Bonsai boom kopen en verzorgen: Complete gids!

Een bonsai boom is een heerlijke en leuke plant om in huis of op kantoor te hebben. Het verzorgen van een bonsaiboom is lang niet zo moeilijk als het lijkt. Hoewel bonsai bomen gevoeliger zijn dan de gemiddelde kamerplant, zou met de basisregels in dit artikel iedereen in staat moeten zijn om goed voor hun boom te zorgen. Besteed bijzondere aandacht aan water geven, bemesten en het kiezen van de juiste locatie voor je bonsai boompje. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod in dit artikel. Wil jij een bonsai boom kopen, of heb je er al een maar weet je nog niet zoveel over het proces van een bonsai boom verzorgen? Lees dan gauw verder voor alles wat je moet weten!

Wat is een bonsai boom?

Een bonsaiboom is een levende boom of struik die is gekweekt op een manier die de indruk wekt een volwassen boom van volledige grootte te zijn, maar dan in miniatuur. Een artistieke weergave van een boom op ware grootte in de natuur. Bonsaibomen worden over het algemeen gekweekt in ondiepe keramische potten. Een bonsai is geen boomsoort; in feite kunnen veel boomsoorten door middel van verschillende technieken in bonsai worden veranderd. De letterlijke betekenis van Bonsai is “boom in pot”.

Hoewel de kunst van bonsai al lang in verband wordt gebracht met Japan, is het eigenlijk eerst in China ontstaan en vervolgens oostwaarts naar Korea en vervolgens Japan verspreid. De kunst van bonsai werd verspreid door boeddhistische monniken die het ‘buitenleven’ in hun tempels wilden brengen.

Bonsai boompje kopen

Wil je een bonsai boom kopen? Goed idee! Dit leuke boompje past perfect in elk interieur. Je kunt een ‘kant en klaar’ bonsai boompje kopen, of zaadjes waardoor je er zelf een kan laten groeien. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een kunst bonsai boom, welke je niet hoeft te verzorgen. Kijk hieronder welke optie het beste bij jou past.

Prijs: €40,-

Beleef Oosterse sferen in je eigen huis met de levende kunst van de Japanse Bonsai. Als je op zoek bent naar harmonie en rust in je huis is deze boom een perfecte aanvulling voor je interieur. Een bonsai boom thuis zal je hele huis opfleuren. Deze prachtige groenblijvende S vorm Bonsai, is zeer sterk en gemakkelijk te verzorgen. Dit bonsai boompje komt inclusief een starter set zodat je direct aan de slag kunt. De fabrikant levert verschillende soorten S-vormige Bonsaibomen in potmaat 20. Ze leveren altijd de boom die op het moment van leveren het mooist en het sterkst is. Omdat planten levend materiaal zijn, kunnen ze altijd iets afwijken van de foto. Dit bonsai boompje is ongveer 12 jaar oud en 35-40 cm hoog en wordt geleverd inclusief een Japanse keramieke pot, Japans keramiek schaaltje, authentiek gesmede Bonsai schaar, vloeibare Bonsai voeding en een Bonsai boekje met verzorgingstips.

Prijs: €29,89

Dit schattige bonsai appelboompje vormt een stralend middelpunt in je tuin, moestuin of op je balkon. De bonsai appelboom is een klein boompje die als kunstvorm werd gekweekt. Aan dit Bonsai boompje groeien kleine gele appeltjes met een mooie rozerode blos. De appeltjes hebben een frisse, zure smaak en zijn zeer geschikt voor in salades, taarten of om los te eten. Aanbevolen wordt om dagelijks water te geven maar te matigen in de winter. De boompjes kunnen het beste alleen in het voorjaar bemest worden en dus niet meer tijdens de vruchtvorming. Het voorjaar is ook het beste moment om de lange scheuten terug te snoeien naar twee blaadjes.

Prijs: €24,95

Hoe leuk is dat? Je eigen bonsai boom kweken! Dit pakket bestaat uit 4 verschillende soorten zaadjes om 4 verschillende soorten bonsai boompjes te kweken. Deze set bevat alles wat je nodig hebt de boompjes te kweken. Deze set is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

De set bestaat uit de zaden, biologisch afbreekbare kweekpotten, kokostabletten, herbruikbare plantenetiketten, bonsai blad trimmer, snoeischaar, potlood en een uitgebreide handleiding in o.a. Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits en Italiaans. In het handige e-book leer je precies hoe je de boompjes kweekt en verzorgt.

Het pakket bevat 8 tot 12 zaden van de volgende soorten bonsai: Pinus Sylvestris, Jacaranda Mimosifolia, Picea Abies en Mimosa Pudica. Twee winterharde soorten en twee tropische bomen. De zaden zijn klaar om te ontkiemen en te groeien zonder stratificatie. Afhankelijk van het soort en tijd van het jaar kun je ze in je huis of in je tuin /op je balkon laten groeien.

De zaden en gereedschappen zijn geselecteerd om je een zo goed mogelijke ervaring te bieden. Als je niet tevreden bent, kun je contact met de fabrikan opnemen voor een terugbetaling of vervanging.

Bonsai kunstboom

Heb je geen zin om je bonsai boompje de aandacht te geven die hij nodig heeft? In dat geval kun je natuurlijk ook een kunstboom kopen. Als je een kunstboom van goede kwaliteit koopt, zie je vaak het verschil niet eens! Hier volgen wat mooie en kwalitatief goede bonsai kunstboompjes.

nep bonsai boom
Kunst bonsai Ficus - €65,44
bugundy bonsaiboom
Acer kunst Bonsaiboom burgundy - €83,50
Grote Kunstboom Pinus Bonsai voor buiten - €319,96

Bonsai boom verzorgen

Als je sinds kort een bonsai boompje hebt of er zojuist eentje hebt gekocht is het belangrijk om je in te lezen over hoe je een bonsai boom dient te verzorgen. Een bonsai boom heeft de juiste aandacht nodig om te overleven. 

1. Kies de juiste plek voor je bonsai boom

Bepalen wat de optimale plek is om je bonsai boompjes te plaatsen, kan moeilijk zijn, aangezien er met verschillende factoren (plaatselijk klimaat, tijd van het jaar, enz.) rekening moet worden gehouden. Maar de doorslaggevende factor is de boomsoort, en in het bijzonder; is je Bonsai een boom voor binnen of buiten?

– Bonsai boom binnen locatie

In de meeste huizen is de enige plek waar een bonsai boom het goed zal doen een raam waar veel licht naar binnen kom. Veel licht cruciaal is voor de gezondheid van je boom. Wanneer het zelfs maar een paar meter van een raam verwijderd is, zal de lichtintensiteit aanzienlijk afnemen, de groei vertragen en zal uiteindelijk je bonsai boompje het niet overleven. Dit is ook een van de grootste problemen bij het binnen houden van een bonsaiboom, de lichtintensiteit binnenshuis is vaak veel lager is dan buitenshuis. Het is dus belangrijk dat als je een bonsai boompje voor binnen koopt, je deze direct naast een raam plaatst.

Bonsai voor binnen zijn meestal (sub) tropische boomsoorten, zoals de Ficus of Carmona, waardoor ze ook een relatief hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Het zal helpen om de Bonsai in een vochtige bak te plaatsen. Plaats kamerbomen ergens met een constante temperatuur gedurende de dag.

– Bonsai boom buiten locatie

Als je een bonsai boompje voor buiten hebt gekocht is het ook belangrijk om de juiste locatie te kiezen. Plaats een bonsai boom voor buiten ook altijd op een plek waar deze veel licht zal krijgen. In de winter kan het nodig zijn om je bomen te beschermen. Dit kun je doen door ze in een onverwarmde kas te plaatsen. Dit is handig voor wanneer er hele lage temperaturen zijn en de wortels anders snel bevriezen in de kleine potjes. Let er ook op dat de bomen weinig water nodig hebben in de winter, dus geef ze vooral niet teveel. Als je zomers bijzonder warm zijn, is het goed voor je bomen om ze wat schaduw in de middag te geven.

2. Bonsai boom water geven

Zoals bij elke andere plant is het natuurlijk belangrijk om je bonsai boom genoeg water te geven. Dit is het belangrijkste deel van een bonsai boom onderhouden. Maar hoeveel en hoevaak moet je precies water geven? Het is lastig om hier precies antwoord op te geven. Hoe vaak een bonsaiboom water nodig heeft is afhankelijk van verschillende factoren en hier is geen vaste regel voor. In plaats daarvan moet je je bomen afzonderlijk observeren. De volgende richtlijnen zullen je leren waar je op moet letten en hoe je kunt bepalen wanneer je je Bonsai water moet geven:

– Geef je boom water als de grond een beetje droog is

Zorg ervoor dat je je boom geen water geeft als de grond nog nat is, maar laat de boom ook niet uitdrogen. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Steek je vingers ongeveer een centimeter diep in de grond om te bodemvocht te controleren. Als het een beetje droog is kun je je boompje wat water geven, maar als het nog nat/vochtig is, is dat niet nodig. Doe dit door genoeg water te geven totdat het hele wortelstelsel goed doorweekt is.

– Gebruik de juiste potgrond

Welke potgrond je gebruikt heeft heeft grote invloed op hoe vaak je je boom water moet geven. De meeste bonsaibomen gedijen op een mengsel van akadama, puimsteen en lavasteen in een verhouding van ½ tot ¼ tot ¼. Als je echter niet regelmatig water kunt geven, kun je een mengsel gebruiken dat meer water vasthoudt door meer akadama te gebruiken of zelfs compost in je pot te gebruiken

3. Bonsai boom bemesten

Bonsai bomen moeten gedurende het groeiseizoen worden bemest om de noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen. Het groeiseizoen is voor buitenbomen in de lente en de zomer en voor binnenbomen het hele jaar door. Regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen is cruciaal voor je Bonsai om te overleven en goed te groeien. Bomen zijn meestal in staat om hun wortelsysteem uit te breiden op zoek naar voedingsstoffen, maar aangezien Bonsai beperkt is tot de relatief kleine potten waarin ze worden geplant, hebben ze de juiste bemesting nodig om de voedingswaarde van de bodem aan te vullen. Er bestaan meststoffen die speciaal voor Bonsai zijn samengesteld, maar je kunt ook andere soorten gebruiken zolang de NPK waarden geschikt zijn. Een vloeibare meststof doet het altijd goed.

Zorg ervoor dat je niet te zwaar bemest, aangezien de bomen maar in kleine potten staan. De hoeveelheid kunstmest die je gebruikt en de frequentie waarmee je deze aanbrengt, kan variëren, afhankelijk van welke meststof je koopt. Volg de instructies op de verpakking van je meststof om er zeker van te zijn dat je je Bonsai correct voedt.

4. Bonsai boom snoeien

Bij deze bonsai boom verzorgen gids, mag het kopje ‘bonsai boom snoeien’ niet ontbreken. Een bonsai boom knippen of snoeien is niet moeilijk en zo gedaan. Een bonsaiboom moet regelmatig worden gesnoeid om de gewenste grootte en vorm te behouden. Het is belangrijk dat je een goede bonsai schaar gebruikt om dit te doen. Verwijder hiermee eerst dood hout en dode bladeren als je deze ziet. Vervolgens kun je gekruisde en gebroken takken verwijderen. Snijd vervolgens twijgen af zodat ze slechts 3-4 knooppunten hebben. Dit zorgt ervoor dat de boom niet te groot wordt en het bevordert nieuwe aangroei. Je kunt je bonsai boom snoeien wanneer je opmerkt dat het hier tijd voor wordt. Vaak zul je het meeste snoeien en knippen wanneer de boom actief groeit tijdens de lente en de zomer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *