeften van de baby, vooral tijdens de eerste levensmaand.
Tijdens de eerste dagen na de geboorte produceren je borsten een dikke en gelige vloeistof die colostrum wordt genoemd. Het bevat veel eiwitten, weinig suiker en zit boordevol gunstige verbindingen. Het is echt een wondervoer en niet te vervangen door formule.
Colostrum is de ideale eerste melk en helpt het onvolgroeide spijsverteringskanaal van de pasgeborene te ontwikkelen. Na de eerste paar dagen beginnen de borsten grotere hoeveelheden melk te produceren naarmate de maag van de baby groeit.
2. Moedermelk bevat belangrijke antistoffen
Moedermelk zit boordevol antilichamen die je baby helpen virussen en bacteriën te bestrijden, wat van cruciaal belang is in die zachte, eerste maanden. Dit geldt met name voor colostrum, de eerste melk. Colostrum levert grote hoeveelheden immunoglobuline A (IgA), evenals verschillende andere antilichamen. Wanneer je wordt blootgesteld aan virussen of bacteriën, begin je antilichamen aan te maken die vervolgens in de melk terechtkomen. IgA beschermt de baby tegen ziek worden door een beschermende laag te vormen in de neus, keel en spijsvertering van de baby.
Babymelk die je in de supermarkt koopt biedt geen antilichaambescherming voor baby’s. Talrijke onderzoeken tonen aan dat baby’s die geen borstvoeding krijgen, kwetsbaarder zijn voor gezondheidsproblemen zoals longontsteking, diarree en infectie.
3. Moedermelk bevordert het gezonde gewicht van de baby
Borstvoeding bevordert een gezonde gewichtstoename en helpt obesitas bij kinderen te voorkomen. Dit kan komen door de ontwikkeling van verschillende darmbacteriën. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben grotere hoeveelheden bron van gunstige darmbacteriën, die de vetopslag kunnen beïnvloeden.
Baby’s die moedermelk krijgen, hebben ook meer leptine in hun systeem dan baby’s die flesvoeding krijgen. Leptine is een belangrijk hormoon voor het reguleren van eetlust en vetopslag. Baby’s die borstvoeding krijgen, regelen ook zelf hun melkopname. Ze kunnen alleen beter eten totdat ze hun honger hebben gestild, waardoor ze een gezond eetpatroon kunnen ontwikkelen.
4. Borstvoeding kan het risico op ziekten verminderen
Exclusieve borstvoeding, wat betekent dat het kind alleen moedermelk krijgt, is bijzonder gunstig. Het kan het risico van je baby op veel ziekten en aandoeningen verminderen, waaronder:
- Middenoorontstekingen. Borstvoeding, met name uitsluitend en zo lang mogelijk, kan bescherming bieden tegen middenoor-, keel- en sinusinfecties tot ver na de kindertijd.
- Luchtweginfecties. Borstvoeding kan bescherming bieden tegen meervoudige respiratoire en gastro-intestinale acute ziekten.
- Darminfecties. Borstvoeding is gekoppeld aan een vermindering van darminfecties.
- Verkoudheid en infecties. Baby’s die gedurende 6 maanden uitsluitend borstvoeding hebben gekregen, hebben mogelijk een lager risico op ernstige verkoudheid en oor- of keelinfecties.
- Intestinale weefselschade. Het geven van moedermelk aan premature baby’s houdt verband met een vermindering van de incidentie van necrotiserende enterocolitis.
- Allergische ziekten. Borstvoeding is gekoppeld aan een verminderd risico van astma, atopische dermatitis en eczeem.
- Suikerziekte. Borstvoeding is gekoppeld aan een verminderd risico Bron van het ontwikkelen van diabetes type 1 en niet-insulineafhankelijke (type 2) diabetes.
- Darmziekten. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
- Leukemie bij kinderen. Borstvoeding is gekoppeld aan een vermindering van het risico op leukemie bij kinderen.
Voordelen van borstvoeding voor de moeder
5. Borstvoeding geven kan je helpen om af te vallen
Je hebt deze misschien vaak gehoord. Terwijl sommige vrouwen lijken aan te komen tijdens het geven van borstvoeding, lijken anderen moeiteloos af te vallen. Borstvoeding verbrandt meer calorieën, en na 3 maanden borstvoeding zul je waarschijnlijk een toename in vetverbranding ervaren in vergelijking met moeders die geen borstvoeding geven. Hoewel het verschil niet extreem is.
6. Borstvoeding helpt de baarmoeder samentrekken
Tijdens de zwangerschap groeit je baarmoeder enorm, het breidt zich uit van de grootte van een peer tot bijna de hele buikholte. Na de bevalling doorloopt je baarmoeder een proces dat involutie wordt genoemd en die helpt om terug te keren naar de vorige grootte. Oxytocine, een hormoon dat tijdens de zwangerschap toeneemt, helpt dit proces te stimuleren.
Je lichaam scheidt tijdens de bevalling grote hoeveelheden oxytocine af om de baby te helpen bevallen en bloedingen te verminderen. Het kan je ook helpen een band op te bouwen met je nieuwe kleintje.
Oxytocine neemt ook toe tijdens het geven van borstvoeding. Het stimuleert samentrekkingen van de baarmoeder en vermindert bloedingen, waardoor de baarmoeder terugkeert naar de vorige grootte.
7. Borstvoeding verkleint het risico op ziekte
Borstvoeding lijkt je langdurige bescherming te bieden tegen kanker en verschillende ziekten. De totale tijd dat een vrouw borstvoeding geeft, houdt verband met een verminderd risico op borst- en eierstokkanker. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben een lager risico op:
- hartziekte
- hoge bloeddruk
- artritis
- hoge bloedvetten
- diabetes type 2
8. Borstvoeding kan menstruatie voorkomen
Doorgaan met borstvoeding pauzeert ook de ovulatie en de menstruatie. Het opschorten van menstruatiecycli is misschien wel de manier van de natuur om ervoor te zorgen dat er enige tijd zit tussen zwangerschappen.
Je kunt deze wijziging als een extra voordeel beschouwen. Terwijl je kostbare tijd doorbrengt met je pasgeboren baby, hoef je je nergens zorgen over te maken.
9. Het bespaart tijd en geld
Borstvoeding geven is meestal gratis, je betaald alleen kosten voor bijvoorbeeld borstkolven. Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, hoeft je niet:
- geld uit te geven aan babyvoedig
- te berekenen hoeveel je baby dagelijks moet drinken
- tijd te besteden aan het schoonmaken en steriliseren van flessen
- te mixen en flessen op te warmen midden in de nacht
- manieren te bedenken om je fles onderweg op te warmen
- je zorgen te maken om de juiste temperatuur. Moedermelk is altijd op de juiste temperatuur en klaar om gedronken te worden.
Pijn tijdens borstvoeding?
Je borsten zijn je belangrijkste troef als je borstvoeding geeft. Maar als ze overuren maken, kun je een aantal wegversperringen tegenkomen. Enkele veel voorkomende oorzaken van borstvoeding en tepelpijn zijn:
Mastitis: Deze borstontsteking wordt veroorzaakt door een infectie die in de borst terechtkomt. Het veroorzaakt griepachtige symptomen en rode irritatie rond de borst. Mastitis komt vaak voor wanneer ziektekiemen uit de mond van een baby via scheurtjes in de tepel een melkkanaal binnendringen. Je kunt het voorkomen door de baby te kolven of borstvoeding te geven om stuwing te voorkomen. Wanneer de infectie zich vormt, helpt borstvoeding deze te verlichten. Je arts zal ook een antibioticum voorschrijven om de infectie te verwijderen.
Verstopte melkkanalen: Als je een pijnlijke plek op je borst opmerkt die rood en geïrriteerd is, heb je mogelijk een verstopt kanaal. Blijf borstvoeding geven, zodat je bloedstroom uiteindelijk door de blokkering heen zal breken.
Zere of gebarsten tepels: Alleen omdat je borsten extra hard werken, wil nog niet zeggen dat ze pijnlijk moeten zijn. Tepelzalf die na elke voeding wordt aangebracht, kan helpen. Maar wat nog belangrijker is, pas je borstvoedingspositie aan en zorg ervoor dat de baby goed aanligt.