Beste tepelzalf 2023: Top 5!
Ben je opzoek naar de de beste tepelzalf? Dan ben je hier aan het juist adres!
Borstvoeding kan een geweldige manier zijn voor moeders en baby’s om contact te maken. Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je tepels krijgen waarschijnlijk meer aandacht dan ooit tevoren en dat kan pijn en/of ongemak veroorzaken.
De beste tepelcrème kan deze pijn verlichten en zorgt voor vocht om droge, gebarsten, jeukende of zelfs bloedende tepels te helpen genezen of voorkomen tijdens de eerste paar weken van borstvoeding. Deze crèmes worden traditioneel gemaakt van lanoline, maar moderne tepelcrèmes gebruiken een verscheidenheid aan ingrediënten, zoals kokosolie, sheaboter, olijfolie, enzovoort.
Niet elke tepelzalf is echter van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je zomaar een product aanschaft. Om je te helpen hebben we de hele markt afgespeurd naar de beste tepelzalf van dit moment. Hier zijn 5 toppers uitgekomen.
Lees gauw verder om de beste tepelzalf voor jou te ontdekken!
Beste tepelzalf 2023 – Top 5
We zijn opzoek gegaan naar de beste tepelzalf van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en beoordelingen.
Bekijk de verschillende opties, lees de korte omschrijvingen dor, vergelijk eventueel de prijzen en beoordelingen en kies op basis daarvan de beste tepelzalf voor jou uit!
1. Medela Purelan Tepelzalf

Als je opzoek bent naar de beste tepelzalf, dan is Medela Purelan™ lanolinezalf absoluut een van de beste keuzes om voor te gaan. De tepelzalf heeft een nieuwe en zeer effectieve formule welke zorgt voor snelle verlichting bij pijnlijke tepels.
De crème helpt tegen tepelkloven en droge tepels. De tepelzalf blijft langer op de huid zitten en is daarom langer werkzaam. Bovendien heeft de tepelzalf een hoge waterabsorptie, waardoor het vocht in de opperhuid vastgehouden wordt.
Deze tepelzalf is 100% natuurlijk en ultra zuiver dankzij de geavanceerde technologieën. De tepelzalf bestaat uit slechts één ingrediënt, namelijk lanoline van medische kwaliteit en is vrij van additieven, conserveringsmiddelen en geurstoffen. Hierdoor weet je zeker dat je geen schadelijke ingrediënten op je tepel aanbrengt.
Het product is bovendien dermatologisch getest en hypoallergeen. De lanolinezalf heeft een rijke textuur, is makkelijk smeerbaar en heeft een neutralere geur en smaak. De structuur vormt een beschermende laag op het huidoppervlak en hydrateert van binnenuit. De zalf is uiteraard ook veilig voor je baby. Het is dan ook niet nodig om het product te verwijderen voordat je je baby aanlegt.
2. Weleda Tepelzalf

Weleda heeft ook een geweldige tepelzalf van hoge kwaliteit. Deze crème verzorgt en beschermt de tepels bij borstvoeding. De zalf is gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten die de tepels beschermt en verlichting biedt tijdens borstvoeding.
Tijdens de borstenvoedingsperiode is het van belang om de tepel en de omliggende huid goed te verzorgen. De huid blijft op die manier soepel en zacht en zo wordt huidirritatie voorkomen.
De Weleda tepelcrème is gemaakt met enkel natuurlijke ingrediënten en verrijkt met een extract van Calendula. De tepelzalf is mild en veilig genoeg voor moeder en kind. De zalf is ongeparfumeerd, dus je kindje wordt niet afgeleid door de geur en je hoeft de zalf ook niet te verwijderen voor het geven van borstvoeding.
3. Burt s Bees Mama Soothing Nipple Cream

Burt’s Bees Mama Nipple Cream is ook een geweldige keuze om voor te gaan. Het is een hoogwaardige tepelcrème die de droge huid na de borstvoeding hydrateert en verzacht. De tepelcrème bevat ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong met een mix van kokosolie, calendula en vitamine E. Dit zorgt voor rustgevende verlichting bij de borstvoeding en is helemaal veilig voor de baby.
De crème kun je op elk gewenst moment aanbrengen op je tepels. Je hebt ongeveer de hoeveelheid ter grootte van een erwt nodig om verlichting te bieden.
4. Ardo Medical Ardo Care Lanolin Nipple Cream

Als je pijnlijke tepels wilt verzorgen en kalmeren dan kan Ardo Care Lanolin Nipple Cream je daar ook bij helpen. Deze tepelzalf is een voedende, rijke crème tegen droge tepels dankzij 100% pure Lanoline. De zalf is geur -en smaakloos en hoeft niet verwijderd te worden voor het geven van borstvoeding. De crème is volledig veilig voor je baby. De zalf bevat natuurlijke oliën met een zeer verzorgende werking.
Deze tepelzalf smeert zacht en is zeer effectief tegen irritatie en kloven. Het bevat geen schadelijke toevoegingen en is vrij van BHT en parabenen. Verder is het product dermatologisch getest en hypoallergeen.
5. Nuby Citroganix Tepelcreme

En dan de laatste, maar zeker niet de minste optie in deze lijst: de Nuby Citroganix tepelcrème. De tepelzalf met lanoline, voor medisch gebruik met een hoge graad van vochtinbrenging, vormt een beschermende laag die helpt gekloofde en droge tepels te herstellen.
Je hoeft je tepel niet schoon te maken voordat je borstvoeding gaat geven, want het kan geen kwaad voor je baby. Dankzij het actieve bestanddeel Citroganix™, verzacht de tepelcrème met lanoline de geïrriteerde tepel en beschermt hij ze tegen bacteriën.
Citroganix™ is een natuurlijk extract van de Murcia sinaasappel. Het bezit antibacteriële eigenschappen (melkzuur) die kinderen beschermen tegen bacteriën en gisten. De bacteriën en gisten zijn verantwoordelijk voor rode billetjes of tandbederf. Met Citroganix™ bescherm je je kindje hier op een natuurlijke wijze tegen.
Waarop te letten bij het kiezen van de beste tepelzalf
Wanneer je opzoek bent naar de beste tepelzalf zijn er een aantal factoren om overweging te nemen. Hieronder volgt een lijstje met de belangrijkste punten om naar te kijken bij het maken van een beslissing.
– Ingrediënten
De belangrijkste factor om te overwegen, in je zoektocht naar de beste tepelzalf, zijn de ingrediënten. Bij het kiezen van een tepelzalf is de sleutel zoeken naar producten gemaakt van ingrediënten die eenvoudig en veilig zijn voor je baby.
De reden? Hoewel het meestal wordt aanbevolen om tepelcrème aan te brengen na een voeding, zodat het tijd heeft om in je huid te trekken voordat je baby zich weer vastklampt, is de kans groot dat er nog wat op je huid zal blijven hangen tegen de tijd dat je kleintje klaar is voor haar volgende maaltijd of tussendoortje. Het is daarom belangrijk dat het product gewoon op je tepel kan blijven zitten en dat het 100% veilig is voor je baby.
Gezuiverde lanoline van medische kwaliteit is het belangrijkste ingrediënt in een tepelzalf. Als je echter allergisch bent voor lanoline of gewoon andere opties wilt, zijn producten gemaakt met oliën zoals olijf-, kokos-, cacao- of sheaboter over het algemeen ook goede keuzes. Je kunt ook voor een product gaan met een combinatie van deze ingrediënten.
Je moet in ieder geval alles vermijden dat vaseline bevat, wat niet veilig is voor je baby om in te nemen. Vermijd ook crèmes die vitamine E bevatten, omdat experts niet weten hoeveel veilig is voor zuigelingen om te consumeren. Daarnaast wil je liever ook geen toevoegingen zoals geur- kleur- en smaakstoffen terug zien in je tepelzalf.
– Fijne textuur
Houd er ten slotte rekening mee dat je dit spul misschien meerdere keren per dag smeert, vooral wanneer je net begint met borstvoeding geven. Kies daarom voor een formule die gemakkelijk aan te brengen is en niet plakkerig of moeilijk van je vingers af te vegen is.
Sommige tepelcrèmes zijn dikker of hebben een korrelige textuur waardoor ze moeilijker aan te brengen zijn en misschien niet zo fijn zijn voor je borsten. Tepelcrèmes kunnen ook olievlekken achterlaten op je kleding en beha’s en dat wil je natuurlijk ook niet.
– Geur en smaak
Hoewel de meeste baby’s je borsten niet zullen vermijden alleen vanwege een beetje tepelcrème, zijn sommige kieskeuriger. Om mogelijke problemen te voorkomen, kiezen veel moeders voor een tepelcrème met minimale toegevoegde geuren en smaken. Hiermee loop je ook het minste risico op een allergische reactie of irritatie.
– Klanten beoordelingen
Een laatste factor om naar te kijken zijn de klanten beoordelingen. Het kan slim zijn om te gaan voor een product met veel en positieve klanten beoordelingen. Ook is het fijn als je kunt lezen wat de meningen van andere moeders zijn de de zalf al in bezit hebben. Beoordelingen kunnen een zeer waardevolle hulp zijn om de kwaliteit van een bepaalde tepelzalf te bepalen. Ook kun je achter eventuele voor- en nadelen komen door de reviews door te lezen.

Veelgestelde vragen over tepelzalf
Hopelijk heb je bij deze de beste tepelzalf gevonden. Mocht je verder nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je misschien verder helpen.
– Wat is een tepelzalf?
Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, kunnen je tepels zacht, pijnlijk en/of gekloofd aanvoelen, aangezien ze ineens intensief gebruikt worden. Tepelzalven hydrateren je huid, vertragen het vochtverlies dat verdere irritatie veroorzaakt en genezing belemmert, terwijl jij je prettiger voelt. Het biedt ook een beschermende barrière tussen je huid en je shirt of bh, waardoor je tepels wat verlichting krijgen.
Maar niet alle tepelcrèmes zijn van dezelfde kwaliteit, dan hebben we hierboven ook al duidelijk gemaakt. Sommige hebben een meer zijdeachtige textuur, terwijl andere dik zijn als een balsem. Lanoline en andere vochtinbrengende ingrediënten van natuurlijke oorsprong, zoals olijf- of kokosolie, of kokos-, cacao- of sheaboter, worden meestal aangetroffen in tepelzalven. Andere opties hebben ontstekingsremmende ingrediënten zoals calendula.
De beste tepelcrème bevat in ieder geval geen schadelijke of irriterende toevoegingen. De 5 opties in onze lijst zijn van hoge kwaliteit en allemaal uitstekende opties als je opzoek bent naar de beste tepelzalf voor jou.
– Heb ik tepelcrème nodig voor borstvoeding?
De meeste vrouwen hebben wel een tepelcrème nodig voor borstvoeding geven. Gemiddeld ervaart 80-90% van de moeders die borstvoeding geven tepelpijn en tepelkloven. Dit is ontzettend ongemakkelijk en tepelzalf kan deze pijn helpen verlichten.
Niet elke moeder heeft echter een tepelcrème nodig, aangezien sommigen geen ongemak ervaren en anderen geen borstvoeding geven. Borstpijn kan te wijten zijn aan vele factoren, van een candida-infectie (schimmelinfectie), tot verkeerd gebruik van de borstkolf, tot een overaanbod; en remedies variëren van zalven tot massages tot warme kompressen.
Het vinden van de beste tepelcrème is echter een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om het borstvoeding geven wat comfortabler te maken en je pijn weg te nemen, dus we raden je zeker aan het te gebruiken als je ongemakken ervaart.
– Hoe breng je tepelzalf aan?
Heb je nog nooit tepelzalf gebruikt? Dan weet je misschien niet precies hoe je deze moet gebruiken. Gelukkig is een tepelzalf gemakkelijk in gebruik. Meestal heb je aan een hoeveelheid ter grootte van een erwt aan op beide tepels. Smeer het zachtjes over je hele tepelhof.
De meeste crèmes kunnen voor of na het geven van borstvoeding worden aangebracht. Ze kunnen ook continu gedurende de dag worden aangebracht. Raadpleeg bij twijfel de aanwijzingen van de fabrikant.
Het wordt meestal aanbevolen om tepelcrème aan te brengen na borstvoedingssessies, zodat de voedingsstoffen langer de tijd hebben om door je huid te worden opgenomen voordat je baby weer een nieuwe voeding krijgt. Tijdens het kolven wil je misschien dat de extra smering wordt aangebracht voordat de melk wordt afgekolfd, dit kan fijner voelen en voor minder ongemak zorgen.
Als je een branderig of prikkend gevoel krijgt of roodheid ziet na het aanbrengen van een tepelcrème, stop dan met het gebruik van het product dat de irritatie veroorzaakt. Het is mogelijk dat je een allergische reactie hebt.
– Wat is de beste tepelzalf?
Het kiezen van een tepelzalf begint met het overwegen van de ingrediëntenlijst, textuur, geur en kosten van een crème. Na de bevalling kan je neus gevoeliger zijn voor geuren, dus het is meestal het beste om een tepelcrème te kiezen die kleurloos en geurloos is. Ga ook voor een natuurlijk product zonder toevoegingen. Hierboven hebben we het al uitgebreid gehad over hoe je de beste tepelzalf kunt vinden.
– Is tepelcrème veilig voor borstvoeding?
In de meeste gevallen wel, en alle 5 de opties die wij hierboven hebben uitgelicht sowieso. Als je voor een ander product gaat, let dan altijd goed op de ingrediëntenlijst van een bepaalde zalf. Sommige tepelcrèmes worden verwijderd voordat ze borstvoeding geven, maar bij de meeste hoeft dat niet. Als je baby echter een probleem heeft met de smaak of geur van een bepaald product kun je dit beter wel doen. Lees altijd goed de aanwijzingen op het etiket door om erachter te komen of jouw tepelcrème veilig is voor het geven van borstvoeding.
– Wat zijn de voordelen van tepelzalf?
Tepelcrèmes kunnen de huid rond je tepels helpen kalmeren en genezen. Het is de go to zalf voor vouwen die zwanger zijn en moeders die borstvoeding geven. Sommige tepelcrèmes kunnen bovendien ook dienen als lippenbalsem, huidbevochtiger of luiercrème. Tepelcrèmes worden gebruikt om je tepels te hydrateren als de huid jeukt of droog is. Het is ook ideaal voor tepelkloven, roodheid of zelfs bloedende tepels. Het brengt vocht naar het gebied waardoor de huid zichzelf sneller kan genezen.
– Is het veilig om een lanoline tepelcrème te gebruiken?
Ja zeker. Lanoline tepelcrèmes worden als veilig beschouwd om te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Lanoline is niet giftig en hoeft niet te worden afgeveegd voor het geven van borstvoeding. Ook komt een bijwerking van deze zalf nauwelijks voor. De meest voorkomende bijwerking van het gebruik van een lanoline tepelcrème is een allergische reactie of huidirritatie. Als dit gebeurt, moet je je huid reinigen en geen tepelcrèmes met lanoline meer gebruiken. Als tepelpijn aanhoudt, neem dan contact op met je arts.
– Zijn tepelcrèmes voor het geven van borstvoeding te gebruiken?
De meeste tepelcrèmes zijn volledig veilig te gebruiken voor het geven van borstvoeding. Zorg er echter wel voor dat je een tepelzalf van hoge kwaliteit koopt zonder toevoegingen of schadelijke ingrediënten erin. Het wordt bovendien over het algemeen aangeraden om tepelcrème aan te brengen na de voeding, zodat de voedingsstoffen langer de tijd hebben om door de huid te worden opgenomen voordat je baby weer borstvoeding krijgt.
Er zijn echter uitzonderingen en deze zijn van toepassingen op mensen die kolven. Als je een kolf gebruikt, dan wordt het aangeraden om de crème van te voren op je tepels aan te brengen. Dit kan de juiste smering bieden die het hele proces een stuk comfortabeler zal maken.