Beste wondhelende zalf 2023: Top 5!
Ben je opzoek naar de beste wondhelende zalf? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!
Snijwonden, schaafwonden, krassen en brandwonden kunnen veel pijn doen en een eeuwigheid duren om te genezen. Dit hoeft gelukkig niet zo te zijn. Hoewel de meeste wonden na verloop van tijd op natuurlijke wijze genezen, zijn er enkele manieren om het genezingsproces te versnellen. De beste manier is door er een speciale wondgenezende zalf op aan te brengen.
Dit soort zalfjes helpen niet alleen de genezing te versnellen, maar kunnen ook de pijn verminderen en een infectie voorkomen. Hierdoor zijn ze bijzonder nuttig voor verschillende soorten kleine wondjes.
Niet elke wondcrème is echter van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je er zomaar een aanschaft. Om je te helpen hebben we de hele markt afgespeurd opzoek naar de beste wondhelende zalf. Hier zijn 5 winnaars uitgekomen.
Lees gauw verder om de beste wondhelende zalf voor jou te ontdekken!
Beste wondhelende zalf 2023 – Top 5
We zijn opzoek gegaan naar de beste wondhelende zalf en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en beoordelingen.
Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en prijzen en kies op basis daarvan de beste wondhelende zalf voor jou uit!
1. Hansaplast Wondhelende Zalf

Als je opzoek bent naar de beste wondhelende zalf dan is de zalf van Hansaplast absoluut een van de beste keuzes om voor te gaan. Deze krachtige zalf ondersteunt de genezing van kleine, oppervlakkige wonden. Hierbij kun je denken aan snij- en schaafwonden, krassen en eerste- en kleinere tweedegraads brandwonden. De zalf is bovendien ook geschikt voor baby’s en voor elke beschadigde, geïrriteerde, droge of gevoelige huid.
Deze zalf vormt een ademende, beschermende laag die de wond beschermt tegen uitdrogen. Op deze manier creëert het de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing, welke het natuurlijke genezingsproces van de huid bevorderen en het risico op littekens verminderen.
De belangrijkste ingrediënten in deze zalf zijn: Witte petrolatum, dunne paraffine olie, ceresinewas, glycerol, panthenol en glycerylstearaat. Bovendien is dit product vrij van geur- en kleurstoffen, conserveermiddelen en dierlijke stoffen (veganistisch).
2. Bepanthen Wondgel

Bepanthen heeft een andere zeer fijne wondhelende zalf. Dankzij deze zalf voorkom je infecties en verlicht je meteen de pijn door verkoeling. Deze wondgel is een ideale wondverzorging van kleine wonden zoals snijwonden, schaafwonden en brandwonden. Het gebruik van de wondgel help bij de volgende zaken:
- wondgenezing versnellen
- infecties voorkomen
- pijn verlichten door verkoeling
- het voorkomen van littekens
Bepanthen Wondgel is zeer huidvriendelijke hydrogel zonder schadelijke stoffen. Zo bevat het geen parfum, kleurstoffen en parabenen en is het geschikt voor jong tot oud. Het product kan gebruikt worden voor kleine snijwonden, schaafwonden, brandwonden, huidkloven en verbranding door de zon.
De Wondgel bevat veel water en zorgt hierdoor voor een onmiddellijke koeling van de huid en vermindering van pijn. Een behandeling met een littekenzalf of littekencrème kan minder of geen water bevatten waardoor er minder verkoeling plaats vindt. Bepanthen Wondgel is 100% vegan.
3. Vetramil Met Cardiospermum Wondzalf

Veel mensen beschouwen Vetramil Wondzalf als de beste wondhelende zalf, en dat is niet voor niets. Deze zalf is van hoge kwaliteit en kan wondjes als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Oke dit is misschien iets te overdreven, maar geloof ons als we zeggen dat deze zalf wondere kan verrichten.
Het bevat zuivere, medicinale honing met een hoog enzymgehalte. De enzymen in de honing produceren in een vochtige wond kleine hoeveelheden waterstofperoxide, waardoor de wond binnen enkele dagen schoon en bacterievrij wordt.
De honing versnelt bovendien de wondheling en heelt de beschadigde huid. Aan Vetramil Wondzalf zijn daarnaast specifieke essentiële oliën toegevoegd met antibacteriële en schimmelremmende eigenschappen. De lage pH van Vetramil Wondzalf ondersteunt de conditie en de natuurlijke weerstand van de huid.
4. Dermel Honingzalf

DerMel® is ook een honingzalf van hoge kwaliteit om wonden sneller te helpen helen. Het helpt effectief de beschadigde en geïrriteerde huid te herstellen. Het kan worden toegepast bij oppervlakkige wonden, kloven, smetplekken, luieruitslag, schrale huid/ lippen en bij littekens. Deze zalf wordt bovendien geadviseerd door specialisten en huisartsen.
DerMel® huidzalf is een vette zalf op basis van medicinale honing. De medicinale honing in DerMel heeft een aantal specifieke eigenschappen: antibacterieel, ontstekingsremmend en wondhelend. De honingzalf wordt gebruikt als eczeemzalf bij de behandeling van eczeem – constitutioneel eczeem en seborroïsch eczeem. Deze natuurzuivere honing ondersteunt ook de heling van krabwondjes als gevolg van de jeuk bij eczeem. DerMel® huidzalf ondersteunt het herstel van de vochtbalans en huidbarrière.
Deze puur natuurlijke zalf kan door jong en oud gedurende langere tijd gebruikt worden, want het bevat geen corticosteroïden en geen antibiotica. Dehuidzalf is ontwikkeld door wetenschappers van Wageningen Universiteit en Research.
5. L-Mesitran Wondzalf

L-Mesitran is een hydroactieve antibacteriële zalf. Het werkt wondreinigend en optimaliseert de wondgenezing. L-Mesitran is een zalf die bestaat uit: honing, lanoline, zonnebloemolie, levertraan, Calendula Officinalis, Aloë Barbadensis, vitamine C & E en zinkoxide.
Wanneer de zalf in contact komt met de wond zal er wondvocht onttrokken worden aan de omliggende weefsels. Hierdoor zal er een vochtig wondhelingsklimaat gecreëerd worden. Hierdoor wordt het wondhelingsproces gestimuleerd, de zalf bevordert het oplossing van de necrose (autolyse) en vergemakkelijkt de migratie van epitheelcellen.
Door de sterk osmotische werking, werkt L-Mesitran antimicrobieel. De zalf zal geleidelijk verdunnen en kan gemakkelijk verwijderd worden met een wondreiniger. L-Mesitran kan afgedekt worden met de meeste afdekkende wondverbanden. De zalf kan suikerkristallen bevatten, dit heeft echter geen invloed op de effectiviteit en/of de applicatie van de zalf. Door het gebruik van natuurproducten kan iedere zalf een iets andere kleur hebben (wit-geel-bruin).
Waarop te letten bij het kiezen voor de beste wondhelende zalf
Wanneer je opzoek bent naar de beste wondhelende zalf, zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met de belangrijkste punten om op te letten bij het maken van een beslissing.
– Kwaliteit
De kwaliteit van een product kan worden bepaald door hoe het is gemaakt, de ingrediënten die erin zitten en het proces dat wordt gevolgd. Kwaliteitsproducten hebben hogere normen dan lage kwaliteit producten, wat betekent dat ze langer meegaan en vaak effectiever zijn. Het kan slim zijn om opzoek te gaan naar bekende merken, omdat deze vaak producten van hogere kwaliteit hebben. Als een bedrijf al heel lang bestaat, weten ze dat hun producten van hoge kwaliteit moeten zijn, omdat ze anders niet zouden overleven.
– Ingrediënten
De belangrijkste factor om naar te kijken, wanneer je opzoek bent naar de beste wondhelende zalf, zijn de ingrediënten. Deze maken of breken een product. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar ingrediënten waarvan het bewezen is dat ze wondhelende eigenschappen hebben. Een aantal van die ingrediënten zijn bijvoorbeeld vitamine C & E, honing, lanoline, zinkoxide etc. Naast het zoeken naar belangrijke ingredienten, moet je ook letten op een aantal ingrediënten die je juist niet terug wilt zien in je wondgenezende zalf. Zo wil je dat deze vrij is van geur- en kleurstoffen en conserveermiddelen.
– Prijs
De prijs kan ook een doorslaggevende factor voor je zijn. We raden je echter aan om niet opzoek te gaan naar de meest goedkope wondhelende crème, want vaak doen deze onder aan kwaliteit. Een probleem is dat goedkoop gekochte producten meestal inferieur zijn aan de iets duurdere. Vaak zijn ze minder goed getest of bevatten ze minder effectieve ingrediënten of zelfs een aantal huidonvriendelijke ingrediënten. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn, dus het belangrijkste om naar te kijken zijn de ingrediënten.
– Klanten beoordelingen
Een laatste belangrijke factor om naar te kijken zijn de beoordelingen van klanten. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten welk product het beste bij je past. Er zijn zoveel keuzes, en het kan moeilijk zijn om te zeggen welke de moeite waard zijn. Een slim trucje om van te voren te ontdekken of een product de moeite waar is of niet, is door de reviews van klanten te lezen die het product al hebben gebruikt. Zij geven vaak hun eerlijke meningen, waardoor je snel achter de kwaliteit en eventuele voor- en nadelen van een bepaald product kunt komen. Je hoeft hierdoor niet zelf verschillende opties uit te proberen, maar kunt gewoon voor een product gaan met de beste beoordelingen.
In onze zoektocht naar de beste wondhelende zalf hebben we ook rekening gehouden met de klanten beoordelingen. We hebben enkel wondhelende zalven van hoge kwaliteit en met positieve reviews in onze lijst uitgelicht. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet, voor welke optie je ook gaat.

Veelgestelde vragen over wondhelende zalf
Hopelijk heb je bij deze de beste wondhelende zalf voor jou gevonden. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Wat is een wondhelende zalf?
De betekenis zit al in het woord. Een wondhelende zalf is letterlijk een zalf die een wond helpt helen. Natuurlijk kan je lichaam dit ook zelf, maar een speciale wondzalf zal het proces versnellen en heeft no wat extra voordelen.
Het is vaak is een antiseptisch en desinfecterend middel. Het wordt gebruikt voor de behandeling en preventie van infecties in wonden en snijwonden. Het doodt de schadelijke microben en regelt hun groei, waardoor infecties in het getroffen gebied worden voorkomen. Je dient het een aantal keer te herhalen en op je wondje te blijven smeren, om er het meeste voordeel uit te halen.
– Hoe moet ik een open wond behandelen?
Als je bent gevallen en daardoor een open wondje hebt, is het belangrijk om deze op de juiste manier te behandelen. Hier zijn een aantal stappen die je het beste kunt volgen in dit geval:
- was je handen met zeep en schoon water
- verwijder sieraden en kleding van rond de wond
- Oefen druk uit op de wond om het bloeden te stoppen
- maak de wond schoon met schoon water en een zoutoplossing zodra het bloeden is gestopt
- onderzoek de wond op vreemde voorwerpen en vuil
- breng nu een wondhelende zalf aan op de wond om infectie te voorkomen
- dep de wond droog met een schone doek
- sluit de wond en breng een zelfklevend verband of pleister aan
Als de wond heel klein is, niet meer bloed of niet zo diep is, hoef je niet perse een pleister om te doen. Je kunt het beste de zelfhelende zalf meerdere keren aanbrengen gedurende een aantal dagen voor de beste werking en om het genezingsproces te versnellen.
– Hoe moet ik een brandwond behandelen?
Koelen, koelen, koelen. Dit is het het allerbelangrijkste en allereerste om te doen wanneer je je huid hebt verbrand, op welke wijze dan ook. Houd het onder de koude kraan of leg er een icepack gewikkeld in een schone doek op. Als je een ernstige verbranding hebt dien je naar de dokter / het ziekenhuis te gaan. Bij eerste en tweede graads brandwonden is dit niet nodig.
Nadat je de huid goed gekoeld hebt kun je het beste een wondhelende zalf erop smeren. Een van de beste wondhelende zalven die je in dit artikel ziet staan zijn geweldige keuzes. Smeer deze zalf elke dag op je brandwond, om infecties op afstand te houden, de pijn te verlichten en de genezing te versnellen.
– Zijn er nog andere producten die ik op mijn wond kan smeren om het sneller te laten genezen?
Ja die zijn er. Over het algemeen zijn speciale wondgenezende crèmes de beste keuzes om voor te gaan, omdat ze vaak een mix van helende ingrediënten bevatten om de huid te genezen. Er zijn echter ook wat andere producten, die vaak ook in wondhelende zalven zitten, die je los kunt gebruiken om het genezingsproces te versnellen. Hier volgen de beste opties:
1. Aloë vera
Aloë vera is een plant die behoort tot de cactusfamilie. Het bevat een stof die rijk is aan zowel vitamines als mineralen. Aloë vera bevat glucomannan, een stof die de celregeneratie helpt en ervoor zorgt dat het lichaam collageen aanmaakt. Deze stof is een eiwit dat wondgenezing bevordert.
Dit ingrediënt schijnt vooral zeer effectief te zijn voor wondgenezing van eerste- en tweedegraads brandwonden. Veel mensen gebruiken het ook als ze verbrand zijn door bijvoorbeeld de zon. Het kan helpen om het vocht en de integriteit van de huid te behouden, terwijl het ontstekingen verlicht en zweren voorkomt.
2. Honing
Honing heeft antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Mensen gebruiken de stof al heel lang in traditionele recepten voor wondgenezing. het kan ook de vorming van littekens verminderde en de groei van bacteriën in acute wonden en brandwonden remmen.
Een aantal van de beste wondhelende zalfjes in onze lijst bevatten ook honing als hoofdingrediënt, samen met nog wat andere actieve en krachtige ingrediënten. Als je honing los gaat gebruiken om je wond sneller te helen, ga dan wel voor een goede kwaliteit honing. Niet elke honing is namelijk goed om wonden te genezen. De beste wondgenezende honing is manuka honing.
3. Kokosolie
Kokosolie bevat de stof monolaurine, een vetzuur met antimicrobiële eigenschappen. Van vetzuren in plantaardige oliën wordt aangenomen dat ze een grote rol spelen bij het helpen genezen van wonden. Een persoon kan kokosolie op een wond gebruiken om het risico op het oplopen van een infectie te verminderen. Het vorm als het ware een krachtige barrière om infecties op afstand te houden. Gebruik wel pure kokosolie van hoge kwaliteit.
– Wanneer moet ik contact opnemen met een dokter?
Wanneer je een kleine wond hebt welke niet te diep is, kun je deze gewoon thuis behandelen. In sommige gevallen hebben wonden echter medische hulp nodig. Je kunt het beste naar je huisarts of een andere dokter gaan wanneer je het volgende ervaart:
- een wond met grote, diepe of gekartelde randen, waarvoor mogelijk hechtingen en reiniging nodig zijn
- een wond die niet dicht blijft
- een wond die vol zit met viezigheid dat je zelf niet kan verwijderen
- een wond als gevolg van een verwonding door een vuil, roestig of verontreinigd object
- bloed dat blijft spuiten uit een wond
- een wond die blijft bloeden, zelfs na het uitoefenen van druk
- een wond door een beet van een dier of een mens
- een wond die een infectie heeft opgelopen.
– Hoe weet ik of mijn wond een infectie heeft opgelopen?
Wanneer je wond geïnfecteerd is geraakt, is het belangrijk om naar een dokter te gaan. Je kunt een infectie voorkomen door vanaf het begin de beste wondhelende zalf erop aan te brengen. Als het echter al te laat is of als je wond alsnog een infectie oploopt, ga dan naar de dokter. Je kunt een infectie herkennen aan de volgende symptomen:
- pijntjes en kwaaltjes
- het gebied rond de wond is warm
- de wond geeft een gele of groene afscheiding
- de wond geeft een onaangename geur af
- er verschijnen rode strepen op de huid rond de wond
- koorts en koude rillingen
- misselijkheid
- braken
Een arts zal vaak antibiotica gebruiken om een wond met een infectie te behandelen. Een persoon kan ook een tetanusinjectie nodig hebben. Je moet altijd de hele antibioticakuur afmaken, ook als er geen infectiesymptomen meer zijn. Dit behandelt de infectie volledig en voorkomt dat bacteriën resistent worden tegen het antibioticum.