beste weerstation

Beste weerstation 2023: Top 6!

Ben je opzoek naar het beste weerstation van 2023? Dan helpen we je graag verder!

Vaak zijn de weerberichten die je in een weer-app ziet, afkomstig van stations op kilometers afstand van je locatie. Het bijgevolg hiervan is dat dit aanzienlijk kan verschillen in vergelijking met de werkelijke omstandigheden om je heen. Overweeg daarom een weerstation voor thuis.

De beste weerstations voor thuis doen wat smartphone-apps niet kunnen. Ze vertellen je precies wat het weer doet in en rondom je eigen huis (of kantoor, school of welke plek dan ook) door atmosferische omstandigheden te meten, zoals temperatuur, relatieve vochtigheid, luchtdruk, regenval, windsnelheid en windrichting. Sommige kunnen ook verbinding maken met internet, zodat je je weersomstandigheden overal kunt volgen en je bevindingen kunt delen met andere weerenthousiastelingen.

Stop met afhankelijk zijn van die beperkte weer-app en ontdek wat het weer echt buiten doet met een van de beste thuisweerstations. Een weerstation is bestand tegen de elementen om jarenlang mee te gaan. Je moet er echter voor zorgen dat je alleen een betrouwbaar en nauwkeurig apparaat koopt van een van de toonaangevende fabrikanten en de goedkopere imitaties vermijdt die niet lang meegaan.

Er zijn ontzettend veel weerstations op de markt, van de wat simpelere en goedkopere opties tot de zeer geavanceerde en prijzigere opties. Waar je ook naar opzoek bent, er is altijd een perfect weerstation voor jou. Om je te helpen bij het maken van een keuze, zijn we opzoek gegaan naar het beste weerstation van 2023 en daar is een top 6 uitgekomen.

Lees gauw verder om het beste weerstation voor jou te ontdekken!

Beste weerstation 2023 – Top 6

We zijn opzoek gegaan naar het beste weerstation van 2023 en daar is een top 6 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, gebruikersgemak, beoordelingen en verschillende budgetten. 

Bekijk de afbeeldingen, lees de product omschrijvingen, vergelijk eventueel wat klanten beoordelingen en kies op basis daarvan het beste weerstation voor jou uit!

1. EMOS Weerstation

EMOS Weerstation

Dit weerstation van EMOS is de meest geavanceerde en daardoor ook de meest prijzige optie die we in ons lijst hebben opgenomen. Dit weerstation wordt geleverd met een 7-in-1 sensor. Hiermee kan het weerstation voorspellingen doen en veel meten, waaronder: temperatuur en vochtigheid, windsnelheid en -richting, neerslagniveaus, UV-lichtintensiteit uitlezen en via Wifi zelfs je lokale gegevens op openbare weerplatforms publiceren. Je ontvangt zowel realtime gegevens van zowel de binnen- als buiten temperatuur en luchtvochtigheid.

Het weerstation is zeer gebruikersvriendelijk. Het display heeft een groot, kleurrijk scherm en grote cijfers, waardoor het voor iedereen goed te lezen is, zelfs voor ouderen en slechtzienden. Door de achtergrondverlichting is het zelfs bij weinig licht af te lezen. De helderheid van het scherm wordt automatisch aangepast.

De barometer kan een 12-24 uur voorspelling maken voor een gebied van 30-50 kilometer rondom. Met dit apparaat weet je dus precies wanneer je een jas, paraplu of beide nodig hebt.

Beste weerstation onder de €200,-:

2. Buienradar BR-1800 Weerstation

Buienradar BR-1800 Weerstation

Ben je opzoek naar een luxe all-in-one weerstation? Dan is dit waarschijnlijk het beste weerstation voor jou! Met het BR-1800 thuis weerstation van Buienradar wordt professionele weermeting vanuit huis mogelijk voor iedereen. Dit weerstation bestaat uit een mast met verschillende sensoren voor buiten (de buitenunit) en een prachtig meetdisplay voor binnen.

De draadloze buitenunit is volledig compleet: hij komt met een temperatuursensor, regenmeter, windsnelheidsmeter, windrichtingsensor en vochtigheidssensor. De buienmast wordt gevoed door een zonnepaneel. Dit zorgt ervoor dat dit apparaat niet alleen duurzaam is maar ook goedkoop. Alle data over de actuele neerslag, temperatuur, luchtvochtigheid en wind worden draadloos verzonden naar het prachtige grote scherm, en op een geanimeerde manier in beeld gebracht.

Naast het weer buiten, vertelt dit slimme weerstation je ook hoe het met de temperatuur in huis is gesteld. Ook deze data wordt draadloos naar je display verzonden. Verder is de BR-1800 voorzien van een intern geheugen voor 660.000 metingen.

Beste weerstation onder de €100,-:

3. Alecto WS-4800 Professioneel weerstation 

Zoek je een uitgebreid en nauwkeurig weerstation voor professioneel gebruik onder de €100,-? Dan is dit waarschijnlijk het beste weerstation voor jou.  Met de WS-4800 van Alecto kun je alle mogelijke informatie over het weer en de weersvoorspelling aflezen. 

Het heldere display laat gelijktijdig de volgende gegevens zien: datum, tijd, maanstand, geanimeerde weersvoorspelling, comfort indicatie, luchtdruk of neerslag-hoeveelheid, windrichting, windsnelheid, luchtvochtigheid binnen, luchtvochtigheid buiten, binnentemperatuur, buitentemperatuur en gevoelstemperatuur. Je bent hiermee dus volledig geïnformeerd.

De draadloze buitensensoren van 868 MHz zijn bevestigd op een robuuste mast, die tegen een stootje kan. Het weerstation is voorzien van uitgebreide functies en (instelbare) mogelijkheden. Verder is het apparaat gemakkelijk in gebruik. Zo heeft het een alarmfunctie met snooze en een melding als de batterij bijna leeg is of je buiten bereik van de mast komt. Dat bereik bedraagt overigens 100 meter in open veld.

En ten slotte: de displayunit is geschikt voor tafel- en wandmontage. Met dit weerstation kies je voor een slim, flexibel en veelzijdig apparaat. En met Alecto kies je voor een doordacht en gebruiksvriendelijk product van zeer hoge kwaliteit.

Beste weerstation onder de €60,-:

4. Qumax Weerstation binnen en buiten

Qumax Weerstation binnen en buiten

Het weerstation van Qumax is een andere geweldige aankoop. In één oogopslag zie je de tijd, dag, datum, temperatuur binnen & buiten, luchtvochtigheid binnen & buiten en de stand van de maan. Dankzij de afbeeldingen is het makkelijk te zien wat de voorspelling voor vandaag is. Dit maakt het weerstation ook zeer gemakkelijk af te lezen voor oudere mensen of slechtzienden.

Dit alles in één weerstation is daarnaast ook voorzien van een alarmfunctie en gaat automatisch in rustmodus. De sensor voor buiten heeft een bereik tot wel 60 meter en is volledig waterdicht.

Het weerstation is op twee manieren te plaatsen in huis. Met de ingebouwde ophanghaak is het erg gemakkelijk om het product aan de muur op te hangen. met de standaard in het product zet je het station gemakkelijk op de vensterbank of naast je bed.

Beste weerstation onder de €50,-:

5. MostEssential Premium Weerstation

Beste hygrometer

Als je opzoek bent naar het beste weerstation onder de €50,-, dan is dit waarschijnlijk het beste weerstation voor jou. Dit premium weerstation beschikt over veel handige functies en is zeer gemakkelijk in gebruik. Je zult voortaan altijd op de hoogte zijn van de huidige binnen- en buitentemperatuur, het voorspelde weer, de luchtvochtigheid, de maanstand en de huidige tijd en datum. Dit is allemaal overzichtelijk te zien op het heldere HD-scherm.

Het weerstation heeft een meetbereik tot 100 meter en is geschikt voor meerdere plekken in huis, dankzij de inklappootjes en het hang gat. Verder kun je het kleurrijke HD-scherm in helderheid aanpassen naar jouw voorkeur.

Beste weerstation onder de €40,-:

6. National Geographic Weerstation

Last but not least: Het National Geographic Weerstation. Dit is het beste weerstation onder de 40 euro. Dit draadloze weerstation is de ideale metgezel van alle weerliefhebbbers. Het biedt een scala aan meteorologische gegevens. Naast de temperatuur, luchtvochtigheid kun je o.a. ook het volgende aflezen:

 • Temperatuur
 • Weersvoorspelling
 • Vochtigheid binnen en buiten
 • Binnen- en buitentemperatuur
 • Luchtdruk
 • Datum en tijd
 • Zonsopgang en zonsondergang
 • Getijden
 • Maanfasen
 • Klimaatindicator
 • Algemene weersituatie (weerkikker)
 • Temperatuur- en vorstwaarschuwing
 • Dubbele wektijd

Al deze gegevens worden duidelijk en helder weergegeven op het display. De gegevens van het weerstation worden via het DCF-signaal opgehaald. Het weerstation werkt daarnaast op batterijen en is dus draadloos. Hierdoor kun je het apparaatje plaatsen waar je maar wilt.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste weerstation

In je zoektocht naar het beste weerstation zijn er een aantal factoren om in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste dingen om op te letten:

– Doel en sensorvereisten

De grootste en eerste overweging is waar je een weerstation voor nodig hebt. Ben je op zoek naar iets basics om een ​​idee te krijgen van het weer in je achtertuin? Ben je een boer of tuinman en wil je de weersomstandigheden in de gaten houden om ervoor te zorgen dat je gewassen in een optimale omgeving groeien? Of ben je een weerliefhebber die het weer van dichtbij wil volgen en je waarnemingen wil vergelijken met die van anderen in de buurt? Dit is allemaal van belang bij het beslissen welke functies en sensoren je nodig hebt wanneer je op zoek bent naar het beste weerstation.

Je wilt minimaal een weerstation dat het volgende biedt:

 • Temperatuur en vochtigheid binnen en buiten
 • Barometrische druk
 • Neerslagmetingen
 • Windsnelheid en richting

Dit zijn de basisprincipes die elk weerstation zou moeten hebben. Vanaf hier zijn andere functies afhankelijk van je voorkeuren. Je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je wilt. Als je alleen de temperatuur en vochtigheid in je huis wilt controleren, kun je het beste een hygrometer aanschaffen in plaats van een weerstation. Bekijk hier een lijst met de beste hygrometers.

– Nauwkeurigheid​

Een persoonlijk weerstation is natuurlijk waardeloos als het de weersomstandigheden verkeerd meet. Dit is een goed moment om te vermelden dat je krijgt waar je voor betaalt. De beste weerstations zullen waarnemingen ook vaker bijwerken, sommige zo snel als elke 2,5 seconden versus 30 seconden of meer voor goedkopere modellen.

– Transmissie Afstand

Het instellen van je weerstation kan cruciaal zijn voor de nauwkeurigheid ervan. Het belangrijkste is dat het binnen een bepaalde afstand van het scherm moet zitten. Je station moet binnen een bepaalde afstand worden geïnstalleerd om met de console te kunnen communiceren. De meeste draadloze weerstations hebben een zendafstand van 100 meter tussen de console en de sensoren. Sommige premium stations kunnen tot 300 meter afstand werken. Het is belangrijk om de zendafstand in gedachten te houden bij het kopen van een weerstation.

– Zonne energie

Een weerstation op zonne-energie geeft je jarenlang gebruik met minimaal onderhoud, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het vaak vervangen van de batterijen. De zonnepanelen in deze stations voeden de sensoren overdag en sommige modellen hebben ook een supercondensator die tegelijkertijd wordt opgeladen voor gebruik als stroombron. Batterijen worden ook gebruikt voor back-up stroom. We raden aan om lithiumbatterijen te installeren, vooral als je in een kouder klimaat leeft. Lithiumbatterijen zijn veel veerkrachtiger bij extreme temperaturen en gaan over het algemeen langer mee dan alkalinebatterijen.

– Duurzaamheid

De duurzaamheid is ook belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je weerstation zou lang mogelijk mee gaat. Let hierbij op dat de goedkopere modellen vaak van minder duurzame materialen zijn gemaakt. Hierdoor kan het zijn dat ze minder lang meegaan of minder goed tegen extreme omstandigheden kunnen. Als je je kunt veroorloven om iets meer te betalen voor een weerstation, wordt dit om deze reden wel aangeraden. Hij zal waarschijnlijk veel langer meegaan. Controleer ook de garantie, aangezien sommige bedrijven je vergoeden als het product zijn beloften niet nakomt.

– Je budget

Niet iedereen heeft het budget om zomaar het meest prijzig een beste weerstation  aan te passen. Daarom zijn we speciaal opzoek gegaan naar de beste weerstations in elke prijsklasse. In de lijst hebben we dan ook wat goedkopere weerstations opgenomen, welke nog steeds van hoge kwaliteit zijn, maar gewoon iets minder functies hebben of iets minder dingen meten.

– Klanten beoordelingen

Om het beste weerstation voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel weerstations met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle weerstations ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste hygrometer binnen en buiten

Veelgestelde vragen over weerstations

– Waarom zou je het beste weerstation aanschaffen?

Als je in een gebied woont dat vatbaar is voor gevaarlijke weersomstandigheden, zoals orkanen of tornado’s, kunnen weerstations voor thuis je veel sneller van tevoren waarschuwen dan een lokale weersvoorspelling, vooral als je in een meer landelijk gebied woont. Dit is echter niet echt van toepassing op Nederland. Maar veel mensen in bepaalde landen schaffen wel een weerstation aan voor deze reden.

Als je een fanatieke tuinier bent, zijn weerstations ook zeer waardevol. Ze kunnen je niet alleen op de hoogte stellen van gevaarlijke weerpatronen, maar je ook gelokaliseerde gegevens over vochtigheid en regenval geven.

Voor anderen is het monitoren van het weer een leuke hobby. Het meten van regen en windrichting kan een fascinerende kijk op je lokale meteorologie zijn. Je kunt die gegevens zelfs bijdragen aan een weerdiensten als je dit leuk vindt. Daarnaast meten weerstations ook veel informatie binnenshuis, dus zelfs als je alleen wat standaard weersomstandigheden van buiten wilt weten, zijn ze nog steeds ontzettend handig om je temperatuur en luchtvochtigheid binnen te meten.

– Hoe moeilijk is het om een ​​weerstation voor thuis te installeren?

Dit hangt ervan af. Sommige weerstations hebben helemaal geen installatie nodig. Meer gecompliceerde stations hebben echter een verscheidenheid aan instrumenten en masten die een grotere hoeveelheid installatie vereisen. Bovendien kan het zijn dat voor op mast gebaseerde sensoren toestemming nodig is van een specifieke eigenschap voordat ze worden geïnstalleerd. De weerstations in onze lijst zijn helemaal niet moeilijk om te installeren en sommige hebben zelfs geen installatie nodig.

– Heeft een weerstation thuis toegang tot wifi nodig?

Als je op afstand toegang wilt krijgen tot uitlezingen van je weerstation, moet je ervoor zorgen dat deze een relatief duidelijke en stabiele verbinding met je thuisnetwerk heeft. Dit is niet altijd nodig. Sommige weersensoren voor thuis hebben ingebouwde LCD-panelen die actuele informatie kunnen geven zonder dat er een internetverbinding nodig is.

– Zijn weerstations nauwkeurig?

Ja! Indien correct geïnstalleerd, zullen de weerberichten van je weerstation een nauwkeurig beeld geven van wat er buiten gebeurt. Een heel stuk nauwkeurig dan de weer Apps die je momenteel misschien gebruikt.

– Werkt mijn weerstation als de stroom uitvalt?

Hoewel je je weerstation op een stroombron moet aansluiten, hebben de beste weerstations een back-upstroom en werken sommige op zonne-energie. Sommige modellen kunnen zelfs alle gegevens uploaden tijdens de stroomstoring zodra de stroomvoorziening is hersteld. Zorg er wel voor dat je batterijen hebt geplaatst waar nodig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *