boek over liefde en relaties

Boek over liefde en relaties? Top 10 beste boeken!

Ben je opzoek naar een boek over liefde en relaties? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wil jij graag de perfecte partner vinden? Zit je al in een relatie maar loopt het niet helemaal zoals je gehoopt had? Je bent zeker niet de enige. Met de onderstaande boekenlijst zal je liefdesleven een flinke boost krijgen.

Er rust veel stigma rond het kopen van een relatieboek. Het kan je het gevoel geven dat je relatie gewoon niet werkt, of het kan een laatste wanhopige poging zijn om een ​​terminale relatie te redden. Maar het is tijd om de schaamte te verminderen. Jij en je partner zijn niet alwetend, dus het is volkomen normaal om op zoek te gaan naar advies over hoe je je relatie kunt herstellen en versterken.

Misschien is je relatie altijd een goed geoliede machine geweest, maar de laatste tijd heb je het gevoel dat iets niet meer werkt zoals vroeger of misschien wil je er gewoon zeker van zijn dat je de tools hebt om een ​​sterke relatie op te bouwen voor de komende jaren. Ongeacht in welke fase je relatie zich bevindt, een goed relatiehulpboek biedt inzicht in hoe je je band kunt opbouwen en versterken.

Of misschien heb je geen relatie en heb je vragen over waarom het gewoon niet lukt. Je relaties lopen steeds stuk, of je hebt zelfs nog nooit een relatie gehad omdat je last hebt van bindingsangst. Hoe dan ook, we hebben een boek voor je.

Om je te helpen weer lief te hebben, hebben we het beste boeken over liefde en relaties. Deze variëren van beproefde klassiekers tot enkele van de nieuwere boeken die in de schappen liggen. Sommige boeken zijn gericht op singles, andere boeken zijn gericht op mensen die al in een relatie zitten.

Lees de samenvattingen van de boeken door om erachter te komen welk boek over liefde en relaties het beste bij jou en je situatie aansluit. Je kunt de boeken aanschaffen door op de titels te klikken.

1. Verslaafd aan liefde

De weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties

Auteur: Jan Geurtz

In het boek “Verslaafd aan liefde” van Jan Geurtz lees je hoe we onze behoeftigheid aan liefde en erkenning kunnen veranderen in onvoorwaardelijk en duurzaam geluk.

In dit boek laat de auteur op heldere wijze zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Die proberen we te compenseren met onze zoektocht naar waardering van anderen. Maar dat werkt averechts: het maakt ons juist onzekerder en dus steeds afhankelijker. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde, erkenning en de veiligheid van een relatie. De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of misschien nog erger verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groeien geluk.

Met humor en praktische voorbeelden toont de auteur een uitweg uit deze vicieuze cirkel. Eenmaal ontdaan van zelfafwijzing blijken onze pijnlijke emoties, maar ook onze seksuele verlangens, de toegangspoort naar een staat van zijn die volledig vrij is van beknelling en afhankelijkheid, en die met of zonder relatie vervuld is van liefde en helderheid.

2. Oneindige liefde

In 7 stappen naar een nieuwe balans tussen liefde, relatie en gezin

Auteurs: Emanuela Deyanova en David de Kock

In het begin is iedere relatie geweldig. Je bent verliefd en zit op een roze wolk. Maar eigenlijk ken je elkaar nog niet écht. Tot je opeens in die eerste crisis terechtkomt en je ontdekt dat ook deze relatie niet altijd loopt zoals je zou willen. Gelukkig is er goed nieuws: liefde kun je leren. Een fijne relatie krijgen en houden is een vaardigheid. En iedereen kan deze vaardigheid leren.

Ontdek welke liefdestaal jij en je partner spreken, hoe je je frustraties overwint, hoe je je aantrekkingskracht en seksualiteit versterkt, hoe je écht leert luisteren naar de ander en vooral: dat een crisis niet het einde hoeft te betekenen, maar juist het begin kan zijn van een veel diepere verbinding.

Door het lezen en toepassen van het boek “Oneindige liefde” verstevig je je relatie in zeven simpele stappen en creëer je een veilige, liefdevolle omgeving voor je (toekomstige) kinderen om in op te groeien.

3. Liefdesbang

Overwin verlatingsangst en bindingsangst

Lukt het maar niet om een goede relatie aan te gaan? Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In het boek “Liefdesbang” legt Hannah Cuppen, de auteur van dit boek uit dat dit allemaal met verlatings en bindingsangst te maken heeft. Ontzettend veel mensen hebben hier last van.

Nederland telt meer dan twee miljoen singles. Het blijkt niet eenvoudig de prins of prinses op het witte paard tegen te komen. En staat die opeens wél voor je deur, dan is het lastig de teugels uit handen te geven. Vervelende ervaringen in het verleden of verlies hebben je misschien liefdesbang gemaakt.

Hannah Cuppen, zelf ervaringsdeskundige, laat in Liefdesbang zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Cuppen durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef dit boek vanuit haar jarenlange zelfonderzoek. Ook interviewde ze vele mensen over hun ervaringen met verlatings en bindingsangst. Deze authentieke verhalen maken samen met de inzichten en tips, Liefdesbang tot een oplossingsgericht boek, zodat de liefde weer een eerlijke kans krijgt.

4. Over liefde en loslaten

De levenscrisis als spirituele doorbraak

Auteur: Jan Geurtz

In het boek “Over liefde en loslaten” laat Jan Geurtz zien dat elke pijnlijke emotie die we ervaren in wezen een opening is naar spirituele groei. Een persoonlijke gids.

Doorgaans reageert ons ego op een levenscrisis met weerstand en veel pijnlijke gedachten. Daardoor maken we ons leven extra ellendig en uitzichtloos. In dit boek laat de auteur zien dat bijvoorbeeld een relatiecrisis, en elke pijnlijke emotie die we dan ervaren, in wezen een opening is naar spirituele groei.

Met behulp van korte praktische instructies wordt getoond hoe we de sprong kunnen maken vanuit ego’s beknellende gedachten en emoties naar ruime open liefdevolle staat van zijn. Hierdoor veranderen pijnlijke emoties zoals eenzaamheid, frustratie of angst in toegangsdeuren naar wat in het boeddhisme de “boeddha-natuur’ genoemd wordt en in Advaita de “non-duale essentie’, een natuurlijke staat die vrij is van lijden.

5. Houd me vast

Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie

Auteur: Sue Johnson

Als je op zoek bent naar een boek over liefde en over het verkrijgen van een gezonde relatie, is dit boek zeker een must read. Dr. Sue Johnson, de auteur van “Houd me vast”, heeft een bestseller geschreven voor relatietherapeuten en stellen die aan hun relatie willen werken. We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. Die hulp kun je krijgen van dr. Sue Johnson, ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy. In dit boek maakt Sue Johnson de lezer deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties.

6. Relaties, hoe doe je dat?

Versterk je relatie met inzichten uit EFT

Een langdurige liefdevolle relatie is een wens die niet altijd vanzelf in vervulling gaat. Veel mensen zijn op zoek naar de liefde en naar de perfecte relatie, maar dit loopt niet altijd zoals ze gehoopt hadden. Hoe goed je bedoelingen ook zijn, soms bots je met je partner. Of misschien merk je wel dat zich in jouw relaties steeds dezelfde patronen voordoen.

In het boek “Relaties, hoe doe je dat?” laat de auteur zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner beter te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken. Je ontdekt hoe je jezelf kunt blijven in een relatie, terwijl je tegelijk open blijft staan voor je partner.

Dit boek is gebaseerd op de succesvolle Emotionally Focused Therapy (EFT), een methode die emoties gebruikt als ingang voor verandering. Uit talloze onderzoeken blijkt dat EFT de beste resultaten oplevert van alle typen relatietherapie. EFT is gefundeerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de manier waarop volwassenen relaties vormen. Relatietherapeut Karin Wagenaar maakt deze wetenschappelijke inzichten zo toegankelijk, dat je ze zelf kunt gebruiken om je relatie te versterken. Van de eerste vonk die overspringt tot een liefde die blijft bloeien.

7. Verbonden

Hechting en liefde

Auteur: Amir Levine en Rachel Heller

De liefde is een achtbaan, dit weten we allemaal. Met hele hoge hoogtes en hele diepe dalen is de liefde vaak onberekenbaar en voor sommige zelfs lastig. Bepaal je eigen hechtingsstijl (angstig, vermijdend of veilig) en die van je (toekomstige) partner en leer begrijpen waarom dit zo is.

We vertrouwen op de wetenschap om te bepalen wat we eten en hoe vaak we sporten, maar hoe zit het met relaties? Is er een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat sommige mensen schijnbaar moeiteloos een partner vinden, terwijl anderen elke relatie stuk zien lopen? Die is er zeker, volgens de vooraanstaande Amerikaanse psychiater Amir Levine en psycholoog Rachel Heller, de auteurs van dit boek.

In het boek “Verbonden” laten zij uitgebreid zien hoe het begrijpen van je hechtingsstijl en die van je (toekomstige) partner kan helpen een goede relatie te krijgen én te behouden. Zij onderscheiden drie hechtingsstijlen:

  • Angstig: houdt mijn partner wel genoeg van mij?
  • Vermijdend : intimiteit betekent verlies van onafhankelijkheid.
  • Veilig: geen moeite met intimiteit en van nature warm en liefdevol.

Wetenschappelijke feiten worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle relaties. Ontdek aan de hand van de (zelf)test wat je eigen hechtingsstijl is, en die van je partner. Leer wanneer alle alarmbellen moeten gaan rinkelen en hoe je een ‘veilige’ partner kunt herkennen. Maar onthoud vooral: ook jij kunt de liefde vinden én behouden.

8. De vijf talen van de liefde

Auteur: Gary Chapman

Verschillende mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Volgens Gary Chapman, de auteur van dit boek, zijn er vijf algemene ‘talen’ van liefde. Deze worden uitvoerig besproken in dit boek. We kunnen onze liefde laten blijken door: het geven van het beste deel van onze tijd;  bemoedigende woorden; cadeaus;  hulpvaardigheid; en lichamelijke aanraking. Een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan bemoediging, maar zijn vrouw meent dat een extra lekkere maaltijd hem wel goed zal doen. Een vrouw hunkert wellicht naar tijd die haar man voor haar neemt, maar hij denkt dat een bos bloemen haar zal doen opfleuren.

Soms spreekt onze partner een taal die wij niet begrijpen. Als beide personen in een relatie een andere taal van de liefde spreekt, kan dit soms voor frustratie en problemen zorgen. Als de ene huwelijkspartner zich uitdrukt in een ‘taal’ die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over. Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. Dit boek laat zien hoe je de eerste liefdestaal van jouw partner kunt herkennen en ontdekken. Breng al de vijf talen van liefde in de praktijk en je kunt er zeker van zijn dat je partner jouw liefde voelt!

9. Liefde in tijden van Tinder

De impact van sociale media op onze relaties

Auteur: Elisabeth Timmermans

We leven tegenwoordig in een ‘social media samenleving’. Iedereen is op Instagram, Facebook enzovoort. En dan hebben we natuurlijk nog Tinder. Minder is veruit de populairste dating app van het moment. Meer dan 300.000 Belgen en 1.500.000 Nederlanders zitten op deze app. Je zit er zelf misschien ook op en kent vast meer mensen die erop zitten. Helemaal tijdens corona is deze app ontploft.

Sommige vinden tinder het einde van de romantiek, maar sommige vinden het juist de oplossing voor singles die opzoek zijn naar de ware. Wat is nou de waarheid?

In het boek “Liefde in tijden van Tinder” gaat dr. Elisabeth Timmermans, de auteur van dit boek, op zoek naar de invloed van sociale media en dating apps op onze relaties. Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek en tientallen getuigenissen maakt ze je wegwijs in de liefde, seks en romantiek in deze tijden.

Hoe is ons datinggedrag de afgelopen decennia geëvolueerd? Beïnvloeden social media en dating apps onze relaties, en zo ja, hoe? Hebben we echt meer seks door Tinder? Blijft echte liefde ver op de achtergrond door social media? En hoe overwin je Facebook-jaloezie? Ontdek antwoord op al je vragen rondom social media en liefde in dit boek.

10. Destructieve relaties op de schop

Psychopathie herkennen en hanteren

Auteur: Jan Storms

Dit boek gaat over destructieve relaties. Als je jezelf steeds maar weer in zo’n relatie bevindt, is dit boek een must read voor jou. Psychopathie is een ernstige stoornis van het geweten. Je geweten is je innerlijke sturing die je ontwikkeling draagt in verbondenheid met anderen. Bij ongeveer 1 op de 20 mensen is het licht van hun geweten zo zwak dat zij zich innerlijk niet kunnen ontwikkelen. Deze personen worden ook wel psychopaten genoemd. Psychopaten zijn erop uit om mensen in hun omgeving kapot te maken. In relaties hebben deze mensen weinig te bieden en vaak richten zij met bedrog, manipulaties en (psychisch) geweld grote schade aan.

Als je denkt aan psychopaten denk je misschien aan mensen die zonder enig schuldgevoel de meest gruwelijke misdaden begaan. Deze extreme gevallen bestaan zeker, maar zijn vaak zeldzaam. Buiten deze extreme gevallen wordt de diagnose ‘psychopaat’ bijna niet gesteld, terwijl dit eigenlijk wel zou moeten. De De huis-tuin-en-keukenpsychopaat is eigenlijk nog gevaarlijker omdat hij meestal moeilijk te doorzien is en jarenlang een destructieve invloed kan laten gelden.

Het boek ’Destructieve relaties op de schop’ geeft je handvatten om psychopathie te herkennen en jezelf en mensen in je omgeving te beschermen. Jan Storms, de auteur van dit boek, schetst een strategie voor het herstellen van je welbevinden. Bijzondere aandacht is er voor het beschermen van kinderen die afhankelijk zijn van een psychopaat. Mensen met deze stoornis slagen er vaak in om via manipulatie van de omgeving hun destructieve invloed te vermenigvuldigen. Het boek besluit met aanbevelingen aan beroepsmensen en voor preventie van psychopathie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *