beste zwangerschapstest

Beste zwangerschapstest 2023: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste zwangerschapstest? Dan ben je naar het juiste adres gekomen!

Als je je afvraagt ​​of je wel of niet zwanger bent, kan een zwangerschapstest thuis je geruststellen, zelfs dagen voor je gemiste menstruatie. De beste zwangerschapstesten zijn betrouwbaar, gemakkelijk te gebruiken en zullen je portemonnee niet leegtrekken.

Denk bij het kiezen van een test na over de dag waarop je wilt testen (vroeg of na een gemiste menstruatie) en hoe je de resultaten wilt lezen. Digitale testen kunnen dingen eenvoudiger maken door je resultaten naar tekst te vertalen, zoals ‘Niet zwanger’ of ‘Zwanger’. Sommige kunnen zelfs laten zien hoeveel weken je al zwanger bent.

Als je meer ervaring hebt met zwangerschapstesten, zijn teststrips met lijnresultaten doorgaans goedkoper en zitten er meer in de verpakking.

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, in dit artikel hebben we een lijst met de 5 beste zwangerschapstesten van dit moment samengesteld. Al deze testen zijn zeer nauwkeurig en geven je snel de uitslag.

Lees gauw verder om de beste zwangerschapstest voor jou te ontdekken!

Beste zwangerschapstest 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste zwangerschapstest van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, nauwkeurigheid, gebruikersgemak en klanten beoordelingen. Ook hebben we verschillende soorten testen in deze lijst opgenomen om met verschillende voorkeuren en budgetten rekening te houden.

Bekijk de testen, lees de omschrijvingen, bestudeer de beoordelingen en kies op basis daarvan de beste zwangerschapstest voor jou uit!

1. Clearblue zwangerschapstest

Ben je opzoek naar een zeer betrouwbare en snelle zwangerschapstest? Dan is deze Clearblue zwangerschapstest precies waar je naar opzoek bent. Al binnen één minuut ontvang je namelijk de uitslag. Ook is dit een van de meest nauwkeurige zwangerschapstesten ooit, met meer dan 99%  nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen

Verder is de test zeer eenvoudig af te lezen met positieve (+) of negatieve (-) uitslagen. De test is zelfs bekroond vanwegen het gebruikersvriendelijke ontwerp.

Deze eenvoudige zwangerschapstest voor thuisgebruik heeft een extra breed, van kleur veranderend uiteinde en een ergonomische gebogen handgreep.

Beste zwangerschapstest dipstick:

2. Sensitest zwangerschapstest dipstick sensitive

Dit is de nieuwe extra vroege zwangerschapstest van Sensitest. Nu met een extra hoge gevoeligheid die het mogelijk maakt om vanaf 6 dagen voor de dag dat je je menstruatie verwacht te testen. Deze zwangerschapstest heeft een gevoeligheid van 10 mIU/ml.

Je kunt kiezen uit een verpakking met 3, 6 en 12 zwangerschapstesten voor extra zekerheid en voor eventuele toekomstig gebruikt. Je kunt 3x testen voor een prijs waarvoor je normaal 1 test voor koopt. Vrouwen die proberen zwanger te worden weten hoeveel zwangerschapstesten ze erdoorheen jagen, dus het is altijd fijn om een voorraadje in huis te hebben.

Dit is een van de gevoeligste zwangerschapstesten nu verkrijgbaar, waardoor je niet alleen snel een testuitslag krijgt, maar ook zeer kort na je gemeenschap kunt testen. Als je gaat testen voor de dag dat je je menstruatie verwacht raden we je aan om 1 test te bewaren tot de dag dat je overtijd bent.

Ook fijn: Dit product wordt verzonden in een discrete verpakking. Aan de buitenkant zie je niet dat er een zwangerschapstest in zit. Dit is perfect als je het graag privé wilt houden.

Beste zwangerschapstest digitaal:

3. Clearblue zwangerschapstest digitaal ultravroeg

Clearblue zwangerschapstest digitaal ultravroeg

Ben je opzoek naar een digitale zwangerschapstest? Dan is dit misschien wel de beste zwangerschapstest voor jou. Clearblue is veruit het nauwkeurigst: Clearblue is meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen.

Deze fijne zwangerschapstest combineert ultragevoelige vroege detectie van het HCG-zwangerschapshormoon met onmiskenbaar duidelijke digitale uitslagen in woorden. Deze zeer gevoelige digitale zwangerschapstest voor thuisgebruik kan tot 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gebruikt.

Het testen is zeer gemakkelijk dankzij een extra breed uiteinde en de unieke stoplichtfunctie, die knippert om je te vertellen wanneer je voldoende urine hebt opgevangen. Bovendien maakt de Floodguard(TM)-technologie het eenvoudig om correct te testen. Zodra de test loopt, verschijnt er een aftelscherm om je gerust te stellen dat de test vordert. De test telt af totdat je duidelijke digitale uitslag in woorden binnen 1-5 minuten op het scherm verschijnt.

Beste zwangerschapstest met wekenindicator:

4. Clearblue zwangerschapstest digitaal met wekenindicator

Ben je opzoek naar een zwangerschapstest met wekenindicator? Dan is dit de beste zwangerschapstest voor jou! In tegenstelling tot de andere testen in deze lijst, laat deze test je ook zien hoeveel weken je zwanger bent. Hij laat dit zien als 1-2, 2-3 of meer dan 3 weken. Hiermee bepaalt deze test de duur van de zwangerschap even nauwkeurig als een echo-onderzoek.

Met deze zwangerschapstestset voor thuisgebruik kun je 5 dagen voor je gemiste menstruatie testen (dat is 4 dagen voordat je je menstruatie verwacht). Als je test voordat je je menstruatie verwacht, dien je je eerste urine van de dag te gebruiken voor een nauwkeurig resultaat van de wekenindicator.

Net zoals alle andere testen van Clearblue is deze test zeer nauwkeurig, maarliefst 99%. Binnen 3 minuten wordt het resultaat op de test weergeven.

Een andere zeer goedkope zwangerschaptest is nummer 2 in deze lijst.

Beste zwangerschapstest budget:

5. Telano Zwangerschapstest Midstream

Beste zwangerschapstest

Als je opzoek bent naar een goedkope maar toch hele nauwkeurige zwangerschapstest, dan is dit misschien wel de beste zwangerschapstest voor jou. Met de Telano vroege zwangerschapstest is het al mogelijk om 4 dagen voor de verwachte menstruatie te testen.

Een midstream zwangerschapstest is een zwangerschapstest waarbij je urineert over de absorberen strip van de test. Het voordeel hieraan is dat je overal kan testen en verder niks nodig hebt. Het absorberende gedeelte van midstream zwangerschapstest van Telano is 6mm breed waardoor deze extra comfortabel en gemakkelijk in gebruik is. Het resultaat is binnen enkele minuten af te lezen van het controlevenster.

De testen van Telano zijn 99% nauwkeurig en voor extra zekerheid worden er twee testen geleverd in de verpakking.

Zwangerschapstesten die je thuis kunt doen

Zwangerschapstesten voor thuis werken allemaal op dezelfde manier: door de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in je urine te meten. Om een ​​zwangerschapstest te doen, plas je direct op een stokje of plas je in een beker waarin je een stokje doopt, en wacht je een paar minuten nagelbijtend op je resultaten. Bij alle zwangerschapstests is het belangrijk om de aanwijzingen precies op te volgen om ervoor te zorgen dat je de meest nauwkeurige meting krijgt.

Hoewel zwangerschapstesten voor thuis op dezelfde manier werken, kunnen hun kenmerken verschillen. Er zijn een paar hoofdtypen zwangerschapstests die je zou kunnen overwegen:

Vroege zwangerschapstests: Deze zwangerschapstests zijn gevoeliger en kunnen lagere hCG-niveaus oppikken. Dat betekent dat ze je misschien tot vijf dagen voor je gemiste menstruatie kunnen vertellen of je zwanger bent. Houd er echter rekening mee dat hoe dichter je bij de datum van je verwachte menstruatie bent, hoe nauwkeuriger een zwangerschapstest voor thuis zal zijn.

Niet-digitale zwangerschapstesten: Deze zwangerschapstesten tonen je resultaten in de vorm van blauwe of roze lijnen. Hoewel ze meestal goedkoper zijn, kunnen ze soms verwarrend zijn om te lezen (bijvoorbeeld als een van de lijnen vaag is). Als dat het geval is, wacht dan een dag of twee om de test opnieuw te doen.

Digitale zwangerschapstesten: Weet je niet of er een tweede roze lijn op dat stokje zit? Digitale tests zijn meestal het gemakkelijkst te gebruiken en te lezen, omdat ze je resultaten duidelijk in woorden weergeven (d.w.z. “zwanger” of “niet zwanger”), dus er is weinig ruimte voor fouten. Het nadeel? Digitale tests zijn vaak duurder.

Stick vs. strips: Sommige zwangerschapstests zijn verpakt als een stick waar je direct op plast, zodat je niet in een kopje hoeft te plassen, de test in dat kopje moet dompelen en het vervolgens moet schoonmaken. Strips daarentegen moeten meestal in een kopje urine worden gedompeld. Een derde type dat iets minder vaak voorkomt, is het gebruik van een oogdruppelaar om urine uit een kopje te nemen en het vervolgens in het reservoir van de test te laten vallen.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste zwangerschapstest

In  je zoektocht naar de beste zwangerschapstest zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste:

Weergavemethode:

Denk allereerst na over welke weergavemethode jij het fijnste vindt. Geeft je de voorkeur aan testlijnen of digitale woorden die “zwanger” of “niet zwanger” aangeven?

Veel thuiszwangerschapstesten werken door een stukje papier te hebben dat reageert door van kleur te veranderen wanneer hCG of humaan choriongonadotrofine (het zwangerschapshormoon) aanwezig is. Of in het geval van digitale zwangerschapstesten, wanneer hCG aanwezig is, licht het “zwangere” teken op.

Als je je zorgen maakt over je vermogen om een ​​zwangerschapstest te lezen, kun je een digitale zwangerschapstest overwegen. Dit is een eenvoudige uitlezing met de tekst ‘Niet zwanger’ of ‘Zwanger’. Sommige testen geven zelfs aan hoe lang je al zwanger bent.

Gebruikersgemak:

Denk ook na over hoe jij je test het liefste doet. Urinezwangerschapstesten bieden je twee mogelijkheden om te testen: midstream tijdens het urineren of door te plassen in een kopje en hier de zwangerschapstest in te gebruiken. Mensen met beperkte mobiliteit of bewegingsbereik moeten nadenken over welke methode voor hen het beste werkt.

Kosten:

Zwangerschapstesten variëren van rond de 5 euro voor voor meerdere strips tot meer dan €20,- voor een enkele zwangerschapstest, meestal een digitale, vroege zwangerschapstest. Teststrips zijn goedkoper dan zwangerschapstesten in plastic omhulsel.

Houdbaarheidsdatum:

Het maakt niet uit welk merk test of type zwangerschapstest voor thuis je kiest, zorg ervoor dat je de vervaldatum op het doosje van de zwangerschapstest controleert. De grootste fout die mensen maken bij het testen op zwangerschap, is het gebruik van verlopen zwangerschapstests.

Klanten beoordelingen:

Om de beste zwangerschapstest voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel zwangerschapstesten met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle testen ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste zwangerschapstesten

Hoe werken zwangerschapstesten thuis?

Zwangerschapstesten voor thuis detecteren een hormoon in je urine genaamd hCG (afkorting van humaan choriongonadotrofine). Wanneer een sperma en een ei samenkomen en beginnen te groeien, beginnen sommige cellen (die binnenkort de placenta worden) hCG te produceren.

Niveaus van hCG stijgen snel in de vroege zwangerschap, en dit is waar thuis zwangerschapstesten naar kijken.

Zwangerschapstesten voor thuis werken meestal op twee manieren: je houdt de stick in je urinestraal (bij voorkeur ‘s morgens vroeg, wanneer je hCG-niveaus in de urine het meest geconcentreerd zijn), of je plast in een kopje en dompelt de stick erin.

Vervolgens leg je de stick of strip plat en wacht je de op de verpakking aangegeven tijd (meestal 1 tot 5 minuten, afhankelijk van de test).

Voor de meest nauwkeurige resultaten kun je het beste in ieder geval wachten tot na (een dag, idealiter de week erna) je menstruatie zou beginnen. Voordien was er misschien niet genoeg hCG in je urine om te worden gedetecteerd tijdens een zwangerschapstest.

Als je een negatief resultaat krijgt op je zwangerschapstest, is het misschien nog te vroeg om dat te zeggen. Wacht een paar dagen en controleer het dan opnieuw. Het komt vaker voor dat een zwangerschapstest fout-negatief is (door te vroeg testen, een verlopen test gebruiken of de instructies niet volgen), maar af en toe komen er ook valse positieven voor.

Hoe doe je een zwangerschapstest?

Zwangerschapstesten omvatten plassen op een stokje of dompelen van een strip in een kopje urine. Volg de aanwijzingen van de verpakking en binnen enkele minuten heb je je resultaat. Zo simpel is het.

Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij het doen van een zwangerschapstest voor thuis

Zwangerschapstesten voor thuis zijn redelijk intuïtief en behoorlijk nauwkeurig. Gebruikersfouten zijn echter mogelijk – en er zijn enkele veelvoorkomende fouten die je moet proberen te vermijden. Controleer allereerst altijd de verpakking op vervaldatums om de nauwkeurigheid van de test te behouden. Zwangerschapstesten hebben een houdbaarheidsdatum en het gebruik van een verlopen test kan resulteren in een vals-positieve meting of een vals-negatieve meting.

Lees ook de specifieke aanwijzingen voor de test die je uitvoert en volg de stappen goed. Het belangrijkste is dat je het resultaat binnen het geadviseerde tijdsbestek controleert. Wacht te lang en je zou een verdampingslijn kunnen detecteren. Dit is een lijn die in het resultatenvenster van een zwangerschapstest verschijnt terwijl de urine opdroogt. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat een test er positief uitziet terwijl deze in werkelijkheid negatief is.

Een zwangerschapstest lezen

Als je een zwangerschapstest met kleurstof uitvoert, verschijnt er altijd een controlestreep om aan te geven dat de test werkt; als de testlijn binnen de aangegeven tijd verschijnt, is er hCG in je systeem (je hebt een positief resultaat). Overweeg een timer in te stellen, zodat je niet te lang wacht om het resultaat te controleren en het risico loopt dat er een verdampingslijn verschijnt. Sommige digitale zwangerschapstesten geven het resultaat weer met de woorden ‘Zwanger’ of ‘Niet zwanger’.

Een positief resultaat kan een golf van opwinding veroorzaken, maar het kan ook gepaard gaan met angst, afhankelijk van waar je op gehoopt had. Als je een tweede test wilt doen ter geruststelling, ga ervoor; voel je echter niet genoodzaakt om de hele voorraad van de apotheek uit te kopen. Als één test positief is, is de rest dat in de meeste gevallen ook. Het is dan tijd om een ​​met je arts te plannen en de volgende stappen op te volgen.

Natuurlijk kan een negatief resultaat verwoestend zijn, maar je moet je niet verslagen voelen. Als je vroeg test, test opnieuw na je gemiste menstruatie. Als het een paar cycli zijn geweest en je nog geen positieve zwangerschapstest hebt gekregen, neem dan contact op met je arts om de volgende stappen te bespreken; er zijn opties.

zwangerschapstest

Veelgestelde vragen over zwangerschapstesten

– Wat is een zwangerschapstest?

Als je denkt dat je zwanger bent, is er een makkelijke manier om het zeker te weten: doe een zwangerschapstest thuis! Je kunt naar een dokter of ziekenhuis gaan om een ​​urine- of bloedtest te laten doen, maar veel vrouwen geven er de voorkeur aan om het antwoord vanuit het comfort van hun huis te krijgen – of, meer specifiek, hun badkamer.

– Wanneer moet je een zwangerschapstest doen?

Als je seksueel actief bent geweest (zelfs als je anticonceptie gebruikt) en je menstruatie te laat is, is het waarschijnlijk een goed idee om een ​​zwangerschapstest te doen. Hoewel er nog andere redenen zijn waarom je menstruatie te laat zou kunnen zijn, is een zwangerschapstest thuis een goed begin.

Je kunt ook een zwangerschapstest doen als je vroege zwangerschapssymptomen hebt, zoals:

  • gevoelige borsten
  • misselijkheid
  • verhoogde reukzin
  • vermoeidheid
  • voedselaversies

– In welke week van mijn cyclus moet ik een zwangerschapstest doen?

Voor de meest nauwkeurige resultaten kun je het beste een zwangerschapstest in de week na een gemiste menstruatie doen. Sommige zwangerschapstesten voor thuis kunnen zwangerschap eerder detecteren, maar er is een grotere kans op valse negatieven tijdens dit venster als je lichaam niet genoeg HCG heeft opgebouwd. Zelfs als je vroeg test, is het het beste om nog een dag te nemen van een gemiste menstruatie en de week na een gemiste menstruatie.

– Hoe nauwkeurig zijn zwangerschapstesten thuis?

Zwangerschapstesten voor thuis worden over het algemeen als zeer nauwkeurig beschouwd (de meeste zijn ongeveer 99 procent nauwkeurig op de dag van een gemiste menstruatie) – dus als je een positief resultaat krijgt, geef jezelf dan toestemming om het te vieren.

Toch is het belangrijk op te merken dat, hoewel zeer zeldzaam, valse positieven mogelijk zijn. Bepaalde vruchtbaarheidsmiddelen bevatten hCG en kunnen resulteren in een positieve meting als je niet echt zwanger bent. Een verlopen test kan ook leiden tot een foutieve aflezing. Valse negatieven kunnen ook voorkomen. Meestal is dit het resultaat van te vroeg testen.

Houd er rekening mee dat zwangerschapstests enigszins verschillende gevoeligheidsniveaus kunnen hebben. De ene kan op dezelfde dag positief en de andere negatief zijn bij een vrouw die net zwanger is, en het verschil is de kwaliteit en gevoeligheid van de zwangerschapstest.

De zwangerschapstesten in onze ‘Beste zwangerschapstest top 5’ zijn allemaal zeer nauwkeurig. Sommige komen ook in een verpakking met twee of meerdere testen, waar veel vrouwen de voorkeur aan geven voor die extra zekerheid.

– Zijn er nog andere soorten zwangerschapstesten?

Of het nu in strip- of stickvorm is, thuis of bij de dokter, urinezwangerschapstesten testen allemaal op de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG.

Als je naar je verloskundige of dokter gaat, kunnen ze er ook voor kiezen om een ​​bloedzwangerschapstest te doen, die zoekt naar de aanwezigheid van hetzelfde hormoon, hCG, in je bloed.

Urinezwangerschapstests alleen zijn doorgaans zeer nauwkeurig, dus bloedzwangerschapstests worden meestal alleen gebruikt als het nodig is om het exacte hCG-niveau in je systeem te weten (bijvoorbeeld als je je zorgen maakt over een miskraam of andere zwangerschapscomplicatie).

– Kan ik zwanger zijn terwijl mijn test negatief is?

Ja, soms is het te vroeg voor de test om de zwangerschapshormonen te detecteren. Als het resultaat negatief is en je nog steeds denkt zwanger te zijn, wacht dan 48 uur om opnieuw te testen, aangezien het hCG-niveau in die tijd doorgaans zal verdubbelen.

Je moet een test herhalen die negatief is vóór het begin van je menstruatie. Het is het beste om ten minste twee dagen te wachten met testen om je lichaam de kans te geven om de hCG op te bouwen die nodig is om de test positief te maken. Je moet het ook herhalen als je menstruatie niet na een paar dagen tot een week begint.

– Hoe vroeg kan ik testen als ik zwanger ben?

Hormoonniveaus variëren van persoon tot persoon, maar sommige tests kunnen al zes dagen voor een gemiste menstruatie een positieve zwangerschap detecteren. Je zult waarschijnlijk ‘s ochtends of nadat u enkele uren niet hebt geplast, betere resultaten krijgen. Later in de zwangerschap maakt dit niet uit, aangezien de meeste tests zeer kleine hoeveelheden hCG detecteren.

In werkelijkheid zal een bloedtest op zijn vroegst minuscule hoeveelheden hCG detecteren ongeveer zeven tot tien dagen na de conceptie (geen ovulatie), en een urine- of thuiszwangerschapstestkit zal 12 tot 14 dagen na de conceptie enkele positieven beginnen te zien.

– Wat moet ik doen als ik een positief resultaat krijg?

Herhaal de test over twee of drie dagen om te bevestigen. Als je twee positieve zwangerschapstesten hebt, ga dan naar je huisarts om het resultaat te verifiëren met een kwantitatieve hCG-bloedspiegeltest.

– Wat moet ik doen als ik een negatief resultaat krijg?

Als je vroeg hebt getest, wil je de test misschien herhalen na je gemiste menstruatie. Vals-negatieven komen vaker voor dan valse positieven, dus als je denkt dat je zwanger bent en een negatief resultaat hebt, wacht dan een paar dagen en test opnieuw.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *