beste vegan kookboek

Beste vegan kookboeken: Top 10!

Op zoek naar het beste vegan kookboek of de beste vegan kookboeken? Dan bevind je je hier op de juiste plek. De kookboeken die we in dit artikel presenteren, zijn rijk gevuld met heerlijke en gezonde veganistische recepten.

Hoewel we niet kunnen ontkennen dat we verzot zijn op vegan blogs en online recepten, brengt het doorbladeren van een fysiek kookboek een speciale charme met zich mee. Het is altijd handig om enkele van de beste vegan kookboeken binnen handbereik te hebben wanneer je voor jezelf, familie of vrienden aan de slag gaat in de keuken. De overgang naar een veganistische levensstijl is een reis en kookboeken vormen een essentieel onderdeel van deze reis.

Het is echter een feit dat niet alle vegan kookboeken dezelfde kwaliteit bieden. Er bestaat een duidelijk verschil tussen diverse boeken. Daarom is het van groot belang om wat onderzoek te doen alvorens lukraak een boek aan te schaffen.

Om je bij dit proces te assisteren, hebben we hier een selectie samengesteld van 10 uitmuntende veganistische kookboeken die thuishoren in elke keuken. Elk van deze boeken voorziet in een gevarieerde verzameling eenvoudige veganistische recepten, variërend van ontbijttaco’s en champignonrisotto tot oreocake. Deze lijst fungeert tevens als een bron van inspiratie voor geschenkideeën voor de veganist in je leven, of gewoon voor jezelf!

Blijf lezen om de beste vegan kookboeken te ontdekken die perfect aansluiten bij jouw behoeften en voorkeuren!

10 x de beste vegan kookboeken met de lekkerste recepten

We zijn opzoek gegaan naar de beste vegan kookboeken en daar is een top 10 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze lijst hebben we gekeken naar de perfecte mix tussen gezond en verrukkelijk, variatie en klanten beoordelingen. 

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door en kies op basis daarvan het beste vegan kookboek, of de beste vegan kookboeken voor jou uit!

1. Vegan Familie

“Vegan Familie” is een inspirerend boek geschreven door Jessica Süter-Tolboom, dat de reis en ervaringen van een veganistische familie verkent. Het boek biedt een diepgaande en praktische kijk op het omarmen van een veganistische levensstijl binnen het gezin.

De auteur deelt haar persoonlijke verhaal en deelt waardevolle inzichten over hoe ze haar gezin heeft begeleid bij de overgang naar een veganistisch dieet en levensstijl. Ze bespreekt uitdagingen, voordelen en emotionele aspecten die komen kijken bij het nemen van deze beslissing als gezin.

“Vegan Familie” bevat niet alleen een verzameling heerlijke veganistische recepten, maar biedt ook praktische tips en trucs om het gemakkelijker te maken om gezond en voedzaam veganistisch voedsel op tafel te zetten. Het boek behandelt onderwerpen zoals het omgaan met kritiek en bezorgdheid van anderen, het vinden van evenwichtige voeding voor alle gezinsleden en het navigeren door sociale situaties.

Het boek straalt positiviteit, empowerment en de liefde voor plantaardig eten uit, waardoor het niet alleen een waardevolle bron is voor gezinnen die overwegen veganistisch te worden, maar ook voor degenen die al een veganistische levensstijl omarmen en op zoek zijn naar meer ondersteuning en begeleiding binnen hun familiedynamiek.

“Vegan Soul Food” is een smaakvol boek geschreven door Jason Tjon Affo, dat de wereld van veganistisch eten verkent met een nadruk op rijke, hartige en bevredigende gerechten. Het boek neemt traditionele comfortfoodgerechten en geeft er een creatieve en plantaardige draai aan, terwijl het de essentie van soulvolle smaken behoudt.

De auteur deelt een scala aan verrukkelijke recepten die geïnspireerd zijn door de Afro-Caribische keuken en andere culinaire invloeden. Deze recepten laten zien dat veganistisch eten niet alleen gezond en duurzaam kan zijn, maar ook vol van smaak en genot.

“Vegan Soul Food” is meer dan alleen een kookboek; het is een viering van voedsel dat troost biedt en herinneringen oproept. De recepten variëren van hartige hoofdgerechten zoals jerk tofu en gevulde aubergine tot bijgerechten, snacks en desserts die je smaakpapillen zeker zullen prikkelen.

Met prachtige foto’s en duidelijke instructies, moedigt het boek lezers aan om te experimenteren met smaken en te ontdekken hoe veganistisch eten kan bijdragen aan een smaakvol en bevredigend dieet. Of je nu nieuw bent in de wereld van veganisme of gewoon op zoek bent naar inspiratie om je kookvaardigheden uit te breiden, “Vegan Soul Food” biedt een heerlijke en toegankelijke gids voor het bereiden van hartverwarmende plantaardige maaltijden.

3. TLV Vegan

“TLV Vegan” is een culinaire ontdekkingsreis geschreven door Jigal Krant, waarin de bruisende culinaire scene van Tel Aviv, Israël, wordt verkend vanuit een veganistisch perspectief. Het boek belicht de smaken, geuren en gerechten van deze bruisende stad en vertaalt ze naar verrassende en heerlijke veganistische creaties.

De auteur neemt de lezers mee op een reis door de straten van Tel Aviv, waarbij hij de levendige markten, eettentjes en lokale keukens verkent. Hij deelt een verscheidenheid aan recepten die geïnspireerd zijn door de smeltkroes van culturen en de rijke culinaire tradities van de stad.

“TLV Vegan” is niet alleen een kookboek, maar ook een culturele verkenning van een stad die bekend staat om zijn culinaire diversiteit. De recepten variëren van hartige gerechten zoals hummus met paddenstoelen en geroosterde bloemkool tot zoete lekkernijen zoals baklava-ijs en dadeltruffels.

Met prachtige foto’s, persoonlijke verhalen en gedetailleerde instructies, biedt het boek een unieke kijk op hoe veganistisch eten kan worden geïntegreerd in een wereldwijde culinaire context. Of je nu een doorgewinterde veganist bent of gewoon geïnteresseerd bent in het verkennen van nieuwe smaken, “TLV Vegan” nodigt je uit om de levendige en smaakvolle wereld van Tel Aviv’s veganistische keuken te ontdekken.

4. Man.Eat.Plant.

“Man.Eat.Plant” is een provocerend en inspirerend kookboek geschreven door Lisette Kreischer. Het boek daagt traditionele opvattingen over mannelijkheid en voeding uit, en introduceert een plantaardige levensstijl als de sleutel tot een gezond en duurzaam leven.

Met een knipoog naar de stereotype opvattingen over mannen en hun dieet, biedt het boek een verzameling krachtige en smaakvolle veganistische recepten die speciaal zijn ontworpen om mannen te laten zien dat plantaardig eten zowel voedzaam als bevredigend kan zijn. De recepten zijn gericht op mannen die graag hun spieren willen behouden of opbouwen, en die willen laten zien dat veganistisch eten allesbehalve saai hoeft te zijn.

“Man.Eat.Plant” bevat een breed scala aan gerechten, van hartige hamburgers en stoere snacks tot stevige maaltijden die barsten van smaak en eiwitten. De recepten worden vergezeld van kleurrijke foto’s en persoonlijke verhalen die de relatie tussen mannelijkheid, voeding en duurzaamheid verkennen.

Het boek is niet alleen een kookboek, maar ook een statement dat laat zien dat het veranderen van je dieet naar plantaardig niet alleen positieve gevolgen heeft voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu en dierenwelzijn. “Man.Eat.Plant” is een uitnodiging om traditionele opvattingen te doorbreken en open te staan voor een nieuwe en krachtige benadering van voeding en levensstijl.

5. Vegan Vibes

“Vegan Vibes” is een informatief en inspirerend boek geschreven door Lisa Steltenpool. In dit boek neemt de auteur je mee op een reis door de wereld van veganisme, waarbij ze praktische informatie combineert met persoonlijke ervaringen en positieve energie.

Het boek richt zich op mensen die geïnteresseerd zijn in het veganistische dieet en levensstijl, of ze nu al vegan zijn of overwegen de overstap te maken. Lisa Steltenpool deelt haar kennis over voeding, duurzaamheid en gezondheid, en biedt lezers waardevolle inzichten in hoe ze een evenwichtige en vervullende vegan levensstijl kunnen aannemen.

“Vegan Vibes” bevat niet alleen praktische tips en recepten, maar ook persoonlijke verhalen en ervaringen van de auteur zelf. Lisa deelt haar eigen reis naar veganisme, haar uitdagingen en triomfen, en haar positieve kijk op het leven als veganist.

Het boek behandelt verschillende aspecten van veganisme, waaronder voeding, koken, boodschappen doen, reizen en omgaan met sociale situaties. Het benadrukt de positieve impact van veganisme op zowel individuele gezondheid als het milieu, en moedigt lezers aan om bewuste keuzes te maken die bijdragen aan een betere wereld.

Met heldere uitleg, praktische adviezen en een aanstekelijke positieve benadering, is “Vegan Vibes” een bron van informatie en motivatie voor iedereen die geïnteresseerd is in veganisme. Het boek inspireert lezers om de vibraties van positiviteit, gezondheid en duurzaamheid te omarmen terwijl ze hun weg vinden in de veganistische levensstijl.

6. De Groene Meisjes: vegan voor iedereen

“Vegan voor Iedereen” is een toegankelijk en informatief boek geschreven door Merel Wildschut, ook wel bekend als De Groene Meisjes. In dit boek deelt Merel haar kennis, ervaringen en enthousiasme voor veganisme met de lezers, ongeacht of ze al vegan zijn of gewoon nieuwsgierig zijn naar deze levensstijl.

Het boek richt zich op het laten zien dat veganisme voor iedereen haalbaar en plezierig kan zijn, ongeacht je achtergrond, levensstijl of culinaire vaardigheden. Merel biedt praktische tips, recepten en inzichten om lezers te begeleiden bij hun reis naar een plantaardige levensstijl.

“Vegan voor Iedereen” behandelt verschillende aspecten van veganisme, waaronder voeding, koken, boodschappen doen en omgaan met sociale situaties. Merel benadrukt dat veganisme niet alleen goed is voor het milieu en dierenwelzijn, maar ook voor onze gezondheid. Ze deelt recepten die gemakkelijk te maken zijn en de smaakpapillen zullen prikkelen, van eenvoudige maaltijden tot meer uitgebreide gerechten.

Het boek is doorspekt met de persoonlijke ervaringen van Merel en haar vriend Jamie, die beiden hun weg hebben gevonden in de veganistische levensstijl. Ze delen hun successen, uitdagingen en tips om een gebalanceerd en bevredigend veganistisch leven te leiden.

“Vegan voor Iedereen” is niet alleen een kookboek, maar ook een bron van inspiratie en empowerment. Merel Wildschut moedigt lezers aan om bewuste keuzes te maken en te ontdekken hoe ze op een positieve en haalbare manier veganisme kunnen integreren in hun dagelijks leven. Met haar enthousiasme en praktische benadering maakt Merel duidelijk dat vegan zijn voor iedereen mogelijk is, en dat het een mooie stap is in de richting van een gezonde, duurzame en compassievolle levensstijl.

7. Every Day Vegan

“Every Day Vegan” is een inspirerend kookboek geschreven door Lenna Omrani, waarin ze haar passie voor veganistisch koken deelt met de lezers. Het boek is gevuld met smakelijke en eenvoudige recepten die laten zien hoe heerlijk en haalbaar een plantaardige levensstijl kan zijn, elke dag weer.

Lenna moedigt lezers aan om bewuste keuzes te maken voor een gezonde en duurzame voeding. Ze begrijpt de uitdagingen die gepaard gaan met het dagelijks bereiden van maaltijden en presenteert daarom een verscheidenheid aan recepten die geschikt zijn voor verschillende gelegenheden en smaakvoorkeuren.

Het boek bevat een breed scala aan gerechten, variërend van ontbijt tot diner en van snacks tot desserts. Lenna laat zien dat veganistisch koken niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je met eenvoudige ingrediënten smaakvolle en voedzame maaltijden kunt bereiden. Ze benadrukt ook het belang van kleurrijke en gevarieerde maaltijden om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

“Every Day Vegan” biedt niet alleen recepten, maar ook handige tips en trucs om het koken leuker en efficiënter te maken. Lenna moedigt lezers aan om creatief te zijn in de keuken en zich niet te laten ontmoedigen door eventuele struikelblokken. Ze deelt ook haar eigen reis naar veganisme en hoe dit haar leven en gezondheid positief heeft beïnvloed.

Dit boek is ideaal voor zowel beginnende als ervaren veganisten, evenals voor mensen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van een plantaardige levensstijl. Met “Every Day Vegan” bewijst Lenna Omrani dat veganistisch koken niet alleen goed is voor de gezondheid en het milieu, maar ook voor de smaakpapillen. Haar recepten zijn toegankelijk, lekker en laten zien dat veganistisch eten een heerlijke en bevredigende keuze kan zijn voor elke dag.

8. Vegan in één pan

“Vegan in één pan” van Roxy Pope is een kookboek met meer dan 80 recepten voor veganistische maaltijden die allemaal in één pan kunnen worden bereid. Het boek is bedoeld om het koken makkelijker te maken, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak en voedingswaarde van de gerechten.

De recepten in het boek zijn gevarieerd en geschikt voor zowel doordeweekse maaltijden als speciale gelegenheden. Van pittige curry’s en romige risotto’s tot hartige ovenschotels en knapperige roerbakgerechten, er is voor elk wat wils. Het boek bevat ook handige tips voor het opslaan en gebruiken van restjes.

Pope moedigt de lezers aan om creatief te zijn met de recepten en om te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken. De recepten zijn over het algemeen eenvoudig te volgen en worden ondersteund door mooie foto’s van de gerechten.

Kortom, “Vegan in één pan” is een praktisch en smakelijk kookboek voor iedereen die op zoek is naar inspiratie voor gezonde en lekkere veganistische maaltijden die snel en gemakkelijk te bereiden zijn.

9. Gewoon vegan

“Gewoon Vegan” van Alexandra Penrhyn Lowe is een praktisch en inspirerend kookboek dat zich richt op een veganistische levensstijl. Het boek bevat meer dan 100 eenvoudige en smakelijke recepten die geschikt zijn voor zowel beginnende als ervaren vegans.

De recepten in het boek zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder ontbijt, lunch, diner, snacks en desserts. Lowe biedt ook handige tips voor het opslaan en gebruiken van ingrediënten en biedt alternatieven voor niet-veganistische producten.

Naast de recepten bevat “Gewoon Vegan” ook praktische informatie over de voedingswaarde van veganistische ingrediënten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Lowe behandelt ook veelgestelde vragen over een veganistische levensstijl en biedt suggesties voor hoe je deze levensstijl kunt volhouden.

Het boek is prachtig vormgegeven en bevat mooie foto’s van de gerechten. De recepten zijn eenvoudig te volgen en worden ondersteund door duidelijke instructies. Lowe moedigt de lezers aan om te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken en biedt suggesties voor hoe je de recepten kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

Kortom, “Gewoon Vegan” is een geweldig kookboek voor iedereen die geïnteresseerd is in een veganistische levensstijl en op zoek is naar inspiratie voor eenvoudige en smakelijke veganistische gerechten.

10. Vegan East

“Vegan East” van Milou van der Will is een kookboek vol heerlijke veganistische recepten uit het Midden-Oosten en Azië. Het boek bevat meer dan 80 recepten die geïnspireerd zijn door de culinaire tradities van deze regio’s en die eenvoudig thuis te maken zijn.

Van der Will biedt in “Vegan East” een uitgebreide selectie aan recepten voor voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en desserts, waaronder klassiekers zoals falafel en hummus, maar ook minder bekende gerechten zoals Indonesische gado-gado en Perzische aubergine stoofpot. Er is ook een hoofdstuk gewijd aan het maken van je eigen kruidenmengsels en sauzen.

Het boek bevat prachtige foto’s van de gerechten en duidelijke instructies voor het bereiden van de recepten. Van der Will moedigt de lezers aan om te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken en biedt suggesties voor het aanpassen van de recepten aan individuele voorkeuren.

Naast de recepten bevat “Vegan East” ook praktische informatie over ingrediënten, kooktechnieken en eetgewoonten in het Midden-Oosten en Azië. Van der Will legt uit hoe je traditionele ingrediënten kunt vervangen door veganistische alternatieven en biedt handige tips voor het opslaan en gebruiken van ingrediënten.

beste vegan kookboeken

Reden om over te stappen naar een veganistisch dieet

Als je opzoek bent naar het beste vegan kookboek, of de beste vegan kookboeken, betekent dit waarschijnlijk dat je veganistisch bent, of meer plantaardig wilt eten. Dit is een goede keuze voor zowel jezelf als de hele planeet. Hier bespreken we kort nog een aantal reden om over te stappen naar een veganistisch dieet:

1. Het is de beste manier om dieren te helpen

Ben je op de hoogte dat iedere veganist bijna 200 dieren per jaar kan redden? Een meer eenvoudige manier om dieren te helpen en lijden te vermijden bestaat simpelweg niet, dan door de voorkeur te geven aan plantaardige voeding in plaats van vlees, eieren en zuivel.

2. Het kan je helpen slanker en energieker te worden

Heb je interesse om enkele overtollige kilo’s kwijt te raken? Een veganistisch dieet kan hierbij een handje helpen. Gemiddeld genomen hebben veganisten een lichter gewicht dan vleeseters. In tegenstelling tot ongezonde crashdiëten die je uitgeput laten voelen (en doorgaans niet langdurig effect hebben), kan de overstap naar veganisme overtollig vet blijvend verminderen en je energieniveau opkrikken.

3. Het helpt je gezonder en gelukkiger te worden

Een veganistische levensstijl is gunstig voor je gezondheid. Volgens de Academie voor Voeding en Diëtetiek hebben veganisten een lager risico op hartziekten, kanker, diabetes en hoge bloeddruk vergeleken met vleeseters. Veganisten krijgen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen om gezond te blijven, zoals plantaardige eiwitten, vezels en mineralen, zonder de ongezonde componenten die vlees kunnen vertragen en ziekten kunnen veroorzaken, zoals cholesterol en verzadigd dierlijk vet. Dierlijk vlees is ook vaak besmet met uitwerpselen, bloed en andere lichaamsvloeistoffen, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.

4. Veganistisch eten is heerlijk

Veganistisch eten is uitermate smakelijk, en deze ontdekking zal snel volgen wanneer je de toonaangevende vegan kookboeken uit dit artikel begint uit te proberen. Bij het adopteren van een veganistische levensstijl kun je nog altijd genieten van je favoriete gerechten, zoals hamburgers, “kip” sandwiches en ijs. Het enige verschil? Je vermijdt wreedheid en cholesterol die vaak samengaan met het consumeren van dieren. Terwijl de vraag naar veganistische maaltijden groeit, komen er steeds meer heerlijke vlees- en zuivelvrije alternatieven die fantastisch smaken, aanzienlijk gezonder zijn dan hun dierlijke tegenhangers, en geen schade toebrengen aan levende wezens.

5. Red de planeet

Vlees is allesbehalve milieuvriendelijk. De consumptie ervan is feitelijk een van de schadelijkste handelingen voor onze aarde. Vleesproductie leidt tot verspilling en draagt bij aan omvangrijke vervuiling, en de sector vormt eveneens een grote factor in de klimaatcrisis. Overstappen op een veganistisch dieet blijkt zelfs effectiever dan het wisselen naar een “groenere” auto in de strijd tegen de klimaatverandering.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *