rood worden voorkomen

Blozen en snel rood worden: zo voorkom je het!

Is blozen en rood worden een bekende reactie voor jou als je gestrest of beschaamd bent? Hoewel het normaal is dat bloed naar je gezicht stroomt als je angstig bent, kan blozen je een zelfbewust gevoel geven. Dit kan stressvolle situaties nog moeilijker maken dan dat ze al zijn.

Voor sommige personen, met name mensen met sociale fobieën of andere angststoornissen, kan overmatig blozen een veelvoorkomend verschijnsel zijn. Het kan zelfs voorkomen zonder dat ze zich in een bijzonder stressvolle situatie bevinden. Veel mensen ervaren ook blozen wanneer ze met iemand praten of wanneer ze plotseling de aandacht krijgen in een grote groep. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om overmatig blozen te voorkomen en te verminderen.

Blijf lezen om te ontdekken hoe je blozen en snel rood worden kunt tegengaan en beperken!

Waarom blozen mensen?

Deze natuurlijke reactie treedt op wanneer er een waargenomen dreiging is en kan ook ontstaan bij het ervaren van intense emoties zoals stress, schaamte of verlegenheid. Sommige mensen kunnen zelfs zonder aanwijsbare reden rood worden, hoewel er vaak toch een onderliggende reden is. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een gevoel van ongemak bij de persoon waarmee ze praten. Sommige mensen hebben nu eenmaal de neiging om sneller en vaker te blozen dan anderen.

Tijdens het blozen verwijden de bloedvaten in het gezicht en neemt de bloedtoevoer naar de huid toe, wat resulteert in een rode blos. Het wordt vaak erger wanneer je je bewust wordt van het blozen en er zich voor gaat schamen. Onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat alleen al het vertellen aan iemand dat je last hebt van blozen of snel rood wordt, voldoende kan zijn om het te veroorzaken. Blozen heeft dus ook een psychologisch aspect. Wanneer je in een bepaalde situatie denkt: “Oh nee, niet blozen, stop met blozen,” is de kans groot dat je gezicht juist roder wordt.

Er zijn echter ook andere oorzaken van blozen, zoals:

  • Alcoholgebruik
  • Koorts
  • Consumptie van warme voedingsmiddelen of dranken
  • Medische aandoeningen, waaronder rosacea, hyperhidrose en mastocytose (een zeldzame aandoening gerelateerd aan histamine)
  • Medicijnen zoals calciumantagonisten, calcitonine en bepaalde kankermedicijnen (zoals tamoxifen en busereline)
  • Menopauze
  • Pittig voedsel
  • Plotse veranderingen in lichaamstemperatuur of omgevingstemperatuur
  • Intensieve lichamelijke inspanning

Blozen voorkomen

Het is belangrijk om rustig aan te doen en je lichaam te ontspannen om het blozen ter plekke te stoppen. Dit kan helpen om de intensiteit van het blozen te verminderen en het sneller te laten verdwijnen. Hier zijn enkele tips om te gebruiken wanneer je merkt dat je gezicht begint te blozen.

10 tips om blozen te verminderen:

1. Neem langzame en diepe ademhalingen

Door langzaam en diep adem te halen, kun je je lichaam helpen ontspannen en het blozen vertragen of stoppen. Aangezien blozen optreedt wanneer het lichaam gestrest is, is het verminderen van stress de sleutel tot het verminderen van blozen. Diep en langzaam ademen helpt de hersenen te ontspannen. Zodra je ontspannen bent, stopt het lichaam met het vrijgeven van stresshormonen en zal je hartslag weer normaal worden. Dit helpt de bloedstroom naar het gezicht te verminderen en blozen te voorkomen.

2. Glimlach

Onderzoekers hebben ontdekt dat glimlachen, zelfs als je gestrest of beschaamd bent, het lichaam kan laten geloven dat je minder gestrest bent.

3. Blijf koel

Blozen kan intenser zijn wanneer je het warm hebt in plaats van koel. Als je voelt dat je begint te blozen, trek dan een paar lagen kleding uit of zoek een koelere omgeving op.

4. Blijf gehydrateerd

Het drinken van voldoende water kan helpen om blozen op afstand te houden. Koud of koel water werkt meestal het beste. Je kunt zelfs proberen een koel drankje te drinken voordat je een stressvolle situatie ingaat om blozen te voorkomen.

5. Denk aan iets grappigs

Door jezelf af te leiden van het blozen kan het gemakkelijker worden om ermee om te gaan. Probeer iets grappigs te bedenken dat je aan het lachen maakt. Dit zal je laten lachen, wat je lichaam kan ontspannen en de roodheid in je gezicht kan verminderen.

6. Gebruik make-up

Hoewel het blozen zelf niet voorkomt, kan make-up je wel beter laten voelen omdat je weet dat het minder zichtbaar is. Het dragen van groene kleurcorrigerende make-up kan blozen beter verbergen dan andere kleuren. Je kunt groen getinte moisturizers of andere make-upproducten gebruiken om de roodheid op je wangen te camoufleren als je weet dat je een stressvolle situatie tegemoet gaat, zoals een presentatie of vergadering.

Koop make-up tegen roodheid:

7. Accepteer het blozen

Veel mensen die last hebben van blozen maken zich vaak zorgen over het feit dat anderen hun roodheid opmerken. Het erkennen van je neiging tot blozen of het actief ervaren van blozen kan je helpen je beter voor te bereiden om ermee om te gaan. Het accepteren van blozen kan er zelfs toe leiden dat je na verloop van tijd minder vaak bloost.

Door het blozen te erkennen en te accepteren, kun je deze cyclus doorbreken. Interessant genoeg blijkt uit onderzoek dat de meeste mensen de impact van blozen op hen overschatten. In feite is blozen misschien helemaal niet zo’n groot probleem. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die blozen juist meer kans hebben om vergeving te krijgen van anderen, wat kan helpen conflicten te voorkomen.

8. Vermijd triggers die blozen veroorzaken

Sommige mensen hebben specifieke triggers die ervoor zorgen dat ze sneller blozen. Mensen met rosacea of vrouwen die de menopauze doormaken, moeten proberen langdurige blootstelling aan zonlicht, cafeïne en gekruid voedsel te vermijden.

9. Sluit je ogen voor een minuut of twee

Doe alsof de persoon of personen om je heen die je mogelijk beoordelen vanwege je blozen niet bestaan. Dit kan je voldoende ontspannen om blozen te voorkomen of te laten vervagen. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om je ogen te sluiten in elke situatie, maar het is handig om deze tip in gedachten te houden.

10. Vermijd tijdelijk oogcontact

Als je het gevoel hebt dat je wordt beoordeeld vanwege je blozen, probeer dan tijdelijk oogcontact met de persoon of personen die je ongemakkelijk laten voelen te vermijden. Net als bij de vorige tip kan deze strategie je helpen voldoende te ontspannen, zodat je geen last hebt van roodheid of zodat de roodheid vervaagt.

Veranderingen in je levensstijl om blozen te stoppen

Naast de diverse kortetermijnmethoden om blozen te stoppen, zijn er ook enkele langetermijnverbeteringen in je levensstijl die kunnen helpen om blozen op afstand te houden. Hier zijn enkele suggesties:

1. Medicatie overwegen

Hoewel er geen specifieke medicijnen zijn om blozen zelf te behandelen, als frequente angstgevoelens leiden tot blozen, kan het raadzaam zijn om met je arts te praten over medicatie die het onderliggende probleem kan aanpakken.

2. Overwegen van een operatie

Als blozen ernstig genoeg is en een negatieve invloed heeft op je kwaliteit van leven, en als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken, kun je overwegen om een endoscopische thoracale sympathectomie (ETS) te ondergaan.

Bij deze operatie worden de zenuwen doorgesneden die ervoor zorgen dat de bloedvaten in het gezicht verwijden. Hierdoor blijven de bloedvaten grotendeels vernauwd, wat blozen helpt voorkomen.

Hoewel de meeste mensen tevreden zijn met de resultaten van ETS, kunnen er op de lange termijn enkele complicaties optreden, zoals overmatig zweten, chirurgische infecties en hangende oogleden.

3. Cognitieve gedragstherapie overwegen

Als angst voor blozen je symptomen verergert, kan cognitieve gedragstherapie (CGT) nuttig zijn. Deze vorm van therapie kan helpen bij het veranderen van onproductieve en onrealistische gedachten over blozen, waardoor het blozen in het dagelijks leven kan verminderen. Het kan je helpen nieuwe copingmechanismen te ontwikkelen en je zelfvertrouwen te vergroten.

Het is belangrijk om met een gekwalificeerde professional te praten om te bepalen welke behandeling het beste past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

Conclusie

Snel rood worden in bepaalde situaties kan erg vervelend zijn. Blozen is een natuurlijke reactie van het lichaam op stress, maar sommige mensen hebben er meer last van dan anderen.

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je op korte termijn kunt nemen om blozen te verminderen. Dit omvat het veranderen van je denkwijze en gedrag in situaties die je nerveus maken. Het is vooral belangrijk om je mindset rondom blozen te veranderen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van make-up om het blozen te camoufleren, wat kan helpen om je zelfverzekerder te voelen.

Voor langdurige behandelingen van blozen is het belangrijk om een onderliggende angststoornis te diagnosticeren en behandelen, of eventueel een operatie te overwegen die het blozen kan verminderen. Het is raadzaam om met een arts te overleggen welke opties het meest geschikt zijn voor jouw specifieke lichaam en situatie.

1 thought on “Blozen en snel rood worden: zo voorkom je het!”

  1. Dankje ik ben elf en ik haat het dat ik blooz ik hoop dat jullie tips mij gaan helpen op school👍😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *