beste wondhelende zalf

Beste wondhelende zalf: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste wondhelende zalf? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Snijwonden, schaafwonden, krassen en brandwonden kunnen aanzienlijk ongemak veroorzaken en een langdurig herstelproces vereisen. Gelukkig hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Terwijl de meeste wonden van nature genezen na verloop van tijd, zijn er manieren om dit helingsproces te versnellen. Een van de meest effectieve methoden is het toepassen van een speciale zalf die gericht is op het bevorderen van wondgenezing.

Deze zalfsoorten versnellen niet alleen het herstelproces, maar verminderen tevens pijn en voorkomen mogelijke infecties. Hierdoor zijn ze uiterst waardevol voor diverse soorten kleine wondjes.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle wondzalven dezelfde kwaliteit bieden. Daarom is het van cruciaal belang om wat onderzoek te verrichten voordat je lukraak een product aanschaft. Om je te ondersteunen, hebben we de hele markt doorgespit om de meest effectieve wondhelende zalven te ontdekken. Hieruit zijn vijf winnaars naar voren gekomen.

Lees gauw verder om de beste wondhelende zalf voor jou te ontdekken!

5x de beste wondhelende zalven

We zijn opzoek gegaan naar de beste wondhelende zalf en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en beoordelingen. 

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en prijzen en kies op basis daarvan de beste wondhelende zalf voor jou uit!

1. Hansaplast Wondhelende Zalf

Als je opzoek bent naar de beste wondhelende zalf dan is de zalf van Hansaplast absoluut een van de beste keuzes om voor te gaan.

Deze krachtige zalf is speciaal ontwikkeld om de genezing van kleine, oppervlakkige wonden te ondersteunen. Denk hierbij aan snij- en schaafwonden, krassen en eerste- en kleinere tweedegraads brandwonden. Wat nog beter is, is dat de zalf veilig is voor gebruik bij baby’s en geschikt is voor elk huidtype, inclusief beschadigde, geïrriteerde, droge of gevoelige huid.

De zalf legt een ademende, beschermende laag over de wond, waardoor uitdroging wordt voorkomen. Hierdoor ontstaan de ideale omstandigheden voor een vochtige wondgenezing, die het natuurlijke genezingsproces van de huid bevordert en het risico op littekenvorming vermindert.

De voornaamste ingrediënten in deze zalf omvatten witte petrolatum, dunne paraffineolie, ceresinewas, glycerol, panthenol en glycerylstearaat. Bovendien is dit product vrij van geurstoffen, kleurstoffen, conserveermiddelen en dierlijke ingrediënten, waardoor het geschikt is voor veganisten.

2. Bepanthen Wondgel

Bepanthen biedt nog een andere uiterst effectieve wondhelende zalf. Met behulp van deze zalf kun je infecties voorkomen en onmiddellijke verlichting van pijn ervaren dankzij de verkoelende eigenschappen. Deze wondgel is een uitstekende keuze voor de verzorging van kleine wonden, zoals snijwonden, schaafwonden en brandwonden. Het gebruik van deze wondgel biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Versnelling van het wondgenezingsproces.
 • Voorkoming van infecties.
 • Onmiddellijke pijnverlichting door verkoeling.
 • Beperking van littekenvorming.

Bepanthen Wondgel is een uiterst huidvriendelijke hydrogel zonder schadelijke stoffen. Deze formule is vrij van parfum, kleurstoffen en parabenen, en geschikt voor zowel jong als oud. Het product is geschikt voor toepassingen bij kleine snijwonden, schaafwonden, brandwonden, huidkloven en zonnebrand.

De Wondgel bevat een aanzienlijke hoeveelheid water, wat zorgt voor onmiddellijke koeling van de huid en pijnverlichting. In vergelijking met behandelingen met littekenzalf of littekencrème, die mogelijk minder of geen water bevatten, biedt Bepanthen Wondgel een superieure verkoeling. Een ander belangrijk aspect is dat Bepanthen Wondgel volledig veganistisch is.

3. Vetramil Met Cardiospermum Wondzalf

Vetramil Wondzalf wordt door velen beschouwd als dé beste wondhelende zalf, en dit oordeel is geheel terecht. Deze zalf staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en het vermogen om wondjes opmerkelijk te laten herstellen. Hoewel de vergelijking met het laten verdwijnen van wondjes als sneeuw voor de zon enigszins overdreven kan lijken, kunnen we met overtuiging stellen dat deze zalf werkelijk wonderen kan verrichten.

De zalf is samengesteld met zuivere, medicinale honing die een aanzienlijk gehalte aan enzymen bevat. Deze enzymen in de honing produceren kleine hoeveelheden waterstofperoxide in een vochtige wond, wat resulteert in een schone en bacterievrije wond binnen enkele dagen.

De aanwezigheid van honing versnelt tevens het genezingsproces van de wond en bevordert het herstel van beschadigde huid. Daarnaast zijn specifieke essentiële oliën met antibacteriële en schimmelremmende eigenschappen aan Vetramil Wondzalf toegevoegd. De lage pH-waarde van deze zalf ondersteunt bovendien de algehele conditie en natuurlijke weerstand van de huid.

4. Dermel Honingzalf

DerMel® is een hoogwaardige honingzalf die wonden aanzienlijk kan versnellen in hun genezingsproces. Deze zalf staat bekend om zijn doeltreffendheid in het herstellen van beschadigde en geïrriteerde huid. Het is geschikt voor diverse toepassingen, zoals oppervlakkige wonden, kloven, smetplekken, luieruitslag, schrale huid/lippen en littekens. Wat deze zalf nog verder onderscheidt, is dat deze wordt aanbevolen door zowel specialisten als huisartsen.

DerMel® huidzalf is een rijke zalf op basis van medicinale honing. De medicinale honing die in DerMel® wordt gebruikt, heeft enkele specifieke eigenschappen, waaronder antibacteriële, ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen. Deze honingzalf wordt zelfs ingezet als een effectieve eczeemzalf, zowel voor constitutioneel eczeem als seborroïsch eczeem. De natuurlijke zuiverheid van de honing ondersteunt ook bij het genezen van krabwondjes die ontstaan door de jeuk bij eczeem. Bovendien draagt DerMel® huidzalf bij aan het herstel van de vochtbalans en de beschermende huidbarrière.

Deze volledig natuurlijke zalf kan veilig langdurig worden gebruikt door zowel jong als oud, omdat deze vrij is van corticosteroïden en antibiotica. Wat opmerkelijk is, is dat deze huidzalf is ontwikkeld door wetenschappers van de Wageningen Universiteit en Research, wat getuigt van een solide wetenschappelijke basis.

L-Mesitran is een hydroactieve antibacteriële zalf met effectieve werking. Deze zalf staat bekend om zijn vermogen om wonden te reinigen en het genezingsproces van wonden te optimaliseren. De samenstelling van L-Mesitran omvat diverse ingrediënten die bijdragen aan zijn doeltreffendheid: honing, lanoline, zonnebloemolie, levertraan, Calendula Officinalis, Aloë Barbadensis, vitamine C & E en zinkoxide.

Wanneer deze zalf in aanraking komt met de wond, zal het wondvocht onttrekken aan de omliggende weefsels. Hierdoor ontstaat een vochtig wondhelingsklimaat dat bevorderlijk is voor het genezingsproces. Deze vochtige omgeving stimuleert de wondheling, draagt bij aan de oplossing van necrotisch weefsel (autolyse) en vergemakkelijkt de migratie van epitheelcellen.

Dankzij zijn sterk osmotische werking heeft L-Mesitran ook een antimicrobiële werking. De zalf zal geleidelijk verdunnen en kan eenvoudig worden verwijderd met behulp van een wondreiniger. Bovendien kan L-Mesitran worden afgedekt met diverse soorten afdekkende wondverbanden. Het is mogelijk dat de zalf suikerkristallen bevat, maar dit heeft geen invloed op de effectiviteit en/of toepassing van de zalf. Het gebruik van natuurlijke ingrediënten kan leiden tot enige variatie in kleur, variërend van wit tot geel tot bruin.

Waarop te letten bij het kiezen voor de beste wondhelende zalf

Wanneer je opzoek bent naar de beste wondhelende zalf, zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met de belangrijkste punten om op te letten bij het maken van een beslissing.

– Type wond en toepasbaarheid

Begin met het identificeren van het type wond dat je wilt behandelen, of het nu gaat om snijwonden, schaafwonden, brandwonden, of andere soorten wonden. Niet alle zalven zijn geschikt voor elk type wond. Kies een zalf die specifiek is geformuleerd voor het type wond dat je behandelt, om effectieve resultaten te garanderen.

– Samenstelling en ingrediënten

Grondige kennis van de ingrediëntenlijst is van groot belang. Bestudeer de formulering van de zalf om te zien welke actieve ingrediënten aanwezig zijn. Sommige ingrediënten, zoals medicinale honing, aloë vera, vitamines en bepaalde oliën, hebben bekende wondhelende eigenschappen. Kies een zalf met ingrediënten die passen bij het beoogde doel van de behandeling.

– Genezingsbevordering

Controleer of de zalf daadwerkelijk bijdraagt aan het bevorderen van het genezingsproces van de wond. Kijk specifiek naar ingrediënten die ontstekingsremmend werken, nieuwe celgroei stimuleren en infecties helpen voorkomen. Een effectieve wondhelende zalf zou moeten bijdragen aan het snel en gezond sluiten van de wond.

– Pijnverlichting en comfort

Sommige wondgenezende zalven bieden niet alleen genezing, maar helpen ook bij het verlichten van pijn en ongemak. Dit kan vooral nuttig zijn bij wonden die gepaard gaan met pijnlijke symptomen. Kies een zalf die pijnstillende eigenschappen heeft, zodat het genezingsproces niet alleen effectief, maar ook comfortabel is.

– Geschiktheid voor jouw huidtype

Iedereen heeft een uniek huidtype en gevoeligheid. Het is van essentieel belang om een zalf te kiezen die geschikt is voor jouw specifieke huidtype. Sommige zalven zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van gevoelige, droge, of vette huid, terwijl andere universeel geschikt zijn voor diverse huidtypen.

– Gebruiksgemak en toepassingsmethode

Overweeg hoe eenvoudig het is om de zalf aan te brengen en te gebruiken. Sommige zalven hebben mogelijk een eenvoudige toepassingsmethode, zoals crème of gel. Anderen kunnen specifieke instructies of voorbereidingen vereisen voordat ze worden gebruikt.

– Klinische validiteit en aanbevelingen

Zorg ervoor dat de gekozen zalf wordt ondersteund door klinische studies of aanbevelingen van medische professionals. Een zalf met wetenschappelijk bewijs van effectiviteit en veiligheid heeft een hogere kans om positieve resultaten te behalen.

– Allergieën en bijwerkingen

Controleer of de zalf vrij is van ingrediënten waarvoor je allergisch bent. Sommige zalven bevatten mogelijk parfums, kleurstoffen, of andere chemische stoffen die reacties kunnen veroorzaken. Kies een zalf die geen negatieve reacties op jouw huid teweegbrengt.

– Ervaringen en reviews

Lees ervaringen en reviews van andere gebruikers om een goed beeld te krijgen van de effectiviteit en ervaringen met de zalf. Dit kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken.

Bij het introduceren van een nieuwe wondhelende zalf in je routine, is het verstandig om eerst een kleine hoeveelheid op een klein deel van de huid te testen om allergische reacties te voorkomen. Als je twijfels hebt, raadpleeg dan altijd een medische professional voordat je een nieuwe behandeling begint. Het doel is om een zalf te kiezen die niet alleen geneest, maar ook bijdraagt aan het algemene welzijn van je huid.

beste zinkzalf

Veelgestelde vragen over wondhelende zalf

Hopelijk heb je bij deze de beste wondhelende zalf voor jou gevonden. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is een wondhelende zalf?

De betekenis zit al in het woord. Een wondhelende zalf is letterlijk een zalf die een wond helpt helen. Natuurlijk kan je lichaam dit ook zelf, maar een speciale wondzalf zal het proces versnellen en heeft no wat extra voordelen.

Het is vaak is een antiseptisch en desinfecterend middel. Het wordt gebruikt voor de behandeling en preventie van infecties in wonden en snijwonden. Het doodt de schadelijke microben en regelt hun groei, waardoor infecties in het getroffen gebied worden voorkomen. Je dient het een aantal keer te herhalen en op je wondje te blijven smeren, om er het meeste voordeel uit te halen.

– Welke ingrediënten worden vaak gebruikt in wondhelende zalven?

 
Wondhelende zalven kunnen verschillende ingrediënten bevatten die bijdragen aan het bevorderen van wondgenezing. Enkele veelvoorkomende ingrediënten zijn:
 
 1. Antibiotica: Sommige zalven bevatten antibiotica, zoals neomycine of bacitracine, om infecties te voorkomen of te behandelen.

 2. Zinkoxide: Dit ingrediënt heeft antiseptische eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van wondgenezing.

 3. Lanoline: Een vettige substantie die de huid hydrateert en beschermt tegen uitdroging. Het kan ook helpen bij het herstellen van beschadigde huid.

 4. Aloë vera: Deze natuurlijke plant heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de genezing van wonden bevorderen. Het kan ook de pijn en jeuk verminderen.

 5. Vitamine E: Een krachtige antioxidant die kan helpen bij het verminderen van littekens en het bevorderen van de genezing van de huid.

 6. Calendula-extract: Dit extract wordt gewonnen uit de goudsbloemplant en heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen bij het kalmeren van de huid en het bevorderen van wondgenezing.

 7. Tea tree olie: Deze etherische olie heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van infecties. Het kan ook ontstekingen verminderen en de genezing bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat verschillende wondhelende zalven verschillende ingrediënten kunnen bevatten. Het is altijd raadzaam om de instructies op de verpakking te lezen en eventuele allergieën of gevoeligheden voor bepaalde ingrediënten te controleren voordat u een wondhelende zalf gebruikt.

– Hoe gebruik ik wondhelende zalf op een open wond?

Om wondhelende zalf op een open wond te gebruiken, volg je over het algemeen de volgende stappen:

 1. Was je handen grondig met water en zeep voordat je de wond aanraakt.
 2. Reinig de wond voorzichtig met een mild reinigingsmiddel en water om vuil, bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen.
 3. Dep de wond droog met een schone, niet-pluizende doek.
 4. Breng een dunne laag wondhelende zalf aan op de wond, waarbij je ervoor zorgt dat de zalf de hele wond bedekt.
 5. Bedek de wond indien nodig met een steriel verband of gaasje om bescherming te bieden en het risico op infectie te verminderen.

– Welke wondtypes kunnen baat hebben bij wondhelende zalf?

Wondhelende zalven kunnen nuttig zijn bij verschillende soorten wonden, waaronder:

 1. Oppervlakkige snij- en schaafwonden
 2. Brandwonden van de eerste graad (oppervlakkige brandwonden)
 3. Schrammen en krassen
 4. Postoperatieve wonden
 5. Doorligwonden (decubitus)
 6. Zweren, zoals diabetische voetulcera of doorligwonden

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van de wondhelende zalf te volgen en eventuele aanvullende aanbevelingen van een zorgverlener op te volgen. Raadpleeg een arts als de wond diep is, niet lijkt te genezen, geïnfecteerd raakt of als je twijfelt over de juiste behandeling.

– Hoe lang duurt het voordat een wond geneest met wondhelende zalf?

De tijd die nodig is voor een wond om te genezen met behulp van wondhelende zalf kan variëren afhankelijk van de ernst en aard van de wond, evenals andere individuele factoren zoals de algehele gezondheidstoestand van de persoon en eventuele onderliggende medische aandoeningen. 

Over het algemeen kan wondhelende zalf helpen om het genezingsproces te versnellen, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geduld te hebben, omdat genezingstijden per persoon kunnen verschillen. Als je kiest voor de beste wondgenezende zalf, zoals één van de vijf opties in dit artikel kun je verwachten dat de genezing snel zal gaan!

– Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van wondhelende zalf?

Bijwerkingen van wondhelende zalven zijn meestal zeldzaam, maar sommige mensen kunnen gevoeligheid, irritatie, allergische reacties of huiduitslag ervaren als reactie op bepaalde ingrediënten in de zalf. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te lezen en eventuele waarschuwingen of voorzorgsmaatregelen op te volgen. Als je bijwerkingen ervaart, stop dan met het gebruik van de zalf en raadpleeg een zorgverlener.

– Hoe moet ik een open wond behandelen?

Als je bent gevallen en daardoor een open wondje hebt, is het belangrijk om deze op de juiste manier te behandelen. Hier zijn een aantal stappen die je het beste kunt volgen in dit geval:

 • was je handen met zeep en schoon water
 • verwijder sieraden en kleding van rond de wond
 • Oefen druk uit op de wond om het bloeden te stoppen
 • maak de wond schoon met schoon water en een zoutoplossing zodra het bloeden is gestopt
 • onderzoek de wond op vreemde voorwerpen en vuil
 • breng nu een wondhelende zalf aan op de wond om infectie te voorkomen
 • dep de wond droog met een schone doek
 • sluit de wond en breng een zelfklevend verband of pleister aan

Als de wond heel klein is, niet meer bloed of niet zo diep is, hoef je niet perse een pleister om te doen. Je kunt het beste de zelfhelende zalf meerdere keren aanbrengen gedurende een aantal dagen voor de beste werking en om het genezingsproces te versnellen.

– Hoe moet ik een brandwond behandelen?

Koelen, koelen, koelen. Dit is het het allerbelangrijkste en allereerste om te doen wanneer je je huid hebt verbrand, op welke wijze dan ook. Houd het onder de koude kraan of leg er een icepack gewikkeld in een schone doek op. Als je een ernstige verbranding hebt dien je naar de dokter / het ziekenhuis te gaan. Bij eerste en tweede graads brandwonden is dit niet nodig. 

Nadat je de huid goed gekoeld hebt kun je het beste een wondhelende zalf erop smeren. Een van de beste wondhelende zalven die je in dit artikel ziet staan zijn geweldige keuzes. Smeer deze zalf elke dag op je brandwond, om infecties op afstand te houden, de pijn te verlichten en de genezing te versnellen.

– Kan ik wondhelende zalf gebruiken op geïnfecteerde wonden?

Bij geïnfecteerde wonden is het belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je wondhelende zalf gebruikt. In sommige gevallen kan het gebruik van een wondhelende zalf op een geïnfecteerde wond de situatie verergeren. Een geïnfecteerde wond kan symptomen vertonen zoals roodheid, zwelling, pusvorming, warmte en pijn. Een zorgverlener kan de wond beoordelen, mogelijk een passende behandeling voorschrijven, en bepalen of het gebruik van wondhelende zalf geschikt is.

– Kan ik wondhelende zalf gebruiken op brandwonden?

Bij oppervlakkige brandwonden van de eerste graad kan wondhelende zalf nuttig zijn. Het kan helpen bij het verzachten van de pijn, het bevorderen van genezing en het verminderen van het risico op infectie. Het is echter belangrijk om de ernst van de brandwond te beoordelen. Bij ernstigere brandwonden, zoals tweede- of derdegraads brandwonden, is het raadzaam om direct medische hulp in te schakelen. Een zorgverlener kan de brandwond beoordelen en de juiste behandeling aanbevelen, wat mogelijk het gebruik van speciale brandwondzalven of andere medische interventies omvat.

– Zijn er nog andere producten die ik op mijn wond kan smeren om het sneller te laten genezen?

Ja die zijn er. Over het algemeen zijn speciale wondgenezende crèmes de beste keuzes om voor te gaan, omdat ze vaak een mix van helende ingrediënten bevatten om de huid te genezen. Er zijn echter ook wat andere producten, die vaak ook in wondhelende zalven zitten, die je los kunt gebruiken om het genezingsproces te versnellen. Hier volgen de beste opties:

1. Aloë vera

Aloë vera is een plant die behoort tot de cactusfamilie. Het bevat een stof die rijk is aan zowel vitamines als mineralen. Aloë vera bevat glucomannan, een stof die de celregeneratie helpt en ervoor zorgt dat het lichaam collageen aanmaakt. Deze stof is een eiwit dat wondgenezing bevordert.

Dit ingrediënt schijnt vooral zeer effectief te zijn voor wondgenezing van eerste- en tweedegraads brandwonden. Veel mensen gebruiken het ook als ze verbrand zijn door bijvoorbeeld de zon. Het kan helpen om het vocht en de integriteit van de huid te behouden, terwijl het ontstekingen verlicht en zweren voorkomt.

Koop hier aloë vera gel

2. Honing

Honing heeft antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Mensen gebruiken de stof al heel lang in traditionele recepten voor wondgenezing. het kan ook de vorming van littekens verminderde en de groei van bacteriën in acute wonden en brandwonden remmen.

Een aantal van de beste wondhelende zalfjes in onze lijst bevatten ook honing als hoofdingrediënt, samen met nog wat andere actieve en krachtige ingrediënten. Als je honing los gaat gebruiken om je wond sneller te helen, ga dan wel voor een goede kwaliteit honing. Niet elke honing is namelijk goed om wonden te genezen. De beste wondgenezende honing is manuka honing.

Koop hier manuka honing

3. Kokosolie

Kokosolie bevat de stof monolaurine, een vetzuur met antimicrobiële eigenschappen. Van vetzuren in plantaardige oliën wordt aangenomen dat ze een grote rol spelen bij het helpen genezen van wonden. Een persoon kan kokosolie op een wond gebruiken om het risico op het oplopen van een infectie te verminderen. Het vorm als het ware een krachtige barrière om infecties op afstand te houden. Gebruik wel pure kokosolie van hoge kwaliteit.

Koop hier kokosolie

– Wanneer moet ik contact opnemen met een dokter?

Wanneer je een kleine wond hebt welke niet te diep is, kun je deze gewoon thuis behandelen. In sommige gevallen hebben wonden echter medische hulp nodig. Je kunt het beste naar je huisarts of een andere dokter gaan wanneer je het volgende ervaart:

 • een wond met grote, diepe of gekartelde randen, waarvoor mogelijk hechtingen en reiniging nodig zijn
 • een wond die niet dicht blijft
 • een wond die vol zit met viezigheid dat je zelf niet kan verwijderen
 • een wond als gevolg van een verwonding door een vuil, roestig of verontreinigd object
 • bloed dat blijft spuiten uit een wond
 • een wond die blijft bloeden, zelfs na het uitoefenen van druk
 • een wond door een beet van een dier of een mens
 • een wond die een infectie heeft opgelopen.

– Hoe weet ik of mijn wond een infectie heeft opgelopen?

Wanneer je wond geïnfecteerd is geraakt, is het belangrijk om naar een dokter te gaan. Je kunt een infectie voorkomen door vanaf het begin de beste wondhelende zalf erop aan te brengen. Als het echter al te laat is of als je wond alsnog een infectie oploopt, ga dan naar de dokter. Je kunt een infectie herkennen aan de volgende symptomen:

 • pijntjes en kwaaltjes
 • het gebied rond de wond is warm
 • de wond geeft een gele of groene afscheiding
 • de wond geeft een onaangename geur af
 • er verschijnen rode strepen op de huid rond de wond
 • koorts en koude rillingen
 • misselijkheid
 • braken

Een arts zal vaak antibiotica gebruiken om een wond met een infectie te behandelen. Een persoon kan ook een tetanusinjectie nodig hebben. Je moet altijd de hele antibioticakuur afmaken, ook als er geen infectiesymptomen meer zijn. Dit behandelt de infectie volledig en voorkomt dat bacteriën resistent worden tegen het antibioticum.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *