beste vitamine b complex

Beste vitamine B complex: Top 5!

Ben je opzoek naar het beste vitamine B complex supplement? Dan ben je hier aan het juiste adres!

De acht essentiële B-vitaminen die deel uitmaken van de vitamine B-complex familie zijn essentieel om gezond, fit en mentaal scherp te blijven.

Deze acht B-vitaminen komen ook in onze voeding voor en bevatten: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 ​​(pyridoxine), B7 (biotine), B9 (folaat), en B12 (cobalamine). B-vitamines zijn met name betrokken bij de energieproductie, het eiwitmetabolisme en celdeling.

De gezondheidsvoordelen van vitamine B-suppletie zijn enorm. Naast het handhaven van de normale processen van je lichaam, kunnen vitamine B-complex ook helpen bij het voorkomen en behandelen van tal van medische aandoeningen, waaronder kanker, hartaandoeningen, depressie en beroertes.

Mensen met een beperkt dieet, oudere volwassenen, mensen met gastro-intestinale aandoeningen, zwangere mensen en mensen met bepaalde aandoeningen en/of medicijnen, kunnen vooral veel baat hebben bij vitamine B-suppletie.

Niet alle vitamine B-complex supplementen zijn van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je zomaar wat aanschaft. Om je te helpen bij het maken van een beslissing zijn we opzoek gegaan naar de beste vitamine B complex supplementen van dit moment. Hier zijn 5 toppers uit ontstaan.

Lees gauw verder om het beste vitamine B complex voor jou te vinden!

Beste vitamine B complex – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste vitamine B complex van dit moment en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, ingrediënten, prijzen en klanten reviews.

Bekijk de verschillende afbeeldingen met producttekstjes om het beste vitamine B complex voor jou te vinden. Door op de buttons onder de tekst te vinden vind je meer informatie en kun je de supplementen aanschaffen.

1. Davitamon B-Complex 

Als je opzoek bent naar het beste vitamine B complex, dan is dit een geweldig optie om voor te gaan. Dit krachtig en uitgebalanceerd vitamine B-complex van Davitamon is absoluut een van de toppers op de markt. Dit supplement is verrijkt met biergist, wat van nature een aantal vitamines uit het B-complex bevat.

Dit vitamine B-complex is een verzamelnaam voor acht verschillende B vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12 en hebben allemaal verschillende functies. Samen vormen deze B-vitamines een krachtig dragee die je onder meer kunnen ondersteunen bij vermoeidheidsverschijnselen en bijdragen aan het behoud van een gezonde huid en haar.

Verschillende B vitamines hebben verschillende voordelen:

 • Vitamine B2, B3 en B8 = Goed voor een gezonde huid
 • Vitamine B8 = Goed voor gezonde haren
 • Vitamine B1, B3, B6, B8, B11 en B12 = Goed voor het geheugen en het concentratieniveau
 • Vitamine B2, B3, B5, B6 en B12 = Goed voor het energieniveau en het verminderen van vermoeidheid

De aanbevolen dosering is om 1 dragee / capsule per dag in zijn geheel door te slikken. Doe dit bij voorkeur tijdens of na de maaltijd. Dit supplement is geschikt voor volwassenen vanaf 18 jaar.

2 .Vitakruid B-Complex Actief

Vitakruid B-Complex Actief

Als je opzoek bent naar een vitamine B complex zonder vitamine B6, dan is dit het beste vitamine B complex voor jou. Vitakruid B-Complex Actief zonder B6 Vega Capsules is het eerste vitamine B-complex zonder vitamine B6 om stapeling te voorkomen. Vitamine B6 krijgen de meeste mensen namelijk al genoeg binnen via voeding.

Daarnaast bevat dit complex Quatrefolic® dat een superieure biologische beschikbaarheid heeft in vergelijking met synthetische vormen van foliumzuur. Ook bevat het de hoogst biologisch beschikbare, best opneembare en veiligste nutriënten op de hedendaagse markt die voldoen aan de meest recente veiligheidseisen.

De aan deze formule toegevoegde nutriënten choline, l-taurine en trimethylglycine vallen binnen de noemer methyldonor, en vormen zo een ondersteunende rol voor de werking van de andere B-vitaminen.

De aanbevolen dosering is 1 capsule per dag, tenzij anders geadviseerd.

3. Orthica Co-Enzym B-Complex 

Orhica Co-Enzym B-Complex Tabletten is een compleet supplement dat alle B-vitaminen bevat (excl. vitamine B1). Deze B-vitaminen kunnen je ondersteunen in tijden van drukte en spanning. Ondanks dat het lichaam deze vitaminen uit gezonde voeding haalt is het toch soms aan te raden om een supplement te nemen als extra toevoeging voor een energiek en fit gevoel.

Dit hoogwaardige B-complex bevat actieve B-vitaminen (excl. vitamine B1). Dit houdt in dat ze (alvast) de zelfde vorm hebben als in je lichaam. Je lichaam hoeft ze dus niet eerst om te zetten en dat maakt deze B-vitaminen goed opneembaar. Bovendien is dit supplement vrij van synthetische conserveringsmiddelen en synthetische kleur, geur en smaakstoffen. Ook is het geschikt voor vegetariërs.

De flacons van dit supplement zijn van 100% gerecycled plastic (rPET). Dit zorgt voor een zeer duurzame verpakking. Door te kiezen voor rPET wordt er bijgedragen aan een meer circulaire economie. Hierdoor hoeft er geen nieuw plastic geproduceerd te worden

Dit supplement heeft de volgende voordelen:

– draagt bij aan de weerstand tegen stress ( foliumzuur)
– ondersteunt de reinigende werking van de lever (choline)
– voor een energiek gevoel

De aanbevolen dosering van dit vitamine complex is 2 tabletten per dag, tenzij anders wordt geadviseerd. De onderhoudsdosering is 1 tablet per dag. Neem het bij voorkeur in tijdens of na een maaltijd.

4. Vitals Vitamine B Complex 

Vitals Vitamine B Complex Actief bevat de best opneembare vitamine B2, B6 en B12 in optimale verhoudingen. Hierdoor werken ze optimaal samen en hebben ze dus het meeste effect.

Bovendien is er bij de samenstelling van dit complex zoveel mogelijk gekozen voor biologisch actieve vormen. Het voordeel hiervan is dat deze niet eerst omgezet hoeven te worden alvorens als co-enzym actief te kunnen zijn in de stofwisseling. Het zijn dus de lichaamseigen vormen en vaak ook de vormen waarin B-vitaminen in voeding voorkomen.

Ook dit supplement zit in een duurzame verpakking. Het doosje is namelijk van PaperWise karton gemaakt. Dit is een CO2-neutraal product waarbij landbouwafval die overblijft na de oogst van boeren, gebruikt wordt als grondstof voor papier en karton. Het PaperWise karton is uitstekend geschikt voor recycling (tot wel zeven keer, net als FSC-papier) en kan daarom gewoon in de oud-papierbak.

5. Lucovitaal Vitamine B Complex Forte

Als je opzoek bent naar een vitamine B complex voor een zeer voordelige prijs, dan is dit supplement van Lucovitaal een geweldige optie om voor te gaan. Het zorgt voor extra energie bij vermoeidheid en heeft een positief effect op het immuunsysteem, concentratie en zenuwstelsel.

De verschillende vitamine B in dit supplement zorgen voor verschillende voordelen:

 • Vitamine B1 = Ondersteunt het energieniveau, is goed voor het hart, draagt bij aan de geestelijke veerkracht en is van belang voor het zenuwstelsel.
 • Vitamine B2 = Ondersteunt de handhaving van normale rode bloedcellen, is goed voor het gezichtsvermogen, helpt bij het gezond houden van de huid en helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
 • Vitamine B3 = Goed voor het geheugen, helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.
 • Vitamine B5 = Draagt bij aan de normale weerstand tegen stress en ondersteunt de energiestofwisseling.
 • Vitamine B6 = Draagt bij aan een goede energievoorziening in de spieren, helpt het immuunsysteem, draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit, heeft een gunstige invloed op de productie en verbranding van eiwitten en koolhydraten, is goed voor het concentratievermogen en ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B8 = Ondersteunt de normale vetstofwisseling, voedt de huid van binnenuit, is goed voor de haren en de leerprestatie.
 • Vitamine B11 (Foliumzuur) = Draagt bij tot de vorming van rode en witte bloedcellen, draagt bij aan een normale celdeling en tot de groei van het foetus/ongeboren vrucht/kind tijdens de zwangerschap.
 • Vitamine B12 = Activeert je natuurlijke energie in het lichaam, draagt bij aan geestelijke veerkracht en is van belang voor het zenuwstelsel.

De aanbevolen dosering is één keer per dag 1 tablet innemen. Doe dit bij voorkeur bij de maaltijd.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste vitamine B complex

Wanneer je opzoek bent naar het beste vitamine B complex, dan zijn er een aantal factoren om extra goed op te letten. Hieronder volgt een lijstje met de belangrijkste punten om naar te kijken bij het maken van een beslissing.

Veelgestelde vragen over vitamine B complex

Hopelijk heb je bij deze het beste vitamine B complex voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat zijn B-vitamines?

Misschien weet je wel dat het belangrijk is om voldoende vitamine B binnen te krijgen, maar weet je niet precies wat het nou is en waarom je het nodig hebt. We zullen even voor je verhelderen.

Er zijn acht B-vitamines plus choline, een vitamine-achtige verbinding die vaak wordt gegroepeerd met B-vitamines omdat het vergelijkbare effecten op het lichaam heeft.

De acht B-vitamines zijn:

B1 (thiamine)
B2 (riboflavine)
B3 (niacine)
B5 (pantotheenzuur)
B6 (pyridoxine)
B7 (biotine)
B9 (foliumzuur)
B12 (cobalamine)

Hoewel elke B-vitamine unieke functies en dus voordelen heeft, zijn veel ervan betrokken bij dezelfde lichamelijke processen, zoals metabolisme en fungeren als cofactoren voor enzymatische reacties.

Supplementen met een vitamine B complex bevatten vaak een combinatie van alle B-vitaminen, of van een aantal. Ook bevatten sommige supplementen vitamine B-achtige voedingsstoffen zoals choline en inositol, een type koolhydraat dat ooit als een B-vitamine werd beschouwd.

– Wie hebben baat bij een vitamine B complex?

Hoewel veel voedingsmiddelen B-vitamines bevatten, komen veel mensen ze toch tekort. Dit kan komen door een verscheidenheid aan factoren – waaronder dieet, dieet, genetische variaties en bepaalde gezondheidsproblemen.

Vele mensen zouden opzoek moeten gaan naar het beste vitamine B complex. Er zijn een aantal doelgroepen die het extra hard nodig hebben, inclusief degenen die:

 • 65 jaar of ouder zijn
 • een vegetarisch of veganistisch dieet volgen
 • bepaalde genetische mutaties hebben
 • bepaalde medische aandoeningen hebben
 • zwanger zijn of borstvoeding geven
 • bepaalde medicijnen nemen

– Voordelen van vitamine B-complex supplementen

Er zitten veel voordelen aan het nemen van vitamine B complex supplementen. B-vitamines zijn betrokken bij verschillende essentiële processen in het lichaam, waaronder energieproductie, DNA-synthese en optimale hersenfunctie. Daarom zijn ze zeer bealngrijk en bieden ze geweldige voordelen.

Deze vitamines zijn ook in verband gebracht met verbeteringen in stress en geestelijke gezondheid. Sommige onderzoeken suggereren ook dat ze kunnen helpen bij het beheersen van symptomen van angst en depressie, hoewel er meer onderzoek nodig is.

– Zijn B-vitaminen veilig?

Ja zeker. B-vitamines zijn volkomen veilig om te nemen. Deze vitamines zijn in water oplosbaar en je lichaam scheidt alles uit wat het niet nodig heeft via de urine.

Toch kan een B-vitamine-toxiciteit kan nog steeds voorkomen. Dit is de reden waarom veel mensen heldergele urine hebben na het innemen van hoge doses B-vitaminen. Het is gelukkig een onschuldige bijwerking.

Een te hoge inname van bepaalde B-vitamines, zoals niacine (B3) en pyridoxine (B6), kan echter leiden tot complicaties zoals zenuwbeschadiging, braken en zelfs leverbeschadiging. Hoewel deze bijwerkingen zelden voorkomen, is het belangrijk om de aanwijzingen en aanbevolen dosering op de verpakking van je supplement aan te houden.

– Wat zijn de symptomen van vitamine B-tekort?

Vitamine B-tekorten kunnen een aantal symptomen veroorzaken.

Een tekort aan vitamine B12 kan bijvoorbeeld vage symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, bleke huid en bindvlies (het weefsel aan de binnenkant van de oogleden), tintelingen in de handen, geheugenproblemen en hoofdpijn.

Een tekort aan vitamine B6 kan barsten in de mondhoeken, depressie en een verzwakt immuunsysteem veroorzaken.

Een tekort aan foliumzuur of B12 kan verhogingen veroorzaken van een aminozuur genaamd homocysteïne, wat het risico op hartaandoeningen, verminderd denkvermogen en skeletproblemen kan verhogen.

Veel mogelijke symptomen die verband houden met vitamine B-tekort kunnen ook symptomen zijn van andere onderliggende gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om geen zelfdiagnose te stellen en altijd een professionele zorgverlener te bezoeken voor passend onderzoek.

– Is het beter om B-complex of individuele B-vitamines te nemen?

Het hangt er van af. Sommige mensen, zoals mensen met een B12-tekort of die extra choline nodig hebben, kunnen baat hebben bij suppletie met producten met één voedingsstof.

Daarentegen kunnen andere mensen baat hebben bij het nemen van een vitamine B-complex die hun behoefte aan alle acht B-vitamines dekt. Als je niet zeker weet welk vitamine B supplement het beste voor jou is, neem dan contact op met een arts voor advies.

– Mag je elke dag een vitamine B-complex supplement nemen?

Ja zeker. B-vitaminen zijn in water oplosbaar, wat betekent dat je lichaam ze niet gemakkelijk in grote hoeveelheden opslaat en wat het niet nodig heeft uitscheidt via je urine.

Hoewel vitamine B-complex over het algemeen veilig is om dagelijks in te nemen en nuttig en zelfs noodzakelijk kan zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen, kunnen de meeste mensen alleen via een dieet aan hun vitamine B-behoeften voldoen en hoeven ze niet elke dag vitamines aan te vullen.

– Wanneer is de beste tijd om een ​​B-complex supplement te nemen?

Probeer je vitamine B-complex supplement ‘s ochtends als eerste in te nemen met een glas water op een lege maag. Je kunt het het beste in de ochtend nemen, omdat veel van de B-vitamines, vooral B-12 en B-6, de energieproductie kunnen verhogen. Als je gastro-intestinale klachten ervaart wanneer je een supplement op een lege maag inneemt, neem het supplement dan bij een maaltijd in.

– Krijg je extra energie als je een vitamine B complex supplement neemt?

Ja de kans is groot van wel. Een van de belangrijkste functies van B-vitaminen is om te helpen energie voor ons lichaam te produceren uit het voedsel dat we eten. Energiemetabolisme is een supercomplex proces waarbij verschillende voedingsstoffen betrokken zijn, dus het consumeren van voldoende hoeveelheden van deze voedingsstoffen is essentieel voor de productie van energie.

Als je echter geen tekort aan vitamine B hebt, dan zal het nemen van een supplement je geen extra energie geven. De oorzaak van je verlaagde energie ligt dan ergens anders aan en deze oorzaak dient aangepakt te worden om meer energie te krijgen.

– Kan ik B12- en B-complex supplementen samen gebruiken?

De meeste supplementen met B-complex bevatten B12 in hun formulering. Als je supplement voldoende B12 bevat, hoef je dus geen extra B12-supplement te nemen. Als je B-complex geen B12 bevat of een lagere hoeveelheid dan dat je arts voor je behoeften aanbeveelt, kun je er wel een apart B12-supplement naast nemen.

– Hoe lang duurt het voordat vitamine B-complex werkt?

Dit is per persoon verschillend en het ligt ook aan welk vitamine B complex je gebruikt. Over het algemeen zijn de effecten van een vitamine B-complex onmiddellijk voelbaar. Onderzoek heeft echter aangetoond dat een consistente dagelijkse inname van ten minste twee weken nodig is om de gezondheidseffecten van vitamine B-complex echt goed te voelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *