Bijenwas voor huidverzorging - Complete gids!
Wist je dat bijenwas voor huidverzorging vele voordelen met zich mee brengt? Rauwe bijenwas kan helpen je huid gezond te houden? Bijenwas is de natuurlijke wassubstantie die netelroos produceert. Werkbijen produceren de was, en de korfwerkers verzamelen het om de cellen te vormen waarin de honing wordt opgeslagen die door de korf wordt geproduceerd.
Eenmaal verwijderd uit de korf, heeft bijenwas veel toepassingen. Het kan worden gebruikt voor ambachten en kaarsen, voedsel, meubelpoetsmiddel, was voor surfplanken en nog veel meer toepassingen. Vandaag gaan we je laten kennismaken met het gebruik van bijenwas om je huid gezond te houden.
Bijenwas geneest en verzacht de huid en is een antibacterieel middel. Het kan je helpen bij het bestrijden van aandoeningen zoals acne, droge huid, eczeem en striae.
Er zijn goede redenen waarom bijenwas al sinds de oudheid van Egypte plaatselijk op de huid wordt gebruikt. Bijenwas vind je tegenwoordig in veel producten, waaronder:
- makeup
- zonnebrandcrème
- baby producten
Dus wat maakt het zo goed voor de huid en hoe kun je het gebruiken?
Waarom is bijenwas goed voor de huid?
Bijenwas helpt de huid te genezen en te beschermen. Van lippenbalsem tot eyeliner, er zijn veel verschillende manieren om bijenwas te gebruiken in je huidverzorgingsprogramma. We hebben allemaal wel eens gehoord van bijenwas lippenbalsems, maar laten we eens kijken naar enkele andere toepassingen van bijenwas.
Bijenwas geneest de huid
Bijenwas heeft veel helende eigenschappen. De ontstekingsremmende eigenschappen van bijenwas bevorderen de genezing van wonden. Het is ook beschermend en helpt een barrière te vormen tussen de huid en de omgeving zonder de poriën te verstoppen. Verder bevat bijenwas veel vitamine A, waarvan is vastgesteld dat het de celreconstructie en gezondheid ondersteunt.
Verzacht de huid met bijenwas
De beschermende aard van bijenwas helpt om vocht vast te houden en de droge huid te verminderen. Het is ook een bevochtiger, wat betekent dat het water aantrekt. Dit helpt de huid gehydrateerd en zacht te houden.
Bestrijd bacteriën met bijenwas
Bijenwas heeft ook antibacteriële eigenschappen. Het helpt de huid schoon te houden en vermindert het risico op besmetting. Studies hebben aangetoond dat bijenwas de groei van bacteriën en schimmels kan remmen, wat kan helpen bij aandoeningen zoals luieruitslag.
Welke huidaandoeningen kunnen bijenwas helpen?
Acne
De vitamine A in bijenwas, samen met de antiseptische en genezende eigenschappen, zijn goede behandelingen voor acne. Door de huid te verzachten en te helpen haar gehydrateerd te houden zonder de poriën te verstoppen, kun je het uitbreken van acne verminderen.
Droge huid en eczeem
De hypoallergene en hydraterende eigenschappen van bijenwas maken het een effectieve behandeling voor een droge huid en serieuzere problemen zoals eczeem. Bijenwas kan worden gebruikt om de jeuk van deze aandoeningen te behandelen en verdere uitdroging te voorkomen.
Striae
Combineer bijenwas met andere ingrediënten, zoals vitamine E en cocaoboter, om een natuurlijke remedie tegen striae te creëren. Lees hier alle natuurlijke manieren om striae te verminderen.
Lipverzorging
We hebben allemaal wel eens bijenwas lippenbalsems in de winkel gezien. Bijenwas helpt de lippen gehydrateerd en schoon te houden, en het is een perfecte basis voor een lippenbalsem.
Maak je eigen bijenwas huidverzorgingsproducten
Hieronder volgen wat recepten met bijenwas om zelf te maken!
1. Bijenwas lippenbalsem
Probeer de volgende keer dat je gebarsten lippen hebt bijenwas. Je kunt een kant-en-klare versie kopen of je eigen versie maken met dit eenvoudige recept.
Ingrediënten en benodigdheden
Koop de lijst door op de producten hieronder te klikken:
- 2 eetlepels bijenwas pastilles
- 2 eetlepels shea boter
- 2 eetlepels kokosnootolie
- 5-10 druppels pepermunt bakolie (optioneel)
- lege lippenbalsemhouders
- kom
- beker om te gieten
Stappenplan:
- Doe 2 eetlepels bijenwaskorrels, 2 eetlepels sheaboter en 2 eetlepels kokosolie in een hittebestendige kom boven een pan met water of in een dubbele boiler.
- Verwarm het water op laag tot middelhoog vuur om de ingrediënten te smelten.
- Houd ingrediënten op het vuur terwijl je de olie toevoegt naar je gewenste geurvoorkeur. Zet dan het vuur uit.
- Gebruik een gietbeker om vloeistof uit te gieten.
- Voordat het mengsel de kans krijgt om uit te harden, vul je het kopje voorzichtig en gebruik je dit om het mengsel in lege lippenbalsemkuipjes te verdelen.
- Nadat het mengsel enkele uren de tijd heeft gehad om uit te harden en af te koelen tot kamertemperatuur, sluit je de lippenbalsem potjes af met hun deksels.
Wanneer je ook pepermuntolie gebruikt, zorg er dan voor dat je natuurlijke pepermuntolie van voedingskwaliteit gebruikt die je meestal kunt vinden in het bakgedeelte van een supermarkt. Essentiële olie van pepermunt is niet hetzelfde.
Lotionreep van bijenwas
Bijenwas kan een beschermend laagje op de huid vormen. Het is ook een bevochtiger, wat betekent dat het water aantrekt. Beide eigenschappen kunnen de huid helpen gehydrateerd te blijven. Het is ook een natuurlijke exfoliator, ideaal voor het verwijderen van dode huidcellen. Door van bijenwas een lotionreep te maken, werkt het dubbel om je huid zacht en gehydrateerd te houden.
Ingrediënten en benodigdheden
Koop de lijst door op de producten hieronder te klikken:
- 7 eetl. olijfolie
- 4 eetl. bijenwaskorrels
- 7 eetl. shea boter
- geur honingolie (optioneel)
- siliconen zeepbakjes
- magnetronbestendige bak
Stappenplan:
- Combineer 7 eetlepels olijfolie en 4 eetlepels bijenwas in een magnetronbestendige bak.
- Doe het ongeveer 30 seconden in de magenetron tot het volledig is gesmolten.
- Haal de kom voorzichtig uit de magnetron, want deze wordt erg heet.
- Voeg 7 eetlepels sheaboter toe, en roer het goed.
- Voeg 1–3 druppels honinggeurolie toe. Roer om te mengen.
- Gebruik de siliconen vormpjes om het mengsel voorzichtig in elk vormpje te gieten.
- Laat het mengsel enkele uren of een nacht, indien nodig, afkoelen en uitharden.
- Eenmaal hard, bewaar het dan op een koele, droge plaats om smelten te voorkomen.
Bijenwas op zichzelf heeft een lichte honinggeur. Het kan dus zijn dat je geen geur aan je recepten hoeft toe te voegen.
Overwegingen
Voordat je bijenwas op je huid gebruikt, is het misschien handig om te testen op allergieën. Je kunt dit doen door een patch-test uit te voeren, waarbij je 24 uur een beetje bijenwas op je binnenste pols of elleboog laat zitten om te kijken of er een reactie op komt.
Enkele bijwerkingen kunnen zijn:
- zwelling van de huid en roodheid
- jeuk of uitslag
- een branderig gevoel
Was het in dat geval snel van je huid af. Omdat bijenwas niet oplost in water, kan het zijn dat je een reiniger op oliebasis moet gebruiken om het volledig van je huid te verwijderen.
Conclusie
Wanneer je bijenwas voor huidverzorging gebruikt brengt het vele voordelen met zich mee. Het geneest en verzacht de huid. Ook is het antibacterieel en kan het helpen bij het bestrijden van aandoeningen zoals acne, droge huid, eczeem en striae.
Je kunt kant en klare producten met dit ingrediënt erin kopen, of zelf je eigen bijenwas lippenbalsem of lotion maken met de recepten in dit artikel.
Als je bijenwas voor huidverzorging wilt gaan gebruiken, test dan altijd even of je niet allergisch bent. Dit kun je doen door een patch-test uit te voeren.