boek over de overgang

Boek over de overgang? Top 8 beste boeken!

Ben je op zoek naar een boek over de overgang zodat je erachter kunt komen wat er in godsnaam in je lichaam aan de hand is? Zoek dan niet verder! In dit artikel zijn 7 van de beste boeken over de overgang samengeteld.

De menopauze is een natuurlijke overgang die een groot deel uitmaakt van het leven van elke vrouw. Als een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad, betekent dit dat ze in de menopauze is gekomen. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar, maar het kan op elk moment tijdens je 40e en 50e jaren optreden. Wanneer precies is afhankelijk van verschillende factoren en het individuele lichaam en de genetica van elke vrouw.

Voor de meeste vrouwen gaat deze overgang gepaard met veel symptomen. Ze omvatten opvliegers, gewichtstoename, lage geslachtsdrift, stemmingswisselingen en andere. Er is dus behoefte aan ondersteuning in deze jaren. Hoewel veel vrouwen het moeilijk vinden om informatie over de menopauze te krijgen van andere bronnen dan blogs of gesprekken met vrienden, kan het juiste boek ze veel verder helpe. Om het je gemakkelijker te maken, hebben we deze lijst met de beste boeken over de overgang samengesteld.

Lees de samenvattingen van de boeken om erachter te komen welk boek of welke boeken je het meeste aanspreken. Je kunt de boeken aanschaffen door op de titels te klikken.

Boeken over de overgang

1. Ook leuke meisjes worden 50

Antwoorden op al je vragen over de overgang op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten

Auteur: Maaike de Vries en Manon Kerkhof

Zit jij in de overgang? Of zit de overgang eraan te komen? Dan is het lezen van het juiste boek over de overgang een must! De overgang is namelijk zo makkelijk nog niet. Denk aan opvliegers, kilo’s aankomen, jezelf niet helemaal zijn, geen zin in seks en slapeloze nachten. Echter, dit is niet hoe het per se moet gaan. Het kan ook anders!

De ‘overgang jaren’ staan bekend als iets waarop de meeste vrouwen zich niet verheugen, een periode waarin hormonen veranderen en de vruchtbaarheid voorgoed verdwijnt. Het goede nieuws is dat de overgang ook weer overgaat en het een brug is naar de volgende fase in je leven. Een mooie fase.

Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof, de auteurs van dit boek, laten in dit boek zien hoe je lichaam werkt, wat er met je hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp je kunt inschakelen. Concreet, praktisch, en (h)eerlijk nuchter met veel uitleg en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt. Populair-journalistiek geschreven, zeer toegankelijk én goed wetenschappelijk onderbouwd.

2. De overgang

Het no-nonsense handboek

Auteur: José Rozenbroek

Zoals de naam al verklapt is dit hét handboek over de overgang. Het boek geeft je antwoorden op alle vragen die jij jezelf stelt over de overgang. Deze onvermijdelijke fase in je leven kan soms gevreesd worden, maar met het juiste boek en de juiste handvaten ga jij ook deze fase rocken!

Voor het schrijven van het boek “De overgang” raadpleegden José Rozenbroek en Jos Teunis talloze artsen, specialisten en ervaringsdeskundigen. Dit ultieme, no-nonsense handboek is een must read voor elke 40 / 45 plusser. Wat doen die veranderende hormonen met je lichaam en geest, je relatie en seksleven, je hart en vaten, je huid en haar? Word je er echt dikker en lelijker van? Zweverige teksten als ‘omarm je opvliegers’ zul je in dit boek niet vinden. Wel de nieuwste wetenschappelijke inzichten, persoonlijke verhalen en concrete handvatten. Nee, van hormoontherapie krijg je géén kanker. En ja, een beetje buik is gezond.

3. Stralend door de menopauze

Auteur: Leen Steyaert

Het boek ‘Stralend door de menopauze’ geeft een positieve draai aan dit vaak minder aantrekkelijke vooruitzicht. Leen Steyaert, de auteur van dit boek, vertelt je hoe je door een gezonde levensstijl en met natuurlijke middelen de ongemakken va de overgang kunt vermijden of beperken, maar vooral hoe je van de menopauze jaren kunt leren en ontdekken dat je na je vijftigste een boeiende nieuwe tijd te wachten staat. De menopauze is zeker geen eindpunt, volgens sommigen zelfs een beginpunt. Het is een unieke kans om een prachtige metamorfose te realiseren naar een stralend nieuw leven en de vrouw te worden die je echt wilt zijn.

In dit boek vind je: – efficiënte manieren om opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen, stress, osteoporose en andere menopauzeklachten tot een minimum te beperken – doeltreffende energieoefeningen die je dagelijks kunt doen om je energie te laten stromen, je zelfvertrouwen te vergroten, positieve emoties te ontwikkelen en je innerlijke rust te bewaren – voedingsadvies gebaseerd op de allernieuwste wetenschappelijke bevindingen – aanbevelingen voor een natuurlijke, jonge uitstraling.

4. Menopauze

Alles wat je dokter je niet vertelt

Auteur: John R. Lee

In dit uitgebreide boek legt de auteur, voor zowel de leek als de professional, alles uit over hormonen, de menopauze en alle andere levensfases waar de vrouw mee te maken krijgt. Door zijn jarenlange specialisatie in dit onderwerp zul je in dit boek vele episodes aantreffen die je huisarts of zelfs je specialist je niet kan vertellen, omdat ze zich er stomweg niet in verdiept hebben zoals dr. Lee, de auteur van dit boek, dat heeft gedaan. Dit revolutionaire en meest uitgebreide boek over o.a. bio-identieke hormoonsuppletietherapie, de menopauze, de premenopauze, overgangsklachten, de bijbehorende hormonen als oestrogenen en progesteron, en vele andere zaken die bij deze periodes horen, is nu volledig geactualiseerd.

Dr. John R. Lee publiceerde meer dan vijftien jaar geleden zijn verrassende conclusies over conventionele hormoonsuppletietherapie: synthetische hormonen werken niet als voorspeld en erger nog, ze vormen een bedreiging voor de gezondheid van vrouwen. Zijn bevindingen ontketenden een storm van controversie, maar jaren later heeft onderzoek aangetoond dat hij gelijk had. Helaas moeten nog steeds miljoenen vrouwen die bezorgd zijn over het ouder worden besluiten om wel of niet synthetische hormoonsuppletietherapie te ondergaan en te lijden onder de bijwerkingen en toegenomen gezondheidsrisico’s, omdat ze de voordelen van de natuurlijke behandeling niet kennen. Honderdduizenden vrouwen hebben wel naar het potentieel levensreddende advies van dr. Lee geluisterd en hebben zijn baanbrekende, natuurlijke hormoonprogramma gevolgd met verbazingwekkende resultaten.

Dit geactualiseerde boek bevat de laatste onderzoeken en het effectieve programma van dr. Lee om het hormonale evenwicht te herstellen door het gebruik van bio-identieke hormonen zoals natuurlijk progesteron. Ontdek de velen voordelen van zijn revolutionaire programma:

 • Vermindert of laat premenopauzale en menopauzale symptomen verdwijnen
 • Helpt bij het oplossen van hormoongerelateerde problemen, zoals osteoporose, opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid, gewichtstoename en fibrocystische borsten (knobbeltjes in de borsten) 
 • Vermindert gewichtstoename op middelbare leeftijd
 • Helpt de libido herstellen
 • Beschermt tegen borstkanker
 • Behoudt mentale scherpte
 • Vertraagt de tekenen van het ouder worden.
 • Helpt osteoporose stoppen en keren
 • Herstelt energie en levendigheid

5. Op een natuurlijke manier door de menopauze

Ontdek hoe u zonder medicatie uw hormonen in balans houdt tijdens de overgang

Auteur: Marilyn Glenville

Veel vrouwen medicatie tijdens de menopauze, maar wat als dit helemaal niet nodig is? Het boek “Op een natuurlijke manier door de menopauze” laat je zien hoe je zonder medicatie je hormonen in balans houdt tijdens de overgang. Het is echt waar, je kunt zonder medicatie en zonder symptomen de verschillende fasen van de menopauze doorkomen en ook nog eens genieten van een lang en gezond leven.

Op basis van jarenlange klinische praktijkervaring doet dr. Marilyn Glenville, de auteur van dit boek, uit de doeken wat artsen je niet vertellen en geeft ze eenvoudige, gemakkelijk op te volgen natuurlijke oplossingen om voor, tijdens en na de menopauze optimaal gezond te blijven. In dit boek vindt je:

 • een twaalf-stappen-hormoonbalansdieet
 • hoe je veelvoorkomende symptomen zoals opvliegers, nachtzweten, vaginale droogte en gebrek aan energie kunt verminderen
 • de waarheid over HST en bio-identieke hormonen
 • praktische adviezen over supplementen en kruiden
 • supertips om het verouderingsproces te vertragen
 • natuurlijke oplossingen om problemen op de lange termijn, zoals osteoporose, borstkanker en alzheimer, te voorkomen

6. Magische Menopauze

Hoe je van je tweede helft je beste helft maakt – het beste boek voor vrouwen voor, tijdens en na de overgang

Auteur: 

Dit boek helpt jou van de tweede helft van je leven het beste, krachtigste, sensueelste en meest magische half van je leven te maken! De auteur van dit boek, Dr. Northrup, laat je inzien dat de overgang het begin is van een zeer opwindende en vervullende tijd, vol plezier en genot, die je stoutste dromen te boven gaat!

Toegegeven, de menopauze gaat misschien gepaard met wat mindere dingen, maar Dr. Northrup laat meerdere manieren zien hoe je die tot een minimum kunt beperken. Ze moedigt je aan om een hele nieuwe sensualiteit in jezelf te doen ontwaken, en leert je hoe je het leven van een wijze, sexy en machtige godin vol levenskracht leidt. In dit boek doorbreekt Dr. Northrup de seks-na-menopauze-mythe en laat ze zien dát, en hóé je in de tweede helft van je leven de beste seks kunt hebben. En belangrijker: ze deelt haar baanbrekende research waarin ze ontdekte dat seksuele extase geen luxe is – het is van vitaal belang voor je gezondheid, en het is de sleutel tot jouw bloei.

7. Overgang van top tot teen

Auteur: Mirjam Van ‘T Veld

Het laatste, maar zeker niet het minste boek over de overgang is “Overgang van top tot teen”. Dit boek helpt je om op de best mogelijke manier door de overgang te komen. De overgang is vaak een ingewikkelde tijd. Er zijn natuurlijk vrouwen die er nauwelijks wat van merken, maar de meeste ervaren helaas klachten. Van lichte veranderingen van de huid en het haar, gevoelige borsten en droge ogen tot hoge bloeddruk, opvliegers, botontkalking of depressieve gevoelens.

Voor dit boek sprak de auteur met verschillende experts en medisch specialisten over de overgang. Daardoor gebruiken ze de wetenschappelijke kennis als basis en leggen ze op heldere manier uit hoe de mechanismen in je lichaam werken. Welke symptomen vormen een risico voor je gezondheid? Hoe beïnvloedt de overgang je functioneren? Welke behandelingen zijn er? Wat kun je zelf doen aan je klachten? Een gezonde levensstijl helpt, daarom besteden ze veel aandacht aan voeding, beweging en slaap.

Hierboven hebben we 7 fysieke boeken over de overgang besproken. Er is nog een laatste boek wat zeker thuis hoort in een artikel over de beste boeken over de overgang en dat is “Slank door de overgang” Dit boek is net even wat anders dan de andere boeken omdat het een eBoek / online boek is, of beter gezegd een online programma.

Dit boek gaat specifiek over slank blijven tijdens de overgang. Overgewicht is een overgangsklacht die vaak voor komt. Ria Kamelle de auteur van dit boek heeft hier zelf mee geworsteld en weet precies hoe het is. Volgens Ria hebben de meeste fitness experts het helemaal mis, als het gaat om gewichtsverlies van vrouwen die 40 jaar of ouders zijn. Voor vrouwen in de overgang werkt afvallen net even wat anders en dat is waar dit boek diep op ingaat.

In haar boek onthult Ria geheimen om voor eens en voor altijd van buikvet af te komen. Het enige wat je nodig hebt zijn ingrediënten die vetverbrandende hormonen activeren om een slanke buik te krijgen. En het mooie is – vanwege de hormonale veranderen die je lichaam doorgaat… werkt het beter voor vrouwen die 40 jaar en ouder zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *