Boek over autisme? Top 7 beste boeken!
Op zoek naar een boek over autisme? Dan ben je hier aan het juiste adres! Autisme of autismespectrumstoornis (ASS) is een reeks aandoeningen die worden gekenmerkt door problemen met sociale vaardigheden, spraak, non-verbale communicatie en repetitief gedrag. Hoewel het belangrijk is om met een arts te praten over eventuele vragen, zijn er geweldige boeken over autisme die als aanvullende opleiding dienen.
Leven met autisme kan een uitdaging zijn. Er zijn veel dingen net even wat anders. De onderstaande boeken leggen dit goed uit. Ze leggen uit wat autisme precies is, hoe de hersenen van iemand met autisme werken en ze geven veel tips en tricks voor het dealen met autisme. Sommige van de onderstaande boeken zijn speciaal voor vrouwen, sommige speciaal voor kinderen en sommige speciaal voor volwassenen. Ontdek welk boek het beste bij jou aansluit door de korte samenvattingen te lezen.
Of je nu zelf autisme hebt, of er meer over wilt leren omdat een van je naasten autisme heeft, deze boeken zullen je op de hoogte brengen van alles wat je moet weten!
Boeken over autisme
Hier volgen 7 van de beste boeken over autisme. Om de boeken aan te schaffen kun je simpelweg op de titel of de afbeelding van het boek klikken.
1. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
Auteur: Bianca Toeps
Autisme, dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps, de auteur van dit boek, legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen.
Ze beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’
2. Lifehacks voor meiden met autisme
Handige tips voor dagelijkse problemen
Auteur: Els Blijd-Hoogewys
In de periode van 8 tot 18 jaar kan het leven behoorlijk ingewikkeld zijn. De puberteit staat algemeen bekend als een wat lastigere tijd met veel veranderingen. Als meisje met autisme kun je je handen dan overvol hebben aan alle uitdagingen van het dagelijks leven. Lifehacks voor meiden met autisme is een eigentijds en vlot geschreven boek voor meiden met autisme. Het geeft informatie, tips en meestal eenvoudige oefeningen voor allerlei thema’s waar deze meisjes in hun (dagelijks) leven tegenaan kunnen lopen: samenwerken, huiswerk maken, roddelen, keuzestress, overprikkeling, ingewikkelde gevoelens, puberteit, kleding, make-up, verliefdheid en seksualiteit.
Het boek bestaat uit ruim veertig korte hoofdstukken over verschillende onderwerpen. Ze beginnen steeds met het verhaal van een basisschoolmeisje en een middelbareschoolmeisje met autisme. Daarna volgen informatie en weetjes, worden er tips gegeven voor de meisjes zelf, maar ook voor hun vriendinnen, ouders en leerkrachten. Dit zijn de zogenaamde ‘lifehacks’ die het leven wat makkelijker maken. Ook hulpverleners kunnen dit boek goed gebruiken om meisjes inzicht en handvatten te geven hoe om te gaan met hun autisme in specifieke situaties. En het helpt bestaande opvattingen over autisme bij meisjes te verhelderen en waar nodig te nuanceren.
Dit geweldige boek over autisme, leert je minder stress en meer rust te ervaren. Steeds meer en meer mensen worstelen met stress en voor mensen met autisme is dit niet anders. Het kan voor hen wel wat lastiger zijn om er mee te dealen. Ze weten vaak niet waar ze stress aan kunnen herkennen, wat de oorzaken van stress zijn en wat ze kunnen doen om meer rust te ervaren. Het boek ‘ Meer rust en minder stress bij autisme’ biedt een praktisch stappenplan. In zeven stappen leer je waar stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zélf kunt doen om beter met stress om te gaan. Daarnaast worden je volop ideeën en mogelijkheden geboden om meer rust te creëren in je dagelijkse leven.
Met behulp van praktische oefeningen en opdrachten, kun je meteen zelf aan de slag om datgene wat je gelezen hebt in de praktijk toe te passen. Met meer rust kun je:
- Meer grip op je leven krijgen, in plaats van chaos, onrust en onzekerheid
- Beter omgaan met je partner, familie, vrienden en collega’s
- Beter focussen, waardoor je meer in minder tijd kunt doen
- Je krachtiger en zekerder voelen omdat je weet wat je kunt doen bij overprikkeling.
De auteur van dit boek, Elise Cordero, is een jonge vrouw met autisme en ADHD. Ze praat oer zichzelf en haar eigen ervaring met autisme. Zo heeft ze het over hoe ze omgaat met haar diagnoses, wat allemaal anders is en nog veel meer.
Elise Cordaro ontdekte pas op haar 27ste dat ze autisme en ADHD heeft. Aanvankelijk wuifden psychologen haar vraag om hulp weg. Ze zag er immers perfect normaal uit, had twee masterdiploma’s op zak en woonde al een tijdje alleen.
Ze bleek een meester in camouflage. Door de jaren heen ontwikkelde ze strategieën voor de meest alledaagse dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn: studeren, werken, boodschappen doen, het huishouden en smalltalk.
De diagnoses kwamen als een opluchting. Eindelijk had ze een verklaring waarom alles zoveel moeite kost en besefte ze dat ze het nog niet zo slecht deed.
In dit boek spreekt Elise openhartig over hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Ze gunt ons een blik in haar belevingswereld en steekt lotgenoten een hart onder de riem met concrete tips, mind hacks en inspiratie om beter te functioneren met autisme en ADHD.
5. Ik ben autastisch!
Auteur: Bianca Toeps
Dit boek is geschreven door dezelfde auteur als de absolute bestseller ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’. Deze editie is speciaal voor kinderen. Ze legt uit wat autisme nou precies betekent, hoe autistische hersenen werken en waarom sommige dingen voor autistische kinderen vaak net even anders gaan. Wat is er lastig als je autisme hebt? En wat juist leuk? En hoe kun je moeilijke dingen makkelijker maken? Je ontdekt het allemaal dit complete boek.
Dit boek is voor iedereen met autisme, maar ook voor alle broertjes en zusjes, vrienden en vriendinnen, opa’s en oma’s, vaders en moeders en juffen en meesters
Dit boek biedt een kijkje in de wereld van dertien vrouwen met autisme. Dertien hele verschillende vrouwen. De jongste is net 19, de oudste 46. De een woont in Friesland, de ander in Noord Brabant, en de rest weer in andere delen van het land. De diagnoses variëren van klassiek autisme, via Asperger tot PDD-NOS en zelfs MCDD. Kortom, een bond gezelschap portretten met een gemeenschappelijke deler: een diagnose in het autistisch spectrum.
Wat mooi is om te lezen, zijn de overeenkomsten, de worsteling met hun energiehuishouding, het hebben van teveel empathie en toch te weinig empathie, de behoefte aan vriendschappen en de innerlijke strijd die dit levert. Maar ook daarnaast de verschillen, in behoeften en in oplossingen.
Het boek laat je zien wat autisme nou precies is en hoe het door mensen zelf ervaren wordt, en dan specifiek bij vrouwen. Het is een aanrader voor iedereen die in aanraking komt met mensen met autisme. Of het nu je buurvrouw is, je collega of je cliënt. Het boek is toegankelijk, gebruikt nauwelijks medische termen, en de termen die wel gebruikt worden, worden verklaard. Het boek is heerlijk en makkelijk leesbaar.
7. Mindfulness bij volwassenen met autisme
Een wegwijzer voor hulpverleners en mensen met ASS
Auteur: Annelieke Spek
Ondanks de toegenomen kennis over autisme bij volwassenen, is er helaas nog weinig bekend over een passende behandeling. Er zijn manieren om bepaalde symptomen te onderdrukken, maar er is nog niet veel gepraat over de grote voordelen van mindfulness bij autisme. In het boek ‘ Mindfulness bij volwassenen met autisme’ bespreekt Annelies Spek, de auteur van dit boek, een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om minder snel overbelast te raken, gedachten los te laten en beter lichamelijke grenzen aan te voelen.
Mindfulness bestaat uit meditaitietechnieken en ontspanningsoefeningen die ontleend zijn aan het Boeddhisme. Minfulness is bewezen ontzettend veel voordelen in het algemeen te hebben, en nu ook bij mensen met autisme. Bij mindfulness oefeningen wordt er weinig tot geen beroep gedaan op communicatie en inzicht in eigen gedachten en gevoelens. Dit is voor mensen met autisme heel prettig, omdat zij juist moeite ervaren in communicatie en sociaal inzicht.
Na een heldere uiteenzetting van wat mindfulness precies is, wordt per hoofdstuk steeds een meditatieoefening besproken. Aan bod komen onder andere ademhalings-, luister-, gedachten-, lichaams- en bewegingsmeditaties. Bij elke oefening worden praktische tips gegeven en is er ruime aandacht voor valkuilen voor mensen met autisme. Ook wordt er concreet besproken in welke structuur men de meditaties kan beoefenen. Op www.mindfulnessbijautisme.nl zijn bovendien alle meditatieoefeningen in mp3-format te vinden.
Lees ook: Boek over depressie? Top 5 beste keuzes!