Beste wokpan 2023: Top 7!
Ben je opzoek naar de beste wokpan? Dan zijn we hier om je te helpen!
Woks gaan 2000 jaar terug tot de Han-dynastie in China. Het woord “wok” betekent “kookpot” in het Chinees, en de pannen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan kooktaken. Hoewel een wokpan geweldig is om te roerboeken, kan het ook worden gebruikt om vis te stomen, vlees te bereiden, een stoofpotje te koken of zelfs popcorn te maken voor een filmavond. Woks geleiden en behouden zeer hoge temperaturen, waardoor ze binnen enkele minuten naadloos grote hoeveelheden groenten, vlees en wat je maar wilt, kunnen koken.
Woks hebben traditioneel ronde bodems en zeer gladde, afgeronde randen, perfect om snel en gelijkmatig op een kleine vlam te verwarmen. Ze hebben meestal lange handvatten waarmee ze tijdens het koken kunnen worden geschud, waardoor roeren soms helemaal niet nodig is. Hoewel veel wokpannen traditioneel van koolstofstaal zijn, zijn er ook woks van gietijzer, antiaanbaklaag, aluminium en roestvrij staal.
Lees gauw verder om de beste wokpan voor jou te ontdekken!
Beste wokpan 2023 – Top 7
We zijn opzoek gegaan naar de beste wokpan van 2023 en daar is een top 7 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 7 is gekeken naar de kwaliteit en klanten beoordelingen. Bekijk de afbeeldingen, lees de korte omschrijvingen, bestudeer eventueel de klanten beoordelingen en kies op basis daarvan de beste wokpan voor jou uit!
1. Le Creuset Les Forgées Wokpan

Als we het hebben over hoogwaardige keuken apparatuur is Le Creuset, een merk dat niet over het hoofd gezien mag worden. Het is een absolute marktleider en heeft zo ook een wokpan van de beste kwaliteit op de markt gebracht. Deze Les Forgees wok heeft een diameter van 30cm. De pan is vervaardigd uit hoogwaardig gesmeed aluminium, met een geanodiseerde afwerklaag aan de buitenzijde en een ultrasterke antiaanbaklaag (PFOA vrij) aan de binnenzijde.
De bodem is voorzien van een magnetische roestvrijstalen schijf, die de pan extra sterkte en stabiliteit biedt en mede hierdoor een optimale warmte geleiding garandeert. De roestvrijstalen handgreep is aan de pan geklonken, ergonomisch gevormd en geeft een veilige grip.
Deze wokpan van Le Creuset is te gebruiken op alle warmtebronnen en vaatwasmachine geschikt. Het advies is echter wel om de pan handmatig met water en zeep af te wassen, om deze zo lang mogelijk in top conditie te houden.
2. BK Easy Induction Wadjan

De BK Easy Induction Wadjan is speciaal gemaakt voor veeleisende koks en is van de hoogste kwaliteit. Je kunt de pan gebruiken op alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven (tot 160 graden Celsius). De pan is ontwikkeld met een dikke magnetische bodem en een stevige stalen inductieplaat. De aluminium wokpan met kunststof greep is zeer gebruiksvriendelijk. De blauwe Teflon® Platinum Plus coating maakt het design af.
Deze wokpan heeft een diameter van 36 cm. Verder is de pan voorzien van een hoogwaardige antiaanbaklaag, om je eten te beschermen tegen aanbranden. Bovendien zorgt de coating ervoor dat je zonder problemen ook vetarme maaltijden in deze pan kunt bereiden.
De pan is snel opgewarmd en heeft een perfecte warmteverdeling. Na gebruik zet je de pan eenvoudig in de vaatwasmachine, aangezien deze vaatwasserbestendig is.
3. BK Granite Wok

Deze prachtige wokpan is ook van het merk BK (net zoals de vorige besproken wokpan). Met dit merk weet je zeker dat je een pan van zeer hoge kwaliteit in handen hebt. Door het eigentijdse granieten design van de pannen uit de Granite serie, zijn het echte eyecatchers op elk fornuis. De aluminiumpan zorgt voor een goede warmteverdeling waardoor gerechten gelijkmatig gaar worden.
Deze wokpan heeft een diameter van 28cm en heeft een ergonomische koude handgreep. Verder is de wokpan voorzien van een non-stick coating, die beschermt tegen aanbranden. Hierdoor kun je zelfs vetvrij bakken en braden.
Verder is de wokpan geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en is de pan vaatwasserbestendig.
Beste wokpan onder de €55,-
4.Westinghouse Wokpan Inductie

Met deze zwarte marmere wokpan van Westinghouse bereid je heerlijke wokgerechten met verse groenten, vis en vlees in een handomdraai. Door de snelle opwarming en gelijkmatige warmteverdeling is de bereidingstijd kort en blijven vitaminen, smaak en structuur mooi behouden.
Dankzij de zeer sterke anti-aanbaklaag kan je ook lekker gezond koken en heb je weinig tot geen vetstoffen nodig bij het bakken. De anti-aanbaklaag is van uiterst hoge kwaliteit en 100% gegarandeerd vrij van PFOA of andere schadelijke stoffen. Zelfs bij hoge baktemperaturen komen er geen schadelijke dampen vrij en kan je gegarandeerd veilig en gezond koken.
Deze wokpan heeft een diameter van 30cm en is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie. Verder is de pan heel eenvoudig schoon te maken en afwasbaar. Door de duurzame anti-aanbaklaag blijven er na het koken geen aanbakresten achter in de pan en kun je de pan makkelijk schoon maken met een vochtige doek. De pan is ook vaatwasser bestendig.
5. Tefal Luminens Wokpan

Met de Tefal Luminens Wokpan kun je elke dag makkelijk bakken met de kwalitatieve, maar voordelige Luminens pannenserie voor inductie. Dankzij de ijzersterke anti-aanbaklaag kun je je gerechten gemakkelijk serveren en de pan eenvoudig schoonmaken.
De wokpan heeft een diameter van 28cm en is geschikt voor alle warmtebronnen (gas, elektrisch, keramisch), inclusief inductie. Dankzij de diepe vorm van deze pan is het ideaal voor het roerbakken en stomen van vlees en groenten.
De missie van Tefal is om duurzame producten te vervaardigen die je voor lange tijd zal gebruiken en die tegelijkertijd het milieu beschermen dankzij de recycleerbare producten met een veilige anti-aanbaklaag (geen PFOA, geen lood, geen cadmium).
De wokpan is verder voorzien van een Thermo-spot. Deze wordt volledig rood wanneer de pan de ideale temperatuur voor het braden bereikt heeft. Door op de juiste temperatuur te bakken, ben je verzekerd van een perfecte textuur, kleur en smaak voor heerlijke, smaakvolle maaltijden, elke dag weer. Daarnaast blijven alle voedingswaarden behouden.
6. GreenPan Cambridge Inductie Wokpan

De PFAS-vrije GreenPan Cambridge Keramische Wokpan is heerlijk eenvoudig in gebruik en is geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie. Ook mag de wokpan in de oven tot 180°C. De pan warmt snel en gelijkmatig op voor uitstekende bakresultaten. De Thermolon™ Infinity keramische anti-aanbaklaag is bovendien versterkt met diamant en bestand tegen metalen spatels. Met de keramische antikleeflaag van GreenPan ben je er ook zeker dat er geen toxische stoffen kunnen vrijkomen, zelfs als je graag kookt op hoge temperaturen. Je kunt dus op een gezonde manier koken.
De pan heeft een diameter van 28 cm en ergonomische stay-cool handgrepen. Deze wokpan in de vaatwasser, maar reiniging met een zachte doek wordt aanbevolen. Verder heeft het merk ook gedacht aan het milieu. Het gebruik van natuurlijke grondstoffen speelt daarbij een belangrijke rol: geen schadelijke chemicaliën die terechtkomen in de natuur en in onze voedselketen. Bovendien wordt bij de productie van de Thermolon™ keramische antikleeflaag 60% minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van traditionele antikleeflagen.
7. GreenChef Vintage Inductie Wokpan

Ben je opzoek naar een mooie vintage wokpan voor een voordelige prijs? Dan is dit waarschijnlijk de beste wokpan voor jou. Deze PFAS-vrije greenchef vintage inductie wokpan heeft een sterke ThermolonTM keramische antikleeflaag die versterkt is met diamanten. Met een keramische antikleeflaag ben je zeker dat er geen toxische stoffen kunnen vrijkomen, zelfs als je graag kookt op hoge temperaturen. De antikleeflaag kan temperaturen aan tot 450°C. Dit is dus beter voor je gezondheid én voor het milieu.
De wokpan is de ideale combinatie tussen gemak, mooi design en innovatie. De energiebesparende Magneto bodem warmt snel en gelijkmatig op voor perfecte bakresultaten. De bakelieten handgreep met houteffect en het vintage design maken van deze GreenChef Vintage wokpan een echte eyecatcher.
De diameter van deze wokpan is 24 cm. Verder is de pan vaatwasserbestendig en gemakkelijk te reinigen. De Wokpan is bestand tegen metalen spatels, maar gebruik bij voorkeur siliconen kookgerei voor een langere levensduur van de pan.
Let op: Deze wokpan is wat kleiner dan de gebruikelijke wokpan, ideaal voor kleinere gezinnen of gezelschappen.
Hoe kies je de beste wokpan voor jou uit?
In je zoektocht naar de beste wokpan, zijn er een aantal zaken om in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste dingen om op te letten:
– Materiaal
Koolstofstaal
Dit is het meest traditionele materiaal dat wordt gebruikt voor het maken van woks. Het warmt snel en gelijkmatig op en als het goed wordt schoongemaakt en behandeld, wordt het na verloop van tijd niet-klevend. Wokken van koolstofstaal zijn niet zo populair als ze ooit waren, omdat ze voor gebruik moeten worden gekruid. Wees voorzichtig met wassen: ze kunnen niet met zeep worden gebruikt of in de vaatwasser worden gelegd. Koolstofstaal geeft het eten ook een beetje smaak, wat sommige mensen onaangenaam vinden, hoewel anderen zeggen dat dit betekent dat het juist goed gewokt is.
Gietijzer
Deze lijkt het meeste op koolstofstaal. Dit materiaal heeft wat meer tijd nodig om op te warmen, maar houdt de warmte goed vast. Net als een koolstofstalen wok, moet een gietijzeren wok ook voor het eerste gebruik worden gekruid om plakken te voorkomen, hoewel sommige voorgekruid worden verkocht.
Net als een wok van koolstofstaal, zal ook deze na verloop van tijd niet-klevend worden als het op de juiste manier wordt behandeld. Gietijzer heeft de neiging zwaar te zijn, wat het verplaatsen van de wok moeilijk kan maken. In dergelijke gevallen kan een wokspatel worden gebruikt om het voedsel te roeren; het heeft een schopachtig ontwerp, ideaal om voedsel snel en gemakkelijk te verplaatsen.
Aluminium
Aluminium woks zijn heel gebruikelijk keukengereedschap in Aziatische huishoudens. Omdat onze keuken een laag BTU-gasfornuis heeft, is aluminium het perfecte wokmateriaal om goed te roerbakken. Dit metaal heeft een betere en snellere warmteverdeling dan een gietijzeren of koolstofstalen wok, dus op laag vuur worden je ingrediënten gelijkmatig gaar. Aluminium is ook goedkoop en heeft minder onderhoud nodig. De aluminium wok is corrosiebestendig en dus zeer duurzaam.
Roestvrij staal
Dit materiaal woks winnen aan populariteit. Hoewel roestvrij staal enige tijd nodig heeft om op te warmen, heeft het een goede, gelijkmatige warmteverdeling. Traditionalisten zijn tegen roestvrijstalen wokken omdat ze zwaar kunnen zijn en niet snel reageren op temperatuurveranderingen zoals wokken van koolstofstaal. Ze zijn echter duurzaam en hoeven niet te worden gekruid. Wokken van roestvrij staal worden vaak gecombineerd met andere soorten metaal, zoals een aluminium kern, waardoor ze sneller opwarmen. Ze zijn ook meestal vaatwasmachinebestendig.
Antiaanbaklaag
Net als bij koekenpannen met antiaanbaklaag, laten voedsel dat in woks met antiaanbaklaag is gekookt gemakkelijk los dankzij de gladde coating, en alle resten van het koken kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Anti-aanbaklagen kunnen in verschillende vormen voorkomen, van hypermodern keramiek tot hard geanodiseerd aluminium.
Anti-aanbaklagen zijn echter kwetsbaarder dan niet-gecoate metalen en zijn gevoelig voor krassen en schilfers, en kunnen historisch gezien niet worden gebruikt met metaal of scherp keukengerei. De maximale kooktemperatuur voor pannen met antiaanbaklaag is meestal lager dan die van andere materialen, dus als je op zoek bent naar de verkoling die een traditionele wok zou geven, wil je misschien voor een andere versie kiezen.

– Maat
Je kunt wokpannen in verschillende maten kopen, van groot naar klein. Als je alleenstaand bent of een huishouden van 2 personen hebt, kan een wat kleinere wokpan al voldoende zijn. Als je en groter gezin hebt, of vaak gasten die blijven eten, ga dan voor een grotere wokpan. Een goede gemiddelde maat om te hebben is een wok van 28 tot 35 cm, die goed past op een standaardfornuis en doorgaans drie tot vier mensen kan voeden, afhankelijk van hun eetlust. Het geeft je genoeg ruimte om een royale hoeveelheid voedsel te roerbakken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je het per ongeluk uit de wok gooit.
– Ronde of platte bodem
Traditionele woks met ronde bodem zijn bedoeld om te worden gebruikt met een speciaal fornuis met een brander waarop een wok kan worden geplaatst. Deze opstelling creëert een hotspot aan de onderkant terwijl warmte naar de zijkanten van de wok wordt gestuurd, en zorgt ook voor een soepele schepbeweging om ingrediënten rond te roeren.
Als je kiest voor een wok met ronde bodem, heb je meer kans om resultaten in restaurantstijl te creëren, maar je hebt ook een speciale ring nodig om je brander in staat te stellen de wok vast te houden – en een gasfornuis. Als dat als een gedoe klinkt, kies dan voor een wok met platte bodem – deze stijl past direct op je bestaande kookplaat zonder dat je speciale accommodaties nodig hebt. We hebben in deze top 7 enkel wokpannen met een platte bodem opgenomen.
– Verwarmingscapaciteit
Restaurants die gespecialiseerd zijn in wokken, koken vaak bij temperaturen die hoger zijn dan op een thuisfornuis, dus een traditionele koolstofstalen wok is gemakkelijk bestand tegen de hoogste hitte op je fornuis. Gietijzer en roestvrij staal zijn ook bestand tegen hoge temperaturen – controleer het kookbereik van je wok voor de zekerheid bij de fabrikant. Pannen met antiaanbaklaag doen het over het algemeen niet goed bij zeer hoge temperaturen, dus als je op zoek bent naar roerbakgerechten van restaurantkwaliteit, moet je een pan kiezen met een hogere temperatuurdrempel.
– Prijs
Zoals bij het meeste kookgerei, kunnen wokken sterk variëren in prijs. Omdat wokken een speciale pan zijn die niet alle fabrikanten maken, vindt je misschien niet zoveel opties als voor andere pannen, maar er zijn enkele geweldige budgetvriendelijke opties. We hebben in de top 7 onderscheidt gemaakt tussen wokpannen boven en wokpannen onder de €55,-, zodat je altijd de beste wokpan per prijsklasse uit kunt kiezen, afhankelijk van je budget.
– Onderhoud
Traditionele wokken van koolstofstaal kunnen op dezelfde manier worden onderhouden: gebruik een niet-schurende scrubber en water om vuil te verwijderen, veeg het oppervlak droog met een papieren handdoek en volg deze gids om de smaak te behouden. Roestvrijstalen woks kunnen vaak in de vaatwasser, maar controleer de handleiding van de fabrikant om er zeker van te zijn dat het niet alleen handwas is. Voor woks met antiaanbaklaag moet je een nylon scrubber gebruiken in combinatie met zachte afwasmiddel, en vermijd het gebruik van metalen keukengerei of scherpe voorwerpen die de coating kunnen beschadigen.
– Klanten beoordelingen
Om de beste wokpannen voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten).
Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.
Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.
Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel wokpannen met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle wokpannen ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

Veelgestelde vragen over wokpannen
– Wat kun je koken in een wokpan?
Wokpannen zijn ongelooflijk veelzijdig. Je kunt er in roerbakken, frituren, stomen en pocheren omdat de vorm efficiënter gebruik van vloeistoffen zoals water en olie mogelijk maakt.
– Wat is de beste manier om je wok klaar te maken voor het koken?
Omdat warmte het belangrijkste element is voor succesvol koken in de wok, moet je ervoor zorgen dat je pan is voorverwarmd voordat je ingrediënten toevoegt, vooral voordat je gaat roerbakken. Verhit de wok altijd eerst voor een scheutje olie om te voorkomen dat voedsel blijft plakken. Zodra de olie gloeiend heet is, voeg je je ingrediënten toe.
– Is een gas- of elektrisch fornuis beter om met een wok te koken?
Een gasfornuis, hoewel nog steeds niet ideaal voor woonveiligheidsniveaus, is een verbetering ten opzichte van elektrisch, en een belangrijke als de jouwe is uitgerust met een turbobrander. Hoe gereguleerd ze ook zijn, ze bieden nog steeds de dynamiek van vlamkoken, die sneller en anders door de wanden van de wok reist dankzij een breder emissiebereik. Het maakt ook je opties vrij om ook woks met ronde bodem op te nemen – je hoeft alleen maar een wokring te kopen om hem op zijn plaats te houden.
– Wat is een wokring?
Meestal is een wokring een stuk metaal dat de basis van een ronde wok wiegt, op zijn plaats houdt boven je gasbrander en de warmte concentreert rond de ronding ervan. Het wordt niet aanbevolen voor elektrische fornuizen en heeft geen doel voor inductiekookplaten, omdat het de uitgestraalde warmte niet kan kanaliseren zoals het kan vlammen, en het kan ook krassen op je kookplaat veroorzaken. Het wordt ook wel een wokstandaard genoemd en kan worden gebruikt om je wok met ronde bodem op een aanrecht of tafel te zetten om te serveren.