beste vezelsupplementen

Beste vezel supplementen: Top 5!

Ben jij op zoek naar manieren om je vezelinname te verhogen en je spijsvertering te verbeteren? Dan kunnen de beste vezel supplementen je daar bij helpen!

In dit artikel gaan we dieper in op wat vezels precies voor je lichaam kunnen betekenen en  wat de beste vezel supplementen op de markt zijn.

Of je nu op zoek bent naar een specifieke soort vezel of een vezel complex, wij hebben de informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. Dus leun achterover, ontspan en ontdek hoe vezel supplementen jou kunnen helpen bij het bereiken van een optimale gezondheid!

Beste vezel supplementen – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste vezel supplementen van dit moment en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, ingrediënten, dosering en meer.

Of je nu op zoek bent naar vezels om je spijsvertering te verbeteren, je gewicht te beheersen of gewoon je algehele gezondheid te verbeteren, we hebben hier 5 van de beste vezel supplementen voor je op een rijtje gezet!

1. Now Foods Psyllium Husk

Als je opzoek bent naar het beste vezel supplement, dan heeft het merk Now Foods een geweldige optie voor je. Ze hebben namelijk een hoogwaardig Psyllium Husk (Vlozaadvezels) supplement.

Dit type vezel kan een makkelijke manier zijn om de dagelijkse dosering vezels te vergroten. De vezels hebben de eigenschap zichzelf tot 50 maal te vergroten als het toegevoegd wordt aan water.

Dit supplement is verkrijgbaar in vegicaps. De aanbevolen dosering is 1 tot 2 keer per dag 3 vegicaps. Bij voorkeur voor de maaltijd met een glas water innemen.

2. Flinndal Vezel Complex Capsule

Flinndal Vezel Complex is ook een geweldige keuze om voor te kiezen. Dit supplement bestaat uit twee plantaardige ingrediënten; het sterke psylliumvezel en tarwevezel. Psylliumvezel stimuleert de natuurlijke stoelgang en draagt bij aan een snellere darmpassage. Dit is goed voor de darmwerking en voor een regelmatige stoelgang.

Vezels zijn belangrijk voor de darmen. Vezels die niet door de darmen worden afgebroken worden ook wel voedingsvezels (niet-fermenteerbare) vezels genoemd. Ze werken als het ware als een spons en houden zo vocht vast waardoor de ontlasting zacht blijft. Vezels die wel worden afgebroken worden fermenteerbare vezels genoemd. Deze vezels werken als voeding voor de goede bacteriën in de darm.

Het supplement is van de hoogste kwaliteit. De samenstellingen zijn uitgebalanceerd, zodat de verschillende ingrediënten die in een product zitten, elkaars gunstige invloed ondersteunen.

3. Vitals Guarboonvezels

Vitals Guarboonvezels

Voor supplementen van hoge kwaliteit kun je ook altijd bij Vitals terecht. Dit supplement bevat guarboonvezels/

De guarplant (Cyamopsis tetragonoloba) wordt in meerdere delen van India gekweekt, zelfs op plaatsen waar grote droogte heerst. De bonen en bladeren van deze plant maken al duizenden jaren deel uit van het Indiase voedingspatroon. Guarbonen zijn een rijke bron van oplosbare prebiotische vezels.

In dit vezel supplement wordt gebruikgemaakt van Sunfiber®. Dit is de merknaam van guarboonvezels die door toepassing van een natuurlijk fermentatieproces hun superieure gebruiksvriendelijke eigenschappen krijgen, zoals een uitstekende oplosbaarheid in water.

De actieve ingrediënten van biologische voedingssupplementen zijn gegarandeerd van natuurlijke oorsprong en niet synthetisch gefabriceerd. Daarnaast wordt bij de productie zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens.

4. Nutravita Psyllium Husks 

Een andere optie die niet mocht ontbreken aan een lijst met de beste vezel supplement zijn de psyllium husk capsules van Nutravita.

Dit supplement bevat 100% zuiver, hoogwaardig psyllium husk poeder dat afkomstig is van de zaden van de Indiase Plantago ovata plant, afkomstig uit India. Het is van nature rijk aan oplosbare voedingsvezels om je te helpen je dagelijkse ritme te behouden. Elke dagelijkse portie van 2 capsules levert je 1400 mg volledig natuurlijke psyllium husk.

Deze veganistische, gemakkelijk in te slikken capsules kunnen ook worden gesplitst en toegevoegd aan smoothies, brood, andere gebakken producten en soepen.

De producten van dit merk worden volgens hoge kwaliteit geproduceerd, getest en gecertificeerd in het Verenigd Koninkrijk, en gewaarborgd door de hoogste productienormen ter wereld (GMP, BRC). Ze hebben een toegewijd team van farmacologen, chemici en onderzoekswetenschappers die de beste en meest waardevolle ingrediënten zoeken.

5. WeightWorld Biologische Psyllium Vezel

WeightWorld Biologische Psyllium Husk vezel

En dan last but not least: het vezel supplement van WeightWorld. Dit is ook een top optie om voor te kiezen als je op een makkelijke en snelle manier veel vezels wilt binnenkrijgen.

In de verpakking zitten 180 capsules, wat goed is voor 3 maanden voorraad. Het bevat 1400 mg per dagdosering. Het bevordert onder andere de normale stoelgang

De capsules zijn 100% gecertificeerd biologisch, vegan en vrij van allergenen.

Wat zijn de voordelen van vezels?

Vezels bieden verschillende voordelen voor onze gezondheid en spelen en belangrijke rol in ons lichaam. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

 1. Verbetering van de spijsvertering: Vezels helpen bij het reguleren van de stoelgang en het voorkomen van constipatie door de bulk en het watergehalte van de ontlasting te vergroten.

 2. Verzadiging: Vezelrijke voeding helpt bij het creëren van een gevoel van verzadiging, waardoor we minder snel geneigd zijn om te veel te eten en ons gewicht beter kunnen beheersen.

 3. Beheersing van de bloedsuikerspiegel: Vezels vertragen de opname van suikers uit de voeding in het bloed, waardoor pieken in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen en de insulinerespons verbetert.

 4. Vermindering van het risico op hartziekten: Vezels kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

 5. Verbetering van de darmgezondheid: Vezels dragen bij aan een gezonde darmflora, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op darmontstekingen, darmkanker en andere darmgerelateerde aandoeningen.

Kortom, vezels zijn essentieel voor een gezonde voeding en kunnen bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn.

Welke soorten vezel supplementen zijn er?

Er zijn verschillende soorten vezel supplementen beschikbaar. Hieronder hebben we de beste soorten op een rijtje gezet:

 1. Psylliumvezels: Dit type vezel supplement wordt gemaakt van de zaden van de psylliumplant. Het is een oplosbare vezel die helpt bij het bevorderen van de stoelgang en het verlagen van het cholesterolgehalte.

 2. Methylcellulose: Dit type vezel supplement is gemaakt van cellulose, een onoplosbare vezel die kan helpen bij het bevorderen van de darmgezondheid.

 3. Inuline: Dit type vezel supplement is een fermenteerbare vezel die kan helpen bij het bevorderen van de groei van gunstige bacteriën in de dikke darm.

 4. Pectine: Dit type vezel supplement wordt vaak gebruikt als een verdikkingsmiddel in voedingsmiddelen en kan helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte.

 5. Guarvezels: Dit type vezel supplement is afgeleid van de guarplant en is een oplosbare vezel die kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van de stoelgang.

Het is belangrijk om te onthouden dat het consumeren van vezelrijke voedingsmiddelen de voorkeur heeft boven het nemen van supplementen. Vezel supplementen kunnen nuttig zijn voor mensen die niet genoeg vezels binnenkrijgen via hun normale dieet, maar het is altijd het beste om te proberen vezels binnen te krijgen via hele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen

beste vezel supplement

Hoe kom ik erachter of ik een vezel tekort heb?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je een vezeltekort hebt:

 1. Bekijk je dieet: Als je dieet voornamelijk bestaat uit sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals fastfood, snacks en suikerrijke dranken, dan is de kans groot dat je niet genoeg vezels binnenkrijgt. Hetzelfde geldt als je weinig groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden eet.

 2. Let op je darmgezondheid: Als je regelmatig last hebt van obstipatie, buikpijn, een opgeblazen gevoel of andere darmproblemen, kan dit een teken zijn van een vezeltekort. Vezels helpen namelijk bij een goede darmwerking en bevorderen de stoelgang.

 3. Kijk naar je algehele gezondheid: Een vezeltekort kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht en sommige vormen van kanker. Als je regelmatig last hebt van deze aandoeningen, kan het zijn dat je te weinig vezels binnenkrijgt.

Als je vermoedt dat je een vezeltekort hebt, is het belangrijk om meer vezelrijke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld meer groenten en fruit eten, volkoren granen zoals bruine rijst en volkoren pasta, peulvruchten zoals bonen en linzen, en noten en zaden. Daarnaast zijn vezel supplementen een geweldige manier om snel veel vezels binnen te krijgen.

Veelgestelde vragen over vezel supplementen

Nu je weet wat de beste vezel supplementen van dit moment zijn, kun je hopelijk een goede keuze maken. Mocht je nog algemene vragen hebbend an kunnen de veelgestelde vragen hieronder je hopelijk de antwoorden geven waarnaar je opzoek was.

– Wat zijn vezels en waarom zijn ze belangrijk voor mijn gezondheid?

Vezels zijn een type koolhydraten die niet volledig door ons lichaam worden afgebroken. In plaats daarvan bewegen ze door ons spijsverteringsstelsel en helpen ze onze ontlasting zachter te maken en gemakkelijker door ons lichaam te laten passeren. Ze spelen ook een rol bij het verlagen van cholesterolgehaltes en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Kortom, vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.

– Hoeveel vezels heb ik dagelijks nodig?

De meeste volwassenen hebben ongeveer 25-30 gram vezels per dag nodig. Dit kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en levensstijl. Praat met een arts of diëtist om te bepalen hoeveel vezels jij persoonlijk nodig hebt.

– Welke soorten vezel supplementen zijn er?

Er zijn verschillende soorten vezel supplementen beschikbaar, waaronder psyllium, inuline, haverzemelen en methylcellulose. Ze werken elk op een iets andere manier, dus het is belangrijk om te overleggen met een arts of diëtist om te bepalen welk type vezel supplement het beste bij jou past.

– Hoe kan ik vezel supplementen het beste gebruiken?

Vezel supplementen kunnen het beste worden ingenomen met veel water om te helpen bij de spijsvertering. Het is ook belangrijk om langzaam te beginnen met het gebruik van vezel supplementen en geleidelijk de dosis te verhogen om eventuele bijwerkingen zoals gas en een opgeblazen gevoel te voorkomen.

– Kan ik vezel supplementen innemen als ik zwanger ben?

Hoewel vezels essentieel zijn tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om altijd met een arts te overleggen voordat je vezel supplementen inneemt. Sommige vezel supplementen kunnen bijvoorbeeld de opname van bepaalde vitaminen en mineralen belemmeren, wat nadelig kan zijn voor de ontwikkeling van de foetus.

– Wat is het verschil tussen oplosbare en onoplosbare vezels?

Oplosbare vezels lossen op in water en worden omgezet in een gelachtige substantie in de darmen. Dit kan helpen bij het vertragen van de vertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Oplosbare vezels worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals haver, bonen, fruit en groenten.

Onoplosbare vezels worden niet opgelost in water en gaan grotendeels onverteerd door het spijsverteringsstelsel. Ze helpen bij het bevorderen van de beweging van voedsel door de darmen en kunnen helpen bij het voorkomen van constipatie. Onoplosbare vezels worden gevonden in voedingsmiddelen zoals volkoren brood, granen en noten.

– Zijn vezel supplementen veilig?

Over het algemeen zijn vezel supplementen veilig om te gebruiken. Echter, het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en voldoende water te drinken om constipatie te voorkomen. Raadpleeg ook altijd je arts voordat je begint met het innemen van vezel supplementen, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

– Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van vezel supplementen?

De meest voorkomende bijwerkingen van vezel supplementen zijn gasvorming, buikkrampen en diarree. Deze bijwerkingen kunnen worden verminderd door langzaam te beginnen met het gebruik van vezel supplementen en geleidelijk aan de dosering te verhogen. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om de vezels goed door je spijsverteringssysteem te laten bewegen.

– Kan ik vezel supplementen gebruiken als ik lactose-intolerant ben?

Ja, vezel supplementen zijn over het algemeen lactosevrij en kunnen dus veilig worden gebruikt door mensen met een lactose-intolerantie. Echter, het is altijd belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren en te zorgen dat het supplement geen lactose bevat.

– Kan ik vezel supplementen gebruiken als ik glutenvrij moet eten?

Sommige vezel supplementen kunnen gluten bevatten, dus het is belangrijk om het etiket te lezen en een supplement te kiezen dat glutenvrij is als je een glutenvrij dieet moet volgen. Er zijn echter ook speciale vezel supplementen verkrijgbaar die glutenvrij zijn, dus raadpleeg het etiket of vraag advies aan een diëtist of arts.

– Hoeveel vezel supplementen moet ik per dag nemen?

De aanbevolen hoeveelheid vezel supplementen kan variëren afhankelijk van je dieet en je gezondheidstoestand. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met een lage dosis en deze geleidelijk te verhogen, terwijl je goed let op eventuele bijwerkingen zoals gasvorming, buikkrampen of diarree. Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakking te volgen en te overleggen met een arts of diëtist als je vragen hebt over de juiste dosering.

– Kan ik vezel supplementen gebruiken om af te vallen?

Ja, vezel supplementen kunnen helpen bij gewichtsverlies omdat ze de eetlust kunnen verminderen en het gevoel van verzadiging kunnen bevorderen. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van de opname van calorieën en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Het is echter belangrijk om vezel supplementen te combineren met een gezond dieet en lichaamsbeweging voor de beste resultaten.

– Kan ik vezel supplementen gebruiken om constipatie te behandelen?

Ja, vezel supplementen kunnen helpen bij het behandelen van constipatie omdat ze de stoelgang kunnen vergemakkelijken en de darmbeweging kunnen bevorderen. Het is echter belangrijk om voldoende water te drinken en een gezond dieet te volgen om constipatie te voorkomen en te behandelen. Raadpleeg ook je arts als je last hebt van aanhoudende constipatie of andere darmproblemen.

– Waar zitten allemaal vezels in?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, waaronder:

 • Groenten: Broccoli, spruitjes, wortelen, boerenkool, spinazie, zoete aardappelen, tomaten, avocado’s en andere groene bladgroenten zijn goede bronnen van vezels.
 • Fruit: Appels, peren, bessen, bananen, sinaasappels, grapefruits, kiwi’s en pruimen zijn allemaal rijk aan vezels.
 • Volkoren granen: Volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst, quinoa, gerst, haver, bulgur en andere volkoren granen zijn goede bronnen van vezels.
 • Peulvruchten: Bonen, linzen, erwten, kikkererwten en andere peulvruchten zijn rijk aan vezels, eiwitten en andere voedingsstoffen.
 • Noten en zaden: Amandelen, chia-zaden, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en andere noten en zaden zijn goede bronnen van vezels, eiwitten en gezonde vetten.
 • Andere voedingsmiddelen: Haverzemelen, psylliumvezels en sommige ontbijtgranen, zoals muesli en havermout, zijn ook rijk aan vezels.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *