boek over de overgang

Beste boeken over de overgang: Top 8!

Ben je op zoek naar een boek over de overgang zodat je erachter kunt komen wat er in godsnaam in je lichaam aan de hand is? Zoek dan niet verder! In dit artikel zijn 7 van de beste boeken over de overgang samengeteld.

De menopauze is een natuurlijke overgang die een groot deel uitmaakt van het leven van elke vrouw. Als een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad, betekent dit dat ze in de menopauze is gekomen. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar, maar het kan op elk moment tijdens je 40e en 50e jaren optreden. Wanneer precies is afhankelijk van verschillende factoren en het individuele lichaam en de genetica van elke vrouw.

Voor de meeste vrouwen gaat deze overgang gepaard met veel symptomen. Ze omvatten opvliegers, gewichtstoename, lage geslachtsdrift, stemmingswisselingen en andere. Er is dus behoefte aan ondersteuning in deze jaren. Hoewel veel vrouwen het moeilijk vinden om informatie over de menopauze te krijgen van andere bronnen dan blogs of gesprekken met vrienden, kan het juiste boek ze veel verder helpe. Om het je gemakkelijker te maken, hebben we deze lijst met de beste boeken over de overgang samengesteld.

Lees de samenvattingen van de boeken om erachter te komen welk boek of welke boeken je het meeste aanspreken. Je kunt de boeken aanschaffen door op de titels te klikken.

Boeken over de overgang: Top 8 o.b.v. beoordelingen

We zijn opzoek gegaan naar de beste boeken over de overgang en daar is een top 8 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze lijst hebben we vooral gekeken naar de klanten beoordelingen, om te achterhalen welke boeken het meest populair zijn. 
 
Lees de korte samenvattingen door om het beste boek over de overgang voor jou te ontdekken!

1. Ook leuke meisjes worden 50

Antwoorden op al je vragen over de overgang op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten

Auteur: Maaike de Vries en Manon Kerkhof

“Ook Leuke Meisjes Worden 50” is een inspirerend boek geschreven door Maaike de Vries en Manon Kerkhof. Het boek is een ode aan vrouwen die de mijlpaal van vijftig bereiken en belicht op humoristische wijze de verschillende aspecten van het ouder worden.

In dit boek delen De Vries en Kerkhof hun eigen ervaringen en die van andere vrouwen die ook de vijftig hebben bereikt. Ze bespreken openhartig de fysieke en emotionele veranderingen die bij het ouder worden horen, zoals grijze haren, rimpels en opvliegers. Maar ze benadrukken ook dat het leven na vijftig vol kansen en mogelijkheden zit.

Het boek biedt inzichten en advies over hoe je met de veranderingen kunt omgaan en hoe je het beste uit jezelf kunt halen op deze leeftijd. Het moedigt vrouwen aan om zichzelf te blijven ontwikkelen, hun passies na te streven en nieuwe doelen te stellen. De auteurs benadrukken dat leeftijd slechts een getal is en dat je altijd kunt blijven groeien en genieten van het leven.

“Ook Leuke Meisjes Worden 50” is geschreven met een dosis humor en zelfspot. De Vries en Kerkhof weten op een luchtige manier de uitdagingen van het ouder worden te bespreken, waardoor het boek voor veel lezers herkenbaar zal zijn. Ze laten zien dat je op elke leeftijd kunt blijven lachen en dat het leven vol verrassingen zit.

Al met al is “Ook Leuke Meisjes Worden 50” een positief en inspirerend boek dat vrouwen aanmoedigt om het beste uit zichzelf te halen, ongeacht hun leeftijd. Het is een gids vol waardevolle inzichten en advies voor vrouwen die zichzelf willen blijven ontwikkelen en willen genieten van het leven na vijftig.

2. De overgang

Het no-nonsense handboek

Auteur: José Rozenbroek

“De Overgang” is een informatief boek geschreven door José Rozenbroek. Het boek werpt licht op een onderwerp dat vaak onbesproken blijft: de overgang bij vrouwen. Rozenbroek neemt de lezers mee op een persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde reis door deze levensfase.

In het boek deelt Rozenbroek haar eigen ervaringen met de overgang en onderzoekt ze de vele fysieke, emotionele en mentale veranderingen die vrouwen kunnen ervaren tijdens deze periode. Ze beschrijft openhartig haar eigen worstelingen en hoe ze uiteindelijk manieren heeft gevonden om met de symptomen om te gaan.

Daarnaast biedt Rozenbroek uitgebreide informatie over de medische aspecten van de overgang. Ze bespreekt de hormonale veranderingen, de impact op het lichaam en de mogelijke gezondheidsrisico’s die gepaard kunnen gaan met de overgang. Ze presenteert ook de verschillende behandelingsopties die beschikbaar zijn en geeft advies over hoe vrouwen hun eigen welzijn kunnen bevorderen.

Het boek gaat verder dan alleen de fysieke aspecten van de overgang en behandelt ook de emotionele en psychologische impact ervan. Rozenbroek bespreekt de wisselende stemmingen, angsten, slaapproblemen en andere psychische klachten die veel vrouwen ervaren. Ze biedt praktische tips en strategieën om hiermee om te gaan en benadrukt het belang van zelfzorg en het zoeken naar ondersteuning.

“De Overgang” is een eerlijk en informatief boek dat de taboes rondom de overgang doorbreekt. Rozenbroek streeft ernaar om vrouwen bewust te maken van deze fase in hun leven en hen te helpen begrijpen dat ze niet alleen zijn in hun ervaringen. Het boek biedt troost, geruststelling en waardevolle kennis aan vrouwen die de overgang doormaken of zich erop voorbereiden. Het is een belangrijke gids voor het navigeren door deze levensfase met begrip, acceptatie en zelfvertrouwen.

3. Stralend door de menopauze

Auteur: Leen Steyaert

“Stralend door de Menopauze” is een inspirerend boek geschreven door Leen Steyaert. Het boek biedt een holistische benadering van de menopauze, waarbij de nadruk ligt op het omarmen van deze fase van het leven en het vinden van balans en welzijn.

Leen Steyaert deelt haar eigen ervaringen en uitdagingen tijdens de menopauze, en moedigt vrouwen aan om de veranderingen in hun lichaam te accepteren en te omarmen. Ze benadrukt dat de menopauze geen teken van veroudering is, maar eerder een overgangsfase naar een nieuwe levensfase vol mogelijkheden.

Het boek biedt inzichten en advies over de fysieke, emotionele en spirituele aspecten van de menopauze. Steyaert bespreekt de hormonale veranderingen die optreden en hoe deze het lichaam beïnvloeden. Ze biedt praktische tips en strategieën om met symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid om te gaan.

Daarnaast belicht Steyaert het belang van zelfzorg tijdens de menopauze. Ze moedigt vrouwen aan om goed voor zichzelf te zorgen door middel van voeding, lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken. Ze benadrukt ook het belang van het creëren van een ondersteunend netwerk en het zoeken naar professionele hulp indien nodig.

“Stralend door de Menopauze” benadert de menopauze als een kans voor persoonlijke groei en empowerment. Steyaert moedigt vrouwen aan om hun innerlijke kracht te ontdekken en nieuwe doelen te stellen voor zichzelf. Ze inspireert vrouwen om actief de regie te nemen over hun eigen welzijn en geluk.

Al met al is “Stralend door de Menopauze” een positief en bemoedigend boek dat vrouwen helpt om de menopauze met vertrouwen en gratie te doorlopen. Het biedt praktische informatie, inspiratie en ondersteuning voor vrouwen die deze fase van het leven doormaken. Het is een gids die vrouwen in staat stelt om stralend en vol zelfvertrouwen de menopauze te omarmen en te genieten van een vervuld leven.

4. Menopauze

Alles wat je dokter je niet vertelt

Auteur: John R. Lee

In dit uitgebreide boek legt de auteur, voor zowel de leek als de professional, alles uit over hormonen, de menopauze en alle andere levensfases waar de vrouw mee te maken krijgt. Door zijn jarenlange specialisatie in dit onderwerp zul je in dit boek vele episodes aantreffen die je huisarts of zelfs je specialist je niet kan vertellen, omdat ze zich er stomweg niet in verdiept hebben zoals dr. Lee, de auteur van dit boek, dat heeft gedaan. Dit revolutionaire en meest uitgebreide boek over o.a. bio-identieke hormoonsuppletietherapie, de menopauze, de premenopauze, overgangsklachten, de bijbehorende hormonen als oestrogenen en progesteron, en vele andere zaken die bij deze periodes horen, is nu volledig geactualiseerd.

Dr. John R. Lee publiceerde meer dan vijftien jaar geleden zijn verrassende conclusies over conventionele hormoonsuppletietherapie: synthetische hormonen werken niet als voorspeld en erger nog, ze vormen een bedreiging voor de gezondheid van vrouwen. Zijn bevindingen ontketenden een storm van controversie, maar jaren later heeft onderzoek aangetoond dat hij gelijk had. Helaas moeten nog steeds miljoenen vrouwen die bezorgd zijn over het ouder worden besluiten om wel of niet synthetische hormoonsuppletietherapie te ondergaan en te lijden onder de bijwerkingen en toegenomen gezondheidsrisico’s, omdat ze de voordelen van de natuurlijke behandeling niet kennen. Honderdduizenden vrouwen hebben wel naar het potentieel levensreddende advies van dr. Lee geluisterd en hebben zijn baanbrekende, natuurlijke hormoonprogramma gevolgd met verbazingwekkende resultaten.

Dit geactualiseerde boek bevat de laatste onderzoeken en het effectieve programma van dr. Lee om het hormonale evenwicht te herstellen door het gebruik van bio-identieke hormonen zoals natuurlijk progesteron. Ontdek de velen voordelen van zijn revolutionaire programma:

 • Vermindert of laat premenopauzale en menopauzale symptomen verdwijnen
 • Helpt bij het oplossen van hormoongerelateerde problemen, zoals osteoporose, opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid, gewichtstoename en fibrocystische borsten (knobbeltjes in de borsten) 
 • Vermindert gewichtstoename op middelbare leeftijd
 • Helpt de libido herstellen
 • Beschermt tegen borstkanker
 • Behoudt mentale scherpte
 • Vertraagt de tekenen van het ouder worden.
 • Helpt osteoporose stoppen en keren
 • Herstelt energie en levendigheid

5. Op een natuurlijke manier door de menopauze

Ontdek hoe u zonder medicatie uw hormonen in balans houdt tijdens de overgang

Auteur: Marilyn Glenville

“Op een Natuurlijke Manier door de Menopauze” is een informatief boek geschreven door Marilyn Glenville. Het boek biedt een holistische benadering van de menopauze, waarbij de focus ligt op het gebruik van natuurlijke methoden om symptomen te verlichten en het welzijn te bevorderen.

Marilyn Glenville bespreekt in het boek de fysieke en emotionele veranderingen die plaatsvinden tijdens de menopauze. Ze legt uit hoe hormonale onevenwichtigheden kunnen leiden tot symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Glenville benadrukt het belang van het begrijpen van deze veranderingen en hoe ze het dagelijks leven kunnen beïnvloeden.

Het boek biedt een uitgebreide kijk op natuurlijke behandelingsmethoden voor de menopauze. Glenville bespreekt voedingsaanpassingen en voedingssupplementen die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen en het bevorderen van hormonale balans. Ze behandelt ook het belang van lichaamsbeweging, stressmanagement en het creëren van een ondersteunend netwerk.

Glenville legt de nadruk op het gebruik van fyto-oestrogenen, natuurlijke plantaardige stoffen die vergelijkbaar zijn met oestrogeen in het lichaam. Ze bespreekt voedingsmiddelen en kruidensupplementen die fyto-oestrogenen bevatten en hoe ze kunnen helpen bij het verlichten van symptomen.

Daarnaast besteedt Glenville aandacht aan levensstijlkeuzes en veranderingen die kunnen bijdragen aan het welzijn tijdens de menopauze. Ze bespreekt slaaphygiëne, ontspanningstechnieken en het belang van zelfzorg.

“Op een Natuurlijke Manier door de Menopauze” is een waardevol boek voor vrouwen die op zoek zijn naar natuurlijke benaderingen van de menopauze. Glenville biedt uitgebreide informatie en praktisch advies dat vrouwen in staat stelt om weloverwogen keuzes te maken voor hun gezondheid en welzijn tijdens deze levensfase. Het boek moedigt vrouwen aan om de menopauze te zien als een periode van verandering en groei, en biedt waardevolle middelen om deze fase op een positieve en natuurlijke manier te benaderen.

6. Magische Menopauze

Hoe je van je tweede helft je beste helft maakt – het beste boek voor vrouwen voor, tijdens en na de overgang

Auteur: Christiane Northrup

“Magische Menopauze” is een invloedrijk boek geschreven door Christiane Northrup. In dit boek presenteert Northrup de menopauze als een transformerende levensfase vol mogelijkheden en potentieel voor groei en zelfontdekking.

Northrup benadert de menopauze vanuit een holistisch perspectief en verkent de fysieke, emotionele, psychologische en spirituele aspecten ervan. Ze legt uit hoe hormonale veranderingen tijdens de menopauze niet alleen invloed hebben op het lichaam, maar ook op de geest en de ziel.

Het boek biedt uitgebreide informatie over de symptomen en veranderingen die vrouwen tijdens de menopauze kunnen ervaren. Northrup deelt wetenschappelijke kennis over hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, en hoe ze de gezondheid en het welzijn van vrouwen beïnvloeden. Ze gaat dieper in op veelvoorkomende symptomen zoals opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen, en biedt advies over hoe ze kunnen worden aangepakt.

Northrup moedigt vrouwen aan om de menopauze te zien als een tijd van empowerment en mogelijkheden. Ze bespreekt de spirituele transformatie die kan plaatsvinden tijdens deze fase van het leven en moedigt vrouwen aan om hun innerlijke wijsheid en intuïtie te omarmen. Ze benadrukt het belang van zelfzorg, het aangaan van nieuwe uitdagingen en het volgen van passies en dromen.

“Magische Menopauze” biedt niet alleen informatie, maar ook praktische tools en oefeningen om vrouwen te ondersteunen bij het navigeren door deze levensfase. Northrup bespreekt onder andere voedingsrichtlijnen, lichaamsbeweging, stressmanagement en de rol van complementaire therapieën. Ze moedigt vrouwen aan om hun eigen gezondheidsbeslissingen te nemen en samen te werken met zorgverleners om een individueel afgestemd plan te creëren.

Al met al is “Magische Menopauze” een inspirerend boek dat de menopauze benadert als een tijd van transformatie en empowerment. Northrup biedt een positieve en holistische kijk op deze levensfase, waarbij ze vrouwen aanmoedigt om hun eigen kracht te omarmen en het beste uit zichzelf te halen. Het boek is een waardevolle gids voor vrouwen die op zoek zijn naar inzicht, ondersteuning en praktische adviezen om optimaal van de menopauze te kunnen genieten.

7. Overgang van top tot teen

Auteur: Mirjam Van ‘T Veld

Het boek “Overgang van Top tot Teen” is geschreven door Mirjam van ‘t Veld en biedt een uitgebreide en praktische gids voor vrouwen die de overgang doormaken. Van ‘t Veld belicht alle aspecten van de overgang en geeft waardevol inzicht en advies om deze fase van het leven met vertrouwen en welzijn te doorlopen.

Het boek begint met een uitleg over wat de overgang precies is en welke fysieke en emotionele veranderingen vrouwen kunnen verwachten. Van ‘t Veld bespreekt de hormonale verschuivingen die plaatsvinden en de mogelijke symptomen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Ze biedt ook inzicht in de verschillende fasen van de overgang en hoe vrouwen zich hierop kunnen voorbereiden.

Van ‘t Veld besteedt veel aandacht aan de gezondheidsaspecten van de overgang. Ze bespreekt de invloed van hormonen op het lichaam en hoe vrouwen hun gezondheid kunnen ondersteunen door middel van voeding, lichaamsbeweging en stressmanagementtechnieken. Ze biedt ook informatie over de verschillende behandelingsmogelijkheden, zowel conventioneel als alternatief, en benadrukt het belang van een individuele benadering.

Naast de fysieke aspecten behandelt het boek ook de emotionele en psychologische impact van de overgang. Van ‘t Veld bespreekt de mogelijke stemmingswisselingen, angstgevoelens en zelfbeeldkwesties die vrouwen kunnen ervaren. Ze biedt strategieën en tips om met deze uitdagingen om te gaan en moedigt vrouwen aan om zelfzorg en eigenwaarde te cultiveren tijdens deze fase.

“Overgang van Top tot Teen” is een toegankelijk en praktisch boek dat vrouwen voorziet van waardevolle kennis en tools om de overgang te begrijpen en te omarmen. Van ‘t Veld biedt betrouwbare informatie, persoonlijke ervaringen en bruikbare adviezen om vrouwen te ondersteunen bij het navigeren door deze fase van het leven. Het boek inspireert vrouwen om de overgang te zien als een nieuwe kans om hun welzijn te verbeteren en vol vertrouwen de volgende levensfase in te gaan.

8. Slank door de overgang

Hierboven hebben we 7 fysieke boeken over de overgang besproken. Er is nog een laatste boek wat zeker thuis hoort in een artikel over de beste boeken over de overgang en dat is “Slank door de overgang” Dit boek is net even wat anders dan de andere boeken omdat het een eBoek / online boek is, of beter gezegd een online programma.

Dit boek gaat specifiek over slank blijven tijdens de overgang. Overgewicht is een overgangsklacht die vaak voor komt. Ria Kamelle de auteur van dit boek heeft hier zelf mee geworsteld en weet precies hoe het is. Volgens Ria hebben de meeste fitness experts het helemaal mis, als het gaat om gewichtsverlies van vrouwen die 40 jaar of ouders zijn. Voor vrouwen in de overgang werkt afvallen net even wat anders en dat is waar dit boek diep op ingaat.

In haar boek onthult Ria geheimen om voor eens en voor altijd van buikvet af te komen. Het enige wat je nodig hebt zijn ingrediënten die vetverbrandende hormonen activeren om een slanke buik te krijgen. En het mooie is – vanwege de hormonale veranderen die je lichaam doorgaat… werkt het beter voor vrouwen die 40 jaar en ouder zijn.

Op welke manieren kunnen de beste boeken over de overgang helpen?

De beste boeken over de overgang kunnen op verschillende manieren helpen:

 1. Informatie en begrip: Deze boeken bieden gedetailleerde informatie over de fysieke, emotionele en psychologische veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang. Ze helpen vrouwen de symptomen te begrijpen en de oorzaken ervan te achterhalen. Door meer inzicht te krijgen in wat er in hun lichaam gebeurt, kunnen vrouwen zich beter voorbereiden en ermee omgaan.

 2. Symptoombeheer: Veel boeken bieden praktische tips, strategieën en behandelingsmogelijkheden om de symptomen van de overgang te verlichten. Ze kunnen informatie geven over natuurlijke remedies, voeding, lichaamsbeweging, stressmanagementtechnieken en andere zelfzorgpraktijken die kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers, slapeloosheid, stemmingswisselingen en andere symptomen.

 3. Psychologische ondersteuning: De overgang kan een emotioneel uitdagende periode zijn, en boeken over de overgang kunnen vrouwen helpen bij het omgaan met de psychologische aspecten ervan. Ze kunnen advies geven over het verbeteren van zelfbeeld, het omgaan met stemmingswisselingen en het bevorderen van emotioneel welzijn. Door te lezen over de ervaringen van andere vrouwen kunnen lezers zich gesteund en begrepen voelen.

 4. Empowerment en zelfzorg: Veel boeken over de overgang moedigen vrouwen aan om de regie te nemen over hun eigen gezondheid en welzijn. Ze inspireren vrouwen om goed voor zichzelf te zorgen, hun eigen keuzes te maken en actief te zijn in het beheer van hun symptomen. Deze boeken kunnen vrouwen helpen bij het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, het stellen van doelen en het vinden van vervulling tijdens deze levensfase.

Al met al kunnen de beste boeken over de overgang een waardevolle bron van kennis, ondersteuning en empowerment zijn voor vrouwen die deze fase doormaken. Ze bieden inzichten, advies en praktische strategieën om de overgang op een positieve en gezonde manier te benaderen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *