Blaasontsteking behandelen zonder antibiotica
Een blaasontstekingen is het meest voorkomende type urineweginfectie. Ze kunnen zich ontwikkelen wanneer bacteriën de urethra binnendringen en in de blaas terechtkomen. De urethra is de buis die urine uit het lichaam haalt. Zodra bacteriën de urethra ingaan, kunnen ze zich hechten aan de wanden van de blaas en zich snel vermenigvuldigen. De resulterende infectie kan ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals de plotselinge drang om te plassen. Het kan ook pijn veroorzaken tijdens het urineren en buikkrampen.
Vaak kun je een blaasontsteking behandelen zonder antibiotica. Indien je blaasontsteking na een paar dagen nog niet over is, of zelfs erger wordt, is het belangrijk om alsnog contact met je huisarts op te nemen en om antibiotica te gebruiken. Indien onbehandeld, kunnen blaasontstekingen levensbedreigend worden. Dit komt doordat de infectie zich naar de nieren of het bloed kan verspreiden. Lees verder om te ontdekken wat de symptomen, oorzaken en gevolgen van een blaasontsteking zijn en als belangrijskte: hoe je een blaastonsteking kan behandelen zonder antibiotica.
Wat is een blaasontsteking
Een blaasontsteking is, zoals de naam letterlijk zegt, een ontsteking aan de blaas. Bij een ontsteking wordt een deel van je lichaam geïrriteerd, rood of gezwollen.
In de meeste gevallen is de oorzaak van een blaasontsteking een urineweginfectie. Dit treedt op wanneer bacteriën de blaas binnendringen en zich beginnen te vermenigvuldigen. Dit kan ook gebeuren met van nature voorkomende bacteriën in je lichaam die uit balans raken. Deze bacteriën leiden tot een infectie en veroorzaken ontstekingen. Een blaasontsteking komt niet altijd door een infectie. Zo kunnen bepaalde medicijnen en hygiëneproducten ook ontstekingen veroorzaken. Een blaasontsteking kan iedereen treffen, maar het komt het meest voor bij vrouwen.
Blaasontsteking behandelen
blaasontsteking behandelen zonder antibiotica
Hier volgen vier effectieve remedies voor blaasontsteking:
1. Drink meer water
Water spoelt de bacteriën in je blaas weg. Dit helpt om de infectie sneller kwijt te raken. Het verdunt ook je urine, dus urineren kan minder pijnlijk zijn.
Urine is gemaakt van afvalproducten uit je lichaam. Geconcentreerde, donkere urine kan irriterender en pijnlijker zijn om te passeren als je een blaasontsteking heeft. Verdunde urine is lichter van kleur en irriteert meestal niet zo erg.
Probeer dit: Drink minstens acht glazen water per dag / minstens 2 liter. Beperk cafeïnehoudende dranken, waaronder koffie, thee en frisdrank. Cafeïne kan je blaas nog meer irriteren ook als je geen infectie heeft.
2. Veelvuldig plassen
Frequent urineren helpt de infectie te elimineren door bacteriën uit de blaas te verwijderen. “Vasthouden”, of niet naar het toilet gaan wanneer dat nodig is, geeft de bacteriën de tijd om zich verder te vermenigvuldigen in de blaas.
Het kan ook nuttig zijn om te plassen na seks. Seksuele activiteit kan bacteriën dieper in de urethra duwen bij zowel mannen als vrouwen. Plassen na de seks kan helpen om bacteriën weg te spoelen uit je urinewegen. Dit voorkomt dat ziektekiemen bezinken en een infectie veroorzaken.
Probeer dit: Drink veel vloeistoffen zodat je veel kunt plassen. Ga zo snel mogelijk naar het toilet zodra je het gevoel hebt dat je moet plassen.
3. Cranberrysap
Het drinken van ongezoet cranberrysap is een van de meest bekende natuurlijke remedies voor een blaasontstkeing. Cranberries werken door te voorkomen dat bacteriën zich aan de urinewegen hechten, waardoor infectie wordt voorkomen.
Houd er rekening mee dat deze voordelen alleen van toepassing zijn op ongezoet cranberrysap en niet op gezoete commerciële merken.
4. Cranberrypillen of cranberrycapsules
Cranberry wordt al generaties lang gebruikt als een natuurlijke behandeling om blaasontstekingen te behandelen en voorkomen.
Nog steeds last van een blaasontsteking?
Als je dit allemaal hebt geprobeerd en je blaastontsteking blijft toch aanhouden, dan wordt het wel aangeraden om antibiotica te gebruiken. Antibiotica doden de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken. Raadpleeg hiervoor je huisarts.
- Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), vaginale infecties en bepaalde vaginale aandoeningen kunnen de symptomen van een blaasontsteking nabootsen. Het is dus essentieel om de juiste behandeling voor je aandoening te krijgen.
- Bel je arts als je symptomen langer dan drie dagen aanhouden of erger worden. Je hebt dan waarschijnlijk antibiotica nodig om je blaasontsteking te behandelen.
- Als je ouder bent, zwanger bent of andere ernstige gezondheidsproblemen heeft, zoals diabetes, bel dan onmiddellijk je arts.
- De duur van de behandeling kan variëren, afhankelijk van het medicijn dat je arts voorschrijft en je algehele gezondheid. Het is belangrijk om je medicatie gedurende de hele kuur in te nemen, zelfs als je je beter voelt voordat het klaar is. Als je de volledige dosis neemt, zorg je ervoor dat alle schadelijke bacteriën uit je systeem zijn verdwenen.
Symptomen blaasontsteking
Symptomen van een blaasontsteking kunnen zijn:
- frequente aandrang om te plassen
- aandrang om te plassen nadat je je blaas hebt geleegd
- troebele of sterk ruikende urine
- lage koorts in combinatie met een urineweginfectie
- bloed in je urine
- pijn tijdens geslachtsgemeenschap
- gevoel van druk of volheid van de blaas
- krampen in je buik of rug
Als een blaasontsteking zich naar je nieren verspreidt, kan dit een ernstig gezondheidsprobleem worden. Naast de hierboven genoemde symptomen, omvatten de symptomen van een nierinfectie:
- misselijkheid
- braken
- rug- of zijpijn
- rillingen
- Twee bijkomende symptomen, koorts of bloed in de urine, zijn op zichzelf geen symptomen van een blaasontsteking. Ze kunnen echter voorkomen in samenhang met de andere symptomen van een nierinfectie.
Zoek onmiddellijk medische hulp als je denkt dat je een nierinfectie hebt.
Oorzaken blaasontsteking
Mogelijke oorzaken van een blaasontsteking zijn onder meer:
- Slecht plassen. Wanneer er urine achterblijft in je blaas na het plassen vormt dit als het ware een voedingsbodem voor bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken.
- Urineweginfectie
- Het nemen van bepaalde medicijnen
- Blootstelling aan straling
- Voortdurend gebruik van een katheter
- Irriterende hygiëneproducten
Wie loopt er risico op een blaasontsteking?
Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen vanwege hun kortere urethra. Zowel mannen als vrouwen lopen echter risico op deze aandoening.
Vrouwen lopen mogelijk een hoger risico op een blaasontsteking als ze:
- seksueel actief zijn
- zwanger zijn
- diafragma’s gebruiken met zaaddodend middel
- menopauze hebben doorgemaakt
- irriterende producten voor persoonlijke hygiene gebruiken
Mannen lopen mogelijk een hoger risico op blaasontsteking als ze een vergrote prostaat hebben vanwege het vasthouden van urine in de blaas. Wanneer mannen een blaasontsteking krijgen, is het vaak erger dan bij vrouwen. Blaasontsteking bij mannen is waarschijnlijk het gevolg van een andere onderliggende aandoening, zoals een prostaatinfectie, kanker, een obstructie of een vergrote prostaat. Mannen die seks hebben met mannen hebben meer kans op blaasontsteking dan andere mannen.
In de meeste gevallen van blaasontsteking bij mannen lost een vroege behandeling het probleem effectief op, maar onbehandelde blaasontstekingen bij de man kunnen leiden tot nier- of prostaatinfecties of schade.
Gevolgen blaasontsteking
Het is erg belangrijk om een blaasontsteking te behandelen, of dit nu met of zonder antibiotica is. Wanneer je een blaasontsteking verwaarloost kan dit ernstige gevolgen hebben. Hier volgen de mogelijke gevolgen op een rijtje:
1. Terugkerende blaasontsteking
Wanneer je een blaasontsteking niet goed behandeld, of wanneer deze niet 100% weg is en je doet er niks meer aan, kan deze sneller terug komen. De bacteriën nestelen zich dan als het ware in de blaas, en kunnen op verschillende tijdstippen weer een blaasontsteking veroorzaken.
2. Nierbekkenontsteking
Een blaasontsteking zelf is opzich best onschuldig, maar wanneer je deze niet behandeld kun je een nierbekkenontsteking krijgen. Een nierbekkenontsteking is een stuk pijnlijker dan een blaasontsteking en ook vele malen moeilijker te behandelen. Het ontstaat doordat de bacteriën in de blaas via de ureters naar boven klimmen, waardoor ze de nieren infecteren. Je kunt dezelfde symptomen hebben als een blaasontsteking, maar daar komen vaak symptomen als koorts, rillingen en pijn aan de zijkanten van je buik bij. Het kan zijn dat je in het ziekenhuis wordt opgenomen wanneer je een nierbekkenontsteking hebt. Wanneer een nierbekkenontsteking chronisch wordt, dan kan dit erge gevolgen hebben. De werking van de nieren kan er namelijk onder gaan lijden.
3. Bloedvergiftiging
Wanneer de bacteriën uit je blaas zich via het bloed door het hele lichaam verspreiden, spreken we van een bloedvergiftiging. De symptomen hiervan zijn rillingen en koorts. Bij een kwetsbare doelgroep, zoals bejaarden met chronische ziekten, kan dit zelfs dodelijk zijn. Je dient ook in het ziekenhuis opgenomen te worden wanneer je een bloedvergiftiging hebt.
Blaasontsteking voorkomen
Een blaasontsteking is niet altijd te voorkomen, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen die hier zoveel mogelijk bij helpen.
- Plassen na de seks. Dit zorgt ervoor dat je de bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, weer uit plast.
- Het gebruik van neutrale, ongeparfumeerde zeep rond de geslachtsorganen.
- De blaas volledig legen tijdens het urineren.
- Urineren niet uitstellen.
- vermijd strak ondergoed en strakke broeken.
- Draag katoenen ondergoed.
- Afvegen van voren naar achteren.
- een glijmiddel gebruiken tijdens seks.
- Kathetergebruikers moeten een arts of verpleegkundige vragen hoe ze schade kunnen voorkomen bij het vervangen van de katheter.
Ik heb helaas regelmatig last van een blaasontsteking:( Ging eerst altijd meteen voor antibiotica maar sinds kort als ik voel dat ik het heb, neem ik meteen cranberry pillen en drink veel water en dit werkt net zo goed!!