boek over depressie

Boek over depressie? Top 5 beste keuzes!

Ben je op zoek naar een boek over depressie? Een boek wat je laat zien waar je depressie vandaan komt, wat het precies is en hoe je er vanaf kunt komen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Een depressie is verschrikkelijk. Meer dan alleen maar verdrietig zijn of een slechte dag hebben, is depressie een stemmingsstoornis die invloed heeft op de manier waarop je denkt, handelt en voelt. Het kan verschillende vormen aannemen en individuen op verschillende manieren beïnvloeden.

Lezen over depressie kan je helpen je eigen gedachten en gevoelens te begrijpen. Ook kan het juiste boek je helpen om van een depressie af te komen. De inzichten in de juiste boeken kunnen je leven letterlijk veranderen. Er zijn verschillende manieren en middelen om van een depressie af te komen en de volgende boeken bieden elk een uniek perspectief.

De 5 boeken over depressie die in dit artikel benoemd worden kunnen je helpen te begrijpen hoe je sommige negatieve gedachten die je hebt kunt overwinnen, en je helpen je denkproces te veranderen, wat op zijn beurt zorgt voor een gelukkiger en vrijer leven, verlost van een depressie.

Houd er rekening mee dat deze boeken niet bedoeld zijn om het advies en de zorg van een professional in de geestelijke gezondheidszorg te vervangen. Het zijn enkel handvaten en hulpmiddelen om je te helpen op een effectieve manier van je depressie af te komen.

De beste boeken over depressie

Er zijn veel boeken die waardeloos advies geven over angst en depressie. Gelukkig zijn er ook boeken die echt kunnen helpen om van een depressie af te komen. Ben je opzoek naar een boek over depressie die je echt kan helpen? Hier volgen de 5 beste keuzes om een depressie beter te begrijpen en om van een depressie af te komen. 

1. Stap voor stap je depressie te lijf

Werkboek Gedragsactivatie bij depressie

Auteur: M. Addis

Neerslachtigheid, interesseverlies, vermoeidheid, eetproblemen, angst, schuldgevoelens, concentratieproblemen. De symptomen van depressie zijn even ingrijpend als veelvoorkomend. Naar schatting krijgt 1 op de 5 Nederlanders ooit met een depressie te maken. Ook krijgen steeds meer en meer jongeren ermee te maken. Het is dus een ontzettend groot probleem, waar wat gedaan aan moet worden.

Gedragsactivatie is een nieuwe, baanbrekende manier om depressie te behandelen. Onderzoek toont aan dat gedragsactivatie bij ernstige depressie even effectief is als behandeling met medicatie, en zelfs effectiever dan reguliere cognitieve gedragstherapie.

Stap voor stap je depressie te lijf is het eerste Nederlandstalige boek gebaseerd op gedragsactivatie. Zelfactivatietechnieken helpen patronen herkennen die depressie in standhouden en bieden handvatten om depressieve gevoelens te lijf te gaan. Met behulp van praktische oefeningen en checklists kan terugval worden voorkomen.

Addis en Martell zijn er in geslaagd om een van de meest effectieve behandelmethoden van depressie in een zeer toegankelijk werkboek te gieten. Met de stappen in dit boek zul je het volgende bereiken:

  • Voel jezelf weer sterk en zelfverzekerd
  • Geniet weer van alledaagse dingen
  • Ontloop sociale situaties niet langer
  • Krijg je leven weer op orde
  • Voorkom terugkeer van je depressie

2. Mindfulness en bevrijding van depressie

Voorbij chronische ongelukkigheid

Auteur: Mark Williams

Als je opzoek bent naar een effectief boek over depressie, mag deze zeker niet ontbreken op je boekenplan. Ken je het wanhopige gevoel dat je niets voorstelt, mislukt bent, dat het leven geen zin heeft of dat er iets fundamenteel mis is met je? Heb je ooit een depressie meegemaakt? Het goede nieuws is dat er misschien helemaal niets mis met je is. Misschien doe je wel iets verkeerd. Dappere pogingen om onszelf uit een depressie te trekken, houden ons vaak opgesloten in het leed dat we proberen te ontvluchten. Veel technieken werken daardoor averechts. Dit maakt het lastig om uit een depressie te komen. Met de juiste handvaten is het echter mogelijk om binnen een korte tijd van je depressie af te komen.

Voor wie lijdt aan depressie is dit echt een nuttige gids om emotioneel evenwicht te bereiken. Mindfulness en bevrijding van depressie legt de verborgen psychische mechanismen van depressie bloot, laat zien hoe je weerbaarder kunt worden bij de tegenslagen van het leven en helpt tot wanhoop leidende denkpatronen te doorbreken. Het bevat een bewezen werkend en gemakkelijk toepasbaar zelfhulpprogramma om terugkerende chronische ongelukkigheid te verminderen.

3. Je hebt het niet, je doet het

Verlos jezelf in één zin van je angst, depressie, ziekte of probleem

Auteur: Edwin Selij

Dit boek gaat niet specifiek over depressie, maar is een boek voor alle mensen die meer controle willen hebben over hun leven, over hun relaties, over hun werk en over hun genezing. Dat kan met één enkele zin. Die ene zin kan niet alleen jou de controle teruggeven, maar ook problemen oplossen zoals angst, depressie en zelfs ziektes.

Dit klinkt misschien als iets onzinnigs of als een wonder, maar niets is minder waar. Dit boek gaat over eigenaarschap. Je hebt geen ziekte, je doet je ziekte. Je hebt geen angst, je doet je angst. Je hebt geen problemen, je doet je problemen. Dit klinkt nu misschien raar en verwarrend, maar wanneer je dit boek begint te lezen zul zeer snel achter het geheim komen voor een gelukkig, vrolijk en gezond leven vrij van depressies of ziektes. Je kunt er niets aan doen dat het je is overkomen, maar je kunt er nu wel iets aan doen om ervan af te komen. In dit boek vind je die ene zin die al duizenden mensen heeft geholpen om niet alleen de controle terug te pakken, maar ook om die problemen op te lossen waar ze al jaren mee zaten. Dat kan jij ook! Kies je ervoor om hem te lezen, dan zal het iets wezenlijks bij je veranderen. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

4. Patronen doorbreken

Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen

Auteur: Hannie van Genderen

Maak je als maar weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.

Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.

Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen. Op deze manier kun je effectief van een depressie afkomen en ook voorkomen dat een depressie terug zal komen.

5. Als een dierbare depressief is

Helpen zonder jezelf te verliezen

Auteur: Huub Buijssen

Dit boek is net even wat anders dan de andere boeken. Dit boek over depressie is niet voor degene met een depressie, maar voor de vrienden en familie. Als je een dierbare hebt die depressief is, en je weet je geen raad, is dit boek een must read.

Als iemand een depressie ontwikkelt, is dit proces voor mensen in de naaste omgeving moeilijk te begrijpen. Familie en vrienden zijn voor iemand met een depressie echter heel belangrijk; vaak kunnen ze zelfs meer doen dan professionele hulpverleners. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je je het beste kunt opstellen in deze situatie om je vriend of familielid zo goed mogelijk te helpen.

Gerenommeerde deskundige Huub Buijssen legt in dit nieuw vormgegeven standaardwerk hoe iemand met een depressie zich voelt en hoe je als omgeving kunt helpen de depressie dragelijker te maken, zonder jezelf te verliezen. Als een dierbare depressief is biedt dit boek inzicht en praktische handvatten. Samen sta je niet alleen.

Kan lezen over depressie je echt helpen om er vanaf te komen?

Nu vraag je je waarschijnlijk af, kan een boek over depressie mij echt helpen om er vanaf te komen? Ja, dat kan zeker, maar dat hangt van jezelf af. De verschillende boeken kunnen je helpen depressie beter te begrijpen en zullen je laten inzien wat je dient te veranderen om van je depressie af te komen. Het is dan ook belangrijk dat je het boek niet alleen leest en dan weer weg legt, maar dat je het boek echt goed bestudeerd en de adviezen opneemt en uitvoert.

Je kunt het vergelijken met een boek over geld. Je zou elk boek kunnen lezen dat ooit is gepubliceerd over geld en persoonlijke financiën. Maar als je die kennis niet toepast en je geld niet spaart en investeert, zul je nooit rijk worden. Je zult heel goed begrijpen waarom je blut bent, maar je zult nog steeds blut zijn.

Dit lijkt zo vanzelfsprekend als het gaat om meer tastbare resultaten zoals geld of afvallen of wat dan ook. Maar als het gaat om onze emotionele en mentale gezondheid, denken we vaak dat we de problemen gewoon kunnen wegdenken. Dit is natuurlijk niet het geval. Je zult zelf proactief aan de gang moeten gaan met je mind.

Dus ja, deze boeken zijn zeker zeer nuttig en kunnen je helpen van een depressie af te komen. Ze zullen je een perspectief geven op wat je depressie werkelijk is en waar het vandaan komen. Ze zullen je laten zien dat je niet alleen bent en dat anderen hebben meegemaakt wat jij doormaakt. Ze zullen je laten zien dat je er aan de andere kant als een gelukkiger, sterker persoon uit kunt komen. En ze zullen je handvatten geven hoe je stap voor stap van je depressie kunt afkomen. Ze zullen het werk dus gemakkelijker maken, maar je moet het werk nog steeds zelf doen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *