boek over dementie

Boek over dementie? Top 8 beste boeken!

Ben je op zoek naar een goed boek over dementie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Als bij jou of een naaste de diagnose dementie of de ziekte van Alzheimer is gesteld, heb je waarschijnlijk talloze vragen. Familieleden van dementiepatiënten willen zoveel mogelijk informatie over een overvloed aan onderwerpen, waaronder hoe ondersteuning te bieden, hoe plannen te maken voor de toekomst, hoe de beste behandelingen te krijgen en hoe om te gaan met de emotionele impact van de diagnose. Artsen, steungroepen en organisaties begeleiden gezinnen door de stadia van dementie en zijn nuttige hulpmiddelen.

Boeken zijn een ander nuttig hulpmiddel voor gezinnen die leven met een diagnose van dementie. Auteurs zijn onder meer medische professionals, counselors, verpleegkundigen en familieleden die uit de eerste hand ervaring hebben met mensen die omgaan met dementie. Ze delen hun kennis, ervaringen en persoonlijke verhalen over de zorg voor en leven met dementiepatiënten om de lezers informatie en een beter idee te geven van hoe het is om van iemand met de ziekte te houden en deze te ondersteunen.

Als je op zoek bent naar meer informatie over dementie, blader dan door onze beste boekenkeuzes. Ook zijn er twee boeken speciaal voor kinderen opgenomen in deze lijst.

Boeken over dementie

Hier volgen 8 van de beste boeken over dementie, waardoor je beter zult begrijpen wat het precies is en hoe je er het beste mee kunt omgaan.

1. De dag door met dementie

Auteur: Anneke van der Plaats

Dit boek maakt helder wat er gebeurt in het hoofd en in het leven van iemand met dementie. Het boek verplaatst je als het ware in de schoenen van deze persoon. Het laat je inzien dat onder andere denken, kiezen en zelfstandig handelen opeens niet meer gaan. Vervolgens volgt uitleg hoe je hiermee om kunt gaan. Praktische tips illustreren hoe je een prettiger en meer ontspannen omgang met mensen met dementie kunt hebben. Dit boek is een must have als een van je dierbare dementie heeft.

2. De heldere eenvoud van dementie

Helpen zonder jezelf te verliezen

Auteur: Huub Buijssen

Leven met iemand met dementie is vaak niet gemakkelijk. Het gedrag dat hij of zij vertoont, is voor de omgeving vaak raadselachtig. Hij stelt voortdurend dezelfde vragen, maar weet wel goed de weg in het verre verleden. Hij wil naar huis terwijl hij thuis is; vergeet alles maar klaagt zelden over vergeetachtigheid, enzovoort. Wat de naaste omgeving het meest verwart, is dat het gedrag de vroegere voorspelbaarheid mist. Toch zit achter het vreemde gedrag een zekere logica. Twee eenvoudige dementiewetten volstaan om het dementeringsproces te begrijpen: de gestoorde inprenting en het oprollend geheugen.

Huub Buijssen, autoriteit op het gebied van dementie, beschrijft in de geactualiseerde editie van dit boek dementie vanuit de beleving van de getroffene. Aan de hand van vele voorbeelden schetst hij de wereld van de dierbare met dementie en hij reikt de familie tips en praktische handvatten aan om met diens moeilijke gedrag om te gaan.

3. Dementie, hoe ga je ermee om?

Een praktisch en positief handboek voor mantelzorgers

Auteur: Ezra van Zadelhoff

Het aantal mensen met dementie neemt toe en daarmee ook het aantal mantelzorgers: partners, kinderen en andere naasten die nauw bij hen betrokken zijn. Mantelzorgers bieden hun tijd, energie, liefde en zorg veelal gedurende lange tijd aan. In die periode ontstaan steeds meer vragen waarop eenduidige antwoorden niet zomaar te vinden zijn. Naast de dingen die echt moeilijk of ingewikkeld zijn, is er – afhankelijk van de individuele persoon met dementie en het stadium van de ziekte – gelukkig vaak nog veel wel mogelijk.

Dit boek geeft antwoord op dit soort vragen en biedt je een helpende hand, concrete tips en handreikingen, gericht op wat nog wél kan. Op basis van de meest gestelde vragen door mantelzorgers nemen we je mee in de wereld van dementie. Wat is dementie eigenlijk, hoe verloopt het ziekteproces, wat verandert er in je relatie en de relatie met familie en vrienden, hoe kun je je oriënteren op een goede woonzorgvoorziening en wat is in de laatste levensfase van belang? Met daarnaast ruim aandacht voor jezelf: hoe blijf je in balans en zorg je goed voor jezelf? Een handboek om steeds opnieuw open te slaan bij de vraag die jou op dat moment bezighoudt.

In ‘De verborgen zin van dementie’ beschrijft Hans Stolp, de auteur van dit boek, een andere manier van omgaan met dementie en dementerenden, namelijk vanuit het hart. Op dit moment lijden in Nederland zo’n 260.000 mensen aan dementie en dit worden er elk jaar alleen maar meer. Hans Stolp geeft met zijn andere kijk op dementie een mogelijke oplossing voor dit snelgroeiende maatschappelijke probleem. Van buitenaf gezien lijkt dementie zinloos: wat is de betekenis van geheugenverlies of het niet meer herkennen van geliefden? Hans Stolp ziet het zo: dementerenden maken een transformatie door richting zachtheid en vrijheid, die ervoor zorgt dat zij na de dood zonder al te zware (onverwerkte) lasten kunnen binnentreden in de geestelijke wereld.

5. Jij bent toch mijn dochter?

Een jonge psycholoog strijdt voor mensen met dementie

Auteur: Sarah Blom

Ouderenpsycholoog Sarah Blom neemt ons mee in de aangrijpende belevingswereld van haar cliënten met dementie: het echtpaar Vermeer dat worstelt met hun huwelijk, de seksuele driften van meneer Kniezeer, het kampverleden van mevrouw Hartenkamp dat haar nog iedere dag achtervolgt én meneer Pekaar en mevrouw Tip die hopeloos verliefd worden en dagelijks het bed met elkaar delen. Niet eerder kwamen we zo dichtbij de mensen voor wie we ons zo makkelijk afsluiten. In ‘Jij bent toch mijn dochter?’  geeft Blom inzichten en handvatten waarmee we meer voor elkaar kunnen betekenen, met óf zonder dementie.

6. Woorden schieten tekort

Over dementie: een bijzonder lang afscheid

Auteur:  Nicci Gerrard

In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard, de auteur, alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt de wetenschap erover? Ze put uit kunst, literatuur en filosofie, neemt je mee in de belevingswereld van de buitenstaander en in de ervaringen van mensen die zelf deze ziekte hebben. Want wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben, om jezelf te zijn en jezelf vervolgens kwijt te raken?

Dementie is een ontmanteling, een uitdoving – een verdwijnen van betekenis. Dit is een boek vol verhalen van mensen, zowel verdrietig als optimistisch. Het is een reis door de schemering en dan de duisternis – en dan verder naar de andere kant.

Boek over dementie voor kinderen: Top 2

7. De ballonnen van opa

Een verhaal over dementie

Auteur: Jessie Oliveros

‘De ballonnen van opa’ van Jessie Oliveros is een ontroerend prentenboek over dementie, speciaal geschreven voor kinderen. Jonge kinderen begrijpen vaak niet wat er aan de hand is als een familielid of iemand in hun omgeving dementie krijgt. Het verhaal in dit boek helpt hen om grip te krijgen op wat er precies gebeurt en hoe ze er mee om kunnen gaan.

Lucas heeft veel ballonnen, in elke ballon zit een bijzondere herinnering. Zijn opa heeft nog veel meer ballonnen, omdat hij al heel oud is. Lucas vindt het heerlijk om naar opa’s verhalen te luisteren. Maar dan beginnen de ballonnen vol verhalen van opa weg te zweven. Op prachtige, meelevende wijze vertelt dit prentenboek, over de gevolgen van dementie.

8. Chaos in de Bovenkamer

Voor kinderen die meer willen weten over dementie

Auteur: Rianne van Dorp

Net als het vorige boek, is dit boek ook speciaal voor kinderen die meer willen weten over dementie.  Het verschil is dat het vorige boek voor hele jonge kinderen is. Het is een prentenboek om hen enigszins uit te leggen en te laten begrijpen wat er aan de hand is. Dit boek is een interactief leesboek voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud.

Het is een boekje waarin dementie wordt uitgelegd, in een combinatie met praktische opdrachten, tips voor een bezoek aan iemand met dementie en mooie illustraties. Het is een leuk boekje waarin een ingewikkeld thema op eenvoudige wijze wordt uitgelegd.

Dit boek is bedoeld voor:

  • Kinderen die meer willen weten over dementie en/of tips willen voor een bezoek aan
    iemand met (een vorm van) dementie.
  • (Groot)ouders die met hun kinderen over dementie willen praten.
  • Zorglocaties die gezinnen met kinderen/klein-
    kinderen een handreiking willen geven om dementie bespreekbaar te maken.
  • Scholen en docenten die met schoolklassen op een praktische en interactieve manier bezig willen zijn met dit maatschappelijke thema.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *