Boek over opvoeden? De 10 beste keuzes!
Op zoek naar een boek over opvoeden? Dan ben je hier aan het juiste adres! Kinderen opvoeden is zo makkelijk nog niet, en dat kunnen bijna alle ouders beamen. Of je nu jonge of oudere kinderen hebt, opvoeden blijft een leuk, maar ingewikkeld proces.
Met de overweldigende hoeveelheid informatie op internet en de hele reeks opvoedingsboeken die je online en winkels kunt vinden, is het lastig om door de bomen het bos te zien en het juiste boek voor jouw situatie en gezin uit te kiezen.
Want wat is nou het beste ouderschapsboek? Hier is niet één antwoord op te geven want er zijn een hele hoop geweldige boeken. Het hangt natuurlijk ook af van hoe oud je kind is en wat het karakter van je kind is. In dit artikel zijn 10 geweldige boeken samengesteld over het opvoeden van kinderen. Sommige boeken gaan over de opvoeding van jonge kinderen en sommige boeken over het omgaan met kinderen in de puberteit.
Van algemeen opvoedingsadvies tot het aanpakken van specifieke problemen, deze lijst met boeken helpt je bij het navigeren door veel van de opvoedingsproblemen waarmee je wordt geconfronteerd als ouder.
Boeken over opvoeden
Een boek over opvoeden in huis hebben is een absolute must om je te helpen als ouder zijnde. De onderstaande boekenlijst bestaat uit geweldige boeken die je zullen helpen de beste ouder ooit te worden voor je kind/kinderen! Sommige boeken zijn gericht op jongere kinderen en sommige op oudere kinderen in de puberteit. Lees de samenvattingen om erachter te komen welk boek het beste bij jouw gezin aansluit. Je kunt de boeken aanschaffen door op de titels te klikken.
Dit boek over opvoeden biedt praktische en effectieve communicatievaardigheden, gebaseerd op de theorie van de bekende psycholoog dr. Haim Ginott. Deze technieken zijn direct toepasbaar op elk kind van 2 tot 20 jaar.
‘Ik ga niet naar mijn kamer. Je bent niet de baas over mij’. ‘Je doet gewoon wat ik zeg en daarmee uit’. Na dit welbekende tafereel voelen zowel kind als opvoeder zich boos en vaak verdrietig. Gelukkig kan het ook anders. Adele Faber en Elaine Mazlish, de auteurs van dit boek, hebben een respectvolle manier van communiceren ontwikkeld waar alle partijen zich zoveel beter bij voelen.
In dit boek leer je onder andere:
- Beter omgaan met de negatieve gevoelens van je kind.
- Grenzen stellen terwijl de relatie met je kind goed blijft en zich zelfs verdiept.
- Effectief prijzen en je kind bevrijden uit een vaste rol.
- Kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en komt zelf met oplossingen.
Hierdoor krijgt je kind meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Adele Faber en Elaine Mazlish worden internationaal erkend als experts op het gebied van communicatie tussen volwassenen en kinderen. De methode wordt al tientallen jaren gedoceerd via hun boeken en workshops.
2. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen
(en je kinderen blij zijn dat jij het doet)
Auteur: Philippa Perry
Iedere ouder wil natuurlijk dat zijn kind blij en gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? Ouderschap is vaak zo makkelijk nog niet. In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap.
Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry (de auteur van dit boek) de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en die van je kind? Hoe zien je gedragingen en patronen eruit? Hoe ga je om met je ouders, je partner, vrienden?
Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Zonder oordelend te zijn, geeft de schrijfster op een even directe als geestige manier inzicht in de invloed van je eigen opvoeding op je ouderschap. Het is een boek vol liefdevol advies over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan – waardoor het uiteindelijk goed zal komen. Philippa Perry is al twintig jaar psychotherapeut en schrijver. Ze is verbonden aan The School of Life. Daarnaast is ze tv- en radiopresentator en werkte ze mee aan vele documentaires. Ze woont in Londen met haar echtgenoot, de kunstenaar Grayson Perry, met wie ze een volwassen dochter heeft.
3. Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden
Opvoeden vanuit contact en verbinding
Auteur: Tischa Neve
We zijn allemaal dol op onze kinderen. Brengen ze met liefde groot en steunen ze daar waar we kunnen, zo goed als we kunnen. En dat gaat bij de meesten van ons behoorlijk goed. Behalve leuk is opvoeden van kinderen ook een hele uitdaging en ontdekkingsreis. Dit zal niemand ontkennen. Geen een kind is hetzelfde en fasen en verrassingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is aan ons als ouder om daar zo goed mogelijk op in te spelen.
En dan heb je natuurlijk ook nog je eigen gevoelens en emoties, want wat kunnen je kinderen veel bij je losmaken. En wat is het soms moeilijk om je geduld te bewaren en steeds weer creatief te zijn met oplossingen voor lastige momenten!
Een beetje inspiratie bij al deze uitdagingen is dan ook heel fijn en handig. Dat is precies de reden dat de auteur dit boek heeft geschreven. Het boek is niet bedoeld om je te vertellen hoe je je kind moet opvoeden, maar het staat vol inspiratie, columns en inhoudelijk artikelen om je zo veel mogelijk te helpen. De opdrachten, oefeningen en praktische tips kun je direct in de praktijk brengen.
Dit boek is perfect om er regelmatig bij te pakken als je er even doorheen zit, ergens tegenaan loopt of je even geen raad meer weet.De auteur laat je in dit boek zien en ervaren hoe je met samenwerken en vanuit contact en verbinding met je kind lastige situaties kunt voorkomen en kunt oplossen. Hoe je je eigen emoties onder controle leert houden en die van je kind. Zij leert je hoe je zelf aan de slag kunt met dingen die je graag anders wilt. Hoe je van een time-out een veel fijnere time-in kunt maken, hoe je kunt opvoeden zonder straffen en belonen en waarom dat jou en je kind veel oplevert. Dit boek brengt nog meer gezelligheid, rust en plezier in huis!
3. Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt
Inspiratieboek voor ouders van pubers
Auteur: Tischa Neve
Als je kinderen op dit moment in de puberteit zitten hoeven we je vast niet te vertellen hoe lastig en uitdagend deze periode kan zijn. Ze kunnen toch zo leuk zijn die pubers, maar vaak zou je ze wel achter het behang willen plakken. Chagrijnig, onbereikbaar, van heel boos naar hyper, lamlendig, brutaal of supermelig. Soms heel groot en dan weer heel klein. Bij een beetje puber komt alles voorbij. Het is dan ook verstandig om wat hulp in huis te halen en een boek over opvoeden in de puberteit te doorbladeren.
Als ouders is het jouw taak om die wispelturige puber goed te begeleiden, te begrijpen en ermee in contact te blijven. Met de puberteit begint het losmaken én loslaten. En juist dan heeft die uithuizige, dwarse puber je meer dan ooit nodig; jouw sturing, hulp, meedenken en steun. Loslaten én goed begeleiden dus een behoorlijk ingewikkeld proces en een hele uitdaging.
Dit boek staat vol met columns en inhoudelijke artikelen vol eyeopeners en praktische tips. Het is geen theoretisch boek over het puberbrein, maar een inspiratieboek voor bij het grootbrengen van en omgaan met pubers. Door dit boek te lezen snap je waarom een puber doet wat hij doet en kun je daar weer om lachen. Je leert en ervaart hoe je door samen te werken vanuit contact en verbinding lastige situaties kunt voorkomen en oplossen, hoe je omgaat met lastig gedrag en hoe je een puber eigen verantwoordelijkheden kunt geven. Kortom: hoe je samen deze pittige én leuke periode makkelijker doorkomt.
Dit boek is net zoals het vorige boek speciaal geschreven voor pubers. Het boek “Puberbrein binnenstebuiten” laat het ontwikkelingsproces zien van jongeren tussen hun 10e en 25e levensjaar. Het inzicht dat de hersenen pas rond je 25e levensjaar volgroeid zijn, werpt een nieuw licht op vaardigheden en gedrag van jongeren. Waarom is er zoveel opvoedonzekerheid en onwetendheid bij ouders en professionals in een tijd dat jong zijn de norm lijkt? Hoe moeten we omgaan met risicogedrag? Hoe zorgen we dat jongeren effectief blijven leren in een omgeving vol prikkels en verleidelijke media?
Dit boek maakt inzichtelijk waarom jongeren juist vanaf de tienerleeftijd vragen om duidelijke grenzen en begeleiding. Het is belangrijk dat je als ouder zijnde weet hoe je je kind hier het beste in kunt begeleiden en steunen. Door de vele herkenbare voorbeelden en praktische tips werd dit boek een bestseller bij ouders, docenten, werkgevers en beleidsmakers.
5. Temperamentvolle kinderen
Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke eigen wil
Heb jij een temperamentvol kind? Dan is dit boek een absolute must read voor jou! Ervaringsdeskundige Eva Bronsveld (de auteur van dit boek) geeft tips hoe je een temperamentvol kind goed begeleidt en ondersteunt. Ze biedt handvaten die je kunnen helpen in de opvoeding van temperamentvolle kinderen. Als je weet hoe je je kind goed begeleidt en ondersteunt, zullen de voordelen steeds vaker de bovenhand voeren. Maar dat vraagt vaak wel meer van jou als ouder dan de opvoeding van een niet-temperamentvol kind.
Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Het boek vol handreikingen en tips verandert het kind niet, maar de opvoeder wel.
6. Het hooggevoelige kind met een sterke wil
Auteur: Janneke van Olphen
Heb jij een hooggevoelig kind? Dan is het verstandig om je wat in te lezen om te ondervinden hoe je de beste opvoeding aanbiedt. Wie denkt dat hooggevoelige kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in dertig procent van de gevallen voor een grote verrassing te staan. Er zijn namelijk ook kinderen die hun hoge mate van gevoeligheid combineren met een ijzersterke wil. Zij zijn op zoek naar nieuwe belevenissen en avonturen, ook al druist dat vaak in tegen hun gevoelige inborst. Een pittige combinatie, die geregeld leidt tot vurige uitbarstingen bij kinderen en wanhoop bij ouders.
Janneke van Olphen, de schrijfster van dit boek, geeft ouders en andere opvoeders op zeer toegankelijke wijze inzicht in de innerlijke wereld van deze categorie hooggevoeligen. Met dat inzicht zullen zij beter weten om te gaan met de vurigheid van hun gevoelige kinderen. En dat zal uiteindelijk het hele gezin ten goede komen.
7. Lastige kinderen? Heb jij even geluk
Auteur: Berthold Gunster
Op zoek naar een boek over opvoeden? Dit boek is een geweldig boek, alleen pakt de auteur van dit boek, Berthold Gunster, het net even wat anders aan. Hij stelt juist dat je moet stoppen met het opvoeden van je kinderen. Het is vastdenken. Kijken naar wat er niet is en wat er wel zou moeten zijn. Van een probleem een ramp maken. Berthold is de bedenken van het omdenken. Dit houdt in van een probleem een mogelijkheid maken. Maar hoe doe je dat? Simpel. Door te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn. Van een gebrek een talent maken. En hoe dat in zijn werk gaat verteld Berthold precies in dit boek.
Dit boek is perfect voor alle ouders, onderwijzers, trainers, jeugdleiders, verzorgers, ooms en tantes, opa’s en oma’s, juffen en meesters, oppassers, badmeesters, kinderartsen, mentoren, gezinsvoogden, huisartsen, pleegouders en alle anderen die kinderen en pubers een warm hart toedragen.
8. De zeven stappen naar succesvol ouderschap – basisboek
Ontdek de Scandinavische kunst van het opvoeden
Auteur: Hedvig Montgomery
Hedvig Montgomery, de schrijver van dit boek, geeft aan dat hij na 20 jaar ervaring als familietherapeut weet dat niemand als een goede ouder geboren wordt. Maar ook dat bijna iedereen een goede ouder kan wórden, en dat iedereen béter kan worden. In zijn boek “De zeven stappen naar succesvol ouderschap” leert hij je precies hoe je de best mogelijke ouder voor je kind kan worden.
Hoe krijg je een gelukkig kind? Hoe voed je je kind op met zelfvertrouwen? Hoe bereid je een kind voor op de verdrietige en moeilijke dingen in het leven? Hoe boos mag je eigenlijk worden? Wat is de meest gemaakte fout van ouders? En wat is het allerbelangrijkste wat je als ouder kunt doen tijdens het opgroeien van je kind?
Dit boek over opvoeden biedt zeven stappen naar succesvol ouderschap is een modern naslagwerk voor 21e-eeuwse ouders. In zeven makkelijke stappen helpt psycholoog en familietherapeut Hedvig Montgomery opvoeders hoe ze ervoor kunnen zorgen dat zij en hun kinderen tevreden en gelukkig zijn, met zichzelf en met elkaar. Dit is hét boek voor iedere ouder die het beste uit zichzelf wil halen en een goede band met hun kinderen wilt opbouwen.
9. Onvoorwaardelijk ouderschap
Van belonen en straffen naar liefde en redelijkheid : een inspirerend pleidooi voor een kindgerichte opvoeding
Auteur: Alfie Kohn
Vraag het een willekeurige ouder en ze zullen zeggen dat ze onvoorwaardelijk van hun kind houden. Onvoorwaardelijk van je kinderen houden is voor veel ouders vanzelfsprekend, onvoorwaardelijk opvoeden is echter een heel stuk lastiger. Het boek “Onvoorwaardelijk ouderschap” laat je nadenken over de soort relatie dat je met je kind wilt hebben, over je prioriteiten als ouder, en over hoe je veel fouten van je voorgangers kunt voorkomen. Het is zonder twijfel een van de beste boeken op het gebied van opvoedkunde. Dit boek over opvoeden leert je letterlijk alles wat je moet weten om een zo goed mogelijke ouder voor je kind te zijn.
Dit levendige boek over opvoeden en ouderschap zal ouders die de baas willen zijn zeker op de kast jagen. Maar zij die zoeken naar alternatieve methoden om zelfverzekerde, geliefde kinderen op te voeden zullen Kohns boodschap enthousiast omarmen.
Kinderen zijn geen puppy’s, dat weten we natuurlijk allemaal. Bij het opvoeden van een kind komt ontzettend veel kijken. Er is een hoop wat je moet weten. Want wat hebben kinderen nou werkelijk van ons nodig om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen? Wat zijn helpende of belemmerende factoren in hun ontwikkeling? Hoe kunnen we een richtinggevende autoriteit zijn zonder autoritair te zijn? Wat als we, voorbij de kortetermijngedragscontrole, focussen op de ontwikkeling van onze kinderen op langere termijn, en dit zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als sociaal vlak? Hoe kunnen we ons eigen onvermogen benutten als kans om zelf te groeien?
Er is niet één grote waarheid of één groot geheim over het succesvol opvoeden van kinderen. Elk kind en elk ouder is anders. Bij opvoeding vertrouwen we op ons innerlijke kompas, maar deze is echter niet altijd juist.
Wil jij de best mogelijk ouder voor je kind zijn en ondertussen ook meer plezier met je kind maken? Ontdek dan in dit boek hoe je het evenwicht bewaart tussen discipline en een goede relatie met je kinderen. Zo draag je bij aan de samenleving van morgen, die meer horizontaal georganiseerd zal zijn en waarin zelfbewustzijn, afstemming, inleving en dialoog steeds belangrijker worden.